Resor till Norra Portugal - Porto E Norte

Norra Portugal, eller på portugisiska, Porto E Norte, är en oförstörd, okänd och oupptäckt region - i alla fall av den stora massan. Något som egentligen är helt oförståeligt. 

En resa till Porto E Norte leder till området norr om Douro-floden. är hittar du Portugals största naturpark, Peneda Gerês, praktfulla stränder, gamla kulturstäder och pittoreska gamla fiskelägen längs kusten. Hela Porto E Norte är rik på vinproduktion, som innefattar portvin och naturligtvis fantastiska bordsviner såsom Vinho Verde och röd- och vitviner från Douro-dalen.

Porto E Norte bjuder på en blandning av vacker historia, kulturella upplevelser och vacker natur. Området präglas av mindre torp med odlade vinfält, Quintas, eller mindre palats med små kyrkor, kallade Solares. Många av dessa är idag omgjorda till privata hotell.

En resa till Porto E Norte tar dig till ett fantastiskt område, där landskapet pryds av vackra kyrkor, fästningar och pittoreska städer. Befolkningen, som är livsglad och gästvänlig, är start troende, och därför äger många religiösa fester och processioner rum, där det keltiska arvet kombineras med kristna ritualer.

Inspiration och fakta

Portugal är mycket mer än bara Algarvekusten och Lissabon. Ett måste att besöka, är t.ex. Porto och hela den norra delen av landet, och här nedan kommer lite inspiration inför din resa.

Historia, berg och portvin

Det var i Porto och dess omkringliggande område, som nationen Portugal föddes, och det är därför inte så märkligt att regionen har ett så rikt och fascinerande arv. 

Porto är en gammal, spännande och vacker stad, som bland annat finns upptagen på UNESCOs världsarvslista. Den har gett namn till såväl hela landet, som till nationaldrycken Portvin.

En stor del av Portos historia baseras på handel och sjöfrakt, vilket har gjort staden till en passionerad stad med högt tempo. Kanske är det en av orsakerna till, att Porto snabbt finner sin väg in i sina besökares hjärta?

Den norra delen av Portugal, där Porto ligger, karaktäriseras av frodiga, bergiga och vilda landskap. Det är härifrån som en stor del av den naturliga granit som använts till att bygga många av Portugals kyrkor, kloster och andra religiösa monument härstammar.

När du besöker områdets slott, blir du omgiven av historia. Det var t.ex. på slottet Guimarães som nationens grundare och förste kung, Dom Afonso Henriques, föddes. 

Utöver att njuta av Porto och besöka regionens alla slott och historiska, lyxiga villor, ka du också spendera mycket tid i regionens naturparker.

Upplev Porto E Nortes spännande historia

Porto E Norte var en viktig del av det romerska imperiet med Braga som huvudstad. Om du följer en av områdets medeltids-rutter, som leder till Santiago de Compostela i Spanien, kan du på din resa stöta på unika romerska broar och keltiska ruiner. I den ytterst välbevarade medeltidsstaden Guimarães, utropade D. Afonso Henriques sig själv till kung av Portugal år 1139.

I den östra delen, Trás-os-Montes, som karaktäriseras av högslätter och breda, djupa dalar, har befolkningen uteslutande levt av lantbruk och handel i många århundraden. Det är som att resa tillbaka i tiden och en resa till denna orörda del av Portugal bekräftar att Portugal är ett land med stora kontraster och naturlig skönhet. Isolation och många århundraden med dåliga vägnätverk mot kusten och huvudstaden Lissabon har bidragit till att regionens kulturella traditioner bevarats.

Sevärdheter

Det finns otaliga sevärdheter att besöka på en resa till Porto E Norte. Den varierande och frodiga naturen och landskapet som är fullt av floder och idylliska vattenfall harmoniserar med den atmosfär som du hittar i de lokala traditionerna, folkfesterna och marknaderna. 

Naturparken Peneda-Gerês, och generellt hela regionen, är orörd av turism, och de välskötta och välbevarade städerna är en fröjd för ögat. Den traditionella gastronomin är mycket allsidig och utsökt. Stora portioner ledsagas alltid av regionens friska vin, Vinho Verde.

Om du är intresserad av vin, är en resa till Porto E Norte ett perfekt val, för här kan du besöka många charmiga vingårdar, där du kan smaka på och lära dig om de olika typerna av portugisiskt vin. Douro-dalen är världens äldsta vinregion, som tillsammans med den vidunderliga dalen Vale do Foz Coa Park, finns med på UNESCOs världsarvslista.

Tre unika naturparker

Ett kastanjeträd, en gam och ett vattenfall är symbolerna för Porto E Nortes tre naturparker. Tre unika och mycket olika landskap, var och ett med egna enastående arter och sin egen form för lantliv i lugn harmoni med naturen. 

Den första naturparken är Douro-dalen, där floden flyter fram hela 122 kilometer. Denna del utgör också Portugals östra gräns mot Spanien. Regionen är otroligt grön och frodig, och du kan här beundra djupa dalar och enorma klyftor. Områdena lockar dessutom flera fåglar, däribland arter som är utrotningshotade.

Den andra naturparken, är bergiga Montesinho, som du kan utforska på flera olika sätt, allt efter önskemål: till fots, på cykel eller med bil. För att uppleva traditionel portugisisk livsstil i harmoni med naturen, rekommenderas att svänga inom de vackra landsorterna Rio de Onor och Guadramil. 

I hjärtat av Porto E Norte ligger den tredje naturparken, Alvão Park. Här ligger två andra traditionella landsorter, som du inte bör missa: Ermelo och Lamas de Olo. Det är en härlig upplevelse i sig själv att strosa runt i dessa städer, och de är dessutom perfekta utgångspunkter för spännande turer i naturen. Alvão Park bjuder på en fantastisk flora och fauna, och flera vackra vattenfall.

Porto E Nortes kust

Längs Porto E Nortes kust ligger några av Europas längsta och vackraste sandstränder, som endast avbryts av idylliska fiskelägen, som t.ex Vila do Conde, som ligger vackert vid Ave-flodens mynning, samt Viana do Castelo, som utöver stränderna också har flera vackra renässansbyggnader.

Mat och dryck

Porto E Norte är berömd för sin caldo verde, en kål- och potatissoppa i Minho-stil, samt för sitt stora urval sötsaker och desserter i vilka man använder rikliga mängder ägg.

Cozido à Portuguesa är en nationalrätt som består av kött, korv och grönsaker, och har sitt ursprung i Trás-os-Montes-regionen. Det bergiga inlandet bjuder på andra fylliga rätter, där råvarorna främst är rapphöna, hare, getter och gris, som är portugisernas föredragna form av kött, och som också används till korvar och skinkor (varav Chaves och Lamego Presunto är mest kända).

Rökt kött

Andra rökta köttprodukter från Porto E Norte, är t.ex. Farinheira-korven, som görs på griskött, vin och mjöl, samt Morcela, en välkryddad blodkorv som blir godast om den steks eller grillas. Kryddkorvarna Chourico och Paio är också mycket populära.

Olika recept på torkad torsk och andra fiskrätter går att finna runt Porto, tillsammans med Tripas à moda do Porto, en starkt kryddad sammansättning av kalkon, skinka, bönor och ris.

En värld av efterrätter

Desserter förekommer i olika utgåvor, såsom de smakfulla Sopa Dourada, en sockerkaka från Viana do Castelo som består av mandel och äggulor. Desserten Pudim Abade de Proscos är uppkallad efter munken som uppfann den, och är en smakfull sak som består av bland annat citron och portvin. 

De nordliga specialiteterna inom kakor är fylliga, mjuka och sockerrika, och ofta smaksatta med kanel. Toucinho do Céu som betyder "bröd från himlen" är t.ex. en populär mandel- och kanelkaka. 

Städer i Porto E Norte

Norra Portugal är full av historia, framförallt i alla städer. Den mest betydelsefulla staden är Guimarães, mer känd som "nationens vagga" - här inledda landets första kung, Alfonso Henriques på 1100-talet kampen mot Morerna. Staden har en enastående samling historiska byggnader, fina gamla pastellfärgade hus som omringar stadens torg och den stora fästningen, stadens kännetecken Castelo de Guimarães, som anses vara en av Portugals sju största sevärdheter.

Braga - Portugals religiösa huvudstad

Portugals religiösa huvudstad Braga är en samlingspunkt för katolska pilgrimsresenärer. I och runt omkring staden finns inte mindre än 37 kyrkor, varav domkyrkan är den absolut största attraktionen och dessutom Portugals äldsta. Också Bom Jesus-kyrkan som ligger högt belägen utanför staden är värd ett besök, och väljer du att ta alla trappor upp till ingången belönas du med en imponerande utsikt.

Porto

Porto är den största staden i Porto E Norte och Portugals näst största stad. Det är en livlig handelsstad, som först och främst är känd för sin portvinsproduktion och för storhetstiden under sjöfararnas gyllene epok. Staden är uppdelad av Douro-floden, från vars bredd små färgglada etagehus klungar sig fast till sluttningarna. Ute på den livliga floden kan du se de karaktäristiska båtarna, Bacos rebelos, segla fram med stora vintunnor på däcken. De användes tidigare till att frakta portvin från vingårdarna i inlandet till Porto, men idag är det mest sightseeing och minikryssningar som äger rum på båtarna. I stadsdelen Vila Nova de Gaia, precis vid den imponerande Dom Luis-bron ligger alla stora portvinshus sida vid sida, och många av dem bjuder gärna in till rundvisning och provsmakning, både av rött och vitt portvin.

Resor till Portugal

Läs mer om Portugal och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Portugal här

Resmål i Porto e Norte

Populära hotell i Porto e Norte

Portugal, Porto e Norte, Porto
9,0
Fantastiskt
1993 omdömen
  • Närmaste flygplats: 12 km
  • Närmaste stad: ca. 0 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Portugal, Porto e Norte, Vila Nova de Gaia
9,7
Fantastiskt
1971 omdömen
  • Närmaste flygplats: 18 km
  • Närmaste strand: ca. 6.2 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Portugal, Porto e Norte, Porto
9,2
Fantastiskt
3303 omdömen
  • Närmaste flygplats: 18 km
  • Närmaste stad: ca. 0 m
  • Internet/Wi-Fi

Vad tycker gästerna om i Porto e Norte?

8,0
Samlade gästomdömen
Baserat på 7 recensioner