Resor till Amsterdam

Amsterdam är kanaler, broar, husbåtar, kafeer och cyklar, där nutiden möter dåtiden i en härlig kontrast. Det finns oräkneliga små och trånga gränder som mynnar ut i små torg mellan de många kanalerna.

Med alla kanaler, en unik arkitektur, världskända museer och historiska sevärdheter är Amsterdam bland de vackraste städerna i Europa. Staden är ett shoppingparadis med både köpcentrum och många smågator med butiker och marknader.

Rijksmuseum, van Gogh-museet och Stadelijk museum är välkända för många, men det finns mycket mer. Amsterdam har mer än femtio museer. Andra sevärdheter vi kan nämna är Rembrandt Huis, Anne Frank Huis och vid Damm ligger det kungliga slottet. Red Light District är också en stor turistattraktion och ligger i hjärtat av den äldsta delen av Amsterdam.

Ett besök på Bloemenmarkt (blomstermarknaden) i Amsterdam är ett måste när man besöker staden. Dessa flytande bodar har funnits på Singel-kanalen sedan 1862 och är den enda kvarvarande blomstermarknaden av sitt slag i Nederländerna. Andra trevliga sätt att upptäcka Amsterdam är genom att hoppa på en kanalkryssning där man får uppleva en unik arkitektur, historiska byggnader och de många vackra broarna.

Kaféerna delas upp i bruna och vita där de bruna är mer genuina mötesplatser och de vita mer moderna, men har samma utbud som de bruna. Amsterdam har ett stort utbud av restauranger från hela världen, allt från det lokala köket till matkulturer från hela världen. Genom Nederländernas långa historia har även Indonesien bidragit till matkulturen, i Amsterdam finns många utmärkta indonesiska restauranger.

Du kan flyga direkt till Amsterdam från flera städer i Skandinavien. Från flygplatsen Schiphol är det ca 14 km in till centrum och det är enkelt att ta sig in till de centrala delarna av staden med tåg eller taxi.

Vem passar detta resmål för?

I Amsterdam finns något för de flesta, oavsett om man söker museer, sport, kultur, shopping, nöjen eller kulinariska upplevelser. Denna stad passar bra oavsett om man reser med sin partner, vänner, familjen eller med företaget.

När är det bäst att resa hit?

Amsterdam kan besökas under hela året men väder och temperatur kan variera en del beroende på vilken årstid det är. Våren är en trevlig tid att besöka staden med blommande tulpaner, uteserveringar och små trevliga kaféer som öppnar upp längs kanalerna och gränderna. Sommaren är högsäsong och då kan det vara en bra ide att boka tidigt för att få hotell med bra läge.

Semester i Amsterdam med Solfaktor

Amsterdam är ett av Europas klassiska resmål, och flygresan från Sverige tar inte lång tid. På en weekendresa till Amsterdam, har du massor av sevärdheter och aktiviteter att välja mellan inom kort avstånd. Här väntar en massa spännande museum, små charmiga caféer och restauranger - och inte minst riktigt bra shoppingmöjliheter.

Amsterdam är fullt av vackra byggnader från 1600-talet, turister och kanaler så långt ögat kan nå. Med andra ord, hittar du i Amsterdam en vidunderlig blandning av gammal historia och modernt, avslappnat stadsliv. Staden är ideal, både till en långweekend med din bättre hälft, som till en tur med vännerna.

Weekendresa med Solfaktor

Amsterdam är en av många nya destinationer dit du kan resa på en billig weekendresa med Solfaktor. Anmäl dig till nyhetsbrevet och följ oss på sociala medier för att vara bland de första at få reda på när vi har erbjudanden på en semester i storstaden Amsterdam - och till andra europeiska storstäder som t.ex. Paris eller London. Vi erbjuder full valfrihet, du väljer själv hur många dagar du vill vara borta på semetern, och från vilken flygplats du vill resa från.

Inspiration och fakta

Amsterdam har genomgått en imponerade utveckling sedan 1200-talet då staden endast var en liten fiskestad vid Amstels bredder. Idag är Amsterdam en av Europas mest intressanta storstäder, och bara i centrum bor cirka 835 000 invånare. 

När du ankommer, är en av de första sakerna du kommer att märka, utöver alla cyklar, att Amsterdam har en väldigt mångfaldig invånarskara. Detta multikulturella samhälle (det lever cirka 180 olika nationaliteter i staden) är inte ett nytt fenomen för Amsterdam. Staden har en lång tradition att ta emot invånare från när och fjärran. Redan på 1500-talet sökte många spanjorer och portugisare sig hit, på flykt från inkvisitionen, och från Frankrike kom hugenotter. Som centrum för det stora holländska koloniriket, knöt man under de följande århundraden också andra föbindelser till fjärran delar av världen, som inte endast gjorde Amsterdam till Europas förenade handelsstad, men också till ett mer mångfaldigt samhälle än många andra av dåtidens städer i Europa. Grunden för den multikulturella och färgrika atmosfär, som du idag möter i stan, lades således för länge sedan. Idag kan du t.ex. esöka den stora marknaden Dappermarkt i östra Amsterdam, och uppleva en smältdegel av nationaliteter och en härlig blandning av språk. Generellt talar invånarna dock en strålande engelska, så det är oftast inga problem att göra sig förstådd.

Sevärdheter

Utöver alla nationaliteter och cyklister, är Amsterdam naturligtvis också känt för sina kanaler. Officiellt finns det 165 stycken, som tillsammans med 80 broar bidrar till stadens unika stämning. Det gör också alla husbåtar, som du kan se på nära håll när du åker på en tur på kanalen - ett annorlunda och behagligt sätt att uppleva Amsterdam på. De flesta turer tar cirka en timme, och följer kanalringen, som finns med på UNESCOs världsarvslista.

Har du kommit till Amsterdam för kulturella upplevelser, kommer du inte heller att bli besviken. Här finns gott om museum, och du ska t.ex. inte missa Van Gogh-museet som huserar världens största samling av hans målningar. Rijksmuseum är det holländska nationalmuseet, och Anne Franks hus på Prinsengracht 263. Därtill kommer stadens levande musik- och teaterliv, där det med tusentals konserter och föreställningar alltid finns något att se.

Restauranger och shopping

Enligt den senaste räkningen, finns det 1325 restauranger i Amsterdam, så det kommer inte vara något problem att hitta en plats att äta - problemet kommer att vara att välja. Oavsett om du är på jakt efter gestronomi i Michelinklass, elller ett hipt, mer budgetvänligt gatukök, så hittar du det i Amsterdam. Vill du fördjupa dig i de lokala specialiteterna, är det inte endast god öl och ost, som Holland är kät för. Det finns också möjlighet att stilla hungern med några bitterballen eller en portion stamppot (en slags potatismos med grönsaker serverat med kött). Gillar du sötsaker, bör du smaka på de holländska våfflorna, stroopwafel, eller en tompouce (krämig kaka). Det internationella inflytandet på Amsterdam, återfinnes naturligtvis också i maten, och du kan föramförallt smaka på läckra indonesiska rätter på många platser i stan.

Det finns också lika många caféer, barer och klubbar som det finns restauranger. Det är därför som regel livligt på gatorna på kvällen och natten i Amsterdam. Föredrar du en stilla öl, framför en pulserande nattklubb, kan vi rekommendera att besöka ett av de så kallade "bruna caféerna" (bruin café). Det liknar vad vi här hemma nog skulle kalla värdshus, och här kan du alltid få smaka på lokal öl i mysig miljö. Är du ölentusiast, kan du också besöka många små mikrobryggerier med tillhörande utskänkningar i stad. Vill du ha en kopp kaffe dagen därpå, eller endast samla ny energi, kan du ta vägen förbi en så kallad caffee shop. Fram tills nligen, var det en beteckning som i huvudsak var sammankopplad till Red Light District, där man kunde köpa och röka hash. Men idag är det i stigande grad en mer rättvisade beteckning för en av de nya kaffebararna, där man lägger tor vikt vid kaffebönorna, för att kunna bjuda kunderna på den perfekta koppen kaffe.

En weekendresa till Amsterdam är naturligtvis inte komplett utan lite shopping. Du kan besöka allt från stora magasin till små, unika boutiquer - urvalet är enormt. Därtill kommer alla marknader, varav större delen avhålls året runt. Även om du inte ska köpa något, är det en upplevelse att gå runt bland bodarna för att känna på stämningen och njuta av alla intryck. Framförallt den stora Bloemenmarkt, är en sällsynt syn med alla färgglada blommor och växter.

Utflykter

Om du endast besöker Amsterdam över en långhelg eller mindre, som kommer du knappt ha tid att också utforska sevärdheterna utanför staden. Men om du däremot har go tid på dig, finns det gott om intressanta utflyktsmål inom räckvidd.

Bara 20 km norr om Amsterdam, i Voldendam, kan du t.ex. få en skymt av hur Holland sog ut för flera år sedan. Den lilla staden, som ligger vid insjön IJsselmeer, har pittoreska trähus och fiskebåtar som fortfarande hämtar in färsk fångst till de lokala fiskrestaurangerna. Det kan också varmt rekommenderas att titta in på stadsmuseet, där du får en inblick i livet på dessa kater, på 1800-talet. Här finns också utställt konstverk från den tiden.

Är det en glimt av historien du söker, finns det ett annat bra utflyktsmål, Kasteel de Haar, som ligger cirka 35 km söderut, mot Utrecht. Det vackra medeltida slottet har rötter tillbaka till 1300-talet, men blev dock renoverat och återuppbyggt i slutet av 1800-talet. Inte desto mindre, är slottet och dess omkringliggande park, full av äventyr från en svunnen tid. Slottet ägs idag av en fond, men den ursprungliga ägaren, familjen Van Zuylen van Nijevelt van de Haar, har bibehållit rätten att bo där en månad om året. Denna rätt har de ofta utnyttjat för att hålla stora fester med prominenta gäster, såsom Coco Chanel, Maria Callas, Roger Moore, Yves Saint Laurent och Brigitte Bardot. 

En av de saker, som man främst förknippar med Holland, är de färgglada tulpanmarknaderna. De tar framförallt plats på våren, från mitten av mars till mittan av maj, både i Amsterdam, men framförallt utanför staden. Det är populärt att hyra en cykel och ta med denna på tåget till Leiden varifrån du kan cykla till Haarlem, där du tar tåget tillbaka. Cykelturen på cirka 35 platta kilometer är bra skyltad, och passerar nära de vackra blomsterfälten.

Transport

Det är enkelt att resa till Amsterdam. Stadens flygplats, Schiphol, som ligger cirka 20 kilometer mot sydväst, är en av de viktigaste knutpunkterna för flygtrafiken i Europa, med förbindelse till 260 destinationer runt om i världen, däribland Sverige och Danmark. Den sista biten från flygplatsen in till staden, kan du ta med tåg eller buss som kör hela vägen till centrum.

Du kan därför utforska de mesta av den inre staden till fots, men om du snabbt vill ta dig ut till de yttre delarna, har Amsterdam också ett välfungerande nätverk av bussar, spårvagnar och metro. Var dock uppmärksam på, att man håller på att utfasa kontanter helt och håller från stadens offentliga transportsystem. Biljetter ska därför köpas med kreditkort. Du kan eventuellt köpa ett reskort som gäller på alla transportformer.

I Amsterdam, som konkurrerar med Köpenhamn om titeln som världens bästa cykelstad, är möjligheterna att ta sig runt på cykel naturligtvis stora. Det finns flera platser där du kan hyra en cykel. Likaså finns det goda möjligheter att åka på en guidad stadrundtur på cykel. Amsterdam är platt som en pannkaka, så det är ett nöje att cruisa runt på cykel, även om du ska ha ögonen med dig, för du delar vägarna med många andra cyklister.

>> Läs om alla resor till Nederländerna här
>> Läs också om resor till BelgienHotell i Amsterdam

Populära hotell i Amsterdam

Nederländerna, Amsterdam
8,0
Mycket bra
2539 omdömen
  • Närmaste flygplats: 17 km
  • Avstånd till centrum: ca. 1.6 km
  • Internet/Wi-Fi
Nederländerna, Amsterdam
8,2
Mycket bra
2917 omdömen
  • Närmaste flygplats: 23 km
  • Avstånd till centrum: ca. 0 m
  • Internet/Wi-Fi
Nederländerna, Amsterdam
8,5
Mycket bra
2661 omdömen
  • Närmaste flygplats: 17 km
  • Avstånd till centrum: ca. 600 m
  • Internet/Wi-Fi


Resor till Nederländerna

Läs mer om Nederländerna och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Nederländerna här