Resor till Alentejo

Alentejo är en region i Portugal med solstekta slätter, högt till himlen och ett extraordinärt ljus. Med ett färgstrålande landskap, breda öppna vägar och bländvita, kalkstensstäder räknas de stora vidderna i Alentejo som en av de mest pittoreska delarna av Portugal.

Olivlundar och korkeksplantager sträcker sig så långt ögat kan nå i Alentejo, medan storkarna seglar iväg på de varma luftströmmarna. Stenar på höjden, stendösen och stencirklar ligger utspridda i landskapet och är stämningsmättade lämningar från en uråldrig kultur. Kusten vid Alentejo är också fantastisk – en rad dolda bukter, sanddyner och vida stränder, framför allt Malhao, som är hemvist för en av Europas största storkkolonier, är speciellt vacker.

Ett annat – och annorlunda – kulturutbud är den välbesökta rockfestivalen, Sudoeste, som hålls varje sommar i Zambujeira do Mar.

Boka en resa till Alentejo med Solfaktor och bo på ett av våra hotell. Vi erbjuder alltid full flexibilitet när det gäller avresedatum och reslängd, och du väljer naturligtvis själv om du vill boka din resa som ett komplett paket som inkluderar flyg och hotell, eller om du själv vill arrangera transporten till och från Portugal och bara boka ditt boende genom Solfaktor.

Få inspiration och läs mer om att tillbringa semestern i Alentejo här nedan, eller gå direkt till sökmotorn och hitta din nästa resa till Alentejo.

Inspiration och fakta

Regionen upptar nästan en tredjedel av hela landet och börjar en timmes körning nordost ut från Lissabon och slutar vid bergen i Algarve, och gränsar mot Spanien hela vägen.

Vår i Alentejo

Alentejo är som vackrast på våren, när vilda blommor fyller dalgångarna och täcker de inte odlade markerna. Storkar bygger sina bon på hustaken, och fåren passar sina nyfödda lam, vilket ger besökaren ett levande intryck av det äkta Portugal.

Korkproduktion 

I flera hundra år var regionen ett slagfält, först mot morerna och sedan mot spanska inkräktare. På den av alla dessa marscherande härar nertrampade jorden fick grödan aldrig tid att växa. Men idag är det en mycket fruktbar landsdel, som producerar mer än två tredjedelar av hela jordens korkförbrukning.

Kända städer i regionen

Städerna i Alentejo vittnar om de våldsamma slagen mot morerna – många av städerna ligger på bergssluttningar och är starkt befästa.

I hjärtat av regionen, är den muromgärdade staden Évora en riktigt bra utgångspunkt, från vilken man kan utforska många av de fjärran liggande städerna. Staden står stolt som Alentejos största stad och kan visa upp ett romerskt tempel samt en imponerande gotisk katedral.

Elvas, nära den spanska gränsen, utgör landets största högborg. Huvudattraktionen är en sengotisk katedral och åtskilliga utsökta azulejo glaserade kakelplattor i Freiras de Sao Domingos kyrkan. Precis utanför staden står den 7 kilometer långa Amoreira akvedukten.

Invånarna i den närliggande staden Estremoz har lyckats bevara den gamla särpräglade övre delen av deras stad, där ett kanontorn reser sig över slottet. Den nedre delen av staden är omgiven av befästningar, här ibland den gotiska kyrkan i Sao Francisco nunnekloster.

Andre ställen av intresse i Alentejo är de vackra städerna Portalegre, Montemor-o-Novo, Monsaraz och Mertola.

Medeltidsstaden Monsaraz förtjänar sitt smeknamn Ninho das Águias eller ”örnnästet”, där den ligger svävande högt över Rio Guadania med en storslagen utsikt över det omgivande landskapet. Den lika unikt belägna vita staden Marvao, som ligger upp mot den spanska gränsen, har en ännu mer spektakulär utsikt, medan den närliggande kurorten, Castelo de Vide, har ett judiskt kvarter med labyrintliknande gator och en sevärd synagoga från 1200-talet.

Åt söder i Alentejo finns det fascinerande ruiner efter romarna, morerna och de första kristna i museum staden Mértola. Framför allt Évora beläget mitt i Alentejo är betagande – utsett till världsarv med ett romerskt tempel, en romansk och gotisk katedral, moriska terrasser och ett ruggigt benkapell ”Capela dos Ossos” i Igreja de Sao Francisco. Kapellet är kantat med benknotor från mer än 5 000 munkar och bär inskriptionen ”We bones lie in wait for ours”.

Hotell och semesterbostäder i Alentejo

Använd sökmotorn för att hitta din nästa resa till Alentejo med möjlighet till avresa från bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö och Köpenhamn. Vi hittar automatiskt nätets bästa priser på flygbiljetter med både lågprisbolag och reguljärflyg och packar samman dem med hotell och semesterbostäder i Alentejo. Du kan också välja att boka transfer till ditt semesterboende eller en hyrbil, som då står redo och väntar på dig när du landar. På så sätt får du den bästa starten på din semester.

Allt sätts automatiskt samman till en paketresa med resegaranti, och du täcks därmed av paketreselagen så du får det bästa av två världar. Trevlig resa!

Resor till Portugal

Läs mer om Portugal och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Portugal här

Resmål i Alentejo

Populära hotell i Alentejo

Portugal, Alentejo, Troia
  • Närmaste flygplats: 52 km
  • Närmaste strand: ca. 500 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Portugal, Alentejo, Alcacer do Sal
  • Närmaste flygplats: 89 km
  • Närmaste stad: ca. 0 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Portugal, Alentejo, Évora
  • Närmaste flygplats: 130 km
  • Avstånd till centrum: ca. 700 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)