Resor till Varna

Varna är Bulgariens tredje största stad med knappa 350 000 invånare och samtidigt ett av landets mest populära resmål. Framför allt på sommaren utövar stadens långa sandstrand längs Svartahavet en naturlig dragningskraft på de flesta som reser till Varna. Staden kallas av samma anledning för Bulgariens "sommarhuvudstad". Avkopplande strandliv är emellertid inte det enda som du kan använda semestern till här.

Eftersom Varna och dess flygplats ligger mitt på den bulgariska Svartahavskusten är det lätt att härifrån fortsätta till populära badorter som Golden Sands (cirka 17 kilometer) och Sunny Beach (cirka 90 kilometer). Det är det också många som gör. Däremot om du framför allt vill kombinera storstadslivets kulturella erbjudanden med avkoppling på stranden är det perfekt att stanna kvar i Varna.

En av de äldsta städerna i världen

Varna grundlades på 600-talet före Kristus av grekerna vilka kallade staden för Odessos. Det var först som en del av det Bulgariska Riket som staden år 681 fick sitt nuvarande namn. Under Medeltiden var Varna en viktig handelsstad med förbindelser till Genua, Venedig och Dubrovnik. Staden och hamnen är fortfarande mycket viktig för Bulgarien när det gäller utskeppning till europeiska samt mellan- och fjärranösterns hamnar.

Varnas långa historia kan du tydligt märka när du förflyttar dig runt i staden. Även om detta är en modern stad så kan du i centrum till exempel se Bulgariens största romerska badanläggning från 100-talet samt landets finaste museum. På museet inkluderar samlingens mer än 100 000 föremål bland annat det som sägs vara världens äldsta guldskatt (6 000 år). Är du historiskt intresserad kan ett besök på sjöfartsmuseet också rekommenderas liksom att du naturligtvis måste besöka den vackra ortodoxa katedralen.

Ett rikt kulturliv

Även om Varna uppenbarligen är en stad med en lång historia så är det inte en stad som hänger fast vid det förgångna. Staden är dessutom känd för sitt kulturliv. I Primorski-parken finns det till exempel en friluftsscen som på sommaren används till baletter och konserter med stadens opera- och fhilharmoniska orkestrar. Den berömda orkestern kan under resten av året upplevas i stadens vackra operahus.

Har du små barn med på resan till Varna är den lilla djur- och nöjesparken i stadens största park ett bra ställe att tillbringa en eftermiddag. I parken finns även ett akvarium där du bland annat kan lära dig mer om fisklivet i Svartahavet.

Strand vid Varna

Utöver både gammal och modern kultur bjuder en resa till Varna även på underbara sandstränder där hela familjen kan koppla av i strandkanten. Längs med Primorski-parken som ligger ner mot vattnet finns fina sandstränder med barnvänligt långgrunt vatten. Här finns även fina faciliteter och möjlighet att hyra solsängar och parasoller.

Nere vid stadens långa strand har du bara några få meter upp till den skuggande parken med sina caféer där du kan ta dig en svalkande förfriskning under dagens lopp. Stranden vid Varna inbjuder mest till solande och bad men på dagar med vind kan du ofta se windsurfare på vattnet. Inne på stranden finns bland annat volleybollbanor och en vattenrutschkana för barn.

Billigare semester i Varna

På din resa till Varna får du mycket glädje av den generellt sett låga prisnivån i Bulgarien. Särskilt som resenär från Skandinavien kommer du märka att restaurangbesöken och shoppingen är billigare än hemma. Som du kan se i sökmotorn här på Solfaktor är hotellen i Varna dessutom markant billigare än på jämförbara ställen i Europa.

Har du en stram semesterbudget eller om du bara vill få så mycket som möjligt för pengarna så är en resa till Varna ett perfekt val. Det kan till exempel innebära en möjlighet att skämma bort familjen med en semester på ett läckert hotell med All Inclusive, shoppa loss i de många butikerna på affärsgatorna Praslav och Knayaz eller bara en möjlighet att skämma bort dig själv lite extra utan att behöva bekymra dig om räkningen.

Boka en resa till Varna med Solfaktor här!

Resor till Bulgarien

Läs mer om Bulgarien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Bulgarien här

Hotell i Varna

Populära hotell i Varna

Bulgarien, Varna
8,2
Mycket bra
694 omdömen
  • Närmaste flygplats: 10 km
  • Närmaste strand: ca. 1.2 km
  • Internet/Wi-Fi
Bulgarien, Varna
8,5
Mycket bra
188 omdömen
  • Närmaste flygplats: 15 km
  • Närmaste strand: ca. 2 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Bulgarien, Varna
8,6
Mycket bra
374 omdömen
  • Närmaste flygplats: 11 km
  • Närmaste strand: ca. 500 m
  • Internet/Wi-Fi