Resor till Agadir

Agadir är Marockos största badort och med sina 300 soldagar per år och bra surfingmöjligheter är Agadir ett utmärkt resmål för alla som söker en lite exotisk solsemester med relativt kort flygtid och liten tidsskillnad.

Agadir ligger på Marockos västkust mot Atlanten, inte långt från Kanarieöarna. Staden har strax under 500.000 invånare och är därmed en av landets mindre städer mätt i antal invånare (Casablanca har t.ex. nästan 3,5 miljoner invånare). Agadir var ursprungen en liten fiskeby men är idag en väl utbyggd turiststad med modern infrastruktur och en fin strandpromenad på nästan 5 kilometer. I enda änden av strandpromenaden ligger marinan med ett livligt folkliv, trevliga butiker och bra restauranger. Med sina stora hotell, moderna byggnader och europeiska kaféer kanske Agadir inte känns som en urtypisk marockansk stad, men trots detta hittar man flera lokala inslag som trevliga basarer och häftiga fort som bjuder på det äkta Marocko. Speciellt bör man besöka ruinerna av Agadir Kasbah som ligger på en kulle över staden. Fortet byggdes år 1541, restaurerades på 1740-talet och överlevde jordskalvet år 1960.

De allra flesta som besöker Agadir bor längs stranden där de allra flesta hotellen också ligger. Butiker, kafeer, restauranger och nöjen ligger också i de allra flesta fall nära strandpromenaden och marinen och det är enkelt att ta sig runt till fots. Bussnätet kan vara svårt att förstå men det är hyfsat enkelt att få tag i en taxi, men det kan vara bra att göra upp om priset på förhand. Då trafikmönstren och körförhållandena är ganska annorlunda än i Europa kan det vara värt att hyra en taxi en dag istället för att ordna med hyrbil om man vill åka på utflykter och dagsturer från Agadir.

I Agadir kan man välja mellan flera hundra hotell och lägenhetskomplex, med eller utan all-inclusive. På de enklare hotellen kan ofta engelskakunskaperna och servicen variera men under de senaste åren har flera lyxiga femstjärniga hotell också öppnat med allt man kan förvänta sig av komfort, service och kvalitet. Det kan vara värt att unna sig ett bra hotell då priserna ofta är mycket överkomliga.

Den internationella flygplatsen i Agadir heter Al Massira och ligger omkring 25 kilometer utanför centrum. Flygbuss in till centrum kostar några tior men det är enkelt och överkomligt att ta en taxi. Det finns direktflyg under vintern från flera flygplatser i Skandinavien.

Vem passar detta resmål för?

Agadir är ett utmärkt resmål för alla som söker en klassisk sol och bad-semester som är lite mer exotisk än t.ex. Kanarieöarna men utan att det påverkar restiden. Många hotell erbjuder all-inclusive och det kan vara värt, speciellt för familjer, att välja denna lösning. Agadir är ett populärt resmål för alla som gillar vattensporter och området har också flera bra golfbanor. Agadir (och Marocko i övrigt) är liberalt och avslappnat men det är viktigt att respektera lokala seder och regler. Alkoholservering är främst kopplat till hotellen och utelivet är begränsat. Under Ramadan kan vissa serveringar ha ytterligare begränsningar på mat och dryck.

När är det bäst att resa hit?

Agadir har ett jämnt klimat. Läget vid Atlantkusten gör att det aldrig är obehagligt varmt, inte heller i juli och augusti. Agadir är en relativ torr stad med lite nederbörd och många regnfria dagar. December är den våtaste månader med ett genomsnitt på 60 mm nederbörd, men trots detta är det vinterhalvåret som är högsäsong för resande. Då ligger temperaturen ofta på runt 22 grader på dagtid, något kyligare på natten.

Semester i Agadir med Solfaktor

Agadir ligger vid Atlanten, nära Atlasbergen, cirka 508 kilometer söder om Casablanca i den väst-centrala delen av Marocko. Staden är den största badorten i Marocko, och lockar varje år tusentals utländska turister och badgäster på grund av ett ovanligt milt klimat året runt, goda stränder och lågprisflyg som gör det relativt lätt och billigt att komma till staden från norra Europa.

En semester i Agadir är också en möjlighet för att smaka på den arabiska delen av Afrika, som är mycket annorlunda än den södra delen av den enorma kontinenten. Här hittar du inspiration till en semester i Agadir. Du kan läsa om staden, om dess klimat och väder, de största sevärdheterna och upplevelserna, om stadens stränder och mycket mer.

Sevärdheter och upplevelser

Souk El Hak (marknad)

Varje lördag och söndag morgon kan du besöka Agadirs stora marknad, som tar plats på gatan Chaib Al Kamra Mohammed Ben Brahim, cirka 3 kilometer från stadens centrum.

Marnaden, som är regionens största, befinner sig bakom en sex meter hög mur, och härifrån breder en nästan oändlig rad modar ut sig - det officiella talet lyder 6000 bodar, med allt du kan tänka dig behöva: lantbruksprodukter från Sous-slätten, kryddor, textiler, skor, pälsar, kläder, s mink, parfym, handväskor, konsthantverk och mycket, mycket mer...

Att besöka souken är en upplevelse i sig själv, men för dem som tycker om att pruta på priset, finns det också goda möjligheter för att hitta lokala hantverksprodukter till lägre priser än dem du annars kan hitta i vanliga butiker.

La Medina

La Medina är ett slags utomhusmuseum på fem hektar, som också rymmer en plats där hantverkare, bostäder, ett litet hotell och en exotisk trädgård får plats.

Museet är byggt med hjälp av traditionella berberiska hantverks-tekniker år 1992, efter en idé av den italienska konstnären Coco Polizzi. Museet ligger i distriktet Ben Sergao, cirka 4,5 kilometer från stadens centrum.

Kasbah

Kasbah, som ligger på en hög backe, var ursprungligen - tillsammans med området nere vid havet - Agadirs äldsta stadsdel. Kasbah byggdes år 1572 av Moulay Abdallah al-Ghalib, och rymde på den tiden en fästning med en labyrint av snirkliga gator. Efter jordskalvet den 29 februari 1960, som dräpte fler än 10.000 av stadens invånare och ödelade stora delar av staden, återstår endast en återuppbyggd  mur.

Utsikten från platsen över Agadirbukten, och stadens hamn är enastående. de gamla invånarna i Agadir kommer ännu ihåg det "moriska cafeet", i kasbah, och dess vackra panoramautsikt. På backen under fästningen har man graverat in en inskrift på arabiska som säger "Gud, Land och Kungar", som liksom fästningens mur, är upplyst på natten.

Stränder

Några av de vackraste stränderna i Marocko ligger norr om Agadir. Området är också känt för fantastiska förhållanden för surfing, så din semester kan också fyllas med action och vattensport.

Bland de rena, och mindre, stränderna längs kusten mellan Agadir och Essaouria finns: Agadir strand, Tamaounza (12 km), Aitswal Strand, Imouran (17 km), Taghazout (19 km), Bouyirdn (20 km), Timzguida (22 km), Aghroud (30 km) och Imiouadar (27 km).

Klimat och väder

Agadir har ett varmt stepp-klimat med varma somrar och milda vintrar. Då Agadir ligger längs Atlanten, har det ett mycket tempererat klimat, med dagstemperaturer som normalt ligger mellan 19 och 26 grader större delen av året - perfekta förhållanden för en familjesemester. Då och då upplever regionen dock vind från Sahara, kallad Chergui, som ibland kan äka temperaturen till över 40 grader.

De varmaste månaderna på året, är juli och augusti, med genomsnittliga 26 grader, efterföljt av juni och september med 23 grader i genomsnitt, medan januari är den kallaste månaden med 15 grader i genomsnitt, efterföljt av december och februari med 16 grader.

Den mest regnfulla månaden på året är december, med lite över 60 mm i genomsnitt, efterföljt av januari med 40 mm i genomsnitt. Sommarmånaderna juni-augusti, samt början av september har i stort sätt ingen nederbörd. Vill du åka på en sommarsemester med massor av sol och värme och noll regn, är Agadir därför en perfekt semesterdestination.

Flest soltimmar får du i juni och juli, med ett genomsnitt på 12 timmar om dagen, efterföljt av maj, augusti och september med 11 soltimmar om dagen. De minst solrika månaderna är november, januari och februari.

Badtemperaturerna är bäst i juli, augusti, september och oktober, då vattentemperaturen ligger på cirka 21 grader i genomsnitt. Februari och mars är det "kallaste" månaderna, då temperaturen i havet ligger på runt 17 grader.

Flygplats och transport

Agadir har en interntationel flygplats, Al Massira Flygplats, som ligger 22 km från staden. Flygplatsen har flygningar till en lång rad europeiska destinationer. Det är flera flygbolag som har (säsongsbetonade) semesterflygningar till och från Sverige och Danmark, däribland Air Arabia Maroc och Norwegian.

Passagerar som flyger till Casablanca, med en internationel connection flight, kan passera genom passkontrollen i Agadir för att spara transfertid vid ankomsten till Mohammed V-flygplatsen i Casablanca.

Det spansa bussbolaget ALSA har sedan 2010 stått för Agadirs bussförbindelser, medan en ny huvudväg mellan Casablanca och Agadir - byggd samma år - har förbättrat den regionala transporten i bil eller buss väsentligt.

Kultur

Agadir huserar flera intressana kulturella festivaler under året. Timitar-festivalen, som presenterar musik från hela världen, avhålls i Agadir varje sommar sedan starten av juli 2004.

Andra kulturella händelser i Agadir inkuderar Noiz Makerz-festivalen, som presenterar konserter med musik; det nationella mästerskapet i breakdance; den internationella dokumentärfilmfestivalen som avhålls i november; den årliga Latter-fetivalen, och den årliga Internationella konst-fotografi-festivalen. 

Utöver dessa festivaler, bjuder staden också på en rad intressanta museum, såsom Musée de Talborjt, "La Casbah", Musée Bert Flint, Le Musée des Arts Berberes, Musee Municipal de Agadir, och La Medina d'Agadir.

>> Se också resor till Marrakesh här

Kilometerlång sandstrand och Marockos största marknad

Det milda, solsäkra klimatet året runt, och inte minst den nästan sex kilometer långa, fina sandstranden gör Agadir till ett idealiskt resmål om du behöver ladda dina batterier och fylla på depåerna med D-vitaminer. Den långa breda sandstranden och den bakomliggande strandpromenaden utgör den naturliga samlingspunkten under dagen. Här hittar du allt det du har behov av i form av strandbarer och restauranger för en avkopplande semester.

Går du längs stranden norr över så kommer du till stadens marina där det också finns gott om matställen, barer och märkesvarubutiker. Fortsätter du förbi marinan kommer du till den riktiga fiskehamnen. Här vittnar de många traditionella fiskebåtarna, som ligger i långa rader längs piren, om att turismen inte är stadens enda inkomstkälla.

Även om det i första hand är strandlivet som man reser till Agadir för att njuta så finns det även rikliga möjligheter att uppleva mycket annat. Du behöver till exempel inte förflytta dig särskilt långt bort från stranden för att i staden få uppleva ett mer äkta marockanskt vardagsliv. I Souk El Had (marknaden) kan du tillbringa lång tid med att utforska det enorma utbudet av bodar med allt från frukt och grönt till lädervaror och keramik. Var beredd på att redan vid ingången till marknaden bli erbjuden en guide för att visa dig runt på marknaden. Dessa guider har som regel förhandsavtal med särskilda bodar. Vill du hellre själv gå på upptäcktsfärd kan du med fördel använda dig av en av de mindre ingångarna till marknadsområdet. 

Utflykter

Vill du inte bara slappa i den mjuka sanden på stranden under hela semestern så finns det på en resa till Agadir även rikliga möjligheter att göra upplevelserika utflykter. Trevliga små byar i Atlasbergen och marknadsstaden Taroudant ligger alla inom rimligt avstånd för en dagsutflykt från Agadir. Med en enda övernattning har du även en perfekt möjlighet till att ta tillfället i akt och uppleva det färgglada Marrakech.

Behöver du lite omväxling från strandlivet så har du på en resa till Agadir även möjlighet att gå en runda på någon av stadens tre golfbanor. Det finns även åtskilliga surfskolor i området om du vill lära dig att tämja Atlantens vågor.

Resor till Marocko

Läs mer om Marocko och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Marocko här

Hotell i Agadir

Populära hotell i Agadir

Marocko, Agadir
  • Närmaste flygplats: 9 km
  • Närmaste strand: ca. 200 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Marocko, Agadir
7,1
Bra
1562 omdömen
  • Närmaste flygplats: 9 km
  • Närmaste strand: ca. 1 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Marocko, Agadir
  • Närmaste flygplats: 11 km
  • Närmaste strand: ca. 200 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)