Resor till Madeira

Madeira och ögruppen Porto Santo i Atlanten erbjuder ett äventyr för natur- och upplevelseentusiaster. En resa till Madeira bjuder på frodig natur, en rik undervattensflora och fauna samt möjligheten till en avkopplande semester och idylliska sandstränder i Porto Santo. 

Att resa till Madeira betyder även upplevelsen av sagolika landskap i den bergiga Laurissilva skogen, som är fredad av UNESCO. Men Madeira bjuder även på ett allsidigt kulturliv samt utsökt gastronomi, läckra viner och ej att förglömma, ett utbud av många olika aktiviteter, kurorter, golf och djuphavsfiske.

Madeira är som en flytande trädgård och den vulkaniska jorden skapar de idealiska växtförutsättningarna för de många grödorna som gror på de sirligt anlagda terrasserna som klänger sig fast på de sydvända bergssluttningarna. För att få fram regnvatten som faller på öns norra sida till odlingarna så har ett sinnrikt system av bevattningskanaler byggts, de så kallade levadorna, som sträcker sig över 2 000 kilometer kors och tvärs över ön. En av Madeiras största attraktioner är vandringar längs dessa levador, då man i rik utsträckning kan njuta av den vackra naturen och öns skiftande landskap med allt från täta skogar, öppna landskap och in mellan hus och gårdar.

Resor till Portugal

Läs mer om Portugal och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Portugal här

Resmål på Madeira

Populära hotell på Madeira

Portugal, Madeira, Camara de Lobos
  • Närmaste flygplats: 31 km
  • Närmaste strand: ca. 8.8 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Portugal, Madeira, Funchal
9,2
Fabelagtigt
493 omdömen
  • Närmaste flygplats: 24 km
  • Avstånd till centrum: ca. 3.5 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Portugal, Madeira, Funchal
9,7
Fantastiskt
412 omdömen
  • Närmaste flygplats: 23 km
  • Närmaste strand: ca. 1.2 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)

Reseguide om Madeira

De många soltimmarna och den varma golfströmmen som omsluter ön är en garanti för det milda klimatet och den speciella blomsterprakten som är så karakteristisk för Madeira. Madeira är huvudön i ögruppen med samma namn och här ligger även öns huvudstad Funchal. Det finns ytterligare 5 öar i ögruppen av vilka den ena, Porto Santo, är bebodd.

Vulkanö

Madeira bildades vid ett vulkanutbrott för omkring 20 miljoner år sedan och få ställen i världen hittar man så storslagna naturscenerier som på Madeira. Den särpräglade subtropiska växtligheten, de gröna bergen, de djupa dalarna och de branta klyftorna som löper ut mot det brusande havet fastnar på näthinnan. Insprängda i all denna natur ligger de trevliga små byarna där man fortfarande kan se de flitiga kvinnorna med ett broderi i handen. De tillverkar de fina dukarna och servetterna som under många år har exporterats världen över eller sålts lokalt till de många turisterna.

Funchal - Madeiras huvudstad

Öns huvudstad, Funchal, speglar öns spännande historia. Portugiserna kom hit under 1400-talet och staden påminner på många sätt om Lissabon. I centrum ligger den lokala saluhallen, Mercado dos Lavradores, som man absolut måste titta in i, oavsett om man tänker handla eller bara inandas atmosfären. Här finns allt man kan tänka sig av färsk fisk, spännande frukter, kött i alla dess former, ostar i långa banor och massor av lokalt konsthantverk. Avlägg även ett besök i den fina Sé-katedralen i den gamla stadsdelen med sin vackra 1700-tals arkitektur och i den frodiga botaniska trädgården med sina alldeles speciella drakträd och den fantastiska utsikten.

Arkitekturälskare kommer också att känna sig hemma på Madeira. Öns huvudstad Funchal är känd som ”lilla Lissabon” - och på goda grunder. Det imponerande Palácio de Sao Lourenco från 1600-talet blickar ner över hamnen, medan storslagna avenyer med hus från 1800-talet dominerar stadens centrum.

På stadens många restauranger domineras menyerna, inte helt överraskande, av fisk och skaldjur, lokala produkter som kött och grönsaker och inte minst ett fantastiskt urval av exotiska frukter. I Madeiras varma klimat växer papaya, passionsfrukt, avokado, aprikoser och citrusfrukter av alla de slag. Före middagen kan man passande njuta ett glas av det berömda Madeira-vinet, avkylt som en aperitif. Den är naturligtvis även perfekt tempererad som ledsagare till desserten.

Läs mer om resor till Funchal här

Gastronomi 

Madeiras kök är typiskt medelhavsaktigt, med massor av fisk, olivolja och vitlök.

Havet omkring Madeira är extremt produktivt och fullt av liv. Espada, eller dolkfisk, är öns mest traditionella rätt. Trots sitt skrämmande utseende utgör denna långa, vasstandade fisk med sina stora ögon en smakfull måltid av vitt lamellkött, och serveras ofta med bananskivor eller en läcker marinad av vin och ättika.

Lokalt fångad atum (tonfisk) grillas vanligtvis som en köttig biff som serveras med citronskivor. Andra populära fiskrätter på ön är havsabborre (garopa), gulstrimmig mulle (salmonete), och svärdfisk (espadarte).

Öns mest populära kötträtt är espetada, som består av många köttbitar (oftast oxkött), lök, tomater och paprika, som tillagas över öppen eld.

En annan bärande ingrediens i traktens matlagning är friterat majsmjöl (milho frito), vilket ofta serveras som tillbehör till huvudrätten.

På Madeira odlas en mängd underbara, tropiska frukter, av vilka de flesta kan köpas på Funchals dagliga marknad. Besökare kan köpa lokalt odlade avokados, kiwifrukter, mango, papaya och fikon, så väl som vaniljkräms-äpplen, guava, passionsfrukter och andra spännande saker.

Aktiv semester 

Madeira är ett mycket intressant och inbjudande resmål för familjer som vill uppleva en aktiv semester med otaliga möjligheter till vattenaktiviteter så som fiske, dyk- och snorklingsskolor, val- och delfinobservationer, men även ridning och upplevelser på öns olika temaparker, mountain biking samt bara familjeavkoppling. Har du inte mod för de stora utmaningarna så ta en promenad längs hamnen i staden Funchal och slå dig ner på en mysig uteservering och avnjut en härlig måltid eller en drink. Du kan även bege dig ut på upptäcktsfärd på det pittoreska och färgrika grönsaks- och fisktorget, eller ta linbanan upp till Monte och sedan rutscha ner med Madeiras typiska korgflätade slädar.

Det är inte utan anledning att det i förhållande till aktiv semester först och främst är levada-vandringar som Madeira är mest känt för. En levada-vandring är en oförglömlig upplevelse och en möjlighet att komma nära Madeiras rika natur. Med över 2 000 kilometer levador finns det vandringsleder av alla svårighetsgrader så du kan alltid hitta en som passar din nivå. 

Madeira är dock en perfekt kuliss för många andra former av aktiva semestrar. Här hittar du många möjligheter att till exempel ge dig i kast med golf, mountainbike och inte minst aktiviteter i och på vattnet. Madeira är med en vattentemperatur på 18º till 23°C året runt och kristallklart vatten därför ett populärt resmål för sportdykare, som kommer hit för att uppleva det rika djurlivet under havsytan. 

Madeira bjuder inte enbart på många olika och spännande naturupplevelser, utan även kulturella. De höga bergen, de djupa dalarna, landskapets spännande olikheter på nord- och sydkusten, de frodiga "miniatyrmarknaderna" med färgglada blommor vid sidan om frukt och grönt. Och så de av naturen skapade badbassängerna ute i Atlanten som erbjuder otaliga möjligheter för vattensporter som dykning och djuphavsfiske.

En resa till Madeira innebär även smaken av livets glädjeämnen i form av utsökt gastronomi, där råvarorna har odlats ekologiskt och där man har havets bästa fisk och skaldjur inom kort räckhåll. På en resa till Madeira kan du dessutom uppleva festliga grönsaks- och fiskmarknader, de berömda Madeira-broderierna, väggbonader och korgflätning som utgör en del av det lokala konsthantverket. Besöker du Madeira över nyår får du dessutom möjligheten att uppleva världens största fyrverkeri.

Levada-vandringar på Madeira

En av Madeiras största turistattraktioner är levadorna – ett imponerande system av vitt förgrenade bevattningskanaler, som slingrar sig fram genom det natursköna landskapet kors och tvärs över hela ön.

Levadorna leder vattnet från de regnrika bergsområdena ner till öns frodiga, uppodlade terrasser och blommande gröna parker, där konstbevattning är ett måste på grund av det soliga och torra klimatet. De allra första levadorna höggs ut ur berget av moriska slavar för hundratals år sedan, men de flesta kilometerna av det enastående levadasystemet som existerar idag stammar från början av 1900-talet och består idag av omkring 2 500 kilometer av levador, som kan få vilken vandrare som helst att dra på sig kängorna.

På de smala vandringslederna möter man både lokalbefolkningen och turister i alla åldrar, och det är mycket svårt att komma på en ursäkt för att inte ha kondition nog för en levada-vandring. Här kan man beundra den näst intill orörda naturen, där vattnets porlande låter som mild, avstressande musik i öronen, så att man glömmer allt om problem och livets besvär.
Levadorna är diskret men tydligt utmärkta, så det är lätt att hitta med hjälp av turistkontorets små kartor med turförslag, och på de flesta ställen sluttar de välskötta stigsystemen bara lätt så att de flesta kan delta – och det finns även kortare turer på ända ner till ett par kilometer som är väl värda att prova på. Om man är en barnfamilj på vandringstur ska man vara uppmärksam på att inte alla levador är lämpade för vandring med barn. Om man helst vill vandra i grupp så har de flesta researrangörer gruppturer på programmet med transport tur/retur till de vackraste naturområdena, och för levadavandrare finns det rikligt med möjligheter att göra uppehåll längs turen på de små te-husen eller mysiga barer som ligger längs de mest populära lederna.

Det bergiga Madeira är också platsen där det finns fina möjligheter för att ge sig ut på en veckas trekking med övernattning på mysiga krogar eller på små privata pensioner. Och är man mer intresserad av de mer vilda konditionsutmaningarna, så finns det heller inga ursäkter: då gäller det bara att hyra en mountainbike och fräsa iväg längs de slingrande levadastigarna, vilka bidrar till att göra Madeira till en helt unik paradisö för en aktiv semester.

det finns flera lokala företag som arrangerar vandringar med guide, och svenska vandringsklubbar arrangerar ofta resor till Madeira.

Badmöjligheter på Madeira

Madeira har inte några naturliga stränder, men det finns rikligt med möjligheter att njuta av badlivets glädjeämnen vid någon av öns naturliga swimmingpooler och fina anlagda stränder runt omkring längs kusten. En härlig sandstrand finns det i gengäld på grannön, Porto Santo, som lätt kan nås på en dagsutflykt med båt.

Många enastående upplevelser på Madeira

Madeira kan erbjuda en lång rad spännande aktiviteter för personer i alla åldrar. Här kan man ge sig ut på djuphavsfiske, simma med delfiner, dyka och surfa. För de som vill ha ett mer makligt tempo finns det båtturer och utflykter med buss.

På nordkusten av Madeira hittar man de berömda, trekantiga husen i Santana som är målade i muntra färger och som är unika för ön. Den berömda slädturen i Monte har hänryckt besökare i mer än 100 år. Att åka ner med hög fart i en korgflätad träsläde är en upplevelse som man inte får gå miste om, och de som fullför turen förtjänar verkligen deras glas Madeira vid slutet av turen. Därutöver är även öns pilflätare kända, och framför allt staden Camacha är hemort för de bästa konsthantverkarna.

Den lilla ön Porto Santo ligger nordöst om Madeira och är känd för sin fantastiska 9 kilometer långa sandstrand. Vattensportsentusiaster, oavsett om det gäller "scuba-diving", windsurfing eller segling, befinner sig här i sitt rätta element.

Till sist finns även den avlägset liggande Savage Islands sydväst om Madeira,och där det bara bor sjölejon och havsfåglar.

Historia

Portugiserna ankom till Madeira 1419/20 och strax därefter kom de första kolonisterna till ön, som på den tiden var tätt trädbevuxen, varifrån namnet Madeira, som just betyder träd, härstammar. Att resa till Madeira och bege sig på ”Levada-vandring” är det bästa sättet att upptäcka samma underbara natur som under miljontals år täckte stora delar av Europa. Madeira har också varit en viktig knutpunkt för upptäcktsresande och här inhämtade Cristovão Colombus upplysningar inför sin expedition som tog honom till Amerika. Resor till Madeira bjuder även på spännande arkitektoniska upplevelser, med de vackra kyrkorna och gamla herrgårdarna, så kallade quintas, av vilka många idag har gjorts om till trevliga och smakfulla hotell.

År 1418 ankom portugisiska skepp till Porto Santo och ett år senare till Madeira. Den frodiga ön Madeira blev snabbt bebodd av bosättare som började hugga ur den täta skogen. Vete och socker var de första grödorna som odlades på ön och man började anlägga vattenkanaler 1425. Socker betraktades som en krydda och handelsmän från Genua, Portugal och Israel strömmade till ön. Det blev snart nödvändigt att skaffa mer arbetskraft för att tillgodose efterfrågan. Slavar från Nordafrika och Kanarieöarna var med till att bygga ut de komplexa vattenkanalerna, även kallade Levadas, för konstbevattning.

När du reser till Madeira, besöker du också ön som har spelat en stor roll för de portugisiska upptäcktsresorna under 1400-talet, och där du kan uppleva de kommerciella rutterna som knöt samman Madeiras huvudstad Funchal med resten av världen. På 1800-talet spred sig ryktet om Madeira som ett hälsobringande ställe för många sjukdomar och därför reste många välbärgade och kända europeiska personer till Madeira för att där tillbringa en rekreationsvistelse. Även en del avsatta europeiska monarker valde Madeira för deras exil.

Läs mer om Madeira på Portugals turistkontors hemsida.

Det milda klimatet inbjuder till semester året runt!

Madeira har ett mycket behagligt klimat året runt, vilket gör att det inte finns någon egentlig lågsäsong på Madeira. Madeira är världsberömt för sina festivaler och framför allt för blomsterfestivalen i april, nyåret med världens största fyrverkeri och vin-festivalen i slutet av augusti. Utöver festivalerna och naturen är det stabila klimatet och det behagliga vädret naturligtvis också bland orsakerna till att folk från hela världen reser till Madeira och ofta flera gånger om året. Från Sverige går det både direktflyg och flyg med mellanlandning från Stockholm och Göteborg samt från Köpenhamn i Danmark med flygbolag som Norwegian och SAS. Det finns även charterresor direkt till Madeira från Stockholm och Köpenhamn.

Utnyttja den låga prisnivån på Madeira

Många tror att Madeira är ett dyrt resmål och att det bara är för "gamla människor", men detta är fördomar och alla som reser till Madeira vet att de inte stämmer. Visserligen är Madeira cirka 10 procent dyrare än Portugals fastland, men eftersom Portugal är det billigaste landet i Västeuropa så är Madeira ändå ett mycket billigt resmål i förhållande till andra kända destinationer som Kreta, Mallorca och Sardinien.

Flyg

Även flygbiljetter går att hitta till ett bra pris om man är ute i god tid. Priserna i vår flyg-sökmotor till Madeira börjar i skrivande stund från 1 500 kronor inklusive skatter och avgifter och du kan jämföra priser på alla flygbolag som flyger till Madeira.

Hotell

Madeira har på senare år gjort mycket för att hotellen ska leva upp till den standard som man har rätt att förvänta sig och många hotell har därför genomfört löpande renoveringar. Det är därför inget problem att hitta ett bra hotell av god kvalitet oberoende av om du vill bo på ett 3, 4 eller 5 stjärnigt hotell eller semesterbostad - och dessutom till ett rimligt pris. Och så var det ju det där med att Madeira bara är för gamla människor! Genomsnittsåldern är faktiskt mycket lägre än många tror när det gäller turister som besöker Madeira, för även om Madeira inte är direkt känt för en massa diskotek, så finns här ett mycket bra nattliv för folk i alla åldrar. Detta är i och för sig inte anledningen till den låga genomsnittsåldern, utan snarare att folk reser till Madeira för att vandra, cykla, klättra i berg och så vidare.

Turistkontor

Ska du resa till Madeira så hjälper Madeiras turistbyrå gärna till med information om sevärdheter, transport, förslag på vandringsturer med mera. Du kan kontakta Madeiras turistbyrå via deras hemsida där du också kan läsa mycket mer om Madeira. På Madeira har turistbyrån flera kontor så att du alltid kan få hjälp i närheten av ditt hotell. På Madeiras flygplats hittar du också ett kontor för Madeiras turistbyrå och ska du till exempel på en bil-rundresa kan det vara en god ide att be om goda råd och få besked om de senaste väderleksrapporterna. I Sverige har Madeira ingen egen turistbyrå, men du är alltid välkommen att kontakta Portugals turistbyrå som även hjälper svenskar med information om Madeira.

Vad tycker gästerna om på Madeira?

8,4
Samlade gästomdömen
Baserat på 5 recensioner