Resor till Marocko

Marocko är en salig blandning av långa stränder, öken, höga berg, basarer, orientalisk kultur och häftiga sevärdheter. Resmålet passar bra för alla som vill ha sol, bad och spännande utflykter.

Marocko ligger i Afrikas nordvästra hörn med flera härliga resmål. Det är ett stort land både i yta och folkmängd (nästan 30 miljoner invånare). Huvudstaden i Marocko heter Rabat men staden är mindre än t.ex. Marrakech och Casablanca. De mest populära resmålen i Marocko är badorten Agadir och den exotiska storstaden Marrakech.

Som tidigare fransk koloni har Marocko spår efter europeisk kultur och har kombinerat detta med marockansk kultur. Detta märks inte minst i matkulturen. Man hittar franskinspirerade kaféer och restauranger till vänliga marockanska priser samtidigt som det marockanska köket är fullt av spännande kryddor och färger. Både Agadir och Marrakech har europeiska stadsdelar där matkulturen står starkt. Andra populära städer av intresse i Marocko är den berömda «blå staden», Chefchaouen, surfstaden Essaouira och hantverksstaden Fès.

Shoppingen i Marocko är bra, billig och trevlig i de livliga basarerna. Populära köp är smycken, lädervaror, mattor, lampor, konsthantverk och keramik. I basarerna kan man också köpa lokala maträtter och köksutrustning, kryddor och te.

Det är enkelt att resa till Marocko. Man kan flyga direkt från Skandinavien och dessutom har många europeiska flygbolag linjer till flera av Marockos största städer. Marocko är en fascinerande blandning av stränder, öken, höga berg, basarer, äventyrlig kultur och spännande sevärdheter. Valutan i Marocko heter marockansk dirham men Euro kan också ofta användas.

Vem passar detta resmål för?

Marocko passar bra för alla som vill ha sol, bad, spännande utflykter och exotiska impulser med rimlig flygtid från Skandinavien. Med europeiska influenser blandad med marockansk kultur är Marocko ett mycket spännande resmål. Man får kanske mest ut av en resa till Marocko om man är lite berest. Den arabiska kulturen kan upplevas som överväldigande och hektisk och man behöver kanske ett par dagar för att anpassa sig till tempot och jargongen. Dock passar Marocko även för de som vill ha en lugn badsemester och för de som önskar upplevelser och aktiviteter, shopping och kultur.

När är det bäst att resa till Marocko?

Största delen av Marocko har Medelhavsklimat med långa och varma somrar och milda och torra vintrar. I semesterorterna längs Atlanten blir det aldrig väldigt varmt eller väldigt kallt medan det i inlandet och vid foten av Atlasbergen är mer extrema temperaturer. Man kan därför säga att olika delar av Marocko bör besökas vid olika tider på året. Resmål i inlandet som t.ex. Marrakech bör undvikas i juli och augusti då hettan kan vara tryckande och solen brännande medan t.ex. kuststaden Agadir kan besökas under hela året.Semester i Marocko

Marocko, som ligger i Maghreb-regionen i Nordafrika, är ett kontrasternas land; här hittar du storslagna berg och ökenområden, det sägensomspunna Berberfolket, en rik historia och enastående antika städer, en varm gästvänlighet, många färgglada marknader, frodiga oaser, pittoreska keramik-traditioner, och sist - men inte minst - storstaden Casablanca, som inte bara har gett namn till den västliga filmhistoriens mest berömda film, utan också utgör en av Afrikas viktigaste städer.

Sevärdheter

Ait Benhaddou

Ait Benhaddou, som har funnits med på UNESCOs världsarvslista sedan 1987, är en befästad stad, eller en så kallad ksar på arabiska. Staden ligger på den gamla trans-sahariska karavanvägen, mellan Sahara och Marrakech i Marocko.

Ait Benhaddou är berömd för sina historiska byggnader och gamla stadsdel, medina, som har gjort staden till en kuliss för scener i många berömfa filmer, däribland Sodom and Gomorrah, Jesus of Nazareth, The Man Who Would Be King, Marco Polo, Gladiator, Kingdom of Heaven, Babel, Prince of Persia m.fl.

Det bor ännu fyra familjer i den antika landsorten, men de flesta av de lokala invånarna i området, har numera fyttat till moderna bostäder på den andra sidan floden, eftersom byggnaderna i landsorten är gjorda i lera, som skadas i regnperioden.

Meknes

Meknes, som ligger i den nord-centrala delen av landet, är en av de fyra kejserliga städerna i Marocko. Staden grundades på 1000-talet av Almoraviderna, som en militär bosättning, och blev huvudstad i marocko under Sultan Molay Ismail (1672-1727), som var son till grundaren av Alaouit-dynastin. 

Sultan Moulay Ismail förvandlade Meknes till en storslagen stad i spank-morisk stil, omgiven av höga murar ch med en harmonisk blandning av islamiska och europeiska stilarter, som fortfarande kan beundras idag.

Bland staden största sevärdheter är Bab al-Mansour-prten - stadens huvudport - som byggdes år 1732. Porten rymmer Almohad-mönster och har mosaik av hög kvalitet. Några av portens valv härstammar från den romerska antika staden Volubilis, som räknades som huvudstad i det romersk-berberniska kungadömet Mauretania, vars ruiner fortfarande kan beundras utanför stan.

Hassan II Mosque

Hassan II-moskéen, som ligger i Casablanca, är den största moskén i Marocko, den näst största i Afrika, och den 13:onde största i världen.

Moskéen står på en avsats, som vänder ut mot Atlanten, så troende kan be ut över havet. Sextusen traditionella marockanska hantverkare arbetade i fem år, på att bygga moskéen, med vackra mosaiker, marmorgolv, valv, skulturer och utskurna och målade trätak. Moskéen har kapacitet att rymma 25.000 troende till bön, och ytterligare 80.000 på platserna runt den.

Moskéen har dessutom världens högsta minaret på hela 210 meter - vilket motsvarar en 60 våningar hög byggnad, so på toppen har en laser som lyser i riktning mot Mekka.

Marrakech Medina

Marrakech, som ligger vid Atlasbergen, är en av Marockos fyra traditionella huvudstäder, och är berömd för sin marknad, souk, som är Marockos största, samt för sin gamla stadsdel (Medina), som år 1985 kom med på UNESCOs världsarvslista. Staden är också känd för sitt stora torg, Djemaa el Fna, som anses vara det livligaste torget på den afrikanska kontinenten.

Bland stadens kulturhistoriska byggnader och sevärdheter, kan nämnas El Badi-palatset, Bahia-palatset, Saadidynastins mausoleum, Shrob ou Shouf-fontänen, Koutoubia-moskéen, Bin Yousuf-madrassan, Almoravid Koubba från 1117, gravarna till stadens sju heliga män, samt en lång rad moskéer, madrassa, zaouiaer, synagoger, garverier, marknadsbodar och portar. Bland stadens nyare sevärdheter, finns den franska målaren Jacques Majorelles trädgårdar, Jardin Majorelle, från 1924.

>> Läs mer om resor till Marrakech här

Casablanca

Även om Marockos politiska huvudstad är Rabat, har Casablanca fortfarande en särskild status; inte bara i Marocko och på den afrikanska kontinenten, utan också hos västerlänningar. Utöver att rymma Marockos huvudhamn - som är en av de största konstgjorts anlagda hamnarna i världen - utgör staden landets ekonomiska centrum, och ett av de största ekonomiska centrumen på den afrikanska kontinenten.

I väst, är staden mest känd för att ha levererat titeln till en av filmhistoriens mest berömda film; den amerikanska filmklassikern från 1942, som ska föreställa att ta plats i Casablanca under Andra Världskriget, och har Humphrey Bogart och Ingrid Bergman i huvudrollerna; hela filmen spelades dock in i en studio (med undantag för några scener i Paris och Van Nuys Airport), så det finns inga konkreta platser i Casablanca som faktiskt har relation till filmen.

Bland stadens största sevärdheter finns moskéen Hassan II, som är den största moskéen i Marocko, den näst största i Afrika och världens trettonde största; Parc de la Ligue arabe, som är stadens största park; Casablanca katedral, som inte längre är i bruk men är öppen för besök; och den gamla stadsdelen (medina), som inte riktigt når samma höjder som stadsdelarna i Marrakech och Fes, men som absolut är värd ett besök.

Klimat och väder

Marockos alla kontraster gäller också landets klimat, som inte utgörs av en klimattyp, utan av många olika beroende på var i landet du befinner dig. Om du t.ex. befinner dig i de kustnära områdena är det, också på sommaren, anmärkningsvärt moderata temperaturer på grund av effekten av den kalla kanarieströmmen utanför Atlanten.

Du kommer att uppleva kontinentalt klimat i de bergrika regionerna i den norra och centrala delen av landet, där somrarna är varma eller mycket varma, och vintrarna är kalla, ibland under fryspunkt. Det snöar ofta i denna delen av landet på vintern. Du upplever detta typ av klimat i städer som Khenifra, Imilchil, Midelt och Azilal.

I Atlasbergen stöter du på alpint klomat. Här är somrarna varma eller mycket varma och vintrarna är kalla med en genomsnittsgtemperatur på 8 grader - och det faller ofta snö på vintern. I denna del av landet finns många skiddestiationer, såsom Oukaimeden och Mischliefen.

I den södra delen av landet och några delar av den östra delen, kommer du uppleva stäpp-klimat, som framförallt kännetecknas av låga mängder nederbörd. Städer som Agadir, Marrakesh och Oujda har detta klimat.

Medelhavsklimat kommer du att uppleva i landets kustnära områden, dock mer vid kusterna som vänder mot just Medelhavet och inte de som vänder mot Atlanten. Här är somrarna varma och torra med genomsnittliga temperaturer på cirka 23-24 grader, medan vintrarna generellt är milta och våta med dagliga genomsnittstemperaturer på cirka 12-14 grader. Städer som har denna klimattyp, är bland annat Tanger, Tetouan, Al Hoceima, Nador och Safi.

En underart av Medelhavsklimatet, submediterrant klimat, finns också i landet - inte minst i städer som Rabat, Casablanca, Kénitra, Salé och Essaouria. Här kännetecknas klimatet av lite kallare somrar, medan vintrarna också är en aning kallare på grund av läget vid Atlanten.

Historia

Området som idag är Marocko, har varit bebott sedan tidig stenålder (190.000-90.000 f.Kr.) och kanske till och med ännu tidigare så man hittat Homo Sapiens-fossiler i Jebel Irhoud som daterats till cirka 315.000 f.Kr. På den tidpunkten var Maghreb ett mer fruktbart område ärn det är idag, och liknde mer en savann än dagens generellt törra landskap.

DNA-undersökningar har visat en nära - och överraskande - förbindelse mellan berbernerna i Maocka och samerna i Skandinavien. Detta stöttar olika teorier, om att det franko-cantabriska området i syfvästra Europa var ett tillflyktsområde för jägare och samlare i perioden unde den sista istiden, som senare befolkade norra Europa efter istidens upplösning.

Nordafrika, och det som idag kallas Marocko, blev med tiden en del av den blomstrande Medelhavsvärlden i den tidiga klassiska perioden, tack vare fenicierna, som etablerade viktiga handelskolonier och bostättningar i bland annat Chellah, Lixus och Mogador.

Marocko blev senare en del av stadsstaten och imperiet Karthago. Den tidigast kända självständiga marockanska staten bar Berber-riket Mauretanien under kung Baga, som kan dateras tillbaka till 225. f.Kr.

Mauretanien blev en klientstat i det romerska imperiet år 33 f.Kr. Kejsar Claudius erkände formellt Mauretanien som romersk provins år 44 e.Kr, men på 200-talet e.Kr blev delas av Mauretanien återerövrat av berberstammar, varpå den romerska imperiala makten i Mauretanien begränsades till ett par kuststäder. Romarriket miste senare också dessa områden, efter att vandaler härjade i Nordafrika 429 e.Kr. Efter detta övertog lokala moriska-romerska kungar kontrollen över området.

Den muslimska erövringen av Maghreb, började på mitten av 600-talet och medförde både de arabiska språket och religionen Islam till området. Området blev formellt sätt en del av Umayyad-kalifatet, men i praxis var det en subsidär provins i imperiet med lokala guvenörer utspekade av den muslimske guvernören i Kairouan.

Marocko, som ligger i Maghreb-regionen i Nordafrika, är ett kontrasternas land; här hittar du storslagna berg och ökenområden, det sägensomspunna Berberfolket, en rik historia och enastående antika städer, en varm gästvänlighet, många färgglada marknader, frodiga oaser, pittoreska keramik-traditioner, och sist - men inte minst - storstaden Casablanca, som inte bara har gett namn till den västliga filmhistoriens mest berömda film, utan också utgör en av Afrikas viktigaste städer.

>> Läs om semester i Agadir här

Resmål i Marocko

 • Marrakech
  223 hotell
  Besök Marrakech och upplev stadens fascinerande blandning av gammalt och nytt. Utforska marknaderna, palatsen och de trånga gränderna i den gamla fästningsstaden innan du drar vidare till gallerier, barer och restauranger nedanför i den nya stadsdelen.
 • Agadir
  54 hotell
  Agadir är tack vare sin vackra, nästan sex kilometer långa sandstrand Marockos mest populära badort. Här kan du lätt få det mesta av din semester att gå åt med att njuta av solen i den mjuka sanden, endast avbrutet av restaurangbesök och shopping ... på den stora marknaden. Agadir är emellertid även en bra utgångspunkt för utflykter. Läs mer
 • Essaouira
  10 hotell
  Essaouira är en charmig fiskeort på Marockos kust mot Atlanten, som har lyckats bevara mycket av sin ursprungliga atmosfär från den tid då staden var en viktig knutpunkt mellan Afrika och Europa. Det kan du bland annat uppleva i den färgstarka medinan.

Populära hotell i Marocko

Marocko, Marrakech
9,6
Fantastiskt
881 omdömen
 • Närmaste flygplats: 6 km
 • Avstånd till centrum: ca. 1.7 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Marocko, Marrakech
8,9
Mycket bra
46 omdömen
 • Närmaste flygplats: 9 km
 • Internet/Wi-Fi
 • Restaurang
Marocko, Essaouira
9,3
Fantastiskt
77 omdömen
 • Närmaste flygplats: 179 km
 • Internet/Wi-Fi
 • Restaurang