Resor till Marrakech

Marrakech är en exotisk stad med mycket historia. Här hittar du livliga marknader, labyrint-gator och torg med ormtjusare och dansare. Staden ligger vid foten av Atlasbergen och bjuder på många upplevelser för turister som besöker staden, som är Marockos mest populära turistmål.

Namnet Marrakech betyder Guds land. Staden ligger vid foten av Atlasbergen, drygt två timmar nordöst om badorten Agadir. Marrakech ligger i Marockos inland, utan strandlinje, och är mycket autentisk till marockansk kultur och mindre präglad av turismen. Marrakech är både mystisk och exotisk och är som en äventyrsstad hämtad från boken Tusen och en natt. Marrakech delas huvudsakligen in i två områden – en ny del och en gammal del. Den nya delen av staden kallas Ville Nouvelle. Detta är en modern stadsdel med breda och rena gator, fashionabla restauranger och nya köpcentrum. Det andra huvudområdet är gamla stadsdelen Medina, med labyrinter av basarer och gator där det känns som man reser flera hundra år tillbaka i tiden. Hjärtat i Medina är ett torg som heter Djemaa El-Fna. På kvällen förändras hela platsen till en stor restaurang med underhållning i form av akrobatisk show, musik och dans. Shopping i en av stadens många basarer kan rekommenderas. Här säljs kryddor, skor, kashmir, krukor, lampor, massor och mycket annat spännande.

Marrakech är ett populärt resmål, speciellt för konstnärer, fotografer och arkitektur-intresserade. Koutoubia Mosque är ett landmärke och stadens största moské. På kvällen blir moskén upplyst och blir då väl synlig. Moskén ligger 200 meter från torget Djemaa El-Kna. Du kan också besöka Jardin Majorelle, en vacker botanisk trädgård med olika plantor, kaktusar och fontäner.

Marrakech är en stor stad och den kan vara ganska oöversiktlig, speciellt den gamla delen där det är lätt att gå vilse bland gatorna. Busslinjerna kan vara svåra att förstå så taxi är det bästa sättet att ta sig fram. Under de senaste åren har också cykeluthyrning blivit populärt och många guider erbjuder cykelsightseeing som är ett miljövänligt sätt att ta sig runt på, samtidigt som det är enklare att komma fram än med bil.

För att få det mesta möjliga av vistelsen i Marrakech bör man bo i en Riad, som är ett traditionellt marockanskt hus där hela familjen bor, med en inre öppen gårdsplats. Många av dessa är idag omgjorda till hotell. Om du vill uppleva det mer modernt kan du bo på en modern resort, dessa ligger ofta lite utanför stadskärnan och här finns både stora pooler, trädgårdar och livliga nattklubbar.

Flygplatsen i Marrakech heter Menara International Airport och ligger ca 6 kilometer från centrum. Det finns direkt flygförbindelse från Skandinavien och flygtiden är runt 5 timmar. De flesta som besöker Marrakech på semester väljer att ha mellan fyra och sju nätter i staden. Det är tillräckligt för att se och uppleva det allra mesta i och utanför staden. Önskar man en längre semester kan det vara fint att kombinera Marrakech med semesterorten Agadir, som ligger vid Atlantkusten.

Vem passar detta resmål för?

Marrakech är kanske det mest exotiska man kan uppleva på 5 timmar med flyg från Skandinavien och staden passar för alla som söker ett spännande storstadsresmål utanför Europa utan att behöva resa väldigt långt. Matintresserade kommer trivas bra här då det ligger en rad bra marockanska restauranger i staden och shoppingutbudet av både lokalt hantverk och internationella märken är också bra. Reser man med barn är det att rekommendera att välja ett hotell utanför stadskärnan så att man kan dra sig tillbaka och slappna av vid poolen. Hotellen i centrum är inte alltid barnvänliga och gatorna kan vara vältrafikerade och störande.

När är det bäst att resa hit?

Marrakech kan besökas hela året men ökenklimatet gör att sommaren är mycket varm. På vintern kan temperaturen falla ner mot fryspunkten på nätterna medan det på dagen som regel är runt 20 grader. Vår och höst är perfekta tidpunkter för ett besök och speciellt under påsken är det många som reser till Marrakech. Eftersom påsken inte firas i Marocko har museer, butiker och nöjen öppet som vanligt.

Semester i Marrakech med Solfaktor

Oavsett om du ska på storstadssemester, kultursemester eller sommarsemester så är Marrakech helt klart en semesterdestination du bör ta med i ditt övervägande. Marrakech, som ligger norr om de snöklädda Atlasbergen, är den fjärde största staden i Marocko, efter Casablanca, Fez och Tanger, och är dessuom huvudstad i den sydvästra regionen Marrakech-Safi.

Staden är känd för dess röda murar, byggda av Ali Ibn Yusuf år 1122-1123, samt för en rad byggnader byggda i röd sandsten i samma period, som har get staden smeknamnet "Den Röda Staden" eller "Ockrastaden".

Men dess stösta attraktioner är den fantastiska gamla stadsdelen (Medina), som finns med på UNESCOs världsarvslista, samt den traditionella marknaden (Souk), som är den största marknaden i Marocko och en av de största på den afrikanska kontinenten. 

Perfekt resmål för en storstadssemester

De senaste åren har det kommit riktigt många och bra flygförbindelser till Marrakech och det innebär att det är lätt att göra en 3 - 4 dagars storstadssemester där. Flygtiden är inte mycket längre än till Malag i Andalusien, men det är en helt annan värld du kommer att uppleva här. Har ekonomin betydelse för semesterbudgeten så är det även värt att ha i åtanke att dina pengar räcker mycket längre under en storstadssemester i Marrakech än på andra mer välkända destinationer som Barcelona, Rom och Lissabon.

Res på storstadssemester med Solfaktor till Marrakech, vi ser fram emot att få hälsa dig välkommen.

Inspiration till din semester

Du kan i följande avsnitt få lite inspiration till din semester i Marrakech i Marocko, häribland om stadens största sevärdheter, klimat och väder samt historia. Du hittar emellertid ännu mer information om Marrakech och om andra resmål i Marocko i vår guide om resmålet.

Läs mer om resor till Marocko

Du kan här nedan hitta inspiration och information till en resa till Marrakech i Marocko. Du kan bland annat läsa om stadens största sevärdheter, klimat och väder samt historia. Trevlig läsning.

Upplevelser

Här kan du läsa om de största sevärdheterna i Marrakech.

El Badi-palatset

El Badi-palatset, som flankerar den östra sidan av Kasbahen, är en större version av den berömda "Myrtengården" i Alhambra-palatset i Granada i Spanien. Det tog över 25 år att bygga, och det var sultanen Ahmad al-Mansur som beställde bygget efter hans succé mot portugiserna vid Slaget vid de tre konungarna år 1578. Bygget finansierades av den kompensation som segern över portugiserna gav sultanen, samt av den afrikanska guld- och sockerrörsomsättningen.

Med denna överdådliga rikedom i händerna, kunde sultanen bland annat tillåta sig att importera marmor från Italien, samt andra kostsamma material som skulle skickas hela vägen från Frankrike, Spanien och Indien. Även om palatset numera är en ruin, som inte har mycket kvar än ytterväggarna, är stället en populär plats för turister, på grund av dess spännande historia - och palatset huserar också den årliga Marrakech Folklore Festival, samt andra kulturella arrangemang.

Saadian-gravarna

Denna gravplats från 1500-talet, är hemstad för 66 medlemmar av den Saadiska dynastin, som härskade över Marrakech mellan 1524 och 1668. Det är bland annat gravar för herskaren al-Mansour, hans efterföljare och deras närmaste familjemedlemmar. Stället förblev okänt i modern tid, fram tills fransmännen år 1917 upptäckte platsen med hjälp av flygfoton.

Gravarna är placerade på en kyrkogård, bredvid den södra muren av Albahad- moskéen och innehåller flera gravar av Muhammeds stäktingar. Al-Mansours egen grav är rikt dekorerad efter morisk tradition, och det var det berömda Nasride-mausoleumet i Granada som var förebild. Byggnaden runt graven visar många spår från den tidens moriska arkitektur med blomstermotiv, kalligrafi, zellij och marmor från Carrara.

Koutoubia-moskéen

Koutoubia-moskéen, som ligger längs torget i sydvästra medina, är den största moskéen i staden. Den byggdes under Almohad Caliph Yaqub al-Mansur (1184-1199), och har inspirerat andra berömda byggnader i den moriska världen, såsom La Giralda i Sevilla (ursprungligen en morisk minaret, idag ett klocktorn) samt Hassan-tornet i Rabat.

Moskén är gjort av röd sten och mursten och är 80 meter lång och 60 meter bred. Minareten, som är byggd i sandsten och är 77 meter hög, är uppförd i den lända Umayyad-stilen. Tornet var ursprungligen av Marrakshi-gips, men år 19990 valde experter att ta bort gipset för att kunna se det ursprungliga murarbetet. Spiran på toppen av minareten är dekorerad med förgyllda kulor, som blir mindre, ju närmare de kommer tornets topp, vilket är en stil som är unik för Marocko. Det sägs dessutom, att minareten byggdes, så at man från toppen av tornet inte kunde se in i kungens haramer.

Souk

Marrakech har den storsta tradtionella Berbermarknaden - kallad Souk - i Marocko, och en av de största marknaderna på den afrikanska kontinenten.

Historiskt sätt, delades soukerna i Marrakech upp i detaljområden för bestämda varor, som t.ex. skinn, mattor, matellarbete och keramik. Dessa uppdelningar existerar fortfarande i grova drag, men med en betydande överlappning. De mest utbredda varorna på soukerna, är mattor, traditionella muslimska kläder, skinnväskor och lanterner.

Att pruta på priset är för övrigt fortfarande en mycket viktig beståndsdel i handeln på soukerna.

Historia

Marrakech-området beboddes av berber-bönder i den äldre stenåldern, och många stenredskap har hittats vid uppgrävningar i området. Det var dock först 1062, som staden frundades av Abu Bakr ibn Umar, som var hövding i en Lamtuna-stam (en berber-stam), och fader till Almoravide-kungen Yusuf ibn Tashfin (1061-1106).

Under Almoravidernas herradöme, byggdes många moskéer och madraser (koran-skolor) i staden, vilket gjorde staden till ett handelscenter för Maghreb och sub-Sahara (dvs den del av Afrika som ligger söder om Sahara). Under denna tid växte Marrakesj snabbt och etablerade sig som ett viktigt kulturellt och religiöst center i området; så viktig att den till och med tog över ledarpositionen från berber-staden Aghmat, som länge hade varit huvudstad i provinsen Haouz.

Under denna period blev duktiga andalusiska handverkare hitkallade från Cordoba och Sevilla i den moriskt besatta delen av Andalusien i södra Spanien, som över en längre period byggde och dekorerade åtskilliga palats i stan, och utvecklade den berömda Umayyad-stilen som karaktäriseras vid utskurna kupoler och valv.

Det morisk-andalusiska inflytandet blandades så småningom med stilarter, som uppfanns och utvecklades i Sahara och västra Afrika, vilket skapade en unik arkitekturstil, som var fullt anpassad till Marrakech miljöer. Almoravide-kungen Yusuf ibn Tashfin lät bygga stadens första moské (Ben Youssef-moskéen), samt hus och andra vackra, guldprydda byggnader i stan. Så småningom blev Marrakech huvudstad i Almoravidernas mäktika emirat, som sträckte sig hela vägen från Senegals bredder till centrum av Spanien, och från Atlantens kust till Algeriet.

Marrakech blev senare en av de stora fästningsstäderna i den muslimska världen. Staden intogs av Tashfins son, Ali ibn Yusuf, som mellan 1122-1123 byggde fästningsmurar som ännu idag kan skådas. Tashfin byggde också flera moskéer och palats i stan, och utvecklade dessutom ett sofistikerat underjordiskt vattensystem (känt som rhettara), som skulle leverera vatten till hans nya trädgård.

År 1125 bosatte predikanten Ibn Tumert sig i den lilla bergsorten Tin Mal i bergen söder om Marrakech. Härifrån predikade han passionerat emot Almoraviderna och kallade till upprör, som lyckades erövra den närliggande berber-staden Aghmat. Därpå försökte han och hand följare att erövra Marrakech, men fick ge upp efter ett misslyckat försök år 1130.

När är det bäst att åka på semester till Marrakech?

Du kan resa på semester till Marakech året runt, men de flesta reser hit under sommarhalvåret, men som destination för en storstadssemester föredrar många att åka under en period när värmen inte är allt för våldsam. 

Marrakech har ett stäppklimat, som karaktäriseras av milda vintrar med genomsnittliga temperaturer runt 12 grader, och moderat till mycket varma somrar med genomsnittliga temperaturer runt 26-30 grader.

Vintrarna är förhållandevis blöta, medan somrarna är torra. Staden tar dock emot mer regn än det typiska Medelhavsklimatet, vilket resulterar i klassificeringen stäppklimat.

Marrakech-regionen beskrivs ofta som ett öken-område, men det är snarare ett område med säsongsbetonad nederbörd, där fukt tar sig fram under jorden, istället för ovanför den.

Ska du resa till Marrakech under de stora semesterperioderna som vintersemestern, sportlovet, höstlovet, påsken och inte minst under sommarsemestern så rekommenderar jag att du bokar din resa i god tid. Hotellen har naturligtvis perioder när de höjer sina priser allt efter säsong, men det är huvudsakligast på flygbiljetterna  som du kan spara en del pengar på din resa genom att boka långt i förväg.

Hotell i Marrakech

Populära hotell i Marrakech

Marocko, Marrakech
8,8
Mycket bra
201 omdömen
  • Närmaste flygplats: 8 km
  • Närmaste stad: ca. 0 m
  • Internet/Wi-Fi
Marocko, Marrakech
9,5
Fantastiskt
667 omdömen
  • Närmaste flygplats: 15 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi
Marocko, Marrakech
8,9
Mycket bra
46 omdömen
  • Närmaste flygplats: 9 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang

Sevärdheter

Här nedan har vi valt ut några av alla de sevärdheter du har möjlighet att uppleva på din semester i Marrakech.

Koutoubia-moskén

Koutoubia-moskén, som ligger i den sydvästra delen av Medinan, är den största moskén i Marrakech, och utgör - tillsammans med den övriga delen av den gamla staden - en del av UNESCOs världsarv.

Moskén byggdes under kaliffen Yaqub al-Mansur (1184-1199), och mäter hela 80 meter i längd och 60 meter i bredd. En lokal legend berättar, att minareten - som är byggd av sandsten och är hela 77 meter hög - utformades som den gjorde för att undvika att personer som befann sig på toppen av minareten skulle se in i kungens harem. En annan speciell detalj är, att spiran över minareten är dekorerad med förgyllda kopparkulor, som blir mindre och mindre i storlek ju längre från toppen de är.

Minareten har inspirerat en rad andra berömda byggnader i den islamiska världen, såsom Giralda-tornet i Sevilla och Hassan-tornet i Rabat.

Souk

Marrakech är berömt för sin färgglada och traditionella marknader, som historiskt sät har varit bland Marockos största och som än idag utgör en av de största traditionella Berber-marknaderna i Marocko.

En gång i tiden delades marknaderna - som kallas soukpå marockanska - upp detaljområden för bestämda varor, som t.ex. skinn, mattor, metalarbete och keramik. Dessa indelningar existerar fortfarande, men nu med betydliga överlappningar  mellan de olika varugrupperna. De vanligaste varorna, som säljs på soukarna, är traditioenlla marockanska varor, såsom mattor, muslimska kläder, torkade frukter, te, smycken, läderväskor och lanternor.

Det är fortfarande vanligt att pruta på priserna på marknaderna, så du kan ha tur att göra ett riktigt bra köp om du ger det en chans.

Stadsmurarna och stadsportarna

Stadsmurarna i Marrakech, som byggdes av Almoraviderna på 1100-talet som skyddande fästningar, är upp till 5,8 meter höga och har hela 19 portar och 200 torn längs den 19 kilometer långa sträckan runt stadens gamla stadskärna (medinan). Murarna är byggda med en särskild röd lera som har gett staden smeknamnet den röda staden.

En av de mest kända portarna i muren är Bab Agnaou, som byggdes under Almohad-dynastin på 1100-talet, och vars namn - Agnaou - refererar till människor med afrikanskt urpsrung söder om Sahara. Hörnstyckena i porten är dekorerade med blommor och en skrift från Koranen, som också användes på stadsportarna i det moriska Al-Andalus.

En annan känd stadsport i Marrakech, är Bab Aghmat, som ligger öster om den judiska och muslimska kyrkogården, medan Bab Barrima med sina stora solida torn står i närheten av Badipalatset. Den kanske viktigaste stadsporten i staden, är dock Bab el Khémis, som ligger i medinans nordöstra hörn och som bland annat skildrar våren.

Varför ska jag resa till Marrakech?

Det finns många goda grunder till varför Marrakech bör vara nästa storstad du besöker, och här kommer några av dem:

Ett mekka för shopping

De traditionella marknaderna, souks, och butikern håller fast i sina traditioner och du kommer snabbt känna historiens vingslag när du går runt bland stånden. En billig semester till Marrakech är den perfekta anledningen till att köpa souvenirer, lyxiga kläder och smycken. Marrakech är ett paradis för shopoholics - framförallt om du tycker om att pruta på varorna. Så, gå på upptäcktsfärd på Souk Cherifia och shoppa på eleganta Akbar Delights, där du hittar lyciga kläder gjorda av kashmir, bomull och silke.

Du märker historiens vingslag överallt i stan

I Marrakech hittar du spår av historiens rikedom utspridda över hela staden. Du får inte missa den spektakulära marockansk-andalusiska arkitekturen, som gav Marrakech sitt smaknamn, den röda staden. Missa inte hella Koutoubia-moskén i sydvästra Medina. Denna imponerande moské har en minaret som sträcker sig högt över staden. En annan vacker röd sandstensbyggnad, är storslagna Palais de la Bahia. Nyttja möjligheten för att utforska de cirka 150 rummen och beundra de vackra mönstren som är skapade på golvet av färgglad  mosaik.

Du har också ett brett urval av gallerior och museum att besöka i Marrakech. Börka med att utforska Bert Flints privata hus, Maison Tiskiwin, och titta på den privata samlingen dekorativ konst och spännande hantverk från Marockos historia. Ta dig tid at gå omkring i Douiria Mousassin, en restaurerad lägenhet som ger dig en inblick i hur lokalbefolkningen bodde på 1600-talet. Utforska också Marrakech Museum of Photography and Visul Arts, som huserar modern konst som helt klart imponerar. 

Skäm bort dig själv i ett av många kurbad

Marrakech har upplevt en sann blomstring när det kommer till SPA och kurbad, som utgör perfekta, lugna oaser från stadens liv och rörelse. Du leds in i ett fridfullt rum, där professionella massörer hjälper både din kropp och sinne att komma till liv igen med en rad behandlingar av världsklass. 

Du äter gott i Marocko - det samma gäller i Marrakech

När solen gått ner över Marrakech, avslöjas den livlig marknaden, Djemaa el-Fria. Denna vackra marknad är tätt packad med matbodar, som bjude rpå allt från traditionella marockanska rätter, till märkliga och vindunderliga läckerheter. HItta en förtrollande restaurang med takterrrass på torget, och beundra staden med stil, medan du njuter av färsklagad falafel, marockansk auberginekaviar och läcker baba ghanoush. Vår favoritrestaurang är den dolda pärlan, Pepe Nero, som ligger inne i en gammal riad. Denna imponerande restaurang bjude rpå utsökta marockanska rätter serverade i traditionella omgivningar.

Information om Marrakech

Här har vi samlat lite fakta om Marrakech, som t.ex. om stadens geografi, befolkning, klimat och transport, som kan tjäna som inspiration till din semester i den gamla imperiala staden. Om du önskar att hitta mer inspiration till din resa till Marrakech, rekommenderar vi dig att besöka vår blogg där du hittar spännande artiklar om alla våra resmål. Trevlig läsning!

Geografi og befolkning

Med knappt en miljon invånare, är Marrakech den fjärde störsa staden i Marocko, endast Casablanca, Fez och Tanger är större.

Staden ligger norr om foten av de snöklädda Atlasbergen, 580 kilometer sydväst om Tanger, 327 kilometer sydväst om den marockanska huvudstaden Rabat, 239 kilometer söder om Casablanca och 246 kilometer nordöst om Agadir.

Med tiden har staden spridit sig norrut frå det gamla historiska centret (medinan) med förorter som Daoudiat, Diour El Massakine, Yamama, Sidi Abbad, Sakar och Malizia; mot sydöst med Sidi Youssef Ben Ali; västerut med Massima; och mot sydväst till Hay Annahda.

Söder om staden ligger stora landsorter som t.ex. Douar Lahna, Touggana, Lagouassem och Lahebichate, varefter en tur genom öknen leder till staden Tahnaout vid kanten av Atlasbergen, som är den högsta bergskedjan i Nordafrika.

Klimat och väder

Marrakech har - i huvudsak - ett steppklimat, som karaktäriseras av moderat varma somrar och moderat kalla vintrar. De genomsnittliga temperaturerna under året spänner mellan 12-13 grader på vintern, till 26-30 grader på sommaren.

Det förhållandevis våta vinterklimatet och torra sommarklimatet i Marrakech liknar det nedebördsmönster som finns i Medelhavsländerna. Staden tar dock emot mindre regn än i ett typiskt medelhavsklimat, vilket resulterar i klassificieringen steppklimat.

De varmaste månaderna på året är juli och augusti, med genomsnittliga 29 grader, följt av september med 27 grader i genomsnitt, medan januari är den kallaste månaden med 12 grader i genomsnitt, följt av februari och december med 13 grader i genomsnitt.

Transport

Marrakech har en internationell flygplats - Marrakech- Menara Airport (RAK) - som ligger endast 3 kilometer sydväst om stadens centrum. Flygplatsen har flygningar till en rad europeiska destinationer, samt till den större staden Casablanca och en rad andra arabiska nationer.

Flygplatsen har formellt sätt två terminaler, men de fungerar mer eller mindre som en stor terminal. I skrivande stund håller man på att bygga en tredje terminal. De två terminalerna har en årlig kapacitet på 4,5 miljoner passagerare.

Det spanska bussbolaget Alsa har regelmässiga - och pålitliga - avgångar mellan flygplatsen och medinan (bussen avgår från en hållplats ovanför Koutoubia-moskéen) och mellan flygplatsen och den nyare delen av staden. Bussarna avgår varje halvtimme mellan klockan 06:15 och 21:30 och tar cirka 25 minuter.

Från Marrakech station har du tågförbindelse med andra större städer i Marocko, såsom Casablanca, Tanger, Fez, Meknes och Rabat.

Resor till Marocko

Läs mer om Marocko och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Marocko här