Resor till Azorerna

Azorerna är en ögrupp i Atlanten och tillhör landet Portugal. För att ta sig hit flyger man drygt 150 mil rakt västerut från Lissabon och det portugisiska fastlandet. Precis som med Madeira, den andra ögruppen som också tillhör Portugal, är Azorerna kanske mest känt för sitt vackra landskap och de flesta åker hit för de fina naturupplevelserna.

Azorerna upptäcktes av portugiserna år 1427 och det är från det året man har säkra källor kring ögruppens historia. Man har dock funnit bevis som visar att ögruppen varit känd flera århundraden tidigare. Efter att under en period på 1500 och 1600-talen varit del av Spanien blev Azorerna åter portugisiskt år 1640, och så har varit fallet enda sedan dess.

Azorerna består idag av nio vulkanöar som delas upp i tre olika ögrupper – Östra gruppen, Centrala gruppen och Västra gruppen.

Den största ön och den mest befolkade är São Miguel som ligger i den Östra gruppen. Här finner man också Azorernas största stad som också fungerar som regional huvudstad, Ponta Delgada. Av de drygt 250.000 personer som bor på Azorerna bor mer än hälften på ön São Miguel och drygt 70.000 i huvudstaden Ponta Delgada. Här finns också ögruppens huvudflygplats.

De allra flesta charterresor och paketresor går idag till São Miguel och de flesta hotell ligger i Ponta Delgada eller närliggande Capelas eller Furnas. Det är en bra utgångspunkt för att upptäcka den vackra naturen på ön samtidigt som man kan finna en storstadsmiljö med alla de faciliteter man behöver på semestern.

Men det är ändå naturen det mesta handlar om. Någon sade en gång «Att besöka Azorerna är att återupptäcka delar av det ursprungliga paradiset, där människan och naturen tillsammans skapade den eviga skönheten.» Och det är verkligen bedårande vackert på Azorerna med ett rikt och relativt orört växtliv. Eftersom öarna är vulkanöar finns här också såväl stora kratrar som varma källor. Att gå på vandring och få möjlighet att beskåda vulkanlandskapet från någon av höjderna är en häftig upplevelse. Att så få turister fortfarande hittar hit betyder också att mycket är relativt orört

Vem passar detta resmål för?

Det vackra landskapet och den vackra naturen är främst det som lockar besökare till Azorerna. Turismen är fortfarande begränsad och öarna är därför relativt oexploaterade. Här får man verkligen en genuin upplevelse, för de som söker något annat än de mer traditionella semesteröarna ute i Atlanten. Det går fint att njuta av sol och bad under sommarhalvåret och många hotell har pool, men Azorerna är i övrigt ingen traditionell charterdestination.

När är det bäst att åka hit?

Även om Azorerna ligger i den sydvästra delen av Europa ute i Atlanten är det ingen utpräglad semesterdestination som Kanarieöarna och Madeira. Medeltemperaturen under vintermånaderna ligger på runt 15-19 grader och de flesta åker därför hit under sommarhalvåret, men även under dessa månader är det ett förhållandevis svalt klimat med en temperatur som sällan når högre än 25-26 grader.

Sommarsemester på Azorerna

Överväger du att hålla semester på  Azorerna då kan du hos Solfaktor hitta hotell och semesterbostäder på öarna Pico, Faial, Terceira och São Miguel. Du kan välja att fördela din semester på flera öar och riktigt lära känna Azoerna, för öarna är nämligen väldigt olika varandra. I nedanstående översikt kan du se ett urval av resor till Azorerna, men du kan få mycket mer inspiration till din sommarsemester samt se alla resor och priser via nedanstående länk.

Vad kan du uppleva på Azorerna

Azorerna är betagande och vackra öar med berg, vulkaner, klippor samt en rik och färgsprakande flora och fauna. Naturen är rent ut sagt enastående på Azorerna.

Azorerna är ett bra ställe att resa på sol- och badsemester till. Här finns flera fina stränder, de flesta med svart sand på grund av vulkanerna. Det finns även flera naturliga sjöar som är bra att bada i. Men en semester på Azorerna är även som gjord för en aktiv semester fylld av sport och aktiviteter.

Här finns alla möjligheter till att utveckla sig inom olika områden oavsett om man är intresserad av vilda aktiviteter eller mer stillsamma upplevelser där hela familjen kan vara med.

Atlanten som omger de nio öarna med sina brusande vågor gör Azorerna till nogot av ett surfparadis. Vill man ta sig ett dopp i vågorna men under lite stillsammare former kan en simtur med delfiner vara en stor upplevelse. Dykning bland bläckfiskar och klipprev finns för de som föredrar att uppleva havet under vattenytan. Och sist men inte minst kan man uppleva havet och öarna från sjösidan på en härlig båttur.

En vandringstur på vulkaner är en annan uppskattad aktivitet när man reser på sommarsemester till Azorerna. Det är en vacker upplevelse och det bästa sättet att uppleva naturen på.Semester på Azorerna med Solfaktor

Kanske Europas vackraste resmål... Långt ute i Atlanten, halvvägs mellan Portugal och USA ligger ögruppen Azorerna - ett paradis för dig som älskar naturen, med sina djupblå insjöar omgivna av blommor, och med utsikterna från öarnas höjdrygg över hav och land. Se hur du kan åka till Azorerna med Solfaktor här.

Överväger du att besöka Azorerna, så gör dig själv tjänsten att besöka mer än bara en ö. Den största delen av alla svenska turister som reser till Azorerna besöker enbart huvudön Sao Miguel, och det är synd, för även om Sao Miguel är en underbar ö, så är det ju synd att efter 5 timmars flygning till Azorerna gå miste om de upplevelser du får genom att besöka fler öar.

Azorerna är som en subtropisk ö, så på dessa vulkanöar sjuder naturen av liv. De närmast svämmar över av grönska. Och det är framför allt djur- och växtlivet som gör de nio små öarna i Atlanten till något alldeles speciellt. Den lilla ögruppen ligger på samma breddgrad som Lissabon, men cirka 1300 kilometer ut i Atlanten. Sedan portugiserna upptäckte och koloniserade Azorerna 1427, har varje ö utvecklats i sitt eget tempo, beroende på det strategiska läget för sjöfarten, hamnens kvalitet och avståndet till de andra öarna. Detta har lett till en ögrupp av nio individualister, både när det gäller natur och bebyggelse.

Slocknade vulkaners djupa kratrar framstår frodigt gröna och man kan verkligen uppleva naturens ursprungliga skönhet på Azorerna. Naturens lugn och dess musiska stillhet, samt upplevelser av natur och kultur i vacker harmoni, ger rika och underbara semesterminnen.

Res till Azorerna med Solfaktor och bo på ett av våra hotell. Vi erbjuder alltid full flexibilitet när det gäller datum och reslängd, och du väljer naturligtvis själv om du vill boka din resa som ett komplett paket som inkluderar flyg och hotell eller om du själv vill arrangera transporten till och från resmålet och enbart boka ditt boende genom Solfaktor. Få inspiration och läs mer om Azorerna här nedan eller använd sökmotorn med en gång för att hitta din nästa resa till Azorerna. En resa till Azorerna, med de nio paradis-öarna mitt i Atlanten, har allt du kan tänkas önska dig när du vill komma bort från tumulten i de stressiga vardagarna. Vill du njuta av orörda omgivningar och äkta gästfrihet, är Azorerna helt rätt val. 

Nio öar med semesterupplevelser i nio mini-världar

På Europas yttersta utpost, mitt i Atlanten, ligger ögruppen Azorerna som en brokig värld av natur i harmoni med en befolkning som har präglats genom århundradenas kultur. Sao Miguel är den största ön i Azorerna och är med all rätt stolt över sina tre vackra insjöar; Sete Cidades, Fogo och Furnas samt över sin livliga huvudstad Ponta Delgada. Mycket nära ligger ön Santa Maria, vars sluttningar är täckta av vinodlingar som sträcker sig ner mot den musselformade bukten Sao Lourenco, stället där Columbus bad sina tacksägelseböner i kapellet Anjos på vägen tillbaka från sin upptäckt av Amerika.

Azorernas centrum utgörs av de fem öar som ligger närmast varandra. Ön Terceira representerar historian, upplevd i staden Angra do Heroismo – den första europeiska staden i Atlanten och nu klassificerad som ett av världens kulturminnen. Faial är ön där de blå hortensiorna dominerar, och där en lugn hamn hälsar seglare från hela världen välkomna. Ön Pico är ett berg fött ur havet, där valfångst har sina traditioner. De gröna vidderna och de små uppodlade områdena nära havet och vid foten av höjdryggen kännetecknar Sao Jorge. Ön Graciosa, där väderkvarnarnas siluetter avtecknar sig mot de gröna fälten är liten, men där finns bland annat en hemlighetsfull sjö i bottnen av en vulkan. Flores som har skapats av vulkaner är som en trädgård med förtrollande sjöar. Corvo är en mini-ö, men har ändå en stor och vacker vulkankrater mitt på ön.

Semesterupplevelser på Azorerna

Palats, kyrkor och fästningar bär vittnesbörd om en tid då skeppen lastade med rikedomar från Amerika och Fjärran östen passerade här. Brokiga och livliga folkfester och en rik och varierad gastronomi som är baserad på traditionella rätter, nedärvda genom generationer, kan idag upplevas här. Varje semesterdag på Azorerna blir på detta sätt ett oförglömligt minne. Grönt och blått är Azorernas naturliga färger, men befolkningen tillför sina egna färger i den brokiga utsmyckningen av fönster- och dörrkarmar. De vitkalkade väggarna står i kontrast till det svarta basaltet som har formats i barockens snirklande linjer. Kyrkornas inre som strålar av guld.

Som turist upplever du den ursprungliga och äkta folkkonsten i de handvävda mattorna, i mönster som utvecklats under generationer samt i blommor omsorgsfullt skapade av snäckskal. Av fikonträdets mjuka märg skär man ut de finaste miniatyrer. Äkta folkkonst som kan upplevas från ö till ö. Upplevelserna är mångfaldiga, Folkdansen fängslar med sina rytmer - ett kulturuttryck som fortfarande lever kvar. Doften från de härliga maträtterna tillagade av havets färska råvaror eller av det smakfulla köttet från ön, efterföljt av den tropiska sötman från färsk ananas, är en upplevelse i sig. Azorerna erbjuder annorlunda semesterupplevelser som sträcker sig från det enkla till det storslagna, men även konsten att leva och uppleva.

Spänningen på havet 

Att ägna sig åt segling, dykning, utmana vågorna på surfbräda, följa kaskeloterna - havets vänliga jättar, landa en stor fisk efter en hård kamp, ta en uppfriskande vandringstur över berg och genom dalar, andas in den kryddiga doften av blommor och hav eller spela tennis eller golf på toppen av en brant sluttning. Så är Azorerna för aktiva turister. Att segla vid Azorerna är en upptäcktsfärd växlande mellan gröna öar, lugna hamnar som gjorda för äventyrsseglare. Många seglare har använt Azorerna som ett passande pitstop på den långa seglatsen mellan Europa och Amerika.

Strändernas mjuka sand eller de av naturen formade simbassängerna ur de vulkaniska klipporna, väntar på de som söker sol, strand och vatten. De bästa förhållandena för surfare hittar du på öarna Santa Maria, Sao Jorge och Sao Miguel. Havets djup döljer en magisk värld av grottor och undervattensklippor med stim av färgsprakande fiskar, och valarnas gigantiska former växlas med delfinernas graciösa lek. Sportfiskaren utmanas av svärdfisk, tonfisk och haj.

Njut av en semester på Azorerna, på en eller flera av de 9 vulkan-öarna, som är ett paradis för naturälskare. Hit kommer botaniker, ornitologer och grottforskare och alla de som "enbart" vill njuta av öarnas storslagna naturscenerier. Här kan man bland mycket annat uppleva de djupa kratersjöarna i de vackraste blå nyanser omgivna av branta bergssluttningar, gamla valfångststationer, små byar med medeltidskyrkor och kritvita bondgårdar med fina röda tegeltak.

Vädret på Azorerna - det milda klimatet

Alla öar är kuperade, med bergstoppar på mellan 600 och 2300 meters höjd över havet. Azorerna har ett milt klimat året runt, utan större svängningar i temperaturerna. Sommaren mellan juli och september är varm utan att bli het, och temperaturen ligger runt 25 grader i genomsnitt. Det regnar inte mycket på sommaren, men det kan komma några byar. Solen skiner i genomsnitt 7 timmar om dagen på sommaren.

I september skiftar vädret och det börjar regna mer. Oktober och november är fortfarande ljumna månader på Azorerna, med temperaturer på 18-19 grader i genomsnitt. Det blir kallare på naten och mängden reg ökar.

Vintern sträcker sig från december till mars, och bjuder på ett rätt instabilt väder. Temperaturerna sjunker till under 10 grader i genomsnitt. Snö och frost finns i bergen och nederbörd är utbredd över hela ö-gruppen. Antalet soltimmar ligger på runt 3 timmar om dagen, och det blåser rätt kraftigt.

På våren, mellen april till juni, blir vädret snabbt bättre med fallande nederbördsmängd, mer sol och högre temperaturer. I juni börjar sommaren igen och temperaturerna tar sig upp över 20 grader. Azorerna lämpar sig för semester året runt, men härligast är det under sommarmånaderna mellan maj och september med behagliga dagstemperaturer på 21-27 grader, då först azaleorna och sedan rododendronen och därefter hortensiorna pryder landskapet med sitt vackra blomsterflor. 

Sevärdheter på Azorerna

Azorerna är omgivet av den varma golfströmmen, som skapar perfekta förutsättningar för en spännande exotisk flora och fauna. Det finns omkring 200 fågelarter och 56 växtarter vilka inte kan ses någon annan stans i världen, för att inte tala om de många underbara blomsorterna så som begonia, bougainvillea och hibiskus, som blommar hela året runt. Lägg därtill mäktiga ananasplantager och mängder av akacia- och avocadoträd. En av de riktigt stora attraktionerna på Azorerna är de valar och delfiner som man kan se i farvattnen vid Azorerna, och framför allt vid öarna Pico och Faial. De kan både ses från tornen inne på land, så kallade "vigias", vilka ger en spektakulär utsikt ut över havet och dessa sällan sedda djur, eller från de små snabba båtarna som tar dig helt nära de mäktiga valarna.

En resa till Azorerna bjuder på en spännande och allsidig upplevelse på de vackra öarna med de välskötta, gröna åkrarna och de betande korna på fälten, det avspeglar lugn och ro på samma sätt som den avslappnade och gästvänliga befolkningen. De överväldigande kratersjöarna och kratergrottorna, klippformationerna, de måleriska fiskebyarna, de lokala traditionerna i form av folkfestivaler och processioner (Den Helige Ande fester), och kurorter som till exempel på São Miguel, gör en resa till Azorerna till en oförglömlig semester. Vackra gamla fästningar, kloster, slott, Impérios (Helige Ande kapell på Terceira ön), och valsafariturer bidrar också till att göra resan till Azorern till en speciell upplevelse.

För sportintresserade bjuder en resa till Azorerna på båtsport, golf, tennis och ridning.

Mat & dryck

Gastronomin bjuder på enkel och nyttig mat tillagad av färska lokala råvaror som huvudsakligen består av kött, fisk och skaldjur. Azorerna är även känt för sina mejeriprodukter och framför allt smör och ost från Azorerna är populärt i utlandet. Vin odlat på lavajordarna på Pico, är också välkända och älskade bland både portugiser och utlänningar. På grund av sin vulkaniska natur är det azoriska köket rikt och varierat med massor av fiskrätter, skaldjur, kött och ostar.

De berömda verdelho vinerna från öarna Pico och Graciosa (som en gång var Tsaren av Rysslands bordsvin) samt lokalt odlad ananas skapar ett karakteristiskt underlag till mycket av den lokala matlagningen. Azoriska specialiteter är till exempel en starkt kryddad gryträtt med oxkött som kallas Alcatra à moda da Terceira och en smakfull rätt med korv och sötpotatis känd som linguica com inhames. Man bör inte gå miste om den unika cozido nas caldeiras das furnas, en traditionell rätt med kött och grönsaker som tillagas i de varma källorna i Furnas, en kurort på östsidan av ön Sao Miguel. Maten kokas långsamt med hjälp av ångan som stiger från den svavelhaltiga källan, efter att grytorna har sänkts ner i marken.

Ön är känd för sina mejeriprodukter och erbjuder ett stort urval av ostar för alla smaker. Mest anmärkningsvärd är queijo da ilha, som är mycket uppskattad på fastlandet och som anses vara en av de bästa i sitt slag i området. Mognad vid en konstant temperatur i många månader framstår ostens karaktär med sin starka arom och kraftiga smak.

Aktiv semester på Azorerna

En aktiv semester på Azorerna kan bland annat äga rum på det nätverk av markerad stigar som leder fram på kors och tvärs över öarna, där du till fullo kan njuta av Azorernas fantastiska skönhet. Den oförstörda naturen har allt från skogar och sjöar, till en ovanlig geologi och perfekta stränder som bäst upplevs på en vandringssemester. En annan möjlighet för en aktiv semester på Azorerna, är att åka med på utflykter där du kikar på fåglar, djur och plantor. Azorerna har 15 endemiska djurarter, bland annat den sällsynta, lokala apan priôlo, samt dussintals växtarter som växer sida om sida med planter som är importerade från anda kontinenter. Om du vill utforska öarna till fota, kan du också se lavamarkernas olika utvecklingsfaser. För att få mest ut av dessa aktiviteter, kan du hyra utrustning hos olika bolag ute på öarna.

Surfare har ridit på vågorna utanför Azorerna i mer än 40 år, framförallt under månaderna april-augusti. Alla öarna, med undantag för Flores och Corvo, har nu internationellt erkända platser för surfing. Azorerna har också ideala förutsättningar för sportgrenar som vindsurfing - och om du vill få en adrenalinkick kan du också testa på paragliding från Azorernas klippor.

Azorerna ligger där de europeiska, amerikanska och afrikanska tektoniska plattorna möts och öarna skapades som en följd av vulkanisk aktiviteter. Därför är de intressanta att besöka för dig som är intresserad av vulkanologi och kraterforskning. En aktiv semester på Azorerna kan också leda till de sjöar på botten av vulkankraterna, som du kan se på många turistbilder från ögruppen. Utöver dessa caldeiras, bjuder öarna också på grottor, enastående klippformationer, varma källor och escoadas lávicas (lavatäckta ytor som är kända som mysterier, eller mistérios)., som vittnar com Capelinhos-vulkanens utbrott då en ö uppstod som senare förbands med Faial. Det är en spännande upplevelse att klättra ner längs de branta sidorna och utforska de djupa grottorna och klipp-tunnlarna. Det finns mycket att se på - allt från stalagmitter och stalaktiter, till vulkanvalv och käglor. Lokala guider finns till dessa utflykter. Kort sagt, så har du många upplevelser som väntar på en aktiv semester på Azorerna.

Golfälskare kan alltid se fram emot att spela på gröna banor, omringade av vackra blommor. Tennisbanor och pooler finns det gott om på öarna, och det är dessutom möjligt att cykla både på landsväg och i bergen, med eller utan guide. 

Sâo Miguel

De 9 öarna är som nämnt mycket olika. Den största av dem är Sâo Miguel, som lämpar sig väl som utgångspunkt för det första besöket på Azorerna. Här finns så mycket att se att det lätt räcker för en hel semester, men gå inte miste om möjligheten att inkludera ett par av de andra öarna. I Furnas på huvudön São Miguel hittar du gejsrarna och Europas mest aktiva termiska område med hela 22 olika källor; och i Ferraria kan man vid ebb bada i Atlanten i mellan 30 och 50 grader varmt vatten uppvärmt av de varma källorna!

Hotell och semesterbostäder på Azorerna

Använd sökmotorn för att hitta din nästa resa till Azorerna med möjlighet till avresa från bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö och Köpenhamn. Vi hittar automatiskt nätets bästa priser på flygbiljetter reguljärflyg och lågprisbolag och paketerar dem med hotell och semesterbostäder på Azorerne. Du kan även välja att boka till transfer till din semesterbostad eller en hyrbil som då står redo på flygplatsen när du landar, på så sätt får du den bästa starten på din semester.

Det hela sätts automatiskt samman till en paketresa med resegaranti, och du är därmed även täckt av paketreselagen och får på så sätt det bästa av två världar. Trevlig resa!

Azorernes turistbyrå

Azorernas turistbyrå hjälper dig med upplysningar om de största sevärdheterna, aktuella händelser och aktiviteter om du ska åka på semester till denna portugisiska ö-grupp. Hos Azorernas turistbyrå kan du hitta allt från geografisk information om varje ö, till väderutsikter och goda råd om vilka sevärdheter du inte bör missa. På turistbyråns hemsida, finns också en stor sektion med tips inför en aktiv semester på Azorerna, samt information om lokala transportmedel.

Kontaktinformation:
ASSOCIAÇÃO DE TURISMO DOS AÇORES
Avenida Infante D. Henrique 33, 1º-D 9500-150 Ponta Delgada
Telefon: +351 296 288 082

Email: turismoacores@visitazores.com
Website: www.visitazores.com

 

Resor till Azorerne med Solfaktor

Med Solfaktor kan du resa till Azorerna året unt och i precis det antal dagar du vill. Vi är en online resebyrå och kan därför erbjuda de lägsta priserna på paketresor - ja, vi erbjuder till och  med prisgaranti. I vår resguide om Azorerna kan du läsa mycket mer om alla typer av resor, och så kan du naturligtvis läsa tidigare gästers omdömen, se foto och söka priser på resor online.

Resor till Portugal

Läs mer om Portugal och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Portugal här

Resmål på Azorerna

Populära hotell på Azorerna

Portugal, Azorerna, Sao Miguel, Ponta Delgada
9,0
Fantastiskt
510 omdömen
  • Närmaste flygplats: 4 km
  • Avstånd till centrum: ca. 500 m
  • Internet/Wi-Fi
Portugal, Azorerna, Praia da Vitória
9,2
Fantastiskt
346 omdömen
  • Närmaste flygplats: 4 km
  • Närmaste strand: ca. 50 m
  • Internet/Wi-Fi
Portugal, Azorerna, Sao Miguel, Ponta Delgada
9,8
Fantastiskt
692 omdömen
  • Närmaste flygplats: 6 km
  • Närmaste strand: ca. 2.3 km
  • Internet/Wi-Fi