Resor till Porto

Staden har ca 250 000 invånare, och med förorterna nästan 1,6 miljoner.

Portos historiska centrum står med bland UNESCOS världsarv.

Stadens namn har gett Portvinet dess namn, och många av rätterna i det portugisiska köket har fått sina namn härifrån.

Porto, eller Oporto som staden heter på portugisiska, bär fortfarande prägel av det välstånd som kom till staden under Portugals upptäckts- och koloneringstid på 1400-talet. Denna tid förde med sig guld, silver och exotiska trädslag till Portos kyrkor, palats, offentliga byggnader och konstverk. Porto är, med knappt en kvarts miljon invånare, Portugals näst största stad, och uppfattas som huvudstad i den norra delen av landet. Res till denna fantastiska stad med Solfaktor.

Liksom Lissabon, ligger Porto vid hav och flod och har några mycket backiga stadsdelar, men efter detta har de båda städerna inte många likheter. Ursprungligen hette Porto, Porto Portucale då Suebi-folket styrde staden. Den blev sedan ett stift under goterna, innan staden erövrades av morerna år 997 under El Mansur. Rik av århundradens handel, är det moderna Porto lika mycket ett världscenter som det är en stadn genomsyrad av historiens händelser.

En resa till Porto för dig nära inpå den stad som blev världskänd då man etablerade portvishusen i staden Gaia, belägen på den södra bredden av floden Douro. Härifrån fraktades portvinet till större delen av världen. Portp är en av Europas äldsta städer och är full av charm. En stad som har vackra sevärdheter och ett enastående läge längs Dourofloden som mynnar ut i Atlanten, och du känner dig snabbt välkommen av den gästfria befolkningen och inte översprungen av turister.

Porto har sedan förhistorisk tid varit en viktig handelsstad och också varit vaggan för Portugals industrialisering, kännetecknad av en hårt arbetande och stolt befolkning. Porto njuter av ett spännande dynamiskt bud på sevärdheter och kulturella upplevelser och besitter ett unikt historiskt centrum som finns med på UNESCOs världsarvslista. Den smakfulla blandningen av nytt och gammalt för dig att älska denna stad. Porto är också en väldigt internationell stad, där det bor folk av många olika nationaliteter och kulturer, som i många generationer har hjälpt områdets handelsutveckling, bland annat med portvin.

Inspiration och fakta

Portos bleknade storhed

Portos mest slående egenskap är dess "bleknade storhet" staden utstrålar. Denna unika utstrålning är resultatet av en mix av barock, neoklassisk stil och Belle Epoque-arkitektur, välbevarade i olika grader, som ger staden en tidlös charm, och som gör Porto unik i Europa - du får ta dig till Cuba för att hitta något liknande.

Porto ligger på den norra sidan av floden Douro, upp längs den branta sluttningen, och ett par kilometer väster om Atlanten. Porto är bäst känd för sina egendomliga broar och det berömda portvinet, som vinälskare över hela världen köper upp lager av för att senare avnjuta.

Det gamla distriktet vid flodbredden, Ribeira, klassificierades i december år 1996 som ett kulturarv av UNESCO, och är idag ett tätbefolkat område med snäva, snirkliga gator och skuggiga valvgångar. Den löpande renoveringen av detta livliga kvarter, lockar ett stigande antal restauranger, barer och nattklubbar att öppna.

Porto – Portugals handelsstad

Även innan Porto fick ta del av alla de rikedomar som kom efter storhetstiden på 1400-talet, drocg staden nytta av handeln med utländska herskare. Romarna byggde en fästning i Porto, där deras handelsrutt  korsade Dourofloden, och efter att ha skrämt iväg morerna på 1100-talet van staden rikesom vid korsfararnas rutter till det Heliga Landet. Senare vann Porto fler framgångar på den framgångsrika handeln med vin till Storbritannien, som kompenserade för det plötsliga fallet i handeln med kryddor från de asiatiska kolonierna. 

Än idag är Porto en viktig handelsstad, vilket den överdådligt smyckade börsen, Palacio da Bolsa, med dess Alhambra-liknande "Arabiska Rum" och pittoreska galleri vittnar om. Men Porto är mycket mer än bara en driftig och livlig handelsstad. Staden är också full av charmiga gator, historiska byggnader och torg, bra restauranger - och den gyllene floden Douro, som blivit stadens kännetecken.

Runt Porto hittar du Portugals största sko-, skinn- och textilfabriker, och därför är en resa till Porto perfekt om du vill gå på en shoppingtur på Rua de Santa Catarina, Portos första "gågata". Du kan också besöka ett av alla shoppingcentrum som är öppna till midnatt. Prisnivån på ovanstående artiklar brukar vara aningen billigare än i Lissabon.

Dourofloden är Portos livsnerv

Det största dragningsplåstret i Porto, är utan tvekan Dourofloden med dess Rabelo-båtar, som transporterade portvinsfat från vingårdar i Dourodalen på 1700-talet - en mycket farlig resa på grund av de starka strömmarna och de olika nivåskillnaderna på vägen. Ovanför, i Caos da Ribeira och längs fasader från 1500- och 1600-talet, hittar du några av Portos bästa och trevligaste restauranger - några har så kort till taket att det är omöjligt att stå rakt upp. I detta kvarter hittar du dessurom Casa do Infante, huset som sägs vara platsen där Henrik Sjöfararen föddes år 1394.

Duorofloden har genomkorsat 927 kilometer från dess början i Duruelo de la Sierra i Spanien, innan den når Porto och den Atlantiska Oceanen. Floden har historiskt haft stor betydelse för staden, inte minst under Portugals storhetstid som kolonimakt, där floden - liksom Tejofloden i Lissabon - gjorde Porto till en central bit i den blomstrande kolonimaktens handelsnätverk.

Floden är en fantastisk utgångspunkt för att uppleva Porto stad. Du kan t.ex. korsa en av alla broar, som leder över floden, varav den mest spektakulära är järnvägsbron Dona Maria Pia, ritad av Eiffel år 1887. Vi rekommenderar också att se floden - och staden - från en av alla båtar som går på floden.

Sevärdheter

Katedralen rymmer flera intressanta azulejo-paneler, vilka skildrar Ovids Metamorfoser, praktfulla, gotiska valv, ett vackert ros-fönster som är bevarat från 1200-talet och en fantastisk utsikt över Porto.

Casa Museu Guerra Junquerio, tidigare hem för den kända republikanska diktaren och aktivisten Guerra Junquerio (död 1923), är ett exempel på unik barock-arkitektur i Porto och ger en intressant inblick i diktarens privata kollektion av portugisisk keramik och portugisiska möbler, förutom flera utländska samlingar.

Kyrkan São Francisco, som byggdes på 1300-talet, förbluffar besökarna med dess spektakulära, guldbelagda atlare och valv, formad till kreuber, kransar och djur. Här finns också katakomber som härstammar från kyrkans kloser, som ödelades 1832.

Det finns kort sagt massor att se i Porto, och då har vi inte ens nämt det legendariska portvinet som, liksom Dourofloden, har blivit ett av stadens kännetecken.

De viktigaste sevärdheterna i Portos centrum

Många känner till Porto som Portugals näst största stad, och som en viktig handelsstad. Men Portos centrum rummer dessutom otroligt många upplevelser för historiska vingeslag och härlig atmosfär.

Portos historiska centrum sträcker sig brett, och de flesta av Portos sevärdheter ligger i den gamla stadsdelen som sträcker sig i alla riktningar från Praça da República och Avenida da Liberdade ner till floden.

Dessa avstånd är förhållandevis korta och kan enkelt upplevas till fots. För att känna av stadens själ, rekommenderar vi att ta med sköna skor. Portos centrum präglas av sina medeltida byggnader, monument, vackra facader i granit - ofta dekorerade med blå/vita handmålade kakel. Vardagen i Portos historiska centrum är fullt av liv och bjuder på en spännande atmosfär.

Autentisk atmosfär

Med utgångspunkt från Portogs katedral, får du förbi biskopspalatset och Santa Claraö-klostret där man kanske rester av stadsmuren från 1300-talet och fortsätter i riktning av Batalha-palatsen. Snart befinner dig dig vid Rua de Santa Catarina, stadens äldsta butiksgata, där du hittar spännande skor, skinnvaror och klädesbutiker, omgivna av trevliga restaruanger och caféer.

Här kan vi framförallt framhäva Café Majestic, som ligger i en vacker Art Nouveau-byggnad, som berättar om stadens historia från 1920-talet. Detta café i Portos historiska centrum är en plats, som många kända politiker, intellektuella, berömda diktare och författare har besökt genom åren. Bland annat spenderade J.K. Rowlings många dagar här, då hon skrev ett avsnitt till Harry Potter och de vises sten.

Marknad vid Portos historiska centrum

På en sidogata hittar du dessutom en av Portos viktigaste marknader, Mercado do Bolhão, som förser staden med färska råvaror, såsom kött, fisk, grönsaker och vin. Denna stora neoklassiska byggnad från 1839 är uppdelad på två vångar och är verkligen värd ett besök.

Slott

Det finns vackra slott i Porto, men inte något före detta kungligt slott eller kunglig sommarresidens. Vid kungliga besök bodde kungarna hos adliga familjer (eller släktingar), eller i vissa fall i Biskopspalatset vid Poros Domkyrka.

Upplevelser i närheten av Porto

Om du korsar den vacka tvåvånings-bron Do Luis, kommer du till Vila Nova da Gaia, portvinets sanna hemstad. Här kan besökare få rundturer till de världsberömda gårdarna, som bär så familjära namn som Taylors, Grahas, Cockburns och Sandeman. Turens höjdpunkt är den obligatoriska vinprovningen på slutet.

Fiskestäderna Matosinhos och Leça da Palmeira norr om Porto kan skryta med några av Portugals bästa fisk- och skaldjursrestauranger. Reser man söderöver, inom kort avstånd från staden, kommer du fram till Espinho, ett avslappnat semesterställe vid stranden med hotell, diskon och ett kasino.

Turistinformation

Portos turistburå har många nyttiga upplysningar till dig som vill veta mer om sevärdheter och upplevelser i Portugals näst största stad. På turistbyråns hemsida, kan du utöver beskrivningar av staden största sevärdheter också hitta information om aktuella händelser, såsom konserter, festivaler, utställningar och teaterföreställningar. 

Resor till Portugal

Läs mer om Portugal och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Portugal här

Hotell i Porto

Populära hotell i Porto

Portugal, Porto e Norte, Porto
9,3
Fantastiskt
1926 omdömen
  • Närmaste flygplats: 21 km
  • Närmaste strand: ca. 5.6 km
  • Internet/Wi-Fi
Portugal, Porto e Norte, Porto
9,0
Fantastiskt
2559 omdömen
  • Närmaste flygplats: 15 km
  • Närmaste stad: ca. 0 m
  • Internet/Wi-Fi
Portugal, Porto e Norte, Porto
9,3
Fantastiskt
2122 omdömen
  • Närmaste flygplats: 18 km
  • Närmaste strand: ca. 6.2 km
  • Internet/Wi-Fi

Vad tycker gästerna om i Porto?

8,0
Samlade gästomdömen
Baserat på 6 recensioner