Resor till Kampanien

Få områden i Italien – eller i världen för den skull – rymmer så mycket skönhet som det bergiga Kampanien i södra Italien. Här i regionen, som välförtjänt har fått smeknamnet Campania felice, kan du uppleva en otrolig naturskönhet med dramatiska kuststräckor, där skogbeklädda berg reser sig brant upp från det azurblåa Tyrrenska havet, och den slumrande, världsberömda vulkanen Vesuvius. Samtidigt är regionen Kampanien, där du kan uppleva både den pulserande storstaden Neapel, avkoppling i varma källor på Ischia och den berömda Amalfikusten, som inbjuder till att du bara lever la dolce vita

Semestermål sedan romartiden

Arealmässigt är Kampanien inte ens hälften så stor som Jylland i Danmark, men har ändå fler invånare än hela Danmark. Med en befolkning på cirka 5,8 miljoner är detta Italiens tredje största region som även inkluderar ett pärlband av vackra småöar. I Neapelbukten ligger till exempel den underbara ön Capri med sin berömda blå grotta, Grotta Azzurra, som är ett givet utflyktsmål om du tillbringar din semester inne på Kampaniens fastland.

Det var grekiska kolonisatörer och etruskerna som grundade de första städerna i Kampanien, häribland Neapel på 700-talet f.Kr. och som därför idag räknas som en av världens äldsta städer. Mot slutet av 400-talet f.Kr. blev regionen en del av romarriket. Redan under denna period var Kampanien känt för sin skönhet och många av de rikaste romarna byggde präktiga sommarresidens längs kusten här. Vulkanen Vesuvius fick utbrott och begravde bland annat Pompeji år 79 e.Kr. Efter romarrikets fall erövrades regionen av bland andra goterna, langobarderna, bysantinerna och normanderna som på 1100-talet gjorde området till en del av kungadömet Sicilien. Kampanien blev en del av Kungariket Italien år 1860.

Charmigt kaos i Neapel eller idyll på Amalfikusten

Även om ditt huvudsakliga mål är en av de mindre städerna vid kusten, så rekommenderar jag att du tar en eller två dagar till att besöka regionhuvudstaden Neapel. Här finns ett stort utbud av hotell så du hittar lätt en bra bas att utforska staden ifrån.

Bor du inne i stan kan du till exempel lättare uppleva den livliga stämningen när blomstermarknaderna vid Piazza Municipio öppnar, samt i lugn och ro utforska stadens monument, teatrar, museer och inte minst restauranglivet. Framför allt den gamla stadsdelen med sina smala medeltidsgator och gränder är värd att lägga tid på.

Neapel är en av de mest tätbefolkade städerna i Europa, och det är en upplevelse i sig att uppleva det stadsliv som vid ett första ögonkast kan verka kaotiskt, men efter en närmare bekantskap är charmigt syditalienskt. Är du på semester i Neapel har du dessutom flera intressanta utflyktsmål inom räckhåll. Om du är historiskt intresserad är det självklart närmast ett måste att ta en tur till Pompeji. Vill du hellre ta en dag på stranden så hittar du dessutom nära stan många bra badställen med fint vatten som även lämpar sig för snorkling och dykning.

Där som Neapel har massor att erbjuda om det är kulturella upplevelser du söker, så är Sorrentohalvön det perfekta resmålet för dig som drömmer om en semester i natursköna omgivningar. Det är inte utan anledning som Amalfikusten på halvöns sydsida är känd som en av Europas vackraste kuststräckor. Här kan du lätt få hela semestern att gå med att utforska de måleriska små städerna och fiskebyarna samt njuta av den fantastiska utsikten på vandringsturer längs kusten.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Resmål i Kampanien

Populära hotell i Kampanien

Italien, Kampanien, Neapel
9,2
Fantastiskt
2307 omdömen
  • Närmaste flygplats: 8 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang
Italien, Kampanien, Praiano
9,3
Fantastiskt
530 omdömen
  • Närmaste flygplats: 69 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang
Italien, Kampanien, Castellammare di Stabia
8,9
Mycket bra
2034 omdömen
  • Närmaste flygplats: 40 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi

Vad tycker gästerna om i Kampanien?

8,9
Samlade gästomdömen
Baserat på 7 recensioner