Resor till Piemonte

Res på en aktiv semester i Piemonte och upplev den otroliga naturen och enastående gastronomi baserad på lokala råvaror. Med Alperna in på knutarna och de stora sjöarna för dina fötter kan du här få en semester helt i ditt eget tempo - med tillgång till allt.

Det finns en region i Italien som smakar lite mer än alla andra regioner nämligen det majestätiska Piemonte. Regionen ligger i nordvästra Italien på köravstånd från södra Sverige - och bjuder dessutom på massor av smakupplevelser. Här får du raffinerade viner, smakfull tryffel och läckra grödor - dessutom är Piemonte den region i Italien som har flest Michelin-restauranger. Men Piemonte är mycket mer än bara mat och vin.

Från de höga alperna i norr med sevärda sjöar som Maggioresjön och Ortasjön till regionhuvudstaden Turin och sist men inte minst de enastående vindistrikten Langhe, Roero och Monferrato. Piemonte är verkligen en region du får lust att smaka på!

Aktiv ferie i Piemonte

Möjligheterna för en aktiv semester i Piemonte är många eftersom naturen i hög grad inbjuder till aktiviteter; antingen om det är skidåkning i Alperna eller paragliding över de branta bergssluttningarna, segling på floder och sjöar, vandring i skogarna eller i naturen som omger Maggiore-sjön, eller utforska alla andra sportsaktiviteter i den mångsidiga miljön som präglar regionen.

Din aktiva semester i Piemonte kan enkelt kombineras med avslappnande dagar vid poolen, men en rogivande tryffeljakt, eller ett besök i en av regionens många, vackra medeltidsstäder som t.ex. Neive som finns på listan över de vackraste medeltida städerna i Italien. Nedan ger vi dig några tips till de bästa platserna i vackra Piemonte, där du kan vandra, cykla eller utföra andra typer av en aktiv semester.

Vandringssemester i Piemonte

Bergregionen Piemonte har några av de mest imponerande landskapen du kan föreställa dig. Att vandra i Piemontes natur känns många gånger som att transporteras till en saga: dramatiska berg med snö på toppen, spegelblanka sjöar omringade av bergskedjor, frodiga slätter och täta skogar, vattenfall och pittoreska landsbyar. Det finns inget annat sätt att resa på, där du kommer naturen närmare in på livet än på en vandringssemester. Det är huvudsakligen under sommarmånaderna som du kan vandra och cykla i Piemonte.

Vandringssemestrar kan ske på många olika sätt, allt beroende på ambitionsnivå och på hur mycket vandringen ska kopplas ihop med andra aktiviteter på din semester. Du kan välja att vandra hela Piemonte runt - vilket kommer att inkludera några utmanande etapper i bergen - och övernatta på olika hotell under vägen. Eller så kan du välja att utforska de vandringsrutter som ligger i närheten av din valda semesterbostad. Självklart kan du också kombinera en kör-själv-semester med en vandrings - eller cykelsemester, vilket ger dig maximal flexibilitet.

En enklare vandringsrutt är Campiglia Val Soana-rutten, som är väldigt naturskön och endast tar lite över tre timmar. De mer ambitiösa kan överväga den spännande rutten från Devero till Vannino, en sträcka som tar 2 dagar att fullfölja. Rutten leder dig förbi några av de vackraste sjöarna i Piemonte. Det är inte nödvändigt att ta med särskild utrustning, men ett par bra vandringskängor är ett måste!

Vi har flera olika semesterbostäder i Valsesia-dalarna, som passar utmärkt till vandrings- och cykelsemstrar, framförallt under sommarmånaderna.

Valsesia består av flera dalar som tillsammans går under namnet Valsesia. Dalarna huserar både öde naturområden, bebodda områden med historiska småstäder och små livliga torg, skidområden, livliga älvar och floder - bland annat floden Sesia som har gett namn till dalen.

Under sommarmånaderna upplevs Valsesia-dalarna bäst till fots via kilometarlånga vandringsleder runt hela territoriet, eller på cykel i vackra och imponerade omgivningar. Andra sätt att uppleva naturen är på skidor eller i en kanot på en av dalens många floder. Området är med andra ord ett riktigt Mekka för sportentusiasten och naturälskaren, men självklart även för andra...

De kulturintresserade kan istället hange sig åt alla de kulturellt betonade festivalerna och händelserna året runt. Några handlar specifikt om lokalkulturen Walser, som även invånarna kallas här. Vi den festligheten klär invånarna, enligt gamla traditioner, upp sig i karaktäristiska folkdräkter som skiljer sig markant, och är svåra att finna, i övriga delar av Italien.

Skidsemester i Piemonte

Piemontes pister är vida kända, och mellan januari och april flockas skid-entusiasterna i regionen. Här är utbudet så stort att du kan åka skidor varje dag utan att någonsin behöva susa ner för samma skidbacke två gånger. Oavsett om du tycker om längdskidåkning, snowboarding och alpin skidåkning så finns det massa möjligheter för att ha kul!

Några av Piemontes mest populära skiddestinationer hittar du i Valsesia-dalarna samt i Susa-dalen. Och om skidåkning inte räcker, så kan du här också testa att åka på tur med hundsläde, eller varför inte klättra på ett fruset vattenfall? Det är nästan bara fantasin som sätter gränser för den rika variation av aktiviteter som Piemonte bjuder på även på vintern. Om du önskar uppleva helt oförstörd natur och att få åka skidor på helt unika platser finns också möjligheten för så kallad "Heliski Excursion" - en tur med helikopter som tar dig upp till stillheten på de högsta topparna. Det är naturligtvis inte helt gratis...

Skid-dalarna i Piemonte är sammanbundna i ett imponerande system som ibland kallas "Den vita galaxen". Att åka längdskidor mellan dalarna är ett roligt och oförglömligt sätt att utforska de oändligt vita snölandskapen på. Kanske ser du plötsligt en snöhare som skyndsamt skuttar förbi?

Det är inte bara på dagarna du har det bra i de vita pisterna. Kvällarna på din semesterord, eller i närliggande byar, kommer också ge dig en härlig upplevelse där du kan äta dig mätt på lokal mat av den höga kvalitet som Piemonte är berömt för. Att dricka regionens goda vin till maten - här kan Barolo nämnas som exempel - gör upplevelsen ännu bättre. En skidsemester i Piemonte är en härlig blandning av njutning, avslappning, upplevelser och massor at motion.

Cykelsemester i Piemonte

Piemonte, precis som större delen av Italien, är fantastiskt att uppleva på cykel. Dock är många av ruterna förhållandevis svåra, på grund av regionens natur som domineras av berg.

Ett exempel på en enklare rutt är cykelturen i den nedre delen av härliga Tanaro-dalen; en cirkel på ca 40 kilometer längs med Tanarofloden, som är en biflod till Po. Här är landskapet grönt och frodigt - och vackert, gamla broar speglar sig i flodens vatten.

Tanaro-dalen är ett utmärkt ställe att lägga cykelsemestern på i Piemonte, även den mer backiga övre delen av dalen. Du kan cykla emellan de många historiska småstäderna som ligger spridda mellan vindalarna i området. Naturligtvis bör du ta god tid på dig och pausa för att beundra de gamla husen och kyrkorna, samt smaka på de lokala vinerna och delikatesserna.

Vill du utforska några av de gamla slotten som pryder Piemontes backar och berg, och du inte är rädd för några utmaningar längs vägen, så är rutten mellan Ovada och Casale Monferrato att rekommendera. Du kan också välja att endast cykla en del av sträckan. Hela rutten är 100 km lång, och det lämpar sig bäst att cykla här i perioden april-juni eller semptember-oktober, då det annars är alldeles för varmt eller oframkomligt på grund av snö.

Du passerar snabbt de första slotten på vägen: Molare, och resten av rutten bjuder på härligheter som slotten Montaldeo och San Cristoforo. Vinfält och skogar omringar dig på vägen.

Matlagningskurs i Piemonte

Piemonte är känt som en gourmet-destination, och du som älskar god mat och välsmakande viner, kommer känna dig som fisken i vattnet här. Det finns flera möjligheter, till exempel på restauranger samt på några av de mer exklusiva resorterna, att lära sig Piemontes matlagningskonst av duktiga, engelsktalande kockar. Du är alltid välkommen att kontakta oss, om du vill ha mer information om matlagningskurser eller andra aktiviteter du kan tänka dig krydda din semester i Piemonte med.

Andra aktiviteter i Piemonte

För de äventyrslystna är Piemonte en sann lekplats full av möjligheter för häftiga aktiviteter som till exempel paragliding. Du kan också vindsurfa, kitesurfa, åka vattenskidor eller prova att segla på Maggiore-sjön. En kanottur på sjöns klara vatten, medan du njuter av de imponerande, bergiga omgivningarna och de vackra städerna du glider förbi, är heller inte helt fel!

Du kan också delta i en tryffeljakt, speciellt på hösten då det är säsong för de exklusiva vita tryfflarna. Det är särskilt staden Alba som är känd för att vara rik på tryfflar. Den vita tryfflen kallas bland lokalinvånarna för "Albas diamant", och staden arrangerar en tryffel-festival varje höst.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Resmål i Piemonte

Populära hotell i Piemonte

Italien, Piemonte, Stresa
  • Närmaste flygplats: 51 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi
Italien, Piemonte, Moncalieri
  • Närmaste flygplats: 49 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi
Italien, Piemonte, Castelletto d'Orba
  • Närmaste flygplats: 107 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi