Resor till Noto

Noto är en av de berömda barockstäderna på sydöstra Sicilien. Här bor du nära både sevärdheter och badstränder.

Noto är en speciell stad. Där de flesta italienska städer med viss historia, vittnar om de olika århundradens olika stilar, så är Nato något helt annorlunda.

Den 11. januari 1693 belv staden nämligen - som så många andra i området - bokstavligen jämnat med marken vid ett våldsamt jordskalv. Det fanns nästan ingenting kvar. 

Hade det hänt idag, hade det gått månader och år av byråkrati innan man bestämt sig för att återuppbygga staden, men på "den gamla goda tiden" var det annorlunda. En vecka efter jordskalvet startade med att återskapa staden. Hela arbetet övervakades av hertig av Camastra, Giuseppe Lanza, som utarbetade en revolutionerande plan.

Offentliga och religiösa byggnader byggdes på den ena sidan och hus på den andra, liksom trädgårdar skulle få sin plats i staden. Allt skulle uppföras i barockstil... och sagt och gjort!

Idag framstår staden Noto således som en osedvanlig stad helt i barock-stil. Det finns en mängd restauranger och caféer och Noto är en trevlig utgångspunkt för att besöka det sydöstligaste Sicilien.

Staden är också känd för festen "la infiorata". En fest var vissa av stadens gator täcks av fantastiska mönster av blommor i osedvanligt fina färger.

Karta över Noto

Genom att klicka på kartan över Noto här nedan får du tillgång till mer information om området, och du kan också se var våra olika semesterlägenheter, hotell och villor ligger. Du hittar också avstånd till olika sevärdheter, andra städer i närheten, samt till olika städer i Skandinaven.

Hotell, villa eller semesterlägenhet?

Är du på jakt efter den perfekta semesterbostaden i Noto? I sökmaskinen här på sidan hittar du vårt urval av hotell, villor och semesterlägenheter i och omkring den populära semesterstaden. Det finns generellt ett brett urval av hotell på Sicilien, och du kan t.ex. välja att bo på flera olika om du vill uppleva mer av ön, som inte är så liten inte... Reser du som del i en större grupp, kan vi också rekommendera dig att överväga möjligheten att hyra en villa på Sicilien. En fördel om ni vill ha gott om plats, samt pool och trädgård för er själva. Du behöver endast ange datum och antal personer, för att få en översikt över tillgängliga semesterbostäder under din valda period - sedan kan du boka din bostad direkt här på sidan. Har du frågor, eller behöver hjälp med att hitta precis rätt bostad på Sicilien för dig, så är du alltid välkommen att kontakta oss.

Transport

Vill du resa med flyg till Sicilien, är Catania flygplats - som också är öns mest nyttjade på grund av ett stort utbud rutter till Europeiska städer - den som ligger närmast Noto. Det finns tågförbindelse till Noto från bland annat Modica, Rosolini och Syrakusa. Därtill kommer diverse bussförbindelser och inte minst utmärkta vägförbindelser, som gör det enkelt att ta sig till och från staden i bil. Många av våra resenärer väljer därför att beställa en hyrbil till semestern. En bil gör det i de flesta fall inte bara lättare att komma fram till semesterbostaden, utan den ger också en större grad av frihet till att åka ut på utflykter i eget tempo, utan att vara beroende på offentlig transport. Väldigt få väljer att köra hela vägen från Sverige till Sicilien på grund av det långa avståndet. Vill du ändå avverka den drygt 3000 km långa resan, kan du komma över med bilen till ön via Reggio Calabria eller Villa San Giovanni.

Restauranger och shopping

Det finns en mängs restauranger, caféer och barer i själva staden, och därtill kommer restaurangerna i grannstäderna som ligger endast några få kilometer bort. Det finns således en rik möjlighet att krydda semestern med kulinariska upplevelser. Inte bara med välkända rätter, men också med många lokala specialiteter som scacce, fyllda bröd, eller cubbaita, hemlagad marmelad som passar gottegrisen. I området finns flera erkända vinproducenter.

Utflykter från Noto

Det är inte bara i Noto, du kan beundra vackra gamla byggnadsverk. Du kan enkelt spendera flera dagar på att utforska andra städer, som tillsammans med Noto är upptagna på UNESCOs världsarvslista: t.ex. caltagirone, Militello, Catania, Modica, Palazzolo, Ragusa och Scicli. Timmarna går snabbt, när du strosar runt i de charmiga städerna, eller slår dig ner i solen på ett av torgens caféer och njuter av folklivet. Utöver badstränderna finns det dessutom flera vackra naturområden nära Noto, om du får lust att vandra en tur. Åk till exempel till Cavagrande del Cassibile - en canyon som i sin botten bjuder på en liten oas med små bassänger, med mindre och större vattenfall där det är härligt att sola och bada.

Lokala länkar

Du hittar stadens egen officiella hemsida här.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Noto

Populära hotell i Noto

Italien, Sicilien, Noto
9,3
Fantastiskt
99 omdömen
  • Närmaste flygplats: 96 km
  • Närmaste strand: ca. 3.8 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Italien, Sicilien, Noto
9,8
Fantastiskt
17 omdömen
  • Närmaste flygplats: 89 km
  • Närmaste stad: ca. 0 m
  • Internet/Wi-Fi
Italien, Sicilien, Noto
7,7
Bra
167 omdömen
  • Närmaste flygplats: 100 km
  • Närmaste strand: ca. 15 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)