Resor till Lissabon-regionen

Av de fem regionerna på det portugisiska fastlandet är Lissabon-regionen den minsta. Det är emellertid hit landets ekonomiska och politiska makt är koncentrerad. Själva huvudstaden Lissabon är den naturliga knutpunkten och är med sina många sevärdheter värd en resa i sig. Regionen inkluderar dock en lång rad andra spännande destinationer både norr och söder om huvudstaden med allt från historiska städer till läckra stränder och naturreservat.

Har du din bas i den charmerande huvudstaden kan du till exempel göra turer västerut till Estoril och Cascais på den exklusiva delen av den portugisiska rivieran eller upp till den tidigare kungastaden Sintra med sitt färgglada palats. Reser du hit på sommaren kan du också lätt korsa floden Tejo över till halvön Setúbal för att njuta av de långa stränderna.

På en resa till Lissabon-regionen har du med andra ord massor av möjligheter att kombinera avkoppling med sightseeing och andra aktiviteter. Regionen är dessutom ett av de lättaste ställena att flyga till i Portugal. Hela året runt och flera gånger i veckan finns det massor av förbindelser till Lissabons flygplats som ligger nära huvudstaden. Framför allt om du har möjlighet att resa lite utanför den mest populära högsäsongen på sommaren så har du ofta goda möjligheter att hitta billiga resor till Lissabon-regionen i sökmotorn här på Solfaktor.

Lissabon - Europas mest charmerande huvudstad?

Det är inte bara för att du landar några få kilometer från centrum som själva Lissabon är det mest besökta resmålet i regionen. Är det första gången du reser till Portugal så är det faktiskt närmast ett måste att tillbringa minst ett par dagar med att utforska stadens sevärdheter innan du eventuellt beger dig vidare ut i regionen.

Den portugisiska huvudstaden är med sina historiska stadsdelar med smala och tidvis branta stenbelagda gator lätt att bli förälskad i. Även om många semesterresenärer på senare år har fått upp ögonen för den vackra huvudstadens många kvaliteter så har Lissabon fortfarande en härligt avslappnad atmosfär och känns inte alls turistig på samma sätt som en del andra europeiska storstäder tyvärr numera gör.

Du måste naturligtvis besöka det stämningsfulla klostret Mosteiro dos Jerónimos i Belém väster om centrum, åka en tur med den klassiska spårvag 28, pruta om priset på den stora loppmarknaden Feira da Ladra och njuta av utsikten ner över Alfamas röda tegeltak från Castelo de São Jorge. En stor del av det som gör Lissabon så attraktivt är emellertid även de många mindre iögonfallande kulturskatterna som döljer sig runt omkring i staden. Dessa kulturskatter inkluderar inte minst de små mysiga fado-restaurangerna där du kan njuta av den traditionsrika och mycket själfulla sången i kombination med god mat.

Har du barn med på resan så finns det även mycket som hela familjen kan uppleva och göra tillsammans. Ni kan till exempel fördjupa er i det färgrika djurlivet i Europas största akvarium, Oceanário, eller föreställa er en medeltida värld på Castelo de São Jorge.

Många semesterresenärer har förlorat sina hjärtan till Lissabon och återvänder hit år efter år, om inte annat så för att huvudstaden är en perfekt bas för att utforska resten av regionen. Kan du slita dig från staden så finns det mycket att uppleva inom kort avstånd i Lissabon-regionen som totalt sett inte är större än Gotland, så du hinner se mycket på en dagsutflykt från huvudstaden. Det finns emellertid många andra attraktiva platser att slå sig ner på under en semester.

Stränder, sagoslott och golfbanor

Ute längs kusten väster om Lissabon ligger ett pärlband av små fiskelägen och fashionabla semesterorter som inbjuder till livsnjutning. Både i Estoril och Cascais finns det fina sandstränder där du kan njuta av regionens soliga klimat och det inbjudande havet. När det mitt i sommaren blir hett i storstaden så är stränderna även ett populärt utflyktsmål bland huvudstadens invånare. Utöver sol och strand har Lissabonkusten också i många år varit känd för att locka jetset från hela Europa. Det finns därför åtskilliga läckra 5-stjärniga hotell och påfallande många dyra sportbilar på gatorna.

Är det strandlivet som lockar så är det inte bara ute längs Lissabonkusten som du hittar läckra badstränder. Precis söder om huvudstaden på andra sidan av floden Tejo bjuder Costa da Caparica på kilometervis av sandstränder som du kan njuta på. Flera områden längs denna kust är utnämnda till naturreservat så även om det är ett populärt resmål är området härligt ofördärvat.

Under en sommarsemester i Lissabon-regionen är det som gjort för att kombinera en badsemester med sightseeing. Tack vare det soliga och milda klimatet får du rikliga möjligheter till aktiviteter och utomhusliv i lätta sommarkläder från tidig vår till långt ut på hösten. Det är många golfspelare som utnyttjar möjligheten att förlänga golfsäsongen här. Det finns got om golfbanor av hög internationell klass i området och som med jämna mellanrum används för tävlingar på Europatouren.

Det är inte bara ute längs kusten som Lissabon-regionens mest intressanta sevärdheter och attraktioner finns. Beger du dig en bit in i landet så kommer du till den förtrollande staden  Sintra som av den danske författaren H. C. Andersen beskrevs som "den vackraste platsen i Portugal". Denna tidigare kungastad är framför allt känd för sitt färgglada Palacio da Pena som är som hämtat ur en sagobok. Det finns emellertid även andra intressanta sevärdheter i och omkring staden så som resterna av en gammal morisk borg.

Det finns med andra ord så mycket att uppleva i Lissabon-regionen att det räcker till många semestrar. Vill du se mer av Portugal kan det även varmt rekommenderas att fortsätta resan vidare till grannregionerna Centro och Alentejo. Se utbudet av billiga resor i sökmotorn här på sidan. Du kan med fördel boka dina flygbiljetter och hotell som en sammansatt paketresa.

Resor till Portugal

Läs mer om Portugal och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Portugal här

Resmål i Lissabon-regionen

Populära hotell i Lissabon-regionen

Portugal, Lissabon-regionen, Paço de Arcos
  • Närmaste flygplats: 23 km
  • Närmaste strand: ca. 400 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Portugal, Lissabon-regionen, Cascais
  • Närmaste flygplats: 34 km
  • Närmaste strand: ca. 1 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Portugal, Lissabon-regionen, Estoril
  • Närmaste flygplats: 31 km
  • Närmaste strand: ca. 600 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)