Resor till Amalfikusten

I södra Italien ligger en fantastisk kuststräcka - en av de mest spektakulära i Europa - och du kan lätt ta dig dit!

Själva kustvägen är ca. 50 km lång och det finns flera platser där man kan stanna och njuta av den fabelaktiga utsikten eller köpa de berömda citronerna från Amalfkusten. Trafiken är mycket intensiv i högsäsongen och hastigheten låg så även om avstånden är korta kan det ta en stund att ta sig från A till B. Dessutom är vägarna smala och byggda på klippor och där ska turister, lokala invånare och bussar fram. Är man osäker på att köra bil i denna terräng rekommenderar vi de offentliga busstransporterna från SITA som kör ofta och säkert längs hela kusten - och så kan du njuta av landskapet medan du åker. Man kan även segla längs hela kusten och vackrare kan det nästan inte bli.

Trappor och stigar som kräver starka ben

Väljer du att vistas på Amalfikusten kan du glädja dig till en fantastisk natur och stämningsfulla städer men antalet asfalterade vägar är begränsad, som dock har börjat bli bättre och fler under senare år. Istället finns det flera trevliga stigar och trappor som förbinder de många små bergsbyarna. Det är en äventyrlig upplevelse att gå runt på de många stigarna men detta gör samtidigt att området inte är optimalt för barnfamiljer med små barn med mycket spring i benen.

Det samma gäller rörelsehindrade då det finns flera trappor. Men man kan alltid välja att bo i en av städerna nere vid vattnet eller välja att njuta den spektakulära utsikten över havet från en skön terrass. Vad det gäller stränderna så är urvalet begränsat och man ska inte förvänta sig sandstränder överallt. Har du mindre barn och önskar tillbringa semstern vid Amalfikusten så är staden Maiori bästa valet. Här finner man kustens längsta strand, och staden ligger helt nere vid vattnet. Dessutom finns det flera små trevliga badbukter längs kusten dit man kan ta sig med båt eller trappor från kustvägen.

UNESCO-präglad kust

Maiori är den enda staden på kusten som inte är med på UNESCOs lista över världens kulturarv. Det är en stad med förhållandevis moderna byggnader vilket beror på att staden blev ödelagd vid en översvämning år 1954. Under 60-talet blev staden på nytt uppbyggd vilket förklarar de förhållandevis höga byggnaderna med stora terrasser ut mot stranden. Grannstaden Minori har också en ganska stor strand men kan ändå inte gemföras med Maiori. Staden är mindre och har ganska få hotell. Det betyder också att det är lätt att komma i kontakt med den lokala befolkningen. Vid ett besök i Minori ska man besöka det välkända konditoriet som ligger ut mot hamnpromenaden där man kan smaka några av italiens absolut godaste kakor. Prova t.ex. Delizia al Limone, som är gjord på lokala citroner.

Amalfikustens historia

Innan kustvägen blev etablerad var den enda möjligheten för kontakt mellan städerna de branta stigarna eller havet. Varje stad längs Amalfikusten har därför sin egen prägel och traditioner. Trots det faktum att Amalfi från början var en av de fyra italienska sjörepublikerna och därmed har en stor plats i den italienska historia varade stadens makt ganska kort. År 1131 blev staden erövrad av normanerna och få år senare ödelagd av pisanerna som tillsammans med Genova var den konkurrerande sjörepubliken i det Tyrrenska hav. År 1343 blev stadens skepnad bestämd genom ett jordskred med efterföljande storm och höga vågor som ödelade den största delen av staden. Hela kusten förlorade sin makt och ekonomin därefter föll på det traditionella lantbruket och fiske framför handel som ändå fortsatte trots man förlorat den politiska makten.

Sedan turisterna börjat strömma till är situationen en annan och en ny ekonomisk utveckling har börjat. Det vackra landskapet är nämligen inte den enda anledningen till att välja Amalfikusten som semesterdestination. Väderleksrapporter visar nämligen att denna del av Italien är den varmaste i hela landet under höst/vinter halvåret. Vädret är mildt tack vare sin exponering mot syd och de höga bergen Monti Lattari mot norr som skyddar kusten från de kallaste strömmarna. De många stigar gör området populärt för både trekkingturister och för mer vanligt resande som bara önskar att krydda semestern med några spännande vandringsturer som är beskrivna i detalj med längd och sevärdhetsgrad i de många vandringsböcker som kan köpas i området.

>> Boka en resa till Italien

Paradis eller turistfälla?

För många är Amalfikusten en drömdestination i bästa Lady & Lufsen stil medan den för andra uppfattas som ren turistfälla - och båda är faktiskt korrekt. Parkerar man på den dyraste platsen i Ravello kostar det 5 euro i timmen och det samma betalar man för två kulor glass vid Domkyrkan i Amalfi. Men bortser man från de populäraste sevärdheterna och istället koncentrerar sig på alla små fina landsbyar där man inte ser så många turister och där det är gratis att parkera och där restaurangerna är små och drivs av lokala invånare och där priserna är ytterst förnuftiga sett till den fina standarden av gastronomiska upplevelser än det man betalar för på t.ex. Domkyrkans torg i Amalfi. Domkyrkan ska självklart upplevas och det samma gäller de fina utsiktsplatserna Villa Rufolo och Villa Cimbrone i Ravello - men det finns alltså flera alternativa möjligheter.

Konst och hantverk

Amalfikusten är också berömd för sina konsthantverk, bl.a. det handgjorda papper i Amalfi, handgjord keramik i Vietri som dock säljs överallt. I Amalfi kan man besöka det spännande pappers-museét som är en speciell upplevelse. De gamla pappersfabrikerna (det fanns 14 st) låg alla i Mölledalen (Valle dei Mulini på italienska) i centrala Amalfi och det finns fortfarande en aktiv mölla där man kan se de gamla maskinerna som fortfarande fungerar och beundra de metoder som blev använda till att producera denna speciella papperstyp kallad bambagina i handen. På andra våningen av museét finns det en samling av bilder och dokument som berättar om denna speciella pappersproduktion. Det guidade besök varar ca. 20 minuter och ger möjlighet för att uppleva hur man fortfarande kan framställa handgjort papper.

Världsberömd citronlikör

Limoncello som är den lokala citron-likören är också en av de lokala specialiteter. Den produceras idag i hela Syditalien samt några få regioner i norr. Receptet sägs härstamma från Minori där man finner flera små lokala producenter av denna friska likör som ska serveras iskall. Det finns flera recept och det är möjligt att använda citroner eller mandariner, apelsiner eller andra frukter till de många varianter med olika aromer. Smakprov kan man få på många ställen och med lite tur kan man lura till sig ett recept och själv försöka sig fram.

Fisk i pittoreska Cetara

Om du älskar fisk så finns det en mycket speciell produktion i den genuina lilla staden Cetara som innehar Medelhavets största flotta för tunfiskeri. En annan av stadens specialiteter är ansjovis. De pressas till en mycket salt men samtidigt ytterst välsmakande "saft" som heter colatura. Den serveras på de flesta restauranger och håller över hela vintern. Man använder den till pasta tillsammans med säsongens sista tomater eller på brödet till en god bruschetta.

Högland och naturupplevelser

Bakom Amalfikusten, alltså i riktning mot Napoli (Neapel) ligger Monti Lattari översatt till Mjölkbergen vars namn refererar till de många getter som håller till i bergen och som producerar god mjölk. Getter finns där fortfarande men i ett mindre omfång, även om man kan stöta på stora hjordar om man skulle passera här med bil. Det högsta berget i Monti Lattari - heter San Michele och når upp till 1444 meter. Om man kommer i bil från Napoli kan man ta sig ner till Amalfikusten genom att ta turen över Mjölkbergen via Chiunzi-passet (Valico di Chiunzi) men den route rekommenderas endast om man tycker om bergskörning. I gengäld är det långt från den lättaste och kortaste vägen att köra om man ska till Ravello. De flesta av bergen i området är indelade i terrasser så jorden kan utnyttjas till lantbruksproduktion men bergen präglas även som nämnts tidigare av flera vandringsleder. Var och en av dessa stigar / leder bjuder på små eller stora utmaningar och alla bjuder på storslagna natur upplevelser. Vi rekommenderar dock att man inte går ut i bergen ensam och att man har med sig rikligt med vatten och en mobiltelefon (som dock inte fungerar överallt). Dessutom rekommenderar vi att man ge hotellet man bor på besked om man ger sig iväg på längre turer.

Utmärkta vandringsförhållande

Turen ”Sentieri degli Dei” som betyder Gudarnas stigar går från staden Agerola till Positano. Här vandrar man på de branta skråningarna som är karakteristiska för området. Utsikten är fantastisk och ofta tvingas man göra stopp för att betrakta skönheten. De få husen längs stigen gör inte att man försämrar upplevelsen av att befinna sig mitt i den vilda naturen. Floran är växlande och framförallt om våren och sommarens första period vandrar man runt i en färgorgie. Om hösten möter man ofta de lokala bönderna som samlar svamp och och plockar en typ av rönnbär. Flera hundra meter ner ligger havet vars färger konstant skiftar från det ljusblåa till mörkblått. Klipporna är majestätiska och det krävs en förhållandevis god kondition (och förnuftiga skor) för att vandra de sju kilometerna. Under vägen är det skönt nog möjligt att fylla på sin vattenflaska i de naturliga källorna eller vid små vattenposter för vatten behöver man, även i april och oktober! Men som nämnt tidigare finns det mindre krävande och kortare turer beroende på var på Amalfikusten man befinner sig.

Lokala delikatesser

När man väl är hemma igen kan man med gott samvete sätta sig till bords och njuta av några av specialiteterna. Den äkta och autentiska mozzarellan som endast framställs i regionen Campania. Den som är framställd av buffelmjölk och har en helt annan smak än de plast varianter som man oftast stöter på. Den riktiga mozzarellan är framställd i handen och det är en sann smakupplevelse. Njut den som den är eller som insalata Caprese med solmogna tomater och basilika tillsammans med nybakat bröd och ett lokalt rustikt rödvin. Så sjunger änglarna...

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell på Amalfikusten

Populära hotell på Amalfikusten

Italien, Kampanien, Positano
9,0
Fantastiskt
359 omdömen
  • Närmaste flygplats: 65 km
  • Internet/Wi-Fi
  • I stad eller by
Italien, Kampanien, Ravello
9,5
Fantastiskt
296 omdömen
  • Närmaste flygplats: 61 km
  • Närmaste strand: ca. 5.4 km
  • Internet/Wi-Fi
Italien, Kampanien, Positano
9,3
Fantastiskt
391 omdömen
  • Närmaste flygplats: 65 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang

Maten på din semester

Amalfikusten flödar över av läckra mattraditioner som har utvecklats och förfinats genom kustens långa gastronomisk historia - som varierar från stad till stad, och från hamn till hamn, och ibland även inom samma stad.

I det kommande avsnittet har jag valt ut ett par av de kulinariska specialiteterna och produkterna som du kan smaka på i de olika städerna under din semester på den gastronomiskt rika Amalfikusten.

Scala

Scala är speciellt känt för sina många olika sorters pasta- och spagettirätter med en mängd fantasifulla, och för en nordbo, ovanliga såser. Bland stadens specialiteter finns bland annat orecchiettepasta med bönor, spaghetti med nötsås, stekt polenta (gröt baserad på majs), bakad lever med lagerbärsblad, stekta bönor i oxtalg, spagetti med grisblodssås, bakelser med kastanjer och paj med fläskköttschoklad (kallad ”sanguinaccio”).

Amalfi

Amalfis kanske mest kända rätt är den handgjorda pastarätten Scialatielli som består av en blandning av mjöl, finskuren persilja, peppar och granaost och äts ofta till färsk tomatsås och musslor. Bland stadens traditionella och typiska rätter hittar du den kryddiga cikoriesoppan, kycklingbuljong med kål, den lokala kryddiga salamin pezzenta samt olika sorters citronbakelser.

Atrani

En av de mest traditionella rätterna i Atrani, är rätten "Sarchiapone", som består av squash fylld med köttfärs och ost kokat i en mustig tomatsås. En annan specialitet är pasticciotto som är en wienerbrödsbakelse fylld med kräm och körsbärsmarmelad.

Tramonti

Tramonti är särskilt känt för sina rätter med getkött som serveras med alla möjliga sorters såser. Utöver detta är staden också känd för sina Chiodinisvampar stekta i majsmjöl, färsk mozzarellaost, en fantastisk pizzatradition och en rad goda viner.

Furore

En av Furores mest kända och populära specialiteter är bläckfisk och potatis i tomatsås. Staden är även känd för sin "caponata" som består av blötlagda kex täckta men cherrytomater, ansjovis, auberginer och andra grönsaker i olivolja. Serverad med ett glas gott Furore Costa d'Amalfivin så är det mitt i prick.

Conca dei Marini

Conca dei Marini är känt för sin pennettepasta med piennolosås (gjord på cherrytomater), sin citronbladsbakade kanin och för bakelsen Santa Rosa sfogliatella fylld med kräm och dekorerad med svarta körsbär. Denna rätt uppfanns ursprungligen av nunnorna på det lokala klostret Santa Rosa.

Ravello

Ravello är särskilt känt för sitt stora urval av läckra citronbakelser som ofta sköljs ner med ett glas Ravello Costa d'Amalfi.

Maiori

I Maiori kan du smaka på de traditionella stekta auberginerna med chokladsås, "Sospiri-bakelsen", ravioli fylld med fisk serverad med tomat- och räksås, avannotti-fisk kokad med citronblad och varma eller kalla hors d'oeuvre med finskuren bläckfisk. Staden är även känd för sin friska citronsorbet som inte bara är välsmakande utan även säkrar en god matsmältning.

Minori

Minori är precis som Amalfi känt för sin färska och handgjorda pasta så som "scialatielli" pastan serverad med grönsaker, fisk och skaldjurssås eller "ndunderi" som är en slags gnocchi gjorda på en blandning av mjöl, kli och lokal ricottaost serverad i en färsk tomatsås.