Resor till Spanien

Spanien är en av svenskarnas favoritdestinationer och här finns ett mycket stort utbud av resmål varav många dessutom går att nå med direktflyg från en rad svenska flygplatser. Boka en semester med Solfaktor och res iväg på en flexibel och billig resa till Spanien med full resegaranti.

Spanien består inte bara det spanska fastlandet, Spanien är också en stor önation. Utanför östkusten i Medelhavet finns Balearerna med populära semesterön Mallorca samt systeröarna Menorca och Ibiza som lockar semesterfirare under framför allt sommarhalvåret. Men öarna kan med fördel besökas året runt. Under resten av året finns det massor av möjligheter att uppleva naturen, äta gott och kanske komma lite närmre den ursprungliga upplevelsen av öarna än under sommaren - även om temperaturen i havet inte inbjuder lika mycket till bad.

De spanska öarna rangordnar sig konsekvent bland de mest populära resmålen för solhungrande svenskar. I Atlanten ligger Kanarieöarna som består av sju större öar. Gran Canaria är den populäraste ön medan Teneriffa är den största. Fuerteventura blir också mer och mer populärt inte minst bland de som vill ha en aktiv semester. För dig som söker något mindre turistiskt finns exempelvis La Palma och La Gomera.

>> Läs även om sista-minuten resor och restplatser till Spanien här

Costa hit och Costa dit

Längs den populära östkusten ut mot Medelhavet på spanska fastlandet ligger semesterområdena på rad. En av de mer okända är Costa Brava som sträcker sig från franska gränsen till badorterna strax norr om Barcelona. En annan lite okänd kust är Costa de la Luz som grovt räknat sträcker sig från en bit efter Gibraltar och en rejäl bit upp mot gränsen till Portugal. Söder om Barcelona och Valencia börjar Costa Blanca med populära badorter som Alicante, Benidorm och Torrevieja. Precis där Spanien svänger av åt söder igen ligger Costa Almeira som ganska snart följs av Costa del Sol, den spanska solkusten. Här ligger bland annat det populära Mijas och naturligtvis storstaden Malaga samt orter som Marbella, Torremolinos och Fuengirola, för att bara nämna några.

I Spanien ska man inte heller glömma de många storstäderna. Huvudstaden Madrid och populära Barcelona är givna att nämna, men det finns även många andra städer värda ett besök som avslappnade Sevilla, kulturens Bilbao, Toledo, Baskien, vindistrikten vid Toro... Spanien är ett jättelikt land med riktigt mycket att se och uppleva.

Vem passar resmålet Spanien för?

Med så många olika öar, områden och semesterorter så finns här något för alla. Här får du sagolika stränder, vacker natur, storstadsupplevelser, gastronomi, vin, kultur samt möjligheter för en aktiv semester. Det är emellertid stora skillnader i landet - undersök gärna närmare hur den destination du har tänkt dig till fungerar och vad du kan förvänta dig att uppleva där. En del ställen är mycket turistiga medan andra är mer avslappnade och genuina.

När är det bäst att åka till Spanien?

Som en tumregel, desto längre söderut resmålet ligger, desto längre är sol- och badsäsongen. På Costa del Sol börjar semestersäsongen tidigare och slutar senare på året än i till exempel Costa Brava och på Mallorca, som båda ligger längre norrut. Kanarieöarna erbjuder behagliga temperaturer under hela året men många glömmer att det faktiskt går att resa hit även under sommaren. De spanska storstäderna går givetvis att besöka under hela året men i städerna som ligger långt in i inlandet, som huvudstaden Madrid, blir det ofta mycket varmt under högsommaren.

Semester i Spanien

Spanien är ett av Europas bästa resmål året runt och bjuder på höga berg, varma vulkanöar, spännande storstäder och fram för allt hundratals fantastiska stränder från Gran Canaria i söder till Costa Brava i norr.

Turismen är Spaniens klart största inkomstkälla och industri vilket är lätt att förstå. Året runt kan du få sol och värme på Kanarieöarna vars närmsta granne är Sahara och det stabila klimatet styrs av Atlanten och Golfströmmen. Vem skulle inte älska att åka en tur till Teneriffa i februari? Du kan dessutom på sommaren njuta av höga temperaturer, läckra stränder och den något kortare flygturen till de Baleariska Öarna, där Mallorca står i naturligt centrum. Dessutom finns självklart fastlandets glädjeämnen med ikoniska Costa del Sol som bjuder på kända namn som Malaga, Marbella och Fuengirola.

Även storstadsälskaren har mycket att se fram emot i Spanien. Besök till exempel Gaudìs stad Barcelona som bjuder på Sagrada Familia, Ramblan och kanske en fotbollsmatch på Camp Nou. Inne i landet bjuder huvudstaden Madrid på otaliga museer i absolut världsklass, toppfotboll på Santiago Bernabeu och naturligtvis tapas och sangria på det 400 år gamla Plaza Mayor. En semester i Spanien absolut bestå av både total avkoppling vid stranden och historiska upplevelser i inlandet på samma resa.

Besök Spaniens metropoler

Barcelona, Spaniens nästa största stad, bjuder på en värld av intressanta historiska och kulturella sevärdheter, förutom ett överflöd av bra barer, restauranger och caféer. Avståndet till Sverige är dessutom relativt kort vilket gör det möjligt att ta en kort semester i Barcelona utan att få en känsla av att halva semestern har gått åt till att resa. Barcelona ligger geografiskt bra med en kort flygtid och ett klimat som oftast ger varma somrar och milda vintrar.

>> Läs mer om resor till Barcelona här

Madrid är ofta mindre populärt bland oss svenskar än vad Barcelona är men Spaniens kosmopolitiska huvudstad har minst lika mycket att erbjuda som sin katalanska syster i öst. Liksom Barcelona bjuder Madrid nämligen på ett överflöd av museer, torg, parker och fantastiska caféer och restauranger - och utöver det är staden full av kungliga palats som du endast hittar i Spaniens huvudstad. Här kan du följa de historiska spåren av Madrids position som nav i ett mäktigt imperium. Barcelona erbjuder en fantastisk blandning av både strand, storstad och bra shoppingmöjligheter.

>> Läs mer om resor till Madrid här

Andra större städer i Spanien

Utöver de två storstäderna erbjuder en semester i Spanien även en rad medelstora städer och även i dessa står upplevelserna på kö. Res till exempel till glödheta Sevilla och upplev Andalusiens huvudstads charm och enastående kultur. Eller vad sägs om den moderna kuststaden Valencia på Costa Blanca - Spaniens tredje största stad - där du kan se imponerande arkitektur som griper om såväl förtiden som framtiden. I alla städer kan man uppleva toppfotboll med spansk passion på stadions med namn som Bernabeu, Camp Nou, Mestalla och Ramón Sánchez Pizjuán.

Det är inte utan anledning, som Spanien är ett av våra absoluta favoritresmål för en semester. Inget annat land i Europa, bjuder på en så stor mångfald som Spanien - och det gäller både när det handlar om natur, kultur och historia.

Även de som har rest till Spanien flera gånger blir förvånade över att det fortfarande finns regioner, städer, landskap och sevärdheter kvar för dem att upptäcka. I vilket annat land hittar du fem officiella språk, 17 självstyrande regioner och sju dialekter? En historia som rymmer några av de viktigaste kulturella strömningarna i europeisk historia? Eller ett landskap som bjuder på allt från fantastiska kuststräckor, gyllene ökenlandskap och ändlösa slätter, till storslagna bergskedjor och djupa skogar.

Resmål i Spanien

 • Gästrecensioner 8,1
  Kanarieöarna
  880 hotell
  Kanarieöarna lockar med sommartemperaturer året runt. Vackra stränder och massor av aktiviteter för hela familjen finns också. Välj en destination och hotell som passar just dig och dina önskemål - här finns något för alla!
 • Gästrecensioner 8,1
  Mallorca
  855 hotell
  Mallorca förknippas med semester och då främst fina stränder, sol och bra faciliteter. En resa till denna populära, spanska medelhavsö bjuder dessutom på massor av sevärdheter och aktiviteter som garanterar en upplevelserik semester för både ... barn och vuxna. Läs mer
 • Gästrecensioner 8,2
  Katalonien
  806 hotell
  Det är ingen tillfällighet att Katalonien är ett av Spaniens mest populära resmål. I denna region kan du uppleva allt från storstadslivet i Barcelona, det fantastiska bergslandskapet i Pyrenéerna och inte minst njuta av ett soligt klimat på ... någon av de många fina stränderna. Läs mer
 • Gästrecensioner 8,7
  Andalusien
  629 hotell
  Andalusien har allt det som gör Spanien till ett så lockande resmål. I södra regionen väntar dig massor av kulturskatter, goda tapas och inte minst ett klimat som bjuder på massor av solsken. Det kan du njuta av på en av regionens härliga stränder.
 • Gästrecensioner 9,4
  Barcelona
  347 hotell
  Med sina 1,6 miljoner invånare är Barcelona den näst största staden i Spanien och huvudstad i Katalonien. Det är inte för inte som så många väljer att resa till, eller bosätta sig i denna härliga stad.
 • Madrid
  173 hotell
  Spaniens eleganta huvudstad är en pulserande storstad med allt du kan önska dig av kulturliv och shopping. Du kan se fram emot att gå på upptäcktsfärd på kända museer, konstgallerier och i de gamla latinkvarteren. Du kan även glädja dig åt fantastisk ... gastronomi. Läs mer

Populära hotell i Spanien

Spanien, Andalusien, Nerja
9,4
Fantastiskt
1455 omdömen
 • Närmaste flygplats: 74 km
 • Avstånd till centrum: ca. 2 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Spanien, Kanarieöarna, Teneriffa, Puerto de la Cruz
9,5
Fantastiskt
1423 omdömen
 • Närmaste flygplats: 25 km
 • Närmaste strand: ca. 1.7 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Spanien, Mallorca, Cala Millor
9,5
Fantastiskt
1431 omdömen
 • Närmaste flygplats: 70 km
 • Närmaste strand: ca. 50 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)

Så bokar du en billig semester i Spanien med Solfaktor

Hos Solfaktor är vi experter på resor till Spanien och vi har det bästa urvalet av hotell, semesterbostäder och lägenheter i detta fantastiska semesterland. Res med oss på en härlig semester i Spanien. Välj själv om du enbart vill boka inkvartering eller om du vill boka en paketresa som inkluderar flyg från Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn.

Billiga resor till Spanien - för att koppla av

Det finns många goda grunder för att boka en billig resa till Spanien - och då har vi ännu inte nämnt den viktigaste: Den lugna och avslappnade livsrytmen som framförallt gör sig gällande runt lunchtid på sommaren i form av siesta. För en stressad nordbo som kommer på besök är siestan något att verkligen se fram emot och njuta av på en resa till Spanien.

Och så är det kulturen vars like du inte hittar i någon annan del av världen. Om du till exempel reser till Malaga och därifrån vidare till några av Andalusiens enastående sevärdheter så som den moriska borgen Alhambra i Granada, Mezquitan i Cordoba eller La Giralda i Sevilla. I denna del av Spanien har du även rikliga möjligheter att stifta bekantskap med Spaniens berömda tapas-kultur samt den eldiga och heta flamencon som framför allt står högt i kurs i den andalusiska delen av Spanien.

Vädret när du reser till Spanien

De flesta sammankopplar Spanien med det varma och torra medelhavsklimatet men landet är så stort och varierat att det också bjuder på andra typer av väder som till exempel tropiskt- och subtropiskt klimat. Spaniens storlek, samt påverkan av Medelhavet och Atlanten skapar speciellt på vintern markanta skillnader i vädret, mellan kuststräckorna och det inre landet. Större delen av Spanien har således varma och soliga somrar, men där vintern är mild vid havet, är den ofta kall och snörik inne i landet.

Vädret i den norra delen av Spanien

Detta är den blötaste och mest molniga delen av Spanien, då den påverkas av ett lågtryck från närliggande Atlanten. Du kan dock också uppleva många varma och soliga dagar på sommaren i denna region.

Vädret i den centrala delen av Spanien

Här faller mycket snö på vintern, men i övrigt är mängden nederbörd låg i denna del av landet. Istället är centrala Spanien präglat av höga sommartemperaturer men en rätt låg luftfuktighet gör att hettan går att tackla.

Vädret vid Spaniens Medelhavskust

Alla populära turistdestinationer vid kusten njuter av ett härligt klimat med många solskenstimmar om dagen på sommaren. Även om vädret kan vara mycket varmt och fuktigt, bidrar den svalkande brisen från havet till att det går att njuta fullt ut vid den spanska kusten. Du kan resa hit hela året runt - kusten runt Malaga är den del som är varmast på vintern.

Upplev Spanien och bo på ditt favorithotell

Spanien är ett av svenskarnas favoritresmål, med ikoniska stranddestinationer som Mallorca, Gran Canaria, Teneriffa och Lanzarote - och möjlighet för en unik storstadssemester i Barcelona och Madrid. Hos Solfaktor hittar du ett stort antal resor till Spaniens största och bästa destinationer.

Turistinformation

Spanien är mycket mer än bara sol och strand. På Spaniens turistbyrås officiella hemsida kan du hitta artiklar och få information om några av Spaniens alla sevärdheter med allt från pilgrimsrutten till det spännande spanska köket. Dessutom har turistbyrån en rad praktiska informationer att ge om de mest populära resmålen vilka kan vara bra att läsa före din resa till Spanien. Du hittar även upplysningar om aktuella händelser och nyheter i landet, samt inspiration inför din resa samt länkar till ytterligare information om spännande städer och regioner.

Vad tycker gästerna om i Spanien?

8,2
Samlade gästomdömen
Baserat på 1155 recensioner