Resor till Como

Med sitt vackra läge vid Comosjön och nära Alperna har "Silkestaden" Como blivit ett av Lombardiets mest populära resmål, enbart överträffat av Milano, Bergamo och Brescia. Staden som idag ligger vid den södra änden av Comosjön vid foten av Mount Brunate omgiven av kullar, låg ursprungligen högre upp bland kullarna, men på order av Julius Caesar flyttades den ner till sin nuvarande placering. Den romerske fältherren såg samtidigt till att dränera ett sumpområde här nära sjöns södra spets. Staden som på den tiden kallades Novum Comum, anlades med de karakteristiska romerska vinkelräta gatorna och en stadsmur.

Välkommen till Italien med Solfaktor, vi är specialister på resor till Como och andra städer i området där du bor på noga utvalda hotell på din resa.

Knutpunkt mellan Centraleuropa och Medelhavet

Como har alltid varit ett område med intensiv aktivitet eftersom den genom århundradena har varit en knutpunkt för handel och trafik mellan Centraleuropa och Medelhavet. För romarna var staden en viktig kommunikationspunkt mellan Romarrikets centrum, Rom, och dess norra territorier. På senare tid - på 1500-talet - blev Como berömt för sin silkesproduktion och har därför ofta kallats för Silkestaden. 

Como präglas fortfarande av sin silkesproduktion, men produktionen är idag koncentrerad till en rad större företag i ett industriområde söder om Comosjön, vilket gör att staden idag har en charmig strandlinje med en vacker promenad och en gammal stadsdel runt Piazza Cavour.

Födelsestad för historiska personer

Como har också varit födelsestad för många betydelsefulla historiska personer i Italien, häribland diktaren Caecilius omnämnd av Catullus under första århundradet före Kristus, den berömde romerske naturhistorikern och militäre ledaren Plinius den Äldre och dennes son Plinius den Yngre, Påve Innocens 11. och vetenskapsmannen och uppfinnaren Alessandro Volta, som uppfann batteriet och gav sitt namn till den elektriska kraftenheten - Volt.

Upplevelser och sevärdheter

Sin beskedliga storlek till trots, omkring 85 000 invånare, så innehåller staden en lång rad sevärda konstverk, kyrkor, trädgårdar, museer, teatrar och palats, såsom katedralen Duomo, som samtidigt utgör säte för biskopsdömet Como; Basilikan Sant'Abbondio; villan Villa Olmo; de offentliga trädgårdarna med Tempio Voltiano; Teatro Sociale; Broletto eller stadens medeltida rådhus; och Casa del Fascio.

Parken Giardini Pubblici, från vilken det är en enastående utsikt över sjön, är även den värd ett besök. En annan stor upplevelse är att ta en närmare titt på den imponerande katedralen Santa Maria Maggiore från 1100-talet och som är utsmyckad i marmor. inne i katedralen finns det bland annat målningar från 1500- och 1600-talet.

Och nu när du befinner dig i "Silkestaden" så är naturligtvis ett besök på silkemuseet, Museo della Seta, där du kan lära dig allt om silkesmasken och den lokala silkesproduktionens historia, oundvikligt. När du är i detta område där huvuddelen av Europas silkesproduktion försiggår så är det ju även som gjort för att ta tillfället i akt att köpa något av lokalproducerat silke med hem som souvenir. Det finns flera outlets nära Como.

Transport

Flyg

Den närmsta flygplatsen är Milan Malpensa flygplatsen som ligger på 40-60 minuters köravstånd om du tar motorvägen. Det finns även buss som går 3 gånger per dag till flygplatsen.

Tåg

Tågbolagen Trenitalia och LeNORD förbinder Como med tåg till andra större städer i Lombardiet via två centralstationer: Como S. Giovanni (Trenitalia) och Como Lago (LeNORD). Como är även förbundet med Milano Porta Garibaldi-stationen via linjen S11 (Servizio Ferroviario Suburbano (S)).

Bil

Como har en allmänt bra infrastruktur för bilar och andra fordon. E35-motorvägen förbinder Como med Milano och går även vidare till Schweiz.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Como

Populära hotell i Como

Italien, Lombardiet, Como
  • Närmaste flygplats: 50 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang
Italien, Lombardiet, Como
  • Närmaste flygplats: 49 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang
Italien, Lombardiet, Como
  • Närmaste flygplats: 50 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang