Resor till Centro de Portugal

Centro de Portugal omfattar nästan hela området mellan floderna Douro och Tejo. En resa till Centro de Portugal innebär en resa genom de tre spännande och kontrasterande provinserna Beira Alta (den övre delen), Baixa (den nedre delen) och Litoral (kusten). Området mellan Portugals två största städer, Lissabon och Porto, bjuder på en pärlrad av intressanta, historiska städer och små charmiga fiskesamhällen där gamla traditioner fortfarande hålls vid liv.

Landskapet i Centro de Portugal är en blandning av vidunderliga bergområden och praktfulla skogsområden, med vinfält som bryter av den långa synen. Vid kusten ligger fantastiska stränder och romantiska städer som Aveiro, omringade av en saltvattenslagun och kanaler - en stor upplevelse på en resa till Centro de Portugal.

Många historiska städer

När du reser till Centro de Portugal färdas du i ett mycket viktigt, strategiskt handelsområde från 1400-talet. Det bergiga landskapet inne i landet har i många århundraden varit isolerat från resten av landet, och kännetecknas av fästningar, som skyddade gränsen mot Spanien. Inne i den bergiga och isolerade delen av landet, finns många spår av de civilisationer som har bebott området fram till Portugal grundades år 1139, och därpå koloniserat. Judar, som flydde från den spanske inkvisitionen  på 1400-talet bosatte sig här och utvecklade silkesindustrin. Portugals första kungar bodde också i Centro de Portugal, innan Lissabon blev huvudstad. Vid Leiria lät kung Dinis plantera den stora tallskogen, som säkrade timmer till den portugisiska flottan samt till upptäcksresenärers skepp på 1400-talet.

Sevärdheter

En resa till Centro de Portugal bjuder på många sevärdheter. Bergskedjan Estrela har varit en överväldigande naturpark sedan 1976 och här ligger också fastlandets högsta punkt (1993 möh). I Covilhã, som ligger på bergssluttningen, hittar du Portugals första industriella produktion av ull - en tradition som är över 800 år gammal. Staden Visei kännetecknas av din vackra katedral och Grão Vasco-museet, med Portugals kanske bästa exemplar av renässansmålningar, och i Belmonte hittar du det vackra, gamla judekvarteret, en synagoga och ett judiskt museum.

Reser du till Centro de Portugal kommer du dessutom hitta flera olika kurorter som ligger omringade av naturparker som t.ex. i Luso, Buçaco och Curia.

Gastronomi, mat och vin

Utöver att vara ett omåttligt vackert område, är Centro de Portugal gastronomiskt ett av de mest omväxlande områdena i landet, då man här har specialiserat sig i lokala delikatesser såsom ålstuvning och all slags kött och skaldjur.

När du reser till Centro de Portugal befinner du dig nära de berömda vinregionerna Dão och Bairrada, som producerar fantastiska mousserande viner. Kusten bjuder på pittoreska fiskelägen och trevliga mindre städer såsom Praia de Mira, Buarcos och Costa Nova. Utöver vin hittar du läckra fisk- och skaldjursrätter samt inte att förglömma Bairradas berömda stekta spädgris. Du kan utan tvekan luta dig tillbaka och njuta av att gott från den portugisiska gastronomin, då prisnivån dessutom är rimlig och gästfriheten toppen.

Lokala specialiteter

Besökare i den förhistoriska universitetsstaden Coimbra bör smaka på Chanfana, entjock gryträtt med getkind och lammkött i rödvinsstuvning. Missa inte heller de lokala kakorna, mer kända som Santa Claras.

Områdets mest berömda rätt är troligen Leitao, stekt spädgris från landsorten Mealhada, medan färsk forell är en lokal delikatess i Covilha, en pittoresk stad i bergen Serra da Estrala, som också är känd för sin fårost Queijo da Serra. Semesterorten Nazaré vid kusten är mest känd för sin fiskstuvning, känd i Portugal som Caldeirada

Små tårtor såsom Pasteis de Nata representerar områdets stora urval av kakor, varav de flesta är baserade på äggulor, mandlar och kryddor. Sintras små ostkakor, Queijadas, kan köpas varma hos den lokala bagaren.

De flesta stora nationella portugisiska rätter hittar också i huvudstaden Lissabon, där en värld av restauranger serverar det bästa inom det regionala köket, såsom smakfulla fisksoppor, lokala fiskrätter, kokt kummel, krabba, rapphöns och biffar i skarp löksås.

Obidos - Coimbra - Fatima

Från Lissabon är det endast en timmes bilfärd till den medeltida staden Obidos, vars 13 meter höga stadsmur (utnämnd till nationellt monument) omger den gamla stadsdelen. Med de vidunderliga pittoreska gatorna, som ligger omringade av färgglada hus med gotiska dörrar och fönster, de strålande vita kyrkorna och de vackra blommorna, anses staden vara en av Europas mest romantiska medeltida städer. På bredden av Mondego-floden ligger Coimbra, som är en av Europas äldsta universitetsstäder och idag sätter de 20.000 studenterna verkligen sin prägel på staden. Heliga Fatima, där Jungfru Maria ska ha visat sig för 3 små herdebarn år 1917, är tillsammans med Lourdes i Frankrike och Santiago de Compostela i Spanien en av de mest betydelsefulla katolska pilgrimsstäderna i Europa.

Nazaré - Cabo Carvoeiro - Berlengas

Det sägs att fiskeorten Nazaré fick sitt namn då en munk från Nasaret på 300-talet tog hit en staty av Jungfru Maria. Idag är det Portugals mest populära fiskeort, där du tydligt kan känna av stadens ursprungliga charm. Fiskebåtarna dras inte längre in på land med hjälp av oxar, men de är fortfarande utsmyckade i traditionella, klara färger och ditmålade ögon som ska säkra dem mot skeppsbrott. Många fiskare klär sig forfarande i de traditionella rutiga skjortorna och stickade hattarna medan deras fruar kläd sig i upp till sju lager kjolar! I Peniche hittar du landets näst största fiskeflotta, ett stort urval fiskerestauranger och knypplingar gjorda efter gamla traditioner. Från staden kommer du enkelt ut till Cabo Carvoeiro, där du har en fantastisk utsikt över havet samt öarna tillika naturreservatet Berlengas, från de  fantasifullt utformade klipporna. 

Costa Azul

Kuststräckan söder om Tejo-flodens mynning, hela vägen ner till staden Sines, går under namnet Costa Azul, den blå kusten, och är en av Portugals mest storslagna. Här finns sandstränder så långt ögat kan nå, dramatiska klippor, små äventyrliga bukter och otaliga småstäder där fisket fortfarande är primär sysselsättning. En av de mest besökta av dessa, är Sesimbra, som ligger omringad av en bukt mot söder. Kustens största stade är Setúbal med dess gamla stadsdels labyrint av krokiga gator och pastellfärgade hus, goda fiskerestauranger och lugna parker. Den mest populära stranden är den mer än 13 kilometer långa Costa da Caparica som är full av marknader, restauranger och caféer.

Alentejo

Alentejo är faktiskt inte en del av regionen Centro de Portugal. Den vidsträckta, soliga lantbruksregionen täcker nästan en tredjedel av Portugal och sträcker sig från Tejo-floden hela vägen ner till Algarve. Kännetecknande frö Alentejo, är de böljande landskapen fulla med vetefält, olivlunder och en värld av vackra, vitkalkade landsorter samt en rad historiskt intressanta megaliter och fästningar. Härtill kommer de stora kork-ekarna och Alentejovinerna, som anses vara några av de bästa i Portugal. Regionens huvudstad är Évora, som har varit ett UNESCO världsarv sedan 1986. Évora har en lång historia och rymmer flera imponerade byggnadsverk, tempel och vackra palats.

Baltalha bjuder på ett gotiskt mästerverk

Om du är på resa i Centro de Portugal, och dessutom är intresserad av kultur, är ett besök i Baltalha ett måste. Baltalha bjuder på ett portugisiskt gotiskt mästerverk, klostret Santa Maria da Vitória, från 1300- 1500-talen. Klostret är ett nationellt kännetecken och framförallt kapellet får mycket uppmärksamhet, med dess storslagna fönster.

Okända städer att besöka på en resa i Centro de Portugal

Överväger du att resa till Centro de Portugal, kommer här 10 städer som inte alltid omnämns i guideböckerna, men som absolut är värda sina besök på en rundresa i regionen.

Penacamor
En stad på gränsen, som fått agera kuliss för många slag mellan romare, visigoter, morer och deras fiender. Staden tog över av tempelriddaren Gualdim Pais på 1100-talet, och slottets väggar står fortfarande stolt på de stilla gatorna i den lilla staden. Här kan du också titta på Misericord-kyrkan från 1500-talet, katedralen, skampålen och det restaurerade slottet.

Manteigas
Ligger i hjärtat av det bergiga området Serra da Estrela, och är en liten stad som utöver textilindustrin också har fokus på turism, och som varje år lockar ett stigande antal turister. Nära Manteigas ligger Pousada de Saõ Lourenço, som är det ideala stället för besökare som önskar dra sig undan från turismen en stund. Här har du rika möjligheter att smaka på klassiska rätter från regionen, som t.ex. röda bönor, kålsoppa och forell i lökmarinad.

Argani
Här finns kyrkan São Gens, som högst troligen härstammar från 1300-talet, och cirka 2 kilometer från staden ligger heliga Monte Alto där du kan besöka kapellet Senhor da Ladeira som har en Jesusstaty fullt påklädd med hatt till på köpet.

Proença-a-Nova
En liten stad från antiken, omgiven av vackra, djupgröna tallskogar, som fyller de charmiga dalarna tillsammans med olivträd och kornfält. Området bjuder på flera upplevelser i den vackra naturen, där klipporna står högt runt vattendragen och stränderna med tidvatten. Här hittar du flera andlöst vackra landskap, framför allt när körsbärsträden står i full blom.

Gois
En mer än 800 år gammal stad som ligger i en smal, djup dal mellan bergen och Carvalhal och Rabadão. Utöver renässanskyrkan Santa Maria Maior, kan du beundra Manueline-brn med de tre valven, slottet samt panelerna på taket av Paços do Concelho, som avbildar fantasifigurer och bibliska figurer. I de närliggande områdena kan du uppleva olika kapell med fantastisk utsikt, såsom kapellet Santo Antónia das Neves mitt i Serra da Lousã.

Pinhel
Tidigare ett centrum för ett nätverk av fort och staden blev i början av 1300-talet omgjort till ett imponerande citadell av Kung Dinis. Du kan än idag se flera rester av de ursprungliga väggarna och de stora, fyrkantiga tornen. Det är också värt att besöka kyrkan Santa Maria do Castelo, där du hittar en anmärkningsvärd skulptur dom illustrerar de heliga mödrarna, samt de fjorton målningarna i det centrala kapellet från 1600-talet.

Arouca
Ligger i en grön dal och den viktigaste attraktionen i staden är det stora klostret Mosteiro de Arouca. Klostret är mer än 1000 år gammalt men ser nästan ut som det alltid gjort, precis som resten av denna lilla, stilla stad. Besökare kan delta i guidade turer i kyrkan och det tillhörande museet, som innehåller vidunderliga silverdekorationer, möbler och religiösa konstverk - framförallt är kistan i silver och ebenholts, med en bild av prinsessan, samt till tillhörande altaren, anmärkningsvärda.

Oliveira do Hospotal
Tillhörde en gång i tiden orden Hospitallers, och gavs till dem år 1120 av modern till Kung Afonso Henriques. Staden ligger på en sluttning och korsas av floden Cavalos, varifrån du kan betrakta de snötäckta höjderna av Serra da Estrala. Staden har en intressant kyrka, en skampåle och kapellet Santana från 1700-talet.

Caramulo
Ett lite hemligt och förtrollande stället, markerat av kontraster och ett överflöd av intryck från alla backar och dalar. Den friska luften och det förtrollande landskapet utgör ett oemotståndligt intryck för dig som önskar koppla av från det hektiska livet i städerna. Caramulo är hemstad för många kurbad och bjuder dessutom på ett spännande museum med veteranbilar och en konstsamling som innehåller verk av Picasso, Dalì och andra berömda målare.

Castelo Branco
Reser sig på en sluttning och slår därmed fast sin historiska funktion som defensiv fästning, vilket också bekräftas av slottet varifrån du kan uppleva en panoramautsikt hela vägen till Gardunha-bergen och Tagus-floden. Stadens största attraktion är Jardim do Paço, trädgården där bisopens palats anlades av  João de Mendonça på 1700-talet.

Resor till Portugal

Läs mer om Portugal och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Portugal här

Resmål i Centro de Portugal

Populära hotell i Centro de Portugal

Portugal, Centro de Portugal, Figueira da Foz
8,8
Mycket bra
5045 omdömen
  • Närmaste flygplats: 154 km
  • Närmaste strand: ca. 200 m
  • Internet/Wi-Fi
Portugal, Centro de Portugal, Obidos
9,0
Fantastiskt
1995 omdömen
  • Närmaste flygplats: 89 km
  • Närmaste strand: ca. 2 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Portugal, Centro de Portugal, Mortágua
8,9
Mycket bra
865 omdömen
  • Närmaste flygplats: 157 km
  • Närmaste stad: ca. 11 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)