Resor till Menorca

Menorca är en liten semesterpärla som lämpar sig för alla som vill njuta av vacker natur och fina badstränder. Här hittar du en lugnare och lite mer avslappnad atmosfär än på systerön Mallorca.

Gillar du att bada är Menorca rätt plats att resa till med över 100 små badvikar med fina sandstränder, klart vatten och många möjligheter för simning och snorkling. Det finns också många större stränder. Den längsta sandstranden ligger i närheten av staden Alaior och heter Platja Som Bou. Norr om ön ligger Platja Tortuga, känd under namnet «den turkiska stranden» och hit kommer du endast till fots. En annan strand du inte får missa är Cala Turqueta, sydväst på ön, mitt mellan semesterorterna Cala’n Bosch och Cala Galdana. Stranden är strax över 100 meter lång med ljus och fin sand och låga klippor mitt på stranden som delar den i två. Här finns kristallklart vatten med vackra turkosa nyanser och är en av de mest populära stränderna.

Vill man vara mer aktiv kan man hyra cykel eller vandra längs någon av de många stigarna och vandringslederna. Ett trevligt sätt att utforska ön är annars att hyra bil och på detta sätt kunna besöka flera av de många badvikarna. I de mest populära småstäderna runt huvudstaden Mahón och hamnstaden Cituadela dominerar det lokala vardagslivet som gör att Menorca är perfekt för dig som önskar en mer genuin semesterupplevelse.

De typiska turistorterna erbjuder internationell mat som hamburgare, korg och allt man kan ha pommes frites till. Från det lokala köket är hummergrytan Calderete de Langosta en god och smakrik maträtt. Ost är något man hittar mycket av på Menorca, prova gärna Queso de Mahón. De har för övrigt sin egen Chorizo-variant som heter Sobrassada. De flesta restaurangererbjuder Pa amb oli som inte är något annat än vitt bröd med olivolja och som betraktas som snack och gärna serveras med ost, skinka eller chorizo-korv.

Med direktflyg tar det ca 3-4 timmar från Skandinavien till Menorca men i många fall behöver man byta flyg på vägen. Menorca flygplats ligger 5 km sydväst om Mahón. Du tar dig från flygplatsen med buss, taxi eller hyrbil. Det går buss varje halvtimme från flygplatsen till Mahón centrum varifrån man kan ta sig vidare med buss till de flesta badorter längs kusten.

Vem passar detta resmål för?

På Menorca trivs både barnfamiljer och par men kompisgänget som söker party och hektiskt uteliv bör kanske välja grannön Mallorca snarare än Menorca.

När är det bäst att resa hit?

Sommarsäsongen på Menorca varar från maj till september med behagliga temperaturer i luften och havet.

Atmosfären på Menorca är lugnare än på den mer berömda grann-ön Mallorca, och kanske är det just därför ön i högre grad har lyckats bevara sin autentiska karaktär. Medelhavsön är en perfekt destination för familjer och naturälskare.

Menorca, som är den näst största av de Baleariska öarna, ligger endast 34 kilometer från Mallorca. Men där Mallorca och Ibiza är berömda semesterdestinationer, tar Menorca emot långt färre turister, även om det årligen når upp till 1 miljon besökare.

 

Sevärdheter och aktiviteter på Menorca

Längs Menorcas 216 kilometer långa kustlinje, hittar du fler än 80 badstränder, varav mång aligger avsides och omringad av vacker natur. På Menorca värnar de knappt 95.000 invånarna om ön, som dessutom är utsett till ett UNESCO Biosfärt Reservat. För att skydda Menorcas enastående natur och unika kulturarv, är cirka 40 procent av öns endast 700 km2 således skyddat. Det betyder, att naturälskare på Menorca hittar många platser där öns unika flora och fauna kan upplevas. Menorca har också ett rikt fågelliv, som utöver åtskilliga flyttfåglar, bland annat inkluderar gripar med ett vingspann på hela 3 meter.

Menorca, som är känd som Isla de Azul y VerdeI - den blå och gröna ön - är en mycket familjevänlig destination, och på många platser tar man särskilt väl omhand om familjer med småbarn. Menorca är dock också populär bland grupper, par och singlar, som kommer till Menorca, inte bara för att slappna av på en av alla stränder, men också för att Menorcas natur utgör perfekta omgivningar för en aktiv semester. Här finns goda möjligheter för bland annat vandring, cykling, vindsurfing och dykning.

Vill du uppleva Menorca när det är färre turister på plats, är det tidig vår eller i september du bör resa. Det är inte bara lugnare på ön då, men också härligt sköna temperaturer.

Hotell och semesterbostäder på Menorca

Använd sökmotorn för att hitta din kommande resa till Menorca, med möjlighet för avresa från bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö och Köpenhamn. Vi hittar automatiskt nätets bästa priser på flygbiljetter med både lågprisflyg och reguljärflyg, och packar ihop dem med hotell och semesterbostäder på Menorca. Du kan också välja at boka transfer till din semesterbostad eller en hyrbil, som står klar på flygplatsen så att du får bästa start på semestern.

Det hela samlas automatiskt i en paketresa med resegaranti, och du är därmed också täckt av paketreselagen, så att du får det bästa av båda världar. Trevlig resa.

Resor till Spanien

Läs mer om Spanien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Spanien här

Resmål på Menorca

Populära hotell på Menorca

Spanien, Menorca, Cala Santandria
9,0
Fantastiskt
1351 omdömen
  • Närmaste flygplats: 47 km
  • Närmaste strand: ca. 250 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Spanien, Menorca, Es Castell
9,5
Fantastiskt
198 omdömen
  • Närmaste flygplats: 11 km
  • Närmaste strand: ca. 2 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Spanien, Menorca, Punta Prima
8,1
Mycket bra
562 omdömen
  • Närmaste flygplats: 14 km
  • Närmaste strand: ca. 700 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)