Resor till Sofia

Bulgariens huvudstad har som resmål länge stått lite i skuggan av de klassiska charterdestinationerna längs Svartahavskusten som till exempel Sunny Beach. Sofia, som också är landets största stad med omkring 1,4 miljoner invånare har dock i sig själv massor att erbjuda.

Sofia har en tusenårig historia. Redan på 700-talet före Kristus låg här en trakisk bosättning som romarna erövrade år 29 före Kristus och gav den namnet Ulpia Serdica. Sofia blev under Medeltiden en del av det Bulgariska Riket men erövrades av osmanerna år 1382. Först 1879 efter det rysk-turkiska kriget blev Sofia huvudstad i Bulgarien. Efter Andra Världskriget inlemmades landet och huvudstaden i Sovjetunionen som det förblev en del av fram till järnridåns fall 1989.

Charmerande blandning av gammalt och nytt

Den långa och tidvis dramatiska historian innebär att det finns åtskilliga spännande sevärdheter som du kan utforska på din resa till Sofia. Till dessa sevärdheter hör bland annat Bojana-kyrkan från 900-talet som står med på UNESCO: s världsarvslista, Alexander Nevsky-katedralen (en av världens största ortodoxa kyrkor) och den tidigare bysantinska kyrkan Sankt Sofiakyrkan från 500-talet.

Sofia är dock inte en stad som sitter fast i det förflutna utan är under konstant utveckling så här finns en fascinerande blandning av gammalt och nytt. Går du på upptäcktsfärd i staden kommer du därför aldrig veta vad som väntar dig precis runt hörnet. Detta är en charmerande och oförutsägbar plats.

Utöver de stora boulevarderna och den intressanta arkitektoniska mixen så hittar du i Sofia många av Bulgariens finaste museer och gallerier av vilka framför allt nationalmuseet rymmer massor av intressanta arkeologiska fynd. Till detta kommer massor av inbjudande restauranger där du kan njuta av såväl den goda maten som den låga prisnivån. Här finns allt från välkända gourmetrestauranger till trevliga trottoarserveringar och mer traditionella restauranger med tyngdpunkt på grillat kött, lokala grönsaker och rödvin.

De låga priserna i Sofia (och Bulgarien generellt) ger dig också goda möjligheter till shopping. Här finns både stora inköpscenter och outlets med internationella märkesvaror men även massor av möjligheter att utforska små butiker och färgglada marknader som har bevarat sin autentiska atmosfär. På Zhenski Pazar Women’s Market finns det till exempel fina möjligheter att hitta unika souvenirer.

Utflykter

Du kan mycket väl lägga en förlängd weekend på att utforska Sofia. Men har du gott om tid så är den bulgariska huvudstaden även en bra utgångspunkt för utflykter eller resor till andra delar av landet.

Det är till exempel bara en kort busstur om du vill utforska det 2 290 meter höga Vitoshaberget som tornar upp sig precis utanför staden. På vintern kan du åka skidor här och på sommaren kan du gå längs vandringsleder som erbjuder vackra panoramautsikter. För en lite längre dagsutflykt kan vi rekommendera en tur till Rilaklostret, det största ortodoxa klostret i Bulgarien. Klostret ligger i de nordvästra Rilabergen ett par timmars körning söder om Sofia.

Transport

Den internationella flygplatsen ligger bara 12 kilometer från Sofia så det är en lätt stad att ta sig till. Billigast transport från flygplatsen är med metro och buss som har regelbundna avgångar under det mesta av dagen. Du kan även stoppa en taxi men var uppmärksam på om den har en synlig prislista och taxameter som fungerar. Väl inne i staden finns det väl fungerande spårvagnar och metro.

Boka en billig resa till Sofia

På Solfaktor kan du själv välja datum och reslängd och lätt hitta nätets bästa priser på flyg och hotell. Bokar du båda delar samtidigt blir det till en paketresa som naturligtvis är säkrad av resegarantifonden. Boka en billig resa till Sofia med Solfaktor redan idag!

Resor till Bulgarien

Läs mer om Bulgarien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Bulgarien här

Hotell i Sofia

Populära hotell i Sofia

Bulgarien, Sofia
9,4
Fantastiskt
3458 omdömen
  • Närmaste flygplats: 8 km
  • Avstånd till centrum: ca. 100 m
  • Internet/Wi-Fi
Bulgarien, Sofia
8,7
Mycket bra
2208 omdömen
  • Närmaste flygplats: 10 km
  • Närmaste stad: ca. 0 m
  • Internet/Wi-Fi
Bulgarien, Sofia
9,0
Fantastiskt
754 omdömen
  • Närmaste flygplats: 7 km
  • Närmaste stad: ca. 0 m
  • Internet/Wi-Fi