Resor till Portugal

En resa till Portugal ger dig en semester du sent kommer glömma. Här kan du njuta av ett behagligt klimat och långa sandstränder på badsemestern, upptäcka den vackra naturen på vandringsturer och utforska pittoreska små landsorter och fiskelägen med charm och gästfrihet. Flera av de vackra medeltida städerna i Portugal bjuder på historisk arkitektur och äventyrliga slott - och det portugisiska köket bjuder på utsökta gastronomiska upplevelser och lokala viner. Boka en billig resa till Portugal med Solfaktor redan idag!

Portugal som resmål

Portugal ligger längst ut i sydvästra Europa, vid Atlanten på västsidan av den Iberiska halvön. Landet gränsar endast till Spanien i norr och öst. Ögrupperna Azorerna och Madeira i Atlanten till hör också landet. Under de senaste årtiondena har Portugal blivit en europeisk toppdestination och ett mycket attraktivt resmål. Det och dessutom än idag ett av de billigare resmålen i västra Europa och trots dess popularitet kan du enkelt undvika turistområdena och upptäcka dolda pärlor. Det portugisiska landskapet skiftar mellan höga bergskedjor och djupa dalar i norr, till slätter och platåer vid kusterna. Portugal är välsignat både med långa sandstränder, en rik kulturhistoria och ett hav av olika attraktioner och sevärdheter.

På en semester i Portugal kommer du upptäcka ett naturskönt land som bjuder på en kombination av sol och strand, vacker natur och ett pulserande nattliv. Arkitekturen i Portugal bjuder på imponerande UNESCO-monument som vittnar om de olika folkslag som har satt sin prägel på den portugisiska kulturen genom tiderna. Autentisk och charmig är nyckelorden för en semester i Portugal. Från de klassiska, gula spårvagnarna i Lissabon till medeltida slott och historiska landsorter. Besök Algarve och kustens fantastiska stränder, åk på en aktiv semester i bergen i norra Portugal eller smaka på goda specialiteter på lokala vingårdar med vinprovningar i Douro-dalen.

Oavsett hur du väljer att utforska Portugal kommer du uppleva en tillmötesgående och gästvänlig befolkning.

>> Läs också mer om sista-minuten-resor till Albufeira

>> Läs mer om din semester till Porto

>> Läs mer om din resa till Algarve

Storstadssemester i Lissabon

Lissabon är den största staden och också huvudstad i Portugal. Den ligger vackert vid floden Tagus och det är dessutom landets största hamnstad. Den portugisiska huvudstaden är byggt på backar och terrasser och bjuder in till trevliga promenader på smala kullerstensgator och stora öppna torg omgivna av imponerande byggnader. Lissabon är känt för sitt rika kulturliv med musik, dans, litteratur och konst. Ett livligt nattliv och en spännande matkultur med bland annat läckerheter som den portugisiska pastel de nata lockar resenärer från världen över. I staden kan du se en hyllning till de berömda sjöfararna från landet, såsom Vasco da gama och Henrique o Navegador, som på svenska är känd som Henrik Sjöfararen. Det är också populärt att besöka fotbollsstadion Estádio da Luz, som är en den största i landet och hemmaarena för fotbollsklubben Sport Lisboa e Benfica.

Lissabon är kanske mest känd för de karaktäristiska gula spårvagnarna och broarna över Tagus-floden. I stadsdelen Baixa hittar du stadens centrum med flera kända butiker och kedjor, men en av de trevligaste stadsdelarna är den gamla stadsdelen Alfama. Den gamla stadsdelen ligger på en backe och bjuder på trevliga caféer, restauranger och shopping. Hoppa på en av spårvagnarna, eller promenera upp för de smala kullerstensgatorna till fots för att nå Alfama. Även om Lissabon är en storstad, är staden betydligt mindre påverkad av  massturism än andra europeiska storstäder.

Semesterorter nära Lissabon

Vägnätet i Lissabon är bra och det är också enkelt att ta sig ut till Lissabonkusten med tåg. Cirka en halvtimmes tågfärd från centrum ligger rivieran vid Lissabon, med semesterorterna Cascais och Estoril. De populära semesterorterna har genom tiden lockat både adeln och överklassen, något som framförallt Estoril än idag präglats av. Här hittar du exklusiva butiker och restauranger och här är generellt också lite dyrare att bo än grannstaden Cascais.. Marinan i Cascais är den största på rivieran vid Lissabon, och Praia da Rainha-stranden är väldigt populär på sommaren. Kombinera storstadssemestern i Lissabon med ett besök på Lissabonkusten och Lissabon-regionen.

Lissabon-regionen sträcker sig längre än bra storstadsområdet. Söder om huvudstaden hittar du långa stränder och naturreservat. Önskar du en aktiv semester, är Lissabon-regionen ett bra val. Här hittar du en av de bästa golfbanorna i Europa samt goda möjligheter för surfing och vindsurfing. Reser du till Lissabon-regionen är det också värt att besöka den kungliga staden Sintra där du kan uppleva ett moriskt slott, historiska torg och ett världskänt naturlandskap.

Upplev kusten i Algarve

Längst ner i södra Portugal ligger Algarve vars kustremsa är ett av landets främsta resmål, särskilt på en sol- och badsemester. De största semesterområdena är Albufeira och Vilamoura, som lockar med stora hotell endast ett stenkast från stranden. Det varma klimatet och alla vackra stränder med klippor och grottor har gjort området väldigt populärt. Algarvekusten är också en favorit för de som vill åka på en aktiv semester, framförallt med fokus på golf och vattensport. Här finns goda möjligheter för vind- och kitesurfing, och det är också en ideal plats för nybörjare som önskar prova på att surfa eller hyra små segelbåtar. Algarve är också känt för att ha några av de bästa och största golfbanorna i Portugal.

En fantastisk semester i ett tillmötesgående land

Portugisernas vänlighet antar inte en lika sprudlande och högröstad form som exempelvis italienarna är kända för. För av vara sydeuropéer är de faktiskt ganska lugna av sig. Men gästvänligheten går inte att missa på en semester i Portugal. En oförstörd barmhärtighet kan man kanske kalla det - och det är ofta behagligt för oss nordbor, som är vana vid viss återhållsamhet. Få människor är så enkla att umgås med som portugiser. Som turist i Portugal kommer du verkligen att känna dig som hemma - oavsett om du besöker en storstad, en turist-resort eller en landsort. Även om det kanske kan kännas lite överdrivet att kalla Portugal "Europas bäst bevarade hemlighet" eftersom allt fler turister hittar hit, är det fortfarande möjligt att undvika de stora flockarna av turister när du reser till Portugal.

>> Läs mer om din semester till Madeira

>> Läs mer om din resa till Faro

>> Läs mer om din resa till Azorerna

När ska man resa till Portugal?

Stora delar av Portugal har ett medelhavsklimat med värme, torra somrar och milda, fuktiga vintrar. De norra bergområdena har ett tempererat klimat med mer nederbörd och Atlantens öar, Azorerna och Madeira, har ett typiskt havsklimat med små variationer mellan årstiderna. Madeira kan du mer eller mindre besöka året runt, medan det på Azorerna är något kallare på vintern. Sommartorkan är mest utbredd i de södra och östra delarna av Algarve. Längst ner i södra Algarve är temperaturerna höga redan i april och ofta hela vägen till november. Även om sommaren längs västkusten i Portugal aldrig blir våldsamt varm tack vare den nordvästligt vinden och det kallare havet, når temperaturerna i genomsnitt 20-25 grader i augusti. 

Du kan enkelt åka till Portugal från Sverige och Danmark. Du kan exempelvis resa till Faro, Lissabon eller Porto med flyg från både Arlanda och Kastrup och några av ländernas mindre flygplatser. Det tar mellan 3-5 timmar att flyga till Porto, Lissabon och Faro, samt 4-5 timmar att flyga till Madeira. Du kan boka flyg och hotell separat eller kombinera det i en paketresa där du har både flyg och hotell inkluderat. Om du vill kan du även lägga till en hyrbil i paketet.

Upplev Madeira

Ögruppen Madeira ligger långt ute i Atlanten, cirka 400 kilometer norr om Kanarieöarna. Madeira tillhör geografiskt Afrika, men politiskt och kulturellt Europa. Huvudön Madeira och den närliggande ön Porto Santo är de som flest besöker, men ögruppen har ytterligare två små öar som är obebodda, samt ett flertal andra omkringliggande småöar. 

Madeira är mycket frodig och kallas ofta för "blomsterön", vilket det finns många goda grunder till. Ön bjuder på vacker natur och ett fantastiskt mångfald av blommor, buskar och träd. De flesta åker till Madeira för att njuta av naturen och alla aktiviteter - framförallt vandringar är populära. Du kan exempelvis vandra längs lavadas (de konstgjorda vattenkanalerna), varav några dateras hela vägen tillbaka till 1400-talet. Följer du dessa levadas kommer du till den del av ön som inte är tillgänglig med bil.

Madeira är också känt för sitt söta vita vin med samma namn. Det är ett typiskt dessertvin med en lätt karamelliserad smak, som är populär som aperitif. 

Upplev Azorerna

Azorerna är en grupp öar i Atlanten som ligger 1500 kilometer väster om Portugal, på samma breddgrad som Lissabon. Ögruppen Azorerna består av nio vulkaniska öar, och de delas ofta upp i tre olika grupper - den östra som består av São Miguel och Santa Maria, den centrala med bland annat Pico och São Jorge samt den västra med Flores och Corvo, som är de mest isolerade.

I likhet med Madeira är Azorerna känd för sin storslagna natur. De flesta som reser hit kommer för att uppleva naturen och landskapet och här hittar du också några av de bästa vandringslederna i Portugal. Öarna São Miguel och São Jorge är ideala alternativ för en aktiv semester. Här kommer du nära den vackra naturen, som Azorerna har att erbjuda. Önskar du mer utmaning, hittar du Portugals högsta punkt på Azorerna, nämligen Montanha do Pico, som ligger på ön Pico, 2351 meter över havet.

UNESCO-staden Porto

Porto ligger 300 kilometer norr om Lissabon, precis vid Douro-flodens utlopp. Det är den näst största staden i Portugal, och ett verkligt centrum för handel och industri i norra Portugal. Hit kommer något färre turister än till Lissabon, och mer än något annat kan du få en inblick i landets tidigare storhetstid. UNESCO-staden bjuder på en spännande historia, gastronomi av hög klass och storslagna naturupplevelser både i Douro-dalen och i en rad vackra natur- och nationalparker. Porto är också staden där större delen av det portugisiska portvinet produceras.

Upplev det okända norra Portugal

Norr om Porto finns flera destinationer som än idag är okända för de flesta. Minho-provinsen i den nordvästra delen av Portugal har ett kallare och våtare klimat än längre söderut, men kan istället fresta med ett frodigt och vackert landskap samt spännande historiska städer. Här hittar du bland annat två storslagna nationalparker som är ideala för vandringsturer. Naturparken Montesinho och nationalparken Peneda-Geres, varav det sistnämnda är ett av de 7 natur-underverken i Portugal, lockar framförallt. Peneda-Geres är ett bergigt naturreservat med orörd natur och ett rikt djurliv med bland annat vargar. Här finns också förhistoriska utgrävningar, lägerplatser och stigar. Det är också ett område som passar att köra mountainbike i. På en aktiv semester i Minho-provinsen är det också populärt att följa pilgrimsleden Camino Porugués, som ligger söder om nationalparken Peneda-Geres.

Tycker du om vin, är det också värt att besöka Minho-provinsen. Regionen är känd för den friska, gröna vinho verde, och följer du vinleden i norra Portugal kommer du också passera den intressanta och historiska staden Guimarães.

>> Läs mer om din semester till Estoril

>> Läs mer om din resa till Lissabon-regionen

>> Läs mer om sista-minuten-resor till Spanien

Aktiv semester i Portugal

Med sina 800 kilometer långa kuststräcka är Portugal ideal till flera typer av vattensporter. Surfin, vindsurfing och segling är framförallt populärt. Den bästa stranden till surfing är den världsberömda stranden Guincho, som ligger utanför Cascais på Estorilkusten. Här håller man i internationella mästerskap årligen. Mer moderata förhållanden hittar du längs kusten i Algarve, bland annat vid Lagos och Vilamoura.

Golf och tennis är också populärt i Portugal, och det milda klimatet i söder gör det möjligt att utöva båda sportgrenar året runt. Portugal har 14 av Europas 100 bästa golfbanor, och de flesta hittar du vid kusten i Algarve och Estoril. Du hittar också flera mindre banor på västkusten och i norra Portugal. Tennisbanor hittar du också på de flesta större semesterorter i Algarve, på Madeira, längs kusten vid Estoril och i området runt Sintra.

På din resa till Portugal kommer du uppleva, att landet har flera vackra områden som är perfekta för vandringar och cykelturer. Goda förhållanden till segling i kanot eller kajak hittar du på några av landets floder, som till exempel Mondego, Zêzere och Cávado. Den långa kuststräckan och alla floder i Portugal bjuder också på olika möjligheter till fiske.

Konsthantverk i Portugal

Portugal är världskänt för sina konsthantverk. De vackra kakelplattorna kallade azulejos har en lång historia och tradition, och är kanske i internationella sammanhang landets mest kända konsthantverk. Över hela Portugal kan du beundra de vackra kakelplattorna som pryder många byggnader och monument, både inomhus och utomhus. På Madeira och på flera andra platser i norra Portugal finns vackra och detaljerade broderier som också är kända. Inne i landet, framförallt i Arraiolos, är det framförallt ullmattor som är kända. Vista Alegre-porslin från Aveiro, norr om Lissabon, står också högt i kurs på grund av sin kvalitet. 

Boka en billig resa till Portugal med Solfaktor!Andra länkar

Resmål i Portugal

 • Gästrecensioner 8,2
  Algarve
  334 hotell
  Algarve är med rätta känt för sina fina sandstränder som är bland de bästa i Europa. Att resa till Portugals sydligaste region, Algarve, är också en chans att utforska det böljande inlandslandskapet som döljer korkplantager, slott och charmiga byar.
 • Gästrecensioner 9,0
  Lissabon
  203 hotell
  På din resa till Lissabon kommer du uppleva gamla spårvagnar som tar sig upp för kullerstensgator på stadens sjuk backar. Lissabon är en stad som överraskar de flesta. Med sin charm, atmosfär, stränder nära staden, nattliv, historiska sevärdheter ... och all god mat, är det många som har förälskat sig i Lissabon. Här du ännu inte upplevt den portugisiska huvudstaden i Portugal, bör din nästa storstadssemester gå till Lissabon. Läs mer
 • Gästrecensioner 8,5
  Madeira
  132 hotell
  Det är inte märkligt att Madeira gång på gång koras till en av världens bästa ö-destinationer. Res till denna lilla vulkanö med evig vår, vars kombination av storslagen natur och charmig lokalkolorit låter som receptet på den perfekta semestern.
 • Gästrecensioner 8,2
  Porto e Norte
  107 hotell
  Även bland de beresta resenärerna på den Iberiska Halvön, är norra Portugal ofta ett okänt land - trots att det är Portugals äldsta region. På en resa till Porto E Norte kan du uppleva några av landets vackraste naturområden och mest intressanta städer.
 • Gästrecensioner 8,7
  Albufeira
  93 hotell
  Albufeira i Portugal har allt du behöver för att du och din familj ska kunna njuta av en avkopplande strandsemester på den populära Algarvekusten. Här kan du besöka några av Europas finaste sandstränder och njuta av ett brett utbud av attraktioner ... för både barn och vuxna. Läs mer
 • Gästrecensioner 8,3
  Porto
  75 hotell
  Porto är den näst största staden i Portugal, och har liksom huvudstaden ett vackert läge vid en flod. Reser du till Porto, kommer du dock upptäcka, att detta är en storstad med en unik själ - och dessutom är stadskärnan upptagen på UNESCOs världsarvslista.

Populära hotell i Portugal

Portugal, Algarve, Almancil
9,1
Fantastiskt
150 omdömen
 • Närmaste flygplats: 18 km
 • Avstånd till centrum: ca. 5 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Portugal, Madeira, Funchal
9,2
Fantastiskt
1041 omdömen
 • Närmaste flygplats: 20 km
 • Närmaste strand: ca. 1.8 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Portugal, Algarve, Salema
9,5
Fantastiskt
2049 omdömen
 • Närmaste flygplats: 102 km
 • Närmaste strand: ca. 500 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)

Vad tycker gästerna om i Portugal?

8,3
Samlade gästomdömen
Baserat på 127 recensioner