Resor till Lissabon

Lissabon, Portugals huvudstad, ligger vid Atlantkunsten och har under senaste åren fått ett rejält uppsving. Här finns mysiga gränder, utomhuscafeer, trendig shopping och prisvärda restauranger samtidigt som det är en stad som ännu inte nåtts av massturismen på samma sätt som många andra europeiska storstäder.

Trots sitt läge vid Europas sydvästra utkant flyger man hit på lite drygt fyra timmar och det finns direktflyg från flera flygplatser i Skandinavien. Lissabon har dessutom en av Europas mest centralt belägna flygplatser, bara 7 km från centrum. Med taxi tar det bara några minuter från flygplatsen till Baixa och Chiado men det finns numera även tunnelbana till flygplatsen som gör det enkelt att nå önskad stadsdel efter ankomst.

Staden är relativt kompakt och det mesta av intresse ligger i ett begränsat område som man kan upptäcka till fots. Det finns dock gott om backar, kullar och höjder men för de som inte orkar gå finns förutom bussar och tunnelbana även ett litet nätverk med charmiga gamla spårvagnar, värt att testa inte minst för upplevelsens skull.

Lissabons huvudsakliga centrum ligger i stadsdelen Baixa och området kring torget Praça do Comércio, ett stenkast från Tagusfloden. I området finns många mysiga och charmiga gränder att upptäcka. På höjden norr om Baixa finner du Chiado med barer och restauranger och söder om Baixa stadsdelen Alfama, Lissabons äldsta som är väl värd ett besök. Här hittar du gammal vacker arkitektur men även flera mysiga utomhuskaféer.

Under de varmare månaderna på året kan det också vara trevligt att göra en dagsutflykt till någon av Lissabons badorter Cascais och Estoril. Här finns förutom strandliv även flera kända casinon.

Att gå ut och äta i Lissabon kan vara mycket prisvärt och i synnerhet om du går till någon av stadens topprestauranger. Är du intresserad av portugisisk kultur kan du också boka in en Fadokväll med traditionell sång och musik. Fado, som betyder öde, är en slags klagosång och är en viktig del av den portugisiska folksjälen.

Vem passar detta resmål för?

Lissabon är ett utmärkt resmål för dig som söker något annorlunda, för dig som söker ett resmål där det finns mycket att se och upptäcka men som inte hunnit bli fullt så turistiskt som exempelvis London, Paris eller Amsterdam. Staden erbjuder framförallt kultur, musik och arkitektur men även bra matupplevelser.

När är det bäst att åka hit?

Med sitt läge i sydvästra Europa, med Kanarieöarna och Madeira som nästa stopp om man fortsätter vidare ut över Atlanten, är det relativt varmt under hela året med en medeltemperatur på minimum 14 grader. Lissabon kan man med fördel besöka under våren och hösten då man här finner svenskt sommarväder från mars till november med en temperatur uppåt 20 grader.

Hotell i Lissabon

Populära hotell i Lissabon

Portugal, Lissabon-regionen, Lissabon
  • Närmaste flygplats: 7 km
  • Närmaste stad: ca. 0 m
  • Internet/Wi-Fi
Portugal, Lissabon-regionen, Lissabon
  • Närmaste flygplats: 8 km
  • Närmaste stad: ca. 0 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Portugal, Lissabon-regionen, Lissabon
  • Närmaste flygplats: 9 km
  • Närmaste stad: ca. 0 m
  • Internet/Wi-Fi

Sevärdheter

Jag har här valt ut några av de sevärdheter som du har möjlighet att uppleva under din semester i Lissabon. Beskrivningen är uteslutande menad som inspiration för din resa, jag reserverar mig för eventuella faktiska fel.

Museu Calouste Gulbenkian

Museu Calouste Gulbenkian - eller Gulbenkianmuseet som det ofta kallas på svenska öppnades 1969 efter att den bortgångne armeniske oljepionjären och filantropen Calouste Sarkis Gulbenkian hade testamenterat sitt arv till den så kallade Gulbenkianstiftelsen i Lissabon. Förutom Gulbenkianmuseet driver stiftelsen bland annat Gulbenkianbiblioteket och ett vetenskapligt institut samt idkar social välgörenhet.

Museets samlingar består av omkring sextusen föremål och inkluderar både klassisk och modern konst från Gulbenkians enorma privata konstsamling som han samlade under större delen av sitt liv. Ett par tusen av dessa objekt är tillgängliga för allmänheten häribland föremål från bland annat europeisk, egyptisk, grekisk-romersk, islamisk, kinesisk och japansk konst.

Alfama

Alfama beläget på sluttningen mellan São Jorge slottet och Tejofloden utgör Lissabons äldsta kvarter och har fått sitt namn från arabiskans Al-Hamma som betyder bada eller varma källor (alternativt en variant av det arabiska ordet för mun).

Kvarteret hör till stadens vackraste och är bland annat känt för att hysa en stor del av Lissabons berömda fadobarer och fadorestauranger. Här finns dessutom en lång rad av historiska sevärdheter och monument så som Lissabons katedral Santa Maria Maior de Lisboa, kyrkan Igreja de Santa Engrácia och klostret/kyrkan Igreja de São Vicente de Fora.

Belém

Belém ligger vid floden Tejo sex kilometer väster om stadens centrum och är ett av Lissabons mest kända och historiskt betydelsefulla kvarter.

Kvarteret vars namn stammar från det portugisiska ordet för Betlehem rymmer några av Lissabons mest kända sevärdheter såsom klostret och tillika UNESCOs världsarv Mosteiro dos Jerónimos, Belémtornet ett manuelinskt- gotiskt befästningstorn byggt till ära av Vasco da Gama och stadens skyddshelgon São Vicente samt ett konditori där man kan smaka på den berömda smördegsbakelsen pastéis de Belém.

Ponte 25 de Abril

Ponte 25 de Abril (25:e april-bron) är en berömd hängbro som förbinder staden Lissabon med kommunen Almada på den vänstra bredden av Tejofloden.

Bron invigdes 1966 det vill säga 29 år efter invigningen av den ännu mer kända hängbron Golden Gate Bridge i San Francisco vilken den ofta jämförs med. Med sina 2 277 meter i längd är den bland de 25 längsta hängbroarna i världen men det är snarare för sitt historiska och symboliska värde än för sitt utseende som den har blivit känd i Lissabon.

Bron hette ursprungligen Salazarbron (Ponte Salazar) och är uppkallad efter den portugisiske premiärministern med samma namn men bytte namn till 25;e april bron kort efter den beryktade militärkuppen den 25 april 1974.

Vasco da Gama-bron

Vasco da Gama-bron är en annan av Lissabons berömda broar. Bron som sträcker sig över Tejofloden i Parque das Nações och byggdes 1995 för att invigas tre år senare 1998 i samband med världsutställningen i Lissabon samma år. Den fick namnet Vasco da Gama för att hylla 500 års jubiléet av den portugisiske upptäcktsresandens upptäckt av sjövägen mellan Europa och Indien.

Med sin längd på lite över 17 kilometer är det Europas längsta bro när man inkluderar den 11,5 kilometer långa sträckan av viadukter.

Hos Solfaktor har vi ett speciellt förhållande till den lilla sjöfararnationen Portugal, i Europas västra hörn. Den charmiga huvudstaden Lissabon, är en sann pärla som bjuder på en värld av spännande upplevelser, både vad angår historia, konst och kultur. Men du kan också börja att se fram emot en trevlig middag ackompanjerad av den fascinerande fado-sången som är så karaktäristisk på dessa kanter.

Innan vi går igång vill jag gärna presentera dig för ett litet utdrag från författaren Pascal Merciers bästsäljare "Nattåg till Lissabon".

“We leave something of ourselves behind when we leave a place; we stay there, even though we go away. And there are things in us that we can find again only by going back there.”

Utan att lägga skulden på Mercier så har det ett otal gånger stått Lissabon på min flygbiljett och min passion för storstaden bara växer för varje besök. Det finns det flera orsaker till det, och de flesta som också har stiftat bekantskap med ”Lisboa” delar min förtjusning.

Information om Lissabon

Här har jag samlat lite information och fakta om Lissabon, bland annat om klimat och väder, geografi och befolkning samt om stadens historia, vilket kan bidra till inspiration inför din resa till Lissabon. Om du har lust att läsa mer om Lissabon, rekommenderar jag dig att besöka vår blogg, som innehåller många spännande artiklar om hela Portugal. Mycket nöje och trevlig resa!

Geografi och befolkning

Lissabon ligger vid Tejofloden i den sydvästra delen av den iberiska halvön. Staden är den huvudstad belägen längst västerut på det europeiska fastlandet och den enda staden, som ligger längs Atlantens kust.

27% av Portugals befolkning

Med omkring 547 631 invånare inom själva stadskärnan (som mäter 84 kvadratkilometer) och omkring 3 035 000 invånare, om man inkluderar de omkringliggande tätorterna (som mäter 958 kvadratkilometer), rymmer Lissabon hela 27% av Portugals befolkning.

De omkringliggande tätorterna (förorterna) kallas vanligtvis för Grande Lisboa, och utgörs av en rad städer och så kallade municipios (motsvarar ungefär våra svenska kommuner), såsom Sacavém, Almada, Barreiro, Amadora, Queluz, Agualva-Cacém, Odivelas, Loures, Seixal och Oeiras.

Freguesias och kvarter

Lissabon indelas i 24 freguesias (intill 2012 var antalet 54), som är en administrativ underindelning av ett municipio (det närmaste vi kommer denna beteckning i Sverige, är nog en socken på landet, eller en administrativ stadsdel i en storstad).

Staden är också indelad i olika kvarter, som inte har någon administrativ, d.v.s. formell, status, men som har en särskild historisk status. Bland de mest betydelsefulla kvarter i Lissabon finns Alcântara, Alfama, Bairro Alto, Baixa, Belém, Chiado, Estrela och Parque das Nações.

Klimat

Lissabon har ett milt klimat, som gör det till ett perfekt resmål året runt. Somrarna blir sällan glödheta, medan vintrarna sällan blir iskalla. Stora temperaturskillnader förhindras av Golfströmmen, som passerar nära staden i det närliggande havet Atlanten. Lissabon har dessutom över 3300 soltimmar om året, vilket gör många vinterdagar ljusa och soliga.

Värme och kyla

Den varmaste månaden är juli med en medeltemperatur på 24 grader, medan augusti och september följer hack i häl med 23 grader i genomsnitt. Den kallaste månaden är januari med i genomsnitt 11 grader, tätt följd av december och februari med i genomsnitt 12 grader.

Nederbörd

Om du vill undvika regnskurar, medan du är i Lissabon, så är det, inte överraskande, juli och augusti som är de bästa månaderna för ett besök, eftersom det i genomsnitt endast faller 10mm regn då. Därefter kommer juni med i genomsnitt 20mm. De månader då det regnar mest är februari med 140mm i genomsnitt samt november och december med 120mm i genomsnitt.

Lissabons historia

Lissabon beboddes av för-indoeuropeiska folkslag från yngre stenåldern, vars dösar och religiösa gravmonument det fortfarande finns spår av i Lissabonregionen. Sedan blandades dessa för-indoeuropeiska folkslag med keltiska folkstammar, som invaderade halvön under det första årtusendet f.Kr., och tillsammans skapade de olika folkgrupperna nya keltisk-talande stammar, såsom stammen Cempsi.

Fenicierna

Arkeologiska fynd som vittnar om fenicisk aktivitet i området har fått några historiker och arkeologer att mena, att det fanns en fenicisk handelsstation i området omkring det nuvarande slottet São Jorge, och att fenicierna hade en hamn vid Tejoflodens utmynning, varifrån de kunde segla med varor till bland annat Scillyöarna vid Cornwall. Några historiker menar dessutom, att det är från denna tid Lissabons namn härstammar, eftersom det feniciska ordet för säker hamn är Allis Ubbo.

Romarna

Nästa stora intåg till staden kom från romerskt håll. Romarna var inställda på att frånskriva Karthago deras besittning av den iberiska halvön och införlivade därför – efter framgångsrika strider i östra Hispania – Olisipio (dagens Lissabon) det romerska imperiet, närmare bestämt i provinsen Lucitania.

Det var i denna period, under kejsare Augustus, som romarna byggde teatrar och tempel, ett stort nekropolis och ett stort forum i Olisipio. Staden blomstrade helt enkelt både ekonomiskt och handelsmässigt under romarna, bland annat tack vare ökad handel med en annan romersk provins, Britannia, men även tack vare lyckad bekämpning av det omfattande sjöröveriet i området. Särskilt populära varor från Olisipio var salt, uppfödda hästar, vin och en speciell fisksås, kallad garum.

"Barbarerna"

I efterdyningarna av det romerska imperiets fall blev staden invaderad av olika folkslag, som dragit till södra Europa från antingen öst eller norr. Bland dem fanns bland annat vandalerna (en germansk stam, möjligen av nordiskt ursprung), alanerna (ett indo-iranskt nomad- och ryttarfolk) och sarmaterna (ett iranskt ryttarfolk besläktat med alanerna), som skiftevis intog staden mellan åren 409 och 429.

Senare kom ännu ett germanskt folkslag, nämligen sveberna, som sägs ha regerat i staden, intill de uppslukades av det västgötska kungariket under Toledo, som kom till att omfatta hela den iberiska halvön.

Dessa folkslags erövringar av staden kallas ofta ”barbarernas” invasion av Lissabon, även om det i hög grad kan diskuteras, om det finns anledning att tro att just dessa erövringar skulle ha varit mer barbariska än så många andra genom historiens gång (när allt kommer omkring, är ”barbarer” ursprungligen ett grekiskt ord för folk, som inte liknar ens eget folk).

Morerna

År 711 blev staden intagen från helt annat håll, nämligen av muslimska berber och araber (kallade morer), som i denna period erövrade den södra delen av den iberiska halvön från sina baser i Nordafrika och Mellanöstern. De nya härskarna återuppbyggde stadsmuren och tillförde både nya hus i arabisk stil och moskéer.

Det arabiska och berberiska inflytandet kan fortfarande ses i Alfama-kvarteret i Lissabon, vars namn härstammar från arabiskan, förmodligen från ordet al-hamma, som betyder varma bad eller källor.
Snabba maktskiften

I det tolfte århundradet blev staden offer för en rad snabba maktskiften: Först var det våra nordiska grannar, en grupp norska pilgrimer med kung Sigurd Jorsalfar i spetsen, som plundrade staden, medan de var på pilgrimsfärd till Jerusalem. Sedan blev staden återtagen av morerna, som hade makten intill 1147, varefter den portugisiska reconquista – med Alfonso I av Portugal i spetsen – erövrade staden och införde kristendomen som dominerande religion.

Centrum i söderb

År 1189 angreps staden av kaliffen Abu Yusuf Yaqub al-Mansur, som tillfångatog omkring 3000 av stadens kvinnor och barn. I övrigt höll staden på att finna sig till rätta som betydelsefullt handelsmässigt, politiskt och kulturellt centrum i den södra delen av den späda nationen, som formades efter upprättandet av det portugisiska kungariket 1139.

Den nya nationen fick sitt första universitet i Lissabon i det efterföljande århundradet (år 1290).

Brännpunkt för upptäcktsresorna

I det femte århundradet blev staden utskeppningshamn och brännpunkt för de flesta av de legendariska upptäcktsresorna och erövringsräderna till andra världsdelar, som kungariket stod bakom, härunder Vasco da Gamas berömda resa till Indien 1497. I de efterföljande århundraden, särskilt i det 16:e århundradet, blev Lissabon ett centrum för handel med varor mellan Sydeuropa, Afrika, Asien och Latinamerika. Varorna inkluderade i synnerhet slavar, textiler, kryddor och socker.

Det var i denna period, några av Lissabons mest berömda monument och byggnader uppfördes, häribland Belémtornet och Jerónimoklostret i kvarteret Belém (se sevärdheter). Det var också här, den numera berömda arkitektoniska stilarten, den manuelinska stilen, såg dagens ljus.

Resor till Portugal

Läs mer om Portugal och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Portugal här