Resor till Bergamo

Äventyrlig och sevärd stad

I Bergamo får du allt i en stad. Vid första mötet framstår Bergamo som en energisk och skön storstad, som helt klart gör sig som ämne för en storstad. Vid närmare inblick är den dessutom ett litet äventyr med den gamla stadsdelen som ligger praktfullt på toppen av staden. Du blir inte missnöjd över en dag i Bergamo.

Bergamo ligger delvis på Po-slätten omgivet av sju höga kullar precis som Italiens huvudstad Rom. Staden är delad i två: den "lägre" stadsdelen (Bergamo Bassa) och den "högre" stadsdelen (Bergamo Alta). Stadens namn härstammar från kombinationen av orden berg (altså kulle, berg) och ham (altså hus). Romarna behöll betäckningen Bergonum som senare blev till Bergamo på italienska.

Den "övre" stadsdel

Kullarna omkring Bergamo har i många århundrade fungerat som en strategisk post för kontroll av handel längs med vägarna som kommer från den östra delen av Po-slätten till Friuli samt centraleuropeiska städer. Uppbyggnaden av La Rocca började år 1331 på kullen Sant'Eufemio och blev färdigbyggd av Visconti-familjen som önskade att förstärka stadens försvar mot Venedigs expansion på Po-slätten. De byggde också fästningen La Cittadella på kullen San Giovanni med hänsyn till att försvara staden med ett murbälte. Dock lyckades Venedig år 1428 att ta över staden och förstärka ytterliggare med den venetianska muren som är hela 6,2 km lång och som omringar hela Bergamo Alta och utgör stadens försvar. Sett från utsidan är bastionerna imponerande och dessa byggdes mellan år 1561 och 1588, och krävde att sju kyrkor, ett kloster och 250 andra byggnader fick rivas.

Stadens försvar

Bergamo Alta har ett medeltida centrum omgivet av bastioner som restes under 1600-talet för att göra staden mindre sårbar då den låg under Venedigs stormakt. Idag slår stadens klocktorn (Torre Civica) fortfarande 100 slag när klockan slagit 22:00 precis som förr i tiden. idag endast för att hålla liv i traditionen medan man förr i tiden signalerade att stadens port stängdes för natten. Hela Bergamo Alta är utan tvekan väl värt ett besök då flera palats och monument skiljer sig på grund av dess byggstil. Vi kan även varmt rekomendera ett besök av Palazzo Nuovo där man finner staden bibliotek, domkyrkan samt den botaniska trädgård där Universitetet ligger. Njut även en kopp kaffe eller god middag på det vackra torget Piazza Vecchia, eller låt dig frestas av gågatans stora urval av trevliga matställe, barer och affärer, som ligger som på ett pärlband.

Den "lägre" stadsdel

Bergamo Bassa är en samling av de små samhälle som sakta utvecklades runt de vägar som går från Bergamos kullar och ut mot slätten. Stadsdelen sträcker sig idag mer än 8 km längs ån Morla. Även om denna stadsdel också präglas av palats och museer så är den inte lika trevlig och spännande.

Strategisk position

Oavsett om man väljer att bo i Bergamo Alta eller Bergamo Bassa, är det ingen grund att vara bilburen. Flera busslinjer förbinder dessa två stadsdelar och det samma gör kabelbanan som på italienska heter Funicolare. Dock finns det ett stort urval av affärer och stadens fotbollsarena där hemma laget Atalanta spelar sina hemma matcher. Glenn Strömberg spelade under många år för klubben och bor fortfarande kvar i Bergamo.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Bergamo

Populära hotell i Bergamo

Italien, Lombardiet, Bergamo
9,4
Fantastiskt
703 omdömen
  • Närmaste flygplats: 11 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Parkering / Garage
Italien, Lombardiet, Bergamo
8,4
Mycket bra
4298 omdömen
  • Närmaste flygplats: 6 km
  • Avstånd till centrum: ca. 800 m
  • Internet/Wi-Fi
Italien, Lombardiet, Bergamo
9,6
Fantastiskt
507 omdömen
  • Närmaste flygplats: 14 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang