Resor till Ialyssos

Ialyssos är kusten på Rhodos västkust och är uppkallad efter regionens forna huvudstad. Det fläktar alltid mer på denna sidan av ön och det kan under vissa perioder bli ganska höga vågor, vilket windsurfarna gillar.

Ialyssos är kusten på Rhodos västkust och är uppkallad efter regionens forna huvudstad.

Det fläktar alltid mer på denna sidan av ön och det kan under vissa perioder bli ganska höga vågor, vilket windsurfarna gillar. Här på västekusten ligger flygplatsen och bland annat orterna Ixia och Trianda.

I Trianda ligger det flera bra restauranger, mysiga tavernor och butiker. Nattlivet är lite lugnare och man sitter gärna och njuter av den vackra solnedgången på någon tavernorna på strandpromenaden.
Vill man ha mer liv och rörelse så är det bara 15 minuter med taxi till Rhodos stad.

Foto: Roger Nabben & Marianne Maroni Block

Nära stranden, som består av både sand och småsten, ligger talrika restauranger, caféer och hotell. Slår du dig ner i en av de många liggstolarna på stranden kan du ofta se windsurfare susa förbi ute på vattnet. Eftersom kusten är vänd mot nordväst är den känd för att ha bra förutsättningar för surfare. Är du nybörjare kan du få undervisning och hyra den nödvändiga utrustningen. Det finns naturligtvis även goda möjligheter att bara koppla av inne på stranden enbart avbrutet av ett uppfriskande dopp då och då i det klara, varma havet.

Nära historiska sevärdheter

När du inte lapar sol på stranden så finns det även mycket annat att hitta på när du reser till Ialyssos. Det finns åtskilliga mini-markets i Ialyssos, men vill du på riktig shopping så är utbudet mycket större inne i Rhodos stad. Det tar inte mycket mer än en kvart att köra eller åka dit in. Även om du inte vill gå i affärer så kan du tillbringa mycket tid med att utforska den stämningsfulla gamla stadsdelen med dess smala, kullerstensbelagda gator och det imponerande korsriddarpalatset. Du kan inte undgå att känna historiens vingslag när du förflyttar dig runt i den gamla Medeltidsstaden, som dessutom står upptagen på UNESCO:s världsarvslista.

Att Rhodos har en lång och spännande historia behöver du faktiskt inte bege dig in till huvudstaden för att konstatera. Några få kilometer in i landet från Ialyssos ligger nämligen Filerimos-berget som av kännare räknas som en av de viktigaste historiska sevärdheterna på Rhodos. Följer du den slingrande vägen från foten av berget upp till toppen av den 267 meter höga kullen kan du njuta av en fantastisk panoramautsikt över det Egeiska havet ända bort mot Turkiet. Trots den vackra utsikten är det dock på grund av arkeologin som Filerimos-berget är så känt. Här låg nämligen en gång i tiden det ursprungliga Ialyssos Akropolis med ett tempel till ära av Athene. När korsriddarna hade herradömet över Rhodos på 1400-talet, byggde de dessutom ett kloster på kullen, vilket liksom ruinerna av templet är ett måste att besöka på en resa till Ialyssos.

Resor till Grekland

Läs mer om Grekland och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Grekland här

Hotell i Ialyssos

Populära hotell i Ialyssos

Grekland, Rhodos, Ialyssos
  • Närmaste flygplats: 5 km
  • Närmaste strand: ca. 450 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Grekland, Rhodos, Ialyssos
  • Närmaste flygplats: 11 km
  • Närmaste strand: ca. 650 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Grekland, Rhodos, Ialyssos
  • Närmaste flygplats: 13 km
  • Närmaste strand: ca. 350 m
  • Internet/Wi-Fi