Resor till Teneriffa

Teneriffa frestar med sol och värme hela året runt! Kanarieöarnas största ö bjuder in till en semester du sent kommer glömma. Här kan du njuta av långsträckta stränder med både vit och svart sand, vacker natur, goda möjligheter för en aktiv semester och spännande kultur- och uteliv. Spaniens högsta vulkan och berg, Teide, ligger på Teneriffa och Teide Nationalpark bjuder in till fantastiska naturupplevelser för hela familjen. Tillsammans med öarna Gran Canaria, Lanzarote och Fuerteventura hittar du de bästa resorna till Kanarieöarna hos Solfaktor.se Boka en billig resa till Teneriffa med Solfaktor redan idag.

Teneriffa som resmål

Teneriffa är den största och mest folkrika av de sju Kanarieöarna och ligger utanför Marockos kust. Det bor nästan en miljon människor här året om och det tar cirka fem timmar att köra runt hela ön. Framförallt den norra delen av Teneriffa bjuder på fantastiska bilfärder längs kusten, med vacker natur åt alla håll. Du hittar det största urvalet semesterorter på den södra delen av ön där du kan njuta av en fin kombination sol, strand, shopping och upplevelser. Längs den sydvästra kustlinjen av Teneriffa ligger semesterorterna som pärlor på rad; Los Cristianos, Playa de las Americas, Costa Adeje, Playa de Fañabé och Los Gigantes är de mest kända av städerna. Här hittar du långsträckta, familjevänliga sandstränder med nöjen och aktiviteter för både barn och vuxna på en resa till Teneriffa.

Men Teneriffa bjuder inte bara på en avslappnande sol- och badsemester. Det är också en perfekt destination för dig som vill åka på en aktiv semester. Många reser till Teneriffa för att vandra i bergen och ön har många olika leder att välja mellan. Det finns också flera dolda pärlor och naturupplevelser i norr och i den trevliga staden Puerto de la Cruz hittar du både ett badland och en djurpark. På en semester till Teneriffa kan du också cykla, vindsurfa eller kitesurfa, samt spela golf på vackra banor. En resa till Teneriffa passar för både familjer med barn, par på romantisk resa, vänner på en partyresa och äldre som söker naturupplevelser.

>> Läs mer om din resa till Costa Adeje här

>> Läs mer om din semester i Puerto de la Cruz här

>> Läs mer om din semester till Playa de las Americas här

Upplev de vackra stränderna på Teneriffa

Teneriffa är världsberömt för sin naturliga, vulkaniska sand och framförallt på öns norra del hittar du fantastiska stränder, som till exempel Playa Jardin. Stranden ligger i staden Puerto de la Cruz och designades av den kanariska arkitekten och konstnären Cèsar Manrique. Stranden ligger omringad av vidunderliga botaniska trädgårdar och har den mäktiga vulkanen Teide i bakgrunden. Du hittar också mer dolda pärlor som kräver sin promenad för att nå fram till, men som är värda sina besök. Söder på ön hittar du stranden La Tejita i närheten av staden El Mèdano och längre norrut kan du besöka den vackra svarta strandbukten El Bollullo som ligger en halvtimme från Puerto de la Cruz. Den sistnämnde hittar du fram till via en promenad genom bananplantager. 

På Teneriffas södra kust hittar du också långa, familjevänliga stränder vid Costa Adeje och livliga Playa las Vistas i Los Cristianos. Här finns många trevliga restauranger och barer, samt en rad strandhotell.

Aktiv semester på Teneriffa

Det är populärt att åka på en aktiv semester till både Spanien och Kanarieöarna, även till Teneriffa. Ön har utnämnts till ett biosfärreservat av UNESCO på grund av sitt unika vulkanlandskap. Teneriffa bjuder in till vandringar i bergen, som till exempel på Anaga-berget där du kan njuta av vackra rutter bort från turistmängderna. Du kan också utforska Teneriffas storslagna natur på utflykter med fyrhjulingar och jeep bakom Playa de las Americas eller genom Teide Nationalpark. Boka en guidad tur eller hyrbil på förhand av oss på Solfaktor.

Gillar du aktiviteter till havs, kan du testa på att både åka vattenskidor och vindsurfa på Teneriffa. Det är också populärt att följa med på dagsturer till den charmiga staden Garachico där du precis utanför stadskärnan kan bada i naturliga bassänger.

Teneriffa har också en av Europas största temaparker. I Puerto de la Cruz hittar du badlandet Siam Park och djurparken Loro Park där du kan betrakta valar och delfiner samt en stor samling papegojor. Du kan också följa med på en båttur för att uppleva dessa fantastiska djur i deras naturliga habitat, och det kristallklara vattnet är som skapat för snorkling och dykning.

När är det bäst att resa till Teneriffa?

Teneriffa har ett stabilt och behagligt klimat hela året. Du kan njuta av sol och värme oavsett vilken årstid du reser till Teneriffa på, men vädret varierar en del mellan öns norra och södra del. Den norra delen får en del nederbörd under månaderna oktober till mars, vilket i gengäld bidrar till ett frodigt och rikt växtliv. Den södra delen av ön ligger i regnskuggan av vulkanen Teide och får minimalt med nederbörd. Här är det solsäkert, torrt och stora områden har ökenvegetation. Som till de övriga Kanarieöarna reser de flesta till Teneriffa på vintern, i perioden mellan november och mars, men det är också perioden med de högsta priserna. Önskar du uppleva de mest populära hotellen på Teneriffa till ett lägre pris, bör du resa hit på sommaren.

Detta stabila klimat hittar du på alla Kanarieöarna. Det kan vara lite olikheter vad gäller vindförhållandena, som till exempel på Fuerteventura där vinden är perfekt för surfing av olika slag. Den norra delen av Gran Canaria kan ha marginellt mer regn och Lanzarote ät genomgående alltid stabilt.

Vulkaniska attraktioner på Teneriffa

En av de största attraktionerna på Teneriffa är Spaniens högsta berg, vulkanen Teide. Teide är 3718 meter hög och ligger mitt i den stora nationalparken som delar namn med berget. Du kan ta en lift upp till toppen av berget på bara 10 minuter och där uppe njuta av vackra utsikter över hela ön. Vill du däremot utmana dig själv, kan du promenera hela vägen upp, en vandring som tar runt fem timmar. Många väljer att starta tidigt på morgonen, innan soluppgången, för att njuta av den på toppen. Turen ner tar cirka tre timmar, så du bör beräkna en dagstur för denna storslagna upplevelse på Teneriffa.

Det är också värt att besöka den femte största grottan i världen, La Cueva del Viento, eller Vindens Grotta, i staden Icod de los Vinos som ligger nordväst på Teneriffa. Denna fantastiska grotta skapades för över 27.000 år sedan då lava strömmade ut efter det första utbrottet från vulkanen Pico Viejo, bredvid Teide. Smeknamnet Vindes Grotta kommer från vindströmmarna som produceras inne i grottan.

Besök Teneriffas huvudstad Santa Cruz

Santa Cruz ligger nordöst på Teneriffa och är huvudstaden på ön. Här kan du kombinera vacker natur med pulserande storstadsliv. Playa de la Teresitas är den vackraste stranden i Santa Cruz och har blivit ett känt motiv på vykorten. Här kan du uppleva gyllene sand i skuggan av palmträd och blått hav med majestätiska berg i bakgrunden. Det är inte många som vet att Santa Cruz på Teneriffa årligen arrangerar det som räknas som den största karnevalen i Europa. Karnevalen äger rum i början av mars varje år och du bör vara ute i god tid om du önskar besöka ön på denna tidpunkt. Karnevalen påminner om den i Rio de Janeiro, bara i mindre storlek, och det kommer folk från hela världen för att delta.

Santa Cruz är också ett centrum för konst och kultur och här hittar du bland annat Auditorio de Tenerife som är designat av den kände arkitekten Santiago Calatrava. Den imponerande byggnaden är inspirerad av operahuset i Sydney och här kan du uppleva ett imponerande program med konserter, opera, teater och dans.

>> Läs mer om din resa till Fuerteventura här

>> Läs mer om din semester på Gran Canaria här

>> Läs mer om din resa till Lanzarote här

Historia och kulturliv på Teneriffa

Precis som övriga Kanarieöarna, erbjuder också Teneriffa både historia och kulturliv. San Cristóbal de la Laguna som normalt sätt förkortas till La Laguna bjuder på historiska sevärdheter. Staden är den näst största på ön och här ligger den nordliga flygplatsen Tenerife North. Här kan du utforska fint bevarade historiska byggnader med spännande butiker och tapasrestauranger. Du hittar också en Katedral från 1600-talet som idag är rådhus, samt museer som berättar om Teneriffas historia. La Laguna är också en universitetsstad och bjuder på ett pulserande uteliv. 

Gaucho-kulturen har präglat Teneriffa sedan erövringen av spanjorerna och än idag kan du uppleva spår av kulturen. Likväl kan du finna delar av Gaucho-kulturen i det lokala köket och de traditionella spel och sportgrenar som fortfarande praktiseras i olika landsorter, som till exempel stenkastning, stavkamp och vagn-kapplopp.

Matupplevelser och nattliv på Teneriffa

Den lokala maten på Teneriffa är inspirerad av Spanien men också av de afrikanska och karibiska köken. Det bjuds på mycket färsk fisk och skaldur som ofta serveras med lokal sås, kallad mojo. Såsen kommer antigen som en mild grön variant eller en röd, starkare variant. En annan klassisk rätt är Puchero Canario, en smakrik soppa lagad av majs, grönsaker och kött. Den populära efterrätten frangello, lagas av mjölk, citron, mandlar och kanel och är värd att smaka. Du bör också prova de lokala, smakfulla ostarna som oftast görs på får- eller getmjölk. Önskar du uppleva en lite matupplevelse utöver det vanliga, kan du äta middag i Castillo San Miguel i Garachico och samtidigt underhållas av turneringar och kamper mellan "riddare" i rustning.

De mest kända resorterna för ett pulserande nattliv på Teneriffa är Playa de las Americas och Los Cristianos. Här hittar du ett stort urval barer och klubbar som bjuder på fest och nöjen hela natten lång. I Costa Adeje hittar du trevliga cocktailbarer och i april varje år äger den populära festivalen I Love Music rum, med världsberömda DJs. Vill du festa med lokalbefolkningen, bör du besöka Puerto de la Cruz, universitetsstaden La Laguna eller huvudstaden Santa Cruz. Det är värt att anmärka att det inte händer mycket på de lokala barerna innan midnatt.

Flyg, hotell och transport på Teneriffa

Du kan resa till Teneriffa med direktflyg från flera flygplatser i Sverige och Danmark. Teneriffa har två internationella flygplatser, en i söder (Tenerife South, eller Reina Sofia Airport) samt en i norr (Tenerife North, eller Los Rodeos). De flesta flyger till den södra flygplatsen då denna ligger närmre de mest populära semesterorterna. Du ställer tillbaka klockan en timme när du reser till Teneriffa.

Du kan boka flyg och hotell separat eller samla allt i et paket med flyg, hotell och eventuell transport/hyrbil. Väljer du en paketresa kan alla hotell bokas med valfri reselängd och kombineras med våra billigaste flygbiljetter. Det finns ett stort urval hotell på Teneriffa, både All Inclusive-hotell, semesterbostäder och lägenheter.

Teneriffa har ett bra nätverk med bussar som täcker större delen av ön och de kör regelbundet. Likväl är det enklaste sättet att ta sig runt att ha tillgång till en hyrbil. Du kan du utforska mer avsides belägna städer och en bilfärd på ön är en upplevelse i sig själv. På flera platser är det branta, smala bergsvägar som kräver koncentrerad körning, men i gengäld för du storslagna utsikter på vägen. Oavsett vad du har för preferenser hittar du bästa alternativet till din resa till Teneriffa och Kanarieöarna hos Solfaktor.Resmål på Teneriffa

Populära hotell på Teneriffa

Spanien, Kanarieöarna, Teneriffa, Costa Adeje
9,7
Fantastiskt
1623 omdömen
  • Närmaste flygplats: 20 km
  • Närmaste strand: ca. 50 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Spanien, Kanarieöarna, Teneriffa, Costa Adeje
9,5
Fantastiskt
971 omdömen
  • Närmaste flygplats: 20 km
  • Närmaste strand: ca. 700 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Spanien, Kanarieöarna, Teneriffa, Guia de Isora
9,6
Fantastiskt
671 omdömen
  • Närmaste flygplats: 33 km
  • Närmaste strand: ca. 2 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)


Resor till Spanien

Läs mer om Spanien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Spanien här

Vad tycker gästerna om på Teneriffa?

8,4
Samlade gästomdömen
Baserat på 74 recensioner