Resor till Schweiz

Detta lilla Alpland är trots sin beskedliga storlek ett av Europas mest intressanta resmål- både när det gäller natur och kultur. I Schweiz kan du åka på skidsemester, vandringssemester eller uppleva storstadslivet i Geneve och Zürich.

Schweiz är ett av Europas mest multikulturella länder där nästan en fjärdedel av de 8 miljoner invånarna är utländska medborgare. Landet har dessutom hela fyra officiella språk som har historiska rötter i landets indelning i regioner eller kantoner. Det talas därför tyska, franska och italienska i de regioner som gränsar till dessa grannländer medan rätoromanska - ett romerskt språk av schweiziskt ursprung - talas av en minoritet i några av dalarna i bergsområdet Graubünden.

Schweiz ligger mitt i Europa utan någon kust. De enda stränderna här är därför sjöstränder med kristallklart vatten mellan de fantastiska bergen. Alperna utgör omkring 60 procent av landets yta. Det är också först och främst den storslagna naturen som lockar de flesta att besöka och uppleva Schweiz.

Ett paradis för naturälskare

I generationer har Schweiz varit ett mecka för bergsbestigare med längtan efter utmanande äventyr. En del berg så som Matterhorn och Eiger har uppnått närmast legendarisk status långt utanför landets gränser men dessa två är bara ett par av alla bergstoppar som du kan ge dig i kast med på en resa till Schweiz.

Ren bergsklättring kräver naturligtvis erfarenhet och grundlig träning och kunskap. Alla har emellertid massor av möjligheter att utforska den spektakulära naturen i Schweiz. Väl fördelade över landet finns till exempel mer än 65 000 kilometer markerade vandringsleder av varierande typ och svårighetsgrad.

Har du barn med på resan till Schweiz finns det till exempel massor av ställen där ni kan hoppa över de mest ansträngande sträckorna genom att till exempel ta en linbana. Man behöver därför inte svettas för att njuta av den vackra utsikten i Schweiz. Ni kan till exempel ta en tur upp till Oeschinensee som är känd för sitt turkosblåa vatten omgivet av höga berg. Efter linebaneturen upp längs bergen är det bara en lätt promenad längs en bred och jämn grusväg ner till sjön. Detta är något som till och med de minsta familjemedlemmarna kan klara. Avsluta eventuellt turen med någon förfriskning på en av de vackert belägna restaurangerna innan ni tar linbanan ner igen.

Det finns med andra ord närmast oändliga möjligheter att tillbringa semestern med naturupplevelser till fots. Även om du reser runt i landet på cykel, i bil med buss eller tåg längs alpvägarna och järnvägarna så belönas du konstant av betagande utsikter.

De schweiziska panoramatågen

Schweiz är inte bara känt för sina många vandringsleder utan även för att ha några av de vackraste tåglinjerna i världen. Med tåg kan du helt utan att anstränga dig resa genom landets mest majestätiska bergslandskap, idylliska dalar och byar samt förbi kristallklara sjöar och isblåa glaciärer. En tur med ett vanligt pendeltåg här kan vara en upplevelse för livet.

Vill du sitta tillbakalutad medan stora naturscenerier passerar förbi utanför fönstret? Då är framför allt de så kallade panoramatågen intressanta. Ta till exempel en tur med glaciärexpressen som är ett av de mest kända av dessa schweiziska panoramatåg. På den åtta timmar långa tågresan från utomhusmeckat Zermatt vid foten av Matterhorns till St. Moritz i Graubünden passerar tåget genom 91 tunnlar och över 291 broar. Detta är emellertid bara en av många vackra tågturer du kan ta på din semester i Schweiz. Du kan med andra ord tillbringa en hel semester på att resa kors och tvärs över landet med tåg.

Schweiz har på det hela taget ett mycket välfungerande offentligt transportnät av bussar och tåg som förbinder de flesta större städerna i Schweiz med regelbundna avgångar.

De schweiziska städerna

Som resmål förknippar de flesta framför allt Schweiz med skidsemester och vandringsturer i Alperna men även när det gäller kulturupplevelser i städerna finns det mycket att välja bland. Detta gäller både de mindre landsorterna och i större städer som, Zürich, Geneve och Basel.

I Bern som trots sin status som förbundshuvudstad faktiskt bara är landets fjärde största stad med 130 000 invånare kan du gå på upptäcktsfärd i en stämningsfull och välbevarad Medeltida stadskärna, den så kallade Altstadt som står upptagen på UNESCO: s världsarvslista. Även här finns vacker natur bara några få minuters körning från centrum och på sommaren kan du segla eller bada i floden Aare som rinner genom staden.

Väljer du att flyga till Schweiz kan det mycket väl vara till flygplatsen vid Zurich som är landets största stad med omkring 380 000 invånare och det viktigaste finansiella centrumet. Även Zürich har en charmig, historisk stadskärna men även massor av mondäna butiker, fina konditorier och berömda teatrar och museer. Till detta kommer alla gourmetrestauranger och trendiga barer som skapar grunden för det bästa nattlivet i Schweiz.

När det gäller shopping och nattliv kan landets tredje största stad Basel inte riktigt mäta sig med Zürich men i gengäld hittar du här en ännu högre koncentration av spännande museer och teatrar. Staden står dessutom varje år värd för en stor konstmässa. Basel som ligger vid floden Rhen är även en populär utgångspunkt för kryssningar som går längs floden ända till Amsterdam.

Oavsett vilken av de schweiziska städerna du reser till kan du se fram emot en semester fylld av nya spännande intryck. Landet är inte större än att du absolut kan kombinera vistelser i flera av städerna på en rundresa där du även får tid till utflykter i de många fantastiska naturområdena.

Boka en billig resa till Schweiz online

Schweiz är ett av världens absolut rikaste länder och i jämförelse med andra europeiska resmål så ligger prisbilden här i den högre änden. Trots detta kan du absolut resa hit utan att spränga din semesterbudget.

Planerar du att använda det mesta av semestern till shopping och restaurangbesök så kan kostnaderna naturligtvis skjuta i höjden i ett land som Schweiz. Reser du istället hit i första hand för naturupplevelserna så behöver semestern inte bli så dyr. Framför allt blir den inte dyr om du jämför de olika priserna på flyg och hotell.

Ta en titt på utbudet av billiga resor till Schweiz här på Solfaktor där du i vår sökmotor lätt kan kombinera de bästa priserna på flyg och hotell.

Hotell i Schweiz

Populära hotell i Schweiz

Schweiz, Zurich
9,1
Fantastiskt
37 omdömen
  • Närmaste flygplats: 11 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang
Schweiz, Crans Montana
9,3
Fantastiskt
107 omdömen
  • Närmaste flygplats: 194 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi
Schweiz, Champery
9,5
Fantastiskt
431 omdömen
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi
  • Parkering / Garage