Resor till Essaouria

Essaouria är en gammal charmig stad med anor från sjörövartiden, då var Essaouria en av de viktigaste pirathamnarna.

Idag är Essaouria, “den vita staden”, en sol- och badstad med vackra stränder och med ett intressant marknadsliv.

I den gamla stadskärnan ligger medinan som har anor från 1700-talet. Stranden är långgrund med finkornig sand, och det finns flera olika vattensporter att välja mellan. Nattlivet är förhållandevis lugnt, men det finns en del barer inne i medinan och längs med strandpromenaden.

Viktig historisk handelsstad

Essaouira har existerat sedan lång tid tillbaka och hamnen i staden har lika länge varit en av de mest besökta på den marockanska kusten. Det var troligen fenicierna som var det första handelsfolk att upptäcka stadens möjligheter, men staden tog senare över av romarna och genom tiden har också Portugal, England och Frankrike försökt få herradöme över staden.

Essaouira upplevde en blomstring, framförallt på 1700-talet, tack vare den livliga handeln mellan Europa och Timbuktu. På den tidpunkten hette staden Mogador, och var en av de viktigaste knutpunkterna mellan Afrika och resten av världen. De flesta av de historiska byggnaderna som finns i Essaouira idag, härstammar också från just 1700-talet. Danmark, var till exempel ett av många länder, som byggde ett konsulat i staden för att se över landets handelsintressen.

Surfing och kulturella upplevelser

Surfare lockas till Essaouira på vintern, när det är för kallt för at utöva sporten i Europa. Kännare av kuststräckan menar, att vågorna är bäst till surfing på morgonen, medan du senare på eftermiddagen kan utöva kite- och vindsurfing under goda förhållanden. Det är d0ck inte bara erfarna surfare som nyttjar vågorna vid Essaouira. Mogador-öarna, som ligger ett par kilometer från kusten dämpar vinden och vågarna en del inne i själva Essaouira-bukten, och detta är därför en perfekt plats att öva på, om du aldrig testat sporten förut. 

På grund av vinden, som blåser större delen av året, är Essaouira inte ett lika populärt resmål för soldyrkare som det är för surfare. Fördelen med detta, är att staden inte är lika turistig, och har lyckats bevara mycket av sin ursprungliga atmosfär och charm. Detta är något du kan uppleva i medinan, som år 2001 togs upp på UNESCOs världsarvslista. Även om du inte planerar att köpa något, bör du avsätta gott om tid till att strosa runt här och känna av stämningen på de smala gatorna. Här kommer du tydligt märka stadens långa historia som ett viktigt handelscentrum, och du kommer också förstå varför bland annat Game of Thrones spelades in just här. Ta också vägen förbi den gamla hamnen för att titta på de traditionella fiskebåtarna och uppleva livet på kajen. Här kan du köpa färsk fisk och skaldjur, som läggs direkt på grillen - en enkel och god måltid som du bör prova minst en gång på en resa till Essaouira.

Essaouira är också en bra utgångspunkt om du vill åka på utflykt till ett av Marockos största utflyktsmål, det vill säga Marrakech, som ligger cirka 200 kilometer österut.

Resor till Marocko

Läs mer om Marocko och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Marocko här

Hotell i Essaouira

Populära hotell i Essaouira

Marocko, Essaouira
9,1
Fantastiskt
222 omdömen
  • Närmaste flygplats: 180 km
  • Närmaste strand: ca. 10 m
  • Internet/Wi-Fi
Marocko, Essaouira
9,8
Fantastiskt
228 omdömen
  • Närmaste flygplats: 180 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang
Marocko, Essaouira
9,3
Fantastiskt
515 omdömen
  • Närmaste flygplats: 179 km
  • Närmaste strand: ca. 750 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)