Resor till Bulgarien

Bulgarien är inte en ny semesterdestination. Hit har det kommit turister i över 100 år men det var först vid murens fall vi skandinaver började att resa hit i den omfattning som vi gör idag. De flesta åker på solsemester till Svarta havet där destinationer som Sunny Beach, Burgas, Varna och Sozopol lockar med fint badvatten, fina stränder, bra och förhållandevis billig mat och dryck, och med bra möjligheter för en aktiv semester. Men det finns också en annan sida av Bulgarien, som t.ex. staden Nessebar där historien kommer nära inpå.

Man kan praktiskt dela in kusten i två delar – Varnakusten och Burgaskusten. Vid Burgas (den sydligaste delen av kusten) ligger bl.a. badorterna Sunny Beach, Sveti Vlas, Obzor, Elenite, Sozopol, Pomorie och Nessebar. Lite längre norrut hittar du Varnaområdet med bl.a. semesterorterna Albena, Balchik, Golden Sands och St Konstantin. Det är inte så stor skillnad på städerna, generellt får du bra faciliteter och fina badmöjligheter. Men några av städerna kan nämnas speciellt. Sunny Beach är den stad där det händer mest, här finns en 8 km lång strand och pulsen är hög med många unga semesterresenärer under perioden juni-augusti.

Golden Sands är nog en av de vackraste och grönaste destinationerna längs kusten. Du ska välja Obzor om du önskar en lite mer autentisk bulgarisk atmosfär och staden är inte heller så stor. St Konstantin är en av de äldsta semesterorterna och här finns också mineralkällor och kurbad. Nessebar är en av de städer som har flest gamla hus och detsamma gäller för Pomorie, med bland annat gamla trevliga kullerstensgator.

Det är relativt billigt att äta och dricka i Bulgarien och det går också att shoppa till rimliga priser, allt från billiga t-shirts och solkräm till lokalt hantverk och konst. En bra souvenir att ta med hem är några flaskor vin, kvaliteten är på uppgång och blir bättre och bättre. Glöm inte att smaka den goda yoghurten och den goda honungen.

 

Vem passar detta resmål för?

Man kan säga att oavsett om du är på jakt efter fest och party, en lugn vuxensemester, eller en barnfamiljssemester med allt inkluderat och förbetalt hemifrån, kommer du hitta det här. Tänk bara efter vad du letar efter, så du väljer en passande semesterort. Det är generellt gott om plats på stränderna.

När ska man resa hit?

Våren är mild och det är först från slutet på maj som man kan tala om riktiga semestertemperaturer. Från juni till august ligger dagstemperaturerna runt 25, men det faller faktiskt lite regn på sommaren. Det är våtare här än i Grekland eller vid den turkiska Medelhavskusten.

Resmål i Bulgarien

 • Sunny Beach
  139 hotell
  I Sunny Beach är det liv hela sommaren lång nere på stranden och uppe på de färgglada barerna. Med en flott, barnvänlig sandstrand och ett livligt nattliv är detta ett resmål som lockar både familjer och festglada ungdomar.
 • Sofia
  35 hotell
  I Sofia kan du fortfarande se sovjetiska monument som vittnar om tiden bakom järnridån. Bulgariens huvudstad är emellertid samtidigt en blomstrande stad. Här kombineras historiska sevärdheter på ett charmerande sätt med ett dynamiskt kulturliv.
 • Sveti Vlas
  21 hotell
  I den lilla kuststaden Sveti Vlas kan du njuta av fina gyllene stränder i små badvikar med en mer familjevänlig atmosfär än i Sunny Beach som bara ligger några få kilometer längre ner längs kusten. Du kan lätt göra spännande utflykter om du ... inte bara vill slappa vid vattnet. Läs mer
 • Varna
  18 hotell
  Varna är Bulgariens sommarhuvudstad vid Svartahavet. Här kan du koppla av på långa sandstränder som breder ut sig nedanför en stor och vacker stadspark. Längre upp i staden hittar du många historiska sevärdheter och shoppingmöjligheter samt ... massor av restauranger och barer. Läs mer
 • Obzor
  10 hotell
  Res till Obzor om du vill njuta av Svarta havets berömda kilometerlånga sandstränder. Förutom gott om plats att koppla av på i den gyllene sanden så har denna kuststad allt du behöver på din semester av bra matställen och affärer. De natursköna ... omgivningarna inbjuder verkligen till turer. Läs mer

Populära hotell i Bulgarien

Bulgarien, Sveti Konstantin
9,6
Fantastiskt
165 omdömen
 • Närmaste flygplats: 19 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)
 • Internet/Wi-Fi
Bulgarien, Golden Sands
8,3
Mycket bra
733 omdömen
 • Närmaste flygplats: 27 km
 • Närmaste strand: ca. 150 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Bulgarien, Obzor
8,8
Mycket bra
582 omdömen
 • Närmaste flygplats: 64 km
 • Närmaste strand: ca. 450 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)

Vad tycker gästerna om i Bulgarien?

7,3
Samlade gästomdömen
Baserat på 8 recensioner