Resor till Lombardiet

Lombardiet. Denna pärla till region, som ofta glöms bort när det vankas semestertider, och istället får ge vika till de mer kända italienska regionerna, som Toscana, Kampanien och Sardinien. Det är så synd att Lombardiet inte riktigt har fått en ärlig chans, men jag ska försöka ändra på det här och nu. Personligen har jag en särskild koppling till Lombardiet – det är här Milano är regionshuvudstad, och det är Milano som jag har kallat hemma de senaste sex åren. Under min tid här, har jag haft ynnesten att få upptäcka mycket av vad regionen har att erbjuda – ändå har jag långt ifrån sett allt…

 

Lombardiet ligger i norra Italien, och gränsar till Schweiz i norr, Trentino Alto-Adige och Veneto i öst, Emilia-Romagna i söder och Piemonte i väst. Med sin stora storlek, skiftar landskapet i Lombardiet. I norr präglar Alperna vyerna, och i söder är det Po-slätten som breder ut sig i alla riktningar.

 

Det är också i Lombardiet vi hittar några av de vackraste, och mest uppskattade, italienska sjöarna. Från Maggioresjön i väst (som gränsar till Piemonte), via Comosjön och Iseosjön, till Gardasjön i öst (som gränsar till Veneto). Söder om Iseosjön ligger dessutom vindistriktet Franciacorta, framförallt känt för dess produktion av mousserande viner, där du kan följa en 80 kilometer lång vinrutt ”Strada del Franciacorta” för att upptäcka områdets alla välsmakande droppar.

 

Välkommen till Italien med Solfaktor, vi är specialister i resor till Lombardiet där du bor på noga utvalda hotell på din resa. Du kan boka resan som en samlad paketresa med flygresa och hotellvistelse samt en hyrbil som väntar på dig på flygplatsen vid ankomsten. Det är naturligtvis ockå möjligt att boka en transfer (transport från flygplatsen tur/retur till ditt hotell). Vill du hellre själv arrangera din resa till Lombardiet kan du även nöja dig med att endast boka ditt hotell eller semesterboende genom Solfaktor. Förutom hotell erbjuder vi också ett urval av lägenheter, eller varför inte samla hela stora familjen, eller vännerna i en privat villa.Information och fakta

Ska du resa på semester till Lombardiet har jag här samlat en liten reseguide om regionen. Vill du ha mer inspiration så klicka gärna dig in på vår blogg, där vi skriver om erfarenheter från våra egna resor till Italien. Du kan på bloggen bl.a. läsa mer om vädret när du ska resa, kulturen, naturen eller den lokala gastronomin med mat och vin. Men vi ger också tips på utflykter och mycket annat, så ta dig gärna tid att läsa på vår blogg.

Stora städer och mindre byar

Det är möjligt att du aldrig besökt Milano – men det är högst troligt att du har varit på genomresa via en av stadens flygplatser, på din tur vidare ut i Italien eller världen. Milano är nämligen en stor nav i det europeiska flygnätverket. Dock vill jag propsa för, att du stannar i storstaden nästa gång du har vägarna förbi.

Milano är som ingen annan italiensk storstad – något som ofta tas som en negativ sak, då man tror att staden saknar charm och historia. Inget hade kunnat vara mer fel! Att Milano är ekonomiskt centrum i Italien, innebär att staden lockar en ung, öppen publik, stora modeföretag och avantgarde-företag som verkligen behövs för att Italien ska fortsätta att utvecklas som land. Det är mycket tack vare Milano, som Lombardiet är en av medlemmarna i The four motors of Europe, ett samarbete mellan fyra av Europas rikaste regioner som syftar till att skapa sysselsättning och framgång i Europa (övriga medlemmar är Katalonien i Spanien, Auvergne-Rhône-Alpes i Frankrike och Baden-Württemberg i Tyskland).

Men Lombardiet är naturligtvis mycket mer än bara Milano – andra betydande städer som kan nämnas, är Bergamo, Como, Mantova och Pavia, alla med sin egen charm. Bergamo är uppdelat i två delar, città alta (den höga staden) och città bassa (den låga staden), där den förstnämnda ligger uppe på en höjd och bjuder på ett vackert historiskt centrum med utsikt över det lombardiska landskapet. Como är en av de mest älskade städerna i Italien, inte minst tack vare sitt läge vid södra Comosjön, men också för dess vackra centrum och omgivande landskap. Mantova i södra Lombardiet, är en av regionens vackraste städer, med en otrolig stor historisk och kulturell rikedom. Det bästa sättet att uppleva Mantova på, är på en cykel, som tar dig fram på de gamla gatorna som kantas av vacker arkitektur. Pavia är en stad av kunskap. Här hittar du ett av Europas äldsta universitet, där bland annat Alessandro Volta – batteriets uppfinnare – har varit lektor. Dessutom bodde Albert Einstein i Pavia en tid i sitt liv, så att det finns mycket kunskap att hämta i staden, det är ett som är säkert!

Upplev Lombardiets älskade sjöar

Det är någonting med vatten, som har en lugnande inverkan på oss människor. Och i en region som Lombardiet, som saknar gräns till havet, är insjöarna otroligt viktiga. Det är svårt att välja en favorit bland sjöarna, för de har alla något att erbjuda, beroende på vad du letar efter. Vad som dock är gemensamt för dem alla, är att Moder Natur verkligen överträffade sig själv när hon skapade vattendragen. Det förbluffande landskapet runt sjöarna har dessutom genom tiden påverkat kulturen som växt fram, och idag kan du njuta av vacker konst, arkitektur, historia och lokala traditioner på en resa till en av sjöarna.

Maggioresjön är den perfekta platsen för att utöva vattensport och andra utomhusaktiviteter. Det milda vädret, vinden och områdets topografi ger dig möjlighet att testa dina färdigheter på vattenskidor, i segelbåten eller i kanoten. Runt sjöns bredder kan du bege dig ut på trekking, vandring, ridning eller cykla mountainbike – just cykeln är ett fantastiskt transportmedel för att upptäcka sjön, och det finns många leder som är dedikerade just cyklar.

Comosjön är obeskrivligt vacker, och bjuder på städer och byar som bara måste upplevas. Staden som gett namn till sjön, Como, är naturligtvis utgångpunkt för spännande dagar runt sjön och här har du goda möjligheter att uppleva kultur och historia, slå dig ner på caféer längs sjöbredden, och bege dig upp i bergen med linbanan som leder till Brunate. Med båt från Como har du möjlighet att se ännu fler städer runt sjön. En annan möjlighet är att besöka Varenna på sjöns östra kust – en väldigt pittoresk stad som bjuder på små stränder och vackra, färgglada hus. Från Varenna kan du ta dig vidare till Bellagio med båt – staden som kanske blivit mest känd för att George Clooney har ett sommarhus där (men det finns naturligtvis en anledning till att han köpte ett hus just där – det är ett litet paradis på jorden).

Iseosjön är en mindre sjö, som kommit lite i skymundan för sina större, mer kända storasystrar. Men inte desto mindre, är detta en sjö att besöka om du är på jakt efter lugna stunder i vacker natur. Sjöns absoluta pärla, är Monte Isola, som både är ett berg (monte) och en ö (isola). Högst upp på bergets topp ligger klostret Santuario of the Madonna della Ceriola, till vilket du kan vandra om du vill aktivera dig – turen tar drygt en timme och du stiger 450 meter. Alternativt kan du ta en buss, oavsett vad, är det värt att ta sig upp till toppen för att njuta av utsikten.

Slutligen har vi Gardasjön, som kanske inte behöver någon närmare presentation, men som jag ändå skulle kunna skriva oändliga artiklar om. Desenzano del Garda, Salò, Sirmione, Limone sul Garda, Bardolino, Malcesine, Riva del Garda… sjön är full av fantastiska städer och byar där du kan spendera många härliga stunder tillsammans med nära och kära. Njut av spektakulära utsikter, fartfyllda turer på sjön, (mer eller mindre) ansträngande turer i bergen, god mat på uteserveringarna, kultur och historia på museer, vacker arkitektur – och mycket, mycket mer. Upplevelserna runt Gardasjön tar aldrig slut.

Vindistriktet Franciacorta i Lombardiet

När vi nämner orden ”vin” och ”Italien” i samma mening, är det många som leder tankarna till Toscana och dess Chianti-viner, Piemonte och dess Barolo och Barbaresco, eller kanske till Sicilien och dess Nero d’Avola. Men Lombardiet då? Produceras inga viner här? Jo, men självklart! Det lombardiska vin som nått störst framgång, även utanför landets gränser, är det mousserande vinet Franciacorta Spumante. Vinet har en DOCG-märkning (Denominazione di Origine Controllata e Garantita), vilket är den högsta kvalitetsmärkningen ett italienskt vin kan uppnå, och det får endast produceras i regionen söder om Iseosjön, i provinsen Brescia.

Vinerna i Franciacorta kan upplevas längs den 80 kilometer långa rutten Strada del Vino. Av alla gastronomiska rutter i Lombardiet, är detta kanske den mest intressanta, då den skiljer sig från mängden och inte bara bjuder på goda vin- och matupplevelser utan också på ett artistiskt och vackert landskap. Du kan ta dig fram längs rutten i bil, till fots, på cykel, ja till och med på hästrygg.

Mer information om reser till Lombardiet

I ovanstående text har jag endast presenterat ett litet axplock av allt du kan uppleva på en resa till Lombardiet. Vill du ha ytterligare information och hjälp att planera en unik semester i Lombardiet, är du naturligtvis varmt välkommen att kontakta mig och mina kollegor - vi är bara ett mail eller ett telefonsamtal bort. 

Benvenuti in Lombardia!
Hälsningar, Louise

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Resmål i Lombardiet

Populära hotell i Lombardiet

Italien, Lombardiet, Tignale
9,2
Fantastiskt
526 omdömen
  • Närmaste flygplats: 101 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi
Italien, Lombardiet, Desenzano del Garda
8,2
Mycket bra
491 omdömen
  • Närmaste flygplats: 32 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi
Italien, Lombardiet, Bormio
8,9
Mycket bra
1184 omdömen
  • Närmaste flygplats: 163 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi

Vad tycker gästerna om i Lombardiet?

7,8
Samlade gästomdömen
Baserat på 13 recensioner