Resor till Mallorca

Mallorca är en av Medelhavets mest populära semesteröar och en favorit bland svenskarna när sommarsemestern ska bokas. Ön har ett stort utbud av aktiviteter, fina stränder, bra shopping och spännande gastronomi. Boka en billig resa till Mallorca med solfaktor redan idag!

Mallorca är en av Europas verkligt stora semesterdestinationer. Här på ön finns det fantastisk natur, långa badvänliga stränder och underbar mat. Ett stort plus är att du trots öns popularitet fortfarande kan hitta orörda platser där du kan koppla av och gå helt ner i varv på semestern. I söder ligger Palmabukten och på norra Mallorca ligger Alcudiabukten - dessa två huvudområden är de mest besökta områdena på ön. Öns huvudstad Palma de Mallorca bjuder på historiska sevärdheter, tapasbarer och fina shoppingmöjligheter med exklusiva butiker. Väljer du att besöka ön på våren är ön som gjord för att ge sig ut på vandringsturer för att uppleva naturen i all sin frodighet.

Mallorca ligger i Medelhavet och är den största i ögruppen Balearerna (Mallorca, Menorca, Formentera, Ibiza, Cabrera och Conillera) utanför Spaniens fastland. Mallorcas huvudnäring är och har sedan 50-talet varit turismen men man exporterar även en del vin och andra matvaror. Det har funnits spår efter bosättningar så långt tillbaka som 6000 år f.Kr. År 123 f.Kr. blev Mallorca ockuperat at romerna och man etablerade två städer varav Palmeria (Palma stad) och Pollemntia (Alcúdia) var de två viktigaste. Senare har Mallorca blivit invaderat av erövrare från både Nordafrika och Östromarriken och har varit belägrats av både italienare, berber och inte minst olika kungar av Aragón (idag Spanien).

Utöver turismen som är Mallorcas huvudnäring har man även en del inkomster från exporten av vin, olivolja och en del citrusfrukter. Tidigare var salt en viktig exportvara. Saltgruvorna är idag nedlagda men utgör populära utflyktsmål bland turister.

>> Läs även om sista-minuten och restplatser till Mallorca här
>> Här hittar du sista-minuten erbjudanden till Alcudia

Populära städer på Mallorca

Mallorcas semesterorter har något för varje smak och tycke. Söker man ett häftigt och livligt nattliv är området vid Palma Nova/Magaluf utmärkta medan strandfavoriten Alcúdia är familjens förstaval med sin underbara långgrunda, vita sandstrand och som dessutom har många restauranger.

Palma Stad är som ett mini-Barcelona och passar utmärkt för dig som vill kombinera storstadssemester med sol och strand. Andra kända semesterorter på Mallorca är exempelvis Cala d'Or, Cala Millor, Cala Mayor, Santa Ponsa, Cala Ratjadaoch Illetas som är lugna badorter som passar perfekt för alla som önskar avkoppling. Även om de allra flesta väljer en semesterort vid kusten kan det absolut rekommenderas att hyra en bil och upptäcka lite mer okända delar av Mallorca. Ta gärna en tur till den vackra bergsbyn Valdemossa som av många anses vara Mallorcas mest pittoreska by.

Flygplatsen på Mallorca ligger strax utanför Palma de Mallorca och är en av de mest trafikerade i Spanien och Europa. Det finns dagliga förbindelser med flera svenska flygplatser året runt och på sommaren finns det även direktförbindelser.

Res till Mallorca med Solfaktor och upplev svenskarnas semesterfavorit med läckra stränder, eleganta hotell, god mat och massor av aktiviteter för hela familjen. Du kan åka med direktflyg till Mallorca från till exempel Stockholm, Göteborg och Köpenhamn till nätets bästa priser. Sök nu - så är du redan på väg!

Mallorca är Spaniens största ö och en del av ögruppen Balearerna i Medelhavet. Även om turismen utgör den viktigaste inkomstkällan och sysselsätter mer än hälften av befolkningen så är även lantbruket viktigt.

Resmål på Mallorca

Populära hotell på Mallorca

Spanien, Mallorca, Canyamel
9,6
Fantastiskt
225 omdömen
  • Närmaste flygplats: 73 km
  • Närmaste strand: ca. 450 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Spanien, Mallorca, Manacor
9,7
Fantastiskt
56 omdömen
  • Närmaste flygplats: 64 km
  • Närmaste strand: ca. 7 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Spanien, Mallorca, Cala Ratjada
9,3
Fantastiskt
914 omdömen
  • Närmaste flygplats: 77 km
  • Närmaste strand: ca. 800 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)

Vädret och temperaturer på Mallorca

När är det bäst att resa till Mallorca? Vi tycker ju att Mallorca är härligt året runt, men om du önskar att delta i det livliga nattlivet, njuta av de långa stranddagarna och uppleva Mallorcas otroliga natur på bästa vis, så är det absolut bäst väder på Mallorca på sommaren - då får du en ultimat kombination av låg fuktighet, mycket lite regn och massor av solsken.

För dig som önskar mer lugn och ro, svalare dagar och kanske tid till att vandra eller cykla i bergen, är vår och höst härligast, vilket ger besökarna en chans att njuta av ön i ett annat tempo.

Våren på Mallorca har generellt ett milt klimat, där det faktiskt är massor av solsken och därmed möjlighet för utomhusaktiviteter. Men då det är massor av sol på dagen, kan kvällarna bli rätt kalla, och det kan vara nödvändigt att packa ner tjocka tröjor och jackor i väskan. Från mars till maj får Mallorca endast en moderat mängd nederbörd (ca. 30 mm i april och maj), som dock blir mindre i slutat av maj och sommarens intåg.

Sommaren är Mallorcas stora styrka, och populariteten kommer från de höga genomsnittstemperaturerna och avsaknaden av regn på sommaren. Turistantalet överstiger 1,5 miljoner på de populära sommarmånaderna, men med över 80 (fina!) stränder, är det lätt för besökarna att hitta en plats till badlakanet, och temperaturen överstiger ofta 29 grader. De varma dagarna är behagliga tack vare att ön har en låg luftuktighet och en mild havsbris.

Dagarna är långa mellan juni och augusti, med solsken 10-11 timmar om dagen i genomsnitt. Du Genomsnittlig nederbörd är under 5 mm dessa månader.

Hösten på Mallorca är vacker, och i samband med att sommaren tar slut, börjar ön att förbereda sig på sin traditionellt lugna vinter. Hösttemperaturerna är dock fortfarande drygt 20 grader i genomsnitt i september, medan de faller till cirka 18 grader i november. Solen är nu endast framme runt 5-6 timmar om dagen, men det ger fortfarande tid till cyklisterna att njuta av öns alla, varierande leder. Nederbörden stiger till 73 mm i genomsnitt i november.

Vintern är mindre våt än hösten, och många helårsturister åker tillbaka denna tid för att njuta av milda temperaturer och eventuellt fira jul och nyår här. Nederbörden varierar mellan 30 och 40 mm, och du kan njuta av milda temperaturer på run 15-16 grader.

Semesterparadiset Mallorca

I årtionden har resor till Mallorca varit Europas och framför allt skandinavernas favorit. En stor anledning till detta är nog öns läge, inbjudande sandstränder, den goda maten och det vackra landskapet med gott om områden som fortfarande är orörda – ett Mallorca man verkligen kan njuta av.

De två mest besökta bukterna är den sydliga Palmabukten och den nordliga Alcudiabukten. Mer än hälften av befolkningen bor i den livliga huvudstaden Palma de Mallorca som har en intressant historia, trevliga tapasbarer och fina shoppingmöjligheter. Mallorca passar för alla: barnfamiljer, pensionärer, par och unga som gärna vill ut och festa.

På våren är landskapet frodigt och grönt och ön är otroligt vacker och klimatet behagligt. Denna årstid passar perfekt för att cykla eller vandra. Det finns gott om möjligheter att kunna följa med på guidade vandringsturer av olika svårighetsgrader. Gemensamt för alla turerna är att du får uppleva en fantastisk natur med stor variation i faunan.

Det är en god idé att hyra bil under ditt besök på Mallorca, du får då helt andra möjligheter att ta dig vida omkring på ön och uppleva det äkta Mallorca. Oavsett vilken tid på året som du reser så har Mallorca något att erbjuda i form av natur eller festivaler.

För vem passar en semester på Mallorca?

Det finns inte många resmål som man kan säga "passar alla", men Mallorca är ett undantag. Här finns allt från fina, familjevänliga stränder, bra shopping, god mat och dryck, massor av nöjen och ett milt klimat nästan hela året. Var bara noga med att välja rätt ställe för dig - det är stora skillnader mellan öns olika delar. Det finns emellertid underbara hotell, trevliga bukter och fantastiska stränder utspridda längs hela Mallorcas kustlinje. Du kommer därför aldrig ha svårt att hitta en barnvänlig sandstrand, en avkopplande atmosfär eller ett mer livligt nattliv om det är vad du söker.

 

När är det bäst att resa till Mallorca?

 

Sommarsäsongen (och badsäsongen) varar från början av maj till slutet av oktober. Den dyraste perioden att resa hit är under juli och augusti. Våren och hösten kan vara fantastiska perioder att resa hit eftersom du då har ön lite mer för dig själv. På vintern bör du inte välja en allt för liten destination eftersom många barer och restauranger stänger ner på vintern - det kan ju vara lite trist. I bergskedjan Sierra de Tramuntana är vädret lite svalare och mer oförutsägbart men här möts du alltid av natursköna omgivningar och fantastiska utsikter.

Så bokar du en billig resa till Mallorca

I sökmotorn här på sidan kan du till att börja med välja om du vill boka en billig resa till Mallorca som en paketresa eller som "Enbart hotell". Om du bokar en paketresa - det vill säga flygbiljett och hotellövernattning- hos Solfaktor så omfattas du automatiskt av resegaranti. Väljer du "Enbart hotell" så är du helt på egen hand vilket till exempel kan vara bra i samband med en kör-själv semester.

Vi hittar de billigaste flygbiljetterna åt dig vilket även inkluderar lågprisbolagens biljetter liksom att vi söker priser på bra hotell på alla de största portalerna. På så sätt vet du att priset alltid är det bästa. Se bland annat vårt stora utbud av all inclusive-hotell.

Resor till Spanien

Läs mer om Spanien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Spanien här

Vad tycker gästerna om på Mallorca?

7,8
Samlade gästomdömen
Baserat på 205 recensioner