Resor till Bulgarien

Bulgarien är inte en ny semesterdestination. Hit har det kommit turister i över 100 år men det var först vid murens fall vi skandinaver började att resa hit i den omfattning som vi gör idag. De flesta åker på solsemester till Svarta havet där destinationer som Sunny Beach, Burgas, Varna och Sozopol lockar med fint badvatten, fina stränder, bra och förhållandevis billig mat och dryck, och med bra möjligheter för en aktiv semester. Men det finns också en annan sida av Bulgarien, som t.ex. staden Nessebar där historien kommer nära inpå.

Man kan praktiskt dela in kusten i två delar – Varnakusten och Burgaskusten. Vid Burgas (den sydligaste delen av kusten) ligger bl.a. badorterna Sunny Beach, Sveti Vlas, Obzor, Elenite, Sozopol, Pomorie och Nessebar. Lite längre norrut hittar du Varnaområdet med bl.a. semesterorterna Albena, Balchik, Golden Sands och St Konstantin. Det är inte så stor skillnad på städerna, generellt får du bra faciliteter och fina badmöjligheter. Men några av städerna kan nämnas speciellt. Sunny Beach är den stad där det händer mest, här finns en 8 km lång strand och pulsen är hög med många unga semesterresenärer under perioden juni-augusti.

Golden Sands är nog en av de vackraste och grönaste destinationerna längs kusten. Du ska välja Obzor om du önskar en lite mer autentisk bulgarisk atmosfär och staden är inte heller så stor. St Konstantin är en av de äldsta semesterorterna och här finns också mineralkällor och kurbad. Nessebar är en av de städer som har flest gamla hus och detsamma gäller för Pomorie, med bland annat gamla trevliga kullerstensgator.

Det är relativt billigt att äta och dricka i Bulgarien och det går också att shoppa till rimliga priser, allt från billiga t-shirts och solkräm till lokalt hantverk och konst. En bra souvenir att ta med hem är några flaskor vin, kvaliteten är på uppgång och blir bättre och bättre. Glöm inte att smaka den goda yoghurten och den goda honungen.

 

Vem passar detta resmål för?

Man kan säga att oavsett om du är på jakt efter fest och party, en lugn vuxensemester, eller en barnfamiljssemester med allt inkluderat och förbetalt hemifrån, kommer du hitta det här. Tänk bara efter vad du letar efter, så du väljer en passande semesterort. Det är generellt gott om plats på stränderna.

När ska man resa hit?

Våren är mild och det är först från slutet på maj som man kan tala om riktiga semestertemperaturer. Från juni till august ligger dagstemperaturerna runt 25, men det faller faktiskt lite regn på sommaren. Det är våtare här än i Grekland eller vid den turkiska Medelhavskusten.

Resmål i Bulgarien

Populära hotell i Bulgarien

Bulgarien, Golden Sands
  • Närmaste flygplats: 26 km
  • Närmaste strand: ca. 300 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Bulgarien, Sunny Beach
  • Närmaste flygplats: 26 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi
Bulgarien, Sveti Konstantin
  • Närmaste flygplats: 19 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi