Resor till Comosjön

Drygt 40 kilometer norr om storstaden Milano ligger det en trebent skönhet som lockar både jetsetet och vanligt folk med sin blandning av överdådig natur och lätt överdriven dekadans. En semester vid Comosjön är liktydigt med avkoppling, god mat och stora upplevelser.

Hos Solfaktor är vi experter på resor till Italien och vi har varit danskarnas favoritpartner sedan 1999 med det bästa urvalet av hotell, semesterbostäder och lägenheter i detta överdådiga semesterland. Åk med oss på en underbar semester till Comosjön. Välj själv om du enbart vill boka en inkvartering eller om du vill boka en paketresa med flyg inkluderat från Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn.

Själva staden Como som är den största staden runt sjön kanske inte hör till de trevligaste men storleken gör att man finner ett stort utbud av butiker, restauranger och underhållning. I staden finns även flera praktfulla villor från 1800-talet som vittnar om den rikedom som funnits i området genom historien. Stadens domkyrka härstammar från 1300-talet men har byggts om vid flera tillfällen. Betydligt mer spännande är den romanska Chiesa di Sant’Abbondio som bjuder på en vacker serie av freskmålningar från 1400-talet. Om man en dag vill uppleva den tunna luften så kan man ta svävbanan upp från Como till bergstoppen Brunate varifrån man har flera möjligheter för vandringsturer.

I den lilla staden Tremezzo hittar du den största samlingen av praktfulla villor som sjön kan erbjuda. Strax utanför staden ligger Villa Carlotta som byggdes av en preussisk prinsessa som gåva åt hennes dotter Carlotta. Idag fungerar villan som museum för skulpturer från 1700-talet. Även om man inte är intresserad av barockkonst så är villans 14 hektar stora park värd hela biljettpriset.

Sjöns centrala knutpunkt

Strax norr om Tremezzo hittar du Menaggio som är en perfekt utgångspunkt för vandrings- och cykelturer i området. Här är det också möjligt att åka vattenskidor eller bara ta det lugnt och koppla av på något av de många caféerna på det centrala torget Piazza Garibaldi. Ovanför Menaggio på den östra sidan av sjön ligger Varenna med sina färgglada hus och branta gator.

Kanske Italiens vackraste stad

Bellagio har kallats för Italiens vackraste stad, om det är sant eller ej får var och en själv bedöma, men ingen kan säga annat än att staden är otroligt praktfull. Här präglas stadsbilden av vackra hotell från fin de siècle, storslagna villor som ofta varit bebodda av europeiska monarker, vackra blomsteruppsättningar och utsökta restauranger. Även om staden är en av de mest besökta turistattraktionerna vid sjön så lever den i allra högsta grad fortfarande sitt eget liv.

En bra semester vid Comosjön

Från södra Sverige är det cirka 1 300 kilometers körning till Comosjön så man kan helt klart köra till Comosjön själv. Många väljer emellertid att resa till Comosjön med flyg till Milano Malpensa, Milano Linate eller eventuellt Bergamo flygplats och hyra bil för att köra de sista cirka 50 kilometerna själv. På så sätt slipper man den långa turen ner över Alperna. Hos Solfaktor har vi alltid ett bra utbud av semesterhus och hotell vid Comosjön och där du även kan boka en semesterlägenhet i en storlek som passar just dig/er.

Hotell vid Comosjön

Mer information till din semester vid Comosjön

Comosjön, som ligger i regionen Lombardiet endast cirka 50 kilometer från regionhuvudstaden Milano är Italiens tredje största sjö - endast Gardasjön och Maggioresjön är större. Sjön som skapats av en glaciär är en av Europas djupaste, med ett maximalt djup på hela 410 meter och ett medeldjup på 153 meter.

En semester vid Comosjön bjuder på stämningsfulla städer, storslagna herrgårdar, natursköna omgivningar, goda möjligheter för vandrings- och cykelturer samt Italiens kanske vackraste stad (Bellagio). På grund av dess skönhet, har den varit ett populärt resmål för konstnärer och kulturpersonligheter och uppträder ofta som referens i litteratur och film.

I staden Como, belägen i den södra delen av sjön, kan du uppleva en charmig sjö bredd med en vacker promenad och en gammal stadsdel runt Piazza Cavour. Missa inte heller parken Giardini Pubblici, varifrån du har en enastående utsikt ut över sjön, samt silkesmuseet, Museo della Seta, där du kan lära dig mer om silkesormar och den lokala silkesproduktions historia.

I staden Tremezzo bör du ta en promenad längs Azalea Riviera - detta vidunderliga och pittoreska område längs Comosjöns västra bredd. Det är också här du kan se sjöns största samling av villor från 1700-talet, bland annat Villa Carlotta.

I Menaggio finns det optimala möjligheter för vandrings- och cykelturer i området, samt för att åka vattenskidor, om du tycker om det. Om du känner för lite avkoppling kan du njuta på ett av alla caféer på det centrala torget, Piazza Garibaldi.

I Varenna hittar du ett av sjöns vackraste fiskelägen samt en lugn och avslappnad stämning omgiven av vackra berg. Du bör också lägga vägen förbi Villa Monasteros herrskapliga salonger och botaniska trädgård samt ta en promenad längs sjöpromenaden som är full av romantik.

Och sist, men inte minst, bör du besöka Bellagio som är välsignad med ett enastående läge omgivet av vatten på alla sidor och ofta benämnd som en av de vackraste städerna i Italien.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här