Resor till Madeira

En resa till Madeira, ön som tillhör Portugal, frestar med behagliga temperaturer året runt, frodig natur och imponerande klippformationer och berg. Utforska den vackra kusten, charmiga landsorter och spännande naturupplevelser. Boka en billig resa till Madeira med Solfaktor.

Madeira som resmål

Madeira tillhör en portugisisk ögrupp i Atlanten, väster om Marockos kust och sydväst om Lissabon, huvudstaden i Portugal. Geografiskt räknas Madeira till Afrika, men politiskt och kulturellt till Portugal och Europa. Ögruppen består av Madeira, Porto Santo, Desertasöarna och de fjärran Selvagensöarna. I tillägg till flera omkringliggande småöar, holmar och skär. Ön Madeira är en mycket populär destination året runt. På Madeira finns endast en större stad, Funchal, som också är öns huvudstad. En semester på madeira bjuder också på spännande arkitektoniska upplevelser med kyrkor och gamla herrgårdar, så kallade quintas. En arkitektur som härstammar från Portugal.

Strandliv på Maderia

Madeira har ett vulkaniskt ursprung med branta klippor som stupar ner i havet. Därför finns inte så många traditionella sandstränder på ön, men du hittar likväl några stränder och badområden som är perfekta för sol och bad på din semester. På Madeiras sydvästra kust, i staden Calheta, ligger Calheta-stranden, som är en sandstrand uppbyggd på importerad sand från Marocko. Det är en populär plats för strandliv, med en rad faciliteter samt restauranger och strandbarer.

På sydöstkusten ligger Machico-stranden i staden Machico. Detta är en naturlig sandstrand omgiven av vackra klippor och härligt badvatten. Här hittar du en trevlig strandpromenad med restauranger och caféer där du kan slappna av och njuta av den vackra utsikten. På toppen av sydöstkusten, ligger Prainha de Caniçal, som är en liten strand i närheten av landsorten Caniçal. Denna dolda strand ligger omgiven av imponerande klippor med en fredlig atmosfär och kristallklart vatten som bjuder in till snorkling. Det är viktigt att anmärka att tillgången till Prainha de Caniçal kan vara utmanande då du måste gå ner för en trappa för att nå stranden.

I tillägg till stränderna, har Madeira också vackra, naturliga pooler. En av de mest populära badområdena på ön, är Porto Moniz, som ligger på nordvästkusten. Här hittar du flera naturliga pooler som är formade av vulkanisk sten och fylld med kristallklart havsvatten. Ett annat populärt badområde på Madeira är Ponta Gorda som ligger utanför huvudstaden Funchal. Ponta Gorda är ett välutrustat komplex med flera naturliga pooler, formade av vulkanisk sten och fyllda med havsvatten. Dessa ligger omringade av solterrasser och plattformer där du kan slå dig ner och sola på din semester.

Attraktioner på Madeira

Madeira har en rad populära attraktioner som lockar till sig besökare från hela världen. Besök huvudstaden på ön, Funchal, en charmig gammal stad som är känd för sina kullerstensgator, historiska byggnader och trevliga torg. Utforska den imponerande katedralen och ta en promenad längs de populära gatorna Rua de Santa Maria och Rua Dr. Fernão de Ornelas som är känd för sina färgglada dörrar och konstnärliga gatuprojekt. Du kan också besöka Mercado dos Lavradores som är en traditionell marknad i Funchal, känd för sina färgglada bodar och levande atmosfär. Här kan du köpa färska råvaror, blommor och hantverk, samt portugisiska specialiteter. 

Ta en tur till Monte Palace tropiska trädgård, en vacker botanisk trädgård som ligger i bergen på Madeira, ovanför Funchal. Trädgården är känd för sin fantastiska samling växter, inklusive tropiska träd, exotiska blommor och vattenfall. Varje år i april/maj arrangeras Madeira Blomsterfesival i Funchal, för att hylla öns fantastiska blomsterprakt. Då kan du uppleva imponerande dekorationer och tävlingar för olika odlare. 

Funchal är känd som Lilla Lissabon och det är på goda grunder. Palácio de Sao Lourenco (från 1600-talet) har påverkats av Portugal och imponerar där det står och blickar ut över hamnen, med storslagna avenyer och hus från 1800-talet som dominerar stadens centrum.

På Madeiras sydvästra kust ligger Cabo Girão som är en av Europas högsta klippor. Här erbjuds spektakulär utsikt över havet och kusten. På toppen hittar du en utsiktsplattform i glas som ger besökare möjlighet att uppleva en svindlande utsikt ner över klipporna och det kristallklara vattnet. I närheten ligger Camara de Lobos, som är en charmig fiskeby känd för sina färgglada båtar och trevliga hamn. Det är en populär plats att ta biler på, och ger en autentisk upplevelse på Madeira.

>> Läs mer om din resa till Portugal

>> Läs mer om din semester i Funchal

>> Läs mer om din resa till Porto Santo

När är det bäst att åka till Madeira?

Madeira har ett subtropiskt klimat tack vare sitt läge i Atlanten, utanför Marockos kust. Här råder två distinkta säsonger - en torr och en våt. Den torra säsongen, som är högsäsong, varar från maj till september och präglas av soliga, varma dagar. Temperaturerna ligger vanligen mellan 25 och 30 grader och i denna period är det idealt att utforska öns natursköna landskap.

Den våta säsongen sträcker sig mellan oktober och april och under denna period faller en del nederbörd. Tropiska regnskurar är vanliga, framförallt i högra belägna områden, vilket gör landskapet frodigt och smaragdgrönt. Det råder vanligen milda temperaturer under denna period, ofta mellan 15-20 grader. Det är värt att anmärka att även under den våta perioden kan det vara perioder med solsken och uppehåll, och det är därför flera turister som reser till Madeira under denna period.

Vädret på Madeira varierar mellan olika delar på ön på grund av den varierade topografin. Kustområdena är generellt varma och mindre utsatta för nederbörd, medan bergsområdena kan vara kalla och få mer nederbörd. Bergen gör också att det kan vara betydliga skillnader i väderförhållandena mellan öns norra och södra kust.

Matupplevelser på Madeira

På en semester på Madeira kan du se fram emot ett rikt utbud av smaker och utsökta matupplevelser. Öns läge i Atlanten ger tillgång till färsk fisk och skaldjur, som är en central del av det lokala köket. Du hittar allt från fisk, räkor, bläckfisk och kräftor på menyerna. I tillägg till detta är Madeira också känd för sina kötträtter. Ön har också ett rikt jordbruk med saftiga frukter, grönsaker och örter. Prova de söta bananerna från Madeira och exotiska frukter som passionsfrukt och ananas.

Du bör inte heller messa möjligheten att smaka det berömda Madeiravinet på din semester till ön. Det är ett typiskt starkvin med två söta varianter och vinet har en rik historia med produktion på ön.

Utelivet på madeira erbjuder en varierad och livlig atmosfär. Huvudstaden Funchal är hjärtat av öns nattliv, med ett urval barer och nattklubbar. Speciellt i marinan och på Avenida Arriaga där du kan njuta av goda drinkar, livemusik och dans.

Aktiv semester på Madeira

Madeira är ett fantastiskt resmål för dig som önskar en aktiv semester full med spännande aktiviteter och naturupplevelser. Ön är ett paradis för promenader och vandringar, med flera olika stigar och levadas (gamla vattenkanaler som du idag kan promenera vid). Här hittar du ett omfattande nätverk markerade stigar som tar dig fram genom berg, skogar, dalar och kuster. En av de mest berömda vandringarna på Madeira, är Levada do Caldeirão Verde, som leder igenom frodig skog och till en spektakulär smaragdgrön dal.

Om du vill utforska ön från två hjul, erbjuder Madeira vackra möjligheter för både terräng- och landsvägscykling. Platser som Paul da Serra och Ponta de São Lourenço bjuder på spännande cykelupplevelser. Madeiras vulkanlandskap med berg och klippor ger också utmärkta möjligheter för klättring på din semester. Oavsett om du är nybörjare eller expert, kommer du hitta rutter som passar dig. Det finns bland annat klättringsområden i Penha de Águia och Pico Ruivo. 

Det kristallklara vattnet och det rika livet under ytan gör att Madeira är en populär plats för dykning och snorkling. Ön har många dykcenter som erbjuder turer och certifierade kurser för dykare på alla nivåer. Utforska undervattensgrottor, omfattande korallrev och varierade och färgglada fiskar. Gillar du fart och spänning, kan du ta en adrealinfylld tur över Madeiras dramatiska landskap med paragliding. Öns branta klippor och bra vindförhållanden gör ön till en bra plats att upptäcka från ovan.

Flyg och hotell på Madeira

Det är enkelt att ta sig till Madeira från Sverige. Det går direktflyg från flera av Sveriges och Danmarks flygplatser, samt flera flyg med mellanlandning i Lissabon på fastlandet i Portugal. När du landat på Madeira finns flera alternativ för att nå din destination. Det finns ett bra utvecklat bussnätverk som anknyter flygplatsen med Funchal och andra städer och landsorter på ön. Det är också möjligt att ta en taxi till flera destinationer på ön. Några hotell erbjuder dessutom transferservice. Många reser till Madeira för att utforska ön, och om du önskar friheten att göra så, kan det rekommenderas att dy hyr en bil. Du väljer själv om du vill boka flyg, hotell och eventuell hyrbil i ett samlat paket eller om du vill boka transport och hotell separat. 

På Madeira finns flera olika övernattningsmöjligheter som passar olika tycke och smak. Här kan du välja mellan stora All Inclusive-hotell eller mindre boutique-hotell. Det finns också trevliga semesterlägenheter och semesterhus om du önskar med plats. Madeira passar både familjer, par och vänner på resa. Oavsett vad dina preferenser är, kan Solfaktor hjälpa dig att organisera resan till Madeira enligt dina önskemål.

Resor till Portugal

Läs mer om Portugal och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Portugal här

Resmål på Madeira

Populära hotell på Madeira

Portugal, Madeira, Funchal
9,8
Fantastiskt
764 omdömen
  • Närmaste flygplats: 23 km
  • Närmaste strand: ca. 1.3 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Portugal, Madeira, Funchal
9,0
Fantastiskt
469 omdömen
  • Närmaste flygplats: 18 km
  • Närmaste strand: ca. 2.8 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Portugal, Madeira, Caniço do Baixo
9,3
Fantastiskt
1445 omdömen
  • Närmaste flygplats: 11 km
  • Närmaste strand: ca. 200 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)

Vad tycker gästerna om på Madeira?

8,6
Samlade gästomdömen
Baserat på 28 recensioner