Resor till Bansko

Bansko är Bulgariens ledande vintersportort som till skillnad från många andra liknande ställen inte går i fullständig dvala på sommaren. Många reser just hit på sommaren för att få en bekväm utgångspunkt för aktiva äventyr i de omgivande bergen som inbjuder till både vandringsturer och mountainbiking.

Bansko ligger i sydvästra Bulgarien, cirka 160 kilometer från Sofia vid foten av Pirin-bergen. Placeringen med berg på alla sidor gör Bansko till ett sant mecka för friluftsmänniskor. Tycker du om resor med aktiva upplevelser i spektakulär natur så kan Bansko mycket väl vara helt rätta destinationen i Bulgarien för dig. Inte minst i nationalparken Pirin precis söder om staden väntar dig många stora naturupplevelser.

Reser du till Bansko på vintern så har du massor av möjligheter att med skidor eller snowboard kasta dig ut i över 70 kilometer av pister. Själva staden ligger på 925 meters höjd medan de flesta av pisterna vid Bansko ligger 5 - 10 kilometer från staden på nordsidan av Pirinbergen och erbjuder åkning på upp till 2 500 meters höjd. Skulle vintervädret svika så är pisterna försedda med snökanoner. Här finns nedfarter för såväl nybörjare som erfarna skidåkare.

Äkta medeltidsstämning

Banskos popularitet beror dock inte enbart på de natursköna omgivningarna utan även på att staden i sig har mycket att bjuda på. Här finns ett bra urval av restauranger, barer och shoppingmöjligheter. Bansko är inte heller en modern resort utan en stämningsfull stad med en lång och rik historia. Staden lär faktiskt ha sina rötter ända tillbaka i tiden för det tidiga romarriket.

Stadskärnan med sina rustika stenhus och stenbelagda gator stammar visserligen inte från romartiden men är ändå mycket stämningsfull. Ta gärna vägen förbi "Velyan’s House" nära stadens centrala torg och kyrka. Det är en flott villa av sten och trä från 1700-talet som är ett välbevarat exempel på de befästa stenhusen med hemliga rum som många bulgarer lät bygga under det osmanska styret för att kunna skydda sig mot turkarnas räder. Villan som idag är ett museum är dessutom vackert utsmyckad av den tidigare ägaren och konstnären Velyan Ognev.

Medeltidsstämningen kan du ocså njuta av medan du utforskar de små butikerna med lokalt konsthantverk och andra souvenirer eller medan du bestämmer dig för vilken av de många trevliga restaurangerna du ska prova.

Det är lätt att boka en billig resa till Bansko i sökmotorn här hos Solfaktor. Om du till exempel väljer att flyga till flygplatsen vid Sofia så kan du åka den sista biten med buss, privat transfer eller hyra en bil. Du kan även ta tåget från centrala Sofia till Bansko med ett byte på vägen. Det är en vacker tur men även en långsam sådan.

Resor till Bulgarien

Läs mer om Bulgarien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Bulgarien här

Hotell i Bansko