Resor till Korsika

För den moderna europeiska människan har Medelhavsöarna varit ett rekreationsområde i väldigt många år. Däribland är den vackra pärlan av en ö, Korsika.

Ön ligger strax norr om Sardinien.

Om vi tittar på ön från luften har den formen av en knuten näve med ett utsträckt pekfinger. Denna “hand” är nord – sydligt belägen och pekar mot det italienska fastlandet mot metropolen Genua. I söder är det bara 12 kilometer över Bonifaciosundet till Sardiniens nordspets.

Korsika beskrivs ofta som en vild och vacker ö. Den har ett vilt inland med höga toppar och djupa raviner. Högsta toppen är på 2706 m och kan hittas i Monte Cinto. Ön har mestadels buskar, liksom de andra öarna i Medelhavet. Men här finns även upp till fyrtio arter av däggdjur. I ett skiftande fågelliv, kan vi uppleva korsikaspettmesen. Totalt 40% av områdets anges som nationalpark.

Längs östkusten hittar du vackra sandstränder. Medan landskapet på västkusten mer kännetecknas av branta klippor med vackra små vikar och fjordar.

De två största städerna på ön, Ajejaccio och Bastia, är väl värda ett besök. Korsikas historia är rik och varierad och går tusentals år tillbaka till ca 400 f.Kr. Men här är den mest kändaa figuren väl Napoleon. Han föddes i staden Ajaccio och här hittar du ett stort Napoleonmuseum som du kanbesöka.

Mattraditioner Korsika är en underbar blandning av franska och italienska köket. Vad du bör ta med hem från en semester, är både en av öns viner eller olivolja. I övrigt är ost gjord på fårmjölk värt en smak. Honung produceras här också.

Korsika har beskrivits som en klippa i havet, och det går ju inte att komma ifrån att bergen med sin höjd på upp till 2700 meter dominerar ön, men samtidigt finns här över 1000 km kuststräcka, frodiga dalar, skogar, vinodlingar och stämningsfulla gamla städer. 

Korsika är en pärla i Medelhavet, som trots sin popularitet har förmått skydda och bevara sin natur och genuinitet. Ön Korsika är under franskt styre, men har sin alldeles egna atmosfär, vilken är mycket italiensk inspirerad. Korsika ligger 177 kilometer från den franska kusten och 80 kilometer från den italienska. Korsika är känt och populärt för sin vackra natur som bland annat erbjuder helt orörda skogar, berg och sandstränder samt ett turkosblått hav. Man vårdar naturen väl på Korsika, och mer än en tredjedel av ön utgörs av en stor nationalpark.

Det är inte enbart naturen som är ofördärvad på Korsika. På en resa till Korsika möter man även en mycket autentisk atmosfär i de små idylliska byarna med sina vingårdar och här möter du även en mycket gästvänlig lokalbefolkning.

Resmål på Korsika

Populära hotell på Korsika

Frankrike, Korsika, Porto Vecchio
8,8
Mycket bra
54 omdömen
  • Närmaste flygplats: 34 km
  • Närmaste strand: ca. 1.7 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Frankrike, Korsika, Bonifacio
9,5
Fantastiskt
121 omdömen
  • Närmaste flygplats: 20 km
  • Närmaste strand: ca. 4.8 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Frankrike, Korsika, Lucciana
8,6
Mycket bra
928 omdömen
  • Närmaste flygplats: 5 km
  • Avstånd till centrum: ca. 700 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)


Inspiration och fakta

Korsika är något alldeles för sig själv, och det är frestande att säga något som att ön inte kan beskrivas, den måste upplevas. Det är märkligt hur en ö som är dubbelt så stor som Gotland kan erbjuda en så omväxlande natur och så olika upplevelser. Korsika har blivit beskriven som en klippa i havet och det går ju inte att komma ifrån att bergen med sin höjd på upp över 2700 meter dominerar ön, men samtidigt finns här över 1000 km kuststräcka, frodiga dalar, skogar, vinodlingar och stämningsfulla gamla städer. 

Du kan välja Korsika enbart på grund av badmöjligheterna i det kristallklara vattnet, på grund av de enastående vandringsmöjligheterna, på grund av de måleriska städerna och byarna, eller helt enkelt resa hit just för att ön erbjuder allt detta på en enda gång och därmed få en otroligt omväxlande semester med förmiddagar på stranden, eftermiddagar i bergen och kvällen i en vacker gammal stad. 

Även när det gäller inkvarteringen så har Korsika allt, från spartanska bergsstugor där du hämtar vatten ur en källa och alla matvaror ska transporteras med mulåsnekaravan, via enkla små hotell till moderna semesteranläggningar med all tänkbar komfort. Det är bara att välja. 

Historia

I "Asterix på Korsika" säger man om korsikanerna att de är stolta och känsliga. Man ska naturligtvis alltid vara försiktig med att dra en hel befolkning över en kam, men vår erfarenhet säger ändå att man inte kan komma med en bättre beskrivning av den korsikanska nationalkaraktären. Korsikanerna är stolta över deras land och samtidigt väldigt känsliga för kritik av det. Du kommer mycket långt och får uppleva stor generositet på Korsika genom att behandla landet med respekt, men du kan verkligen komma fel på det om du gör det motsatta. 

Korsika har genom århundradena upplevt besättelse av olika makter, från Pisa 1077–1282 via Genua de nästkommande knappa 500 åren till fransmännen från 1769 fram till våra dagar, enbart avbrutet av kortare perioder med självständighet på 1700-talet. På den tiden hette landets huvudstad Corte, som ligger mitt på ön, och än idag kan det tidvis nästan kännas som om tiden stått stilla i den måleriska staden. Skotthålen från självständighetskrigen kan fortfarande ses på flera ställen i murarna.

Det korsikanska språket talas framför allt inne på ön, där det används som en markering av nationalkaraktären, och de flesta fransmän hänger inte alls med när lokalbefolkningen slår om till corsu, medan italienarna har mycket lättare att förstå eftersom det påminner mycket om den toskanska dialekten!

Natur

Här råder förhållanden som egentligen inte borde beskrivas av andra än riktigt stora författare, fenomen som alla vi andra borde nöja oss med att uppleva och låta bli att berätta om eftersom vårt språk långt ifrån räcker till för att ge dem rättvisa. Detta gäller i hög grad den korsikanska naturen som är oändligt betagande, storslagen, ja till och med majestätisk i sitt omfång och vildhet, den är enastående.

Inte alla har fysiken eller tiden till det stora paketet, den 15 dagar långa vandringsturen längs leden GR 20 från norr till söder över bergen på ön, men kortare bitar är också fantastiskt. Korsika har ett ovanligt stort antal vandringsleder av varierande svårighetsgrad och de är mycket väl beskrivna och utmärkta i guideböcker och på kartor, så alla kan delta.

Men även om du inte har tid, lust eller fysik till att vandra kan du ändå få stora naturupplevelser på Korsika bara genom att ta tåget från Bastia till Ajaccio. Spåren går rakt genom landskapet, bland bergen, och det beror inte enbart på det begränsade antalet sittplatser att många av passagerarna ofta står upp: Utsikten är helt enkelt så imponerande att många använder turen till att fotografera och filma genom fönstren. 

Oavsett om du vandrar, tar tåget, cyklar eller kör bil runt på ön så kommer du med all säkerhet stöta på många frigående kor och grisar. På Korsika är det nämligen tradition att låta djuren gå fritt omkring, därför ska du inte bli förvånad om du möter en ko på din morgonpromenad i någon by, eller om du stöter på en flock nyfikna grisar långt inne i skogen.

Stränder

Till och med personer som vanligtvis inte är så förtjusta i badsemester blir som regel helt begeistrade i den korsikanska kusten och dess kristallklara vatten. Dessutom är den 1000 kilometer långa kusten runt ön oerhört varierad. Du hittar stora sandstränder med barer, livräddare och - ett fåtal veckor om året - många badgäster, men du hittar även otaliga bukter och vikar med klippor, grus och sand som du kan ha helt för dig själv. Det enda som krävs är att du kan tänka dig att gå ett par minuter från bilen.

Ett exempel på omväxling hittar du om du beger dig upp till öns norra spets, Cap Corse. Här kan man gå längs kusten från Maccinaggio upp till Centuri Port längs den gamla stigen som användes av tullarna en gång i tiden på deras patrulleringar, le sentier des douanniers, och längs vägen kan du uppleva fågelreservat, kor(!) som solbadar på stranden, gamla vakttorn från 1600-talet, stora sandstränder, klippbukter och mycket, mycket mera.

Du kan också välja, så som många korsikaner själva gör, att istället för att åka till havet bege sig upp längs en av de större floderna eller vattendragen i inlandet. De parkerar bilen för att sedan vandra upp längs vattnet och hitta sig någon fridfull plats där vattnet skapat en bassäng. Detta är en helt annan form av badsemester, men en stor upplevelse, och vattnet är som regel så rent att man kan dricka det!

Maten och vinet

Det kan inte nog upprepas: Korsika är ett mikrokosmos, där du hittar allt mellan himmel och jord. Eller kanske snarare mellan berg och hav. Blandningen av höga berg, djupa dalar, frodiga skogar och ett kristallklart hav gör att det korsikanska köket har något för alla smaker. När du befinner dig vid kusten kan du njuta av havets läckerheter som fisk, bläckfisk, musslor och languster. När du kommer in i landet kommer du upptäcka Korsikas charkuteritradition, som stammar från de många frigående grisarna som du kan möta i skogar och längs vägar. Korsikanska ostar är inte alltid så koncentrerade, som man kan tro när man läser Asterix, men låt oss konstatera att milda är de sällan.

Att det produceras vin på Korsika, kommer väl knappast som någon överraskning, och mycket mer än det billiga matvin som vi ofta stöter på här hemma. Under ganska många år nu har man satsat mer på kvalitet än kvantitet, och resultatet har inte uteblivit. Korsikanska rödviner är ofta kraftiga med en hög alkoholprocent, vittvinerna är inte dåliga men kanske inte heller utpräglat raffinerade. Ett särskilt kapitel inom vinproduktionen är det söta vinet Muscat från Cap Corse. Vinet finns i många varianter och mitt råd är att du antingen köper den lite dyrare varianten eller håller dig till de som inte är så kraftiga.

Ölbryggning på Korsika är ett nyare fenomen, men inte desto mindre särpräglat och autentiskt. Glöm det vanliga Serena ölet om du inte vill ha något som påminner om en vanlig pilsner hemma, prova istället en Pietra, som är bryggt på kastanjemjöl, en Colomba, med tillsats av makiens örter, eller en av de två versionerna av Torra, den ena med tillsats av myrten och den andra av smultron. 

Städer på Korsika

Det är tankeväckande att förflytta sig runt på Korsika och se alla de små städerna och byarna som nästan ser ut att leva kvar på trots. De inre delarna av ön som utgör omkring hälften av ön rymmen nämligen enbart 10% av befolkningen. Första Världskriget och senare den allmänna utflyttningen från landet har gjort att många byar idag inte ens har en affär som är öppen utanför sommarsäsongen. 

Det är längs kusten och framför allt i de stora städerna Bastia, Calvi, Ajaccio, Ile Rousse och Porto Vecchio, som största delen av befolkningen lever. Både Ajaccio och Bastia har flygplatser och en livlig sjöfart med förbindelser till fastlandet, och då både Frankrike och Italien. Det är livliga städer med ett pulserande handelsliv och små gator i centrum. Framför allt hamnkvarteren i Bastia är mysiga och måleriska.  

Korsikas vackraste städer är dock utan tvekan de något mindre som Bonifacio på den södra delen av ön och den gamla huvudstaden Corte mitt på ön och flera av de små hänförande städerna längs kusten av Cap Corse: Nonza, Erbalunga, Centuri Port....

Marine de Bravone

Marine de Bravone är en klassisk badort under tillväxt som ligger vänd ut mot Medelhavet vid Costa Serena och ligger därmed mellan havet och bergen. Halvvägs mot Bastia från Porto Vecchio uppenbarar sig kuststräckan Costa Serena med flera sandstränder.

Området har ett milt klimat året runt och som särskilt på sommaren inbjuder till badsemester just tack vare de fina sandstränderna och det rena havet, medan omgivningarna bjuder på ett varierat landskap som lätt kan utforskas när solens strålar blir för varma eller gömmer sig bakom ett moln. I det närmsta inlandet hittar man kastanjeskogar, mjuka kullar, berg och ... ej att förglömma otaliga semesteranläggningar som påminner om små byar – dessa byar och området får ändå ses som en oas av lugn och ro. Marine di Bravone är därför en älskad semesterdestination tack vare de otaliga stränderna, den vackra naturen och det underbara havet. Många av stränderna i området är också ordentligt besökta under sommarmånaderna, men det går faktiskt att hitta mindre besökta stränder längs kusten vilka man kan ta sig till längs stigar från vägarna. Dessa avsides belägna stränder ligger ofta i en mindre bukt bakom ett skyddande rev. Observera att en del av dessa även är kända som nudiststränder, så bli inte förvånad om du möter någon solbränd, avklädd man eller kvinna.

Söker man sig djupare in i landet så möter man det ursprungliga och autentiska Korsika med sina floder och berg. Det är även här man kan prova lokala produkter så som ost, kött, honung och likör som Korsika bland annat är känt för. Staden rymmer diverse inköpsmöjligheter samt matställen som huvudsakligen är öppna under sommarhalvåret.

Från april till oktober utövas alla slag av vattensportsaktiviteter så som vattenskidor, surfing, windsurfing med flera. Området är också känt för sina fina vindförhållanden vilket lockat kitesurfare. Slutligen finns det möjlighet att hyra hästar, cyklar med mera för olika turer, fråga på turistkontoret i staden.

Med flyg: Till Bastia flygplats vanligtvis via Paris. Bastia ligger cirka 60 kilometer norr ut längs huvudvägen RN198.

Med färja: Till Bastia hamn, som ligger cirka 5 timmars seglats från Nice (Frankrike), 10 timmar från Marseille (Frankrike) och cirka 4 timmar från Livorno (Italien).

Marine de Lumio

Marine de Lumio ligger nedanför den lilla måleriska staden Lumio, som ligger upp längs klipporna mot kusten. Här hittar du frodiga gröna omgivningar, ett praktfullt inland och trots detta förbluffande få turister.

Det finns varken restauranger, barer eller supermarkets i Marine de Lumio, som har förblivit ett bostadsområde för korsikanerna. Söker du inköpsmöjligheter och matställen får du bege dig de 5 kilometerna till Marina di Santo Ambrogio, som är mycket mer präglat av turismen. Marine de Lumio är med andra ord ett ställe för de som vill ha fridfulla omgivningar, men samtidigt ett centralt läge för att utforska norra Korsika.

Marine de Saint Ambroggio

Staden är en relativt ny destination som har vuxit ut till ett större semesterkomplex på ön och staden är fortfarande under tillväxt. Man hittar en av de bästa och största sandstränderna vid staden där havet närmast påminner om Karibien. Här finns en lustbåtshamn med mer än 200 båtplatser, liksom här även finns utomhus saltvattenpool och tennisbanor.

Om man vill gå ut och äta eller bara få sig en kopp kaffe eller köpa en glass så finns det gott om möjligheter i staden, man ska dock vara uppmärksam på att de huvudsakligen är öppna under den absoluta högsäsongen, eftersom det här är tal om en attraktiv sommardestination.

Sant'Ambroggio ligger vid den lokala järnvägen som förbinder alla kuststäderna mellan Calvi och L'Ile Rousse. Området är präglat av klassisk medelhavsvegetation och vita stränder. De vackraste av dessa stränder är Algajola, Ghjunchitu, Bodri, Lozari, Ostriconi och en bil längre bort Saleccia och Loto - dit man lättast tar sig med båt.

Porto Vecchio 

Porto Vecchio är Korsikas tredje största stad efter Ajaccio och Bastia, men den ger inget särskilt stort intryck när man går runt i de måleriska centrala delarna med sina små trånga gator och massor av matställen.

Porto Vecchio är emellertid betydligt mer än den historiska stadskärnan i den tidigare högt belägna staden som genom tiden har brett ut sig över ett stort område och inte minst har en stor hamn. Staden är känd för sina fina stränder: Cala Rossa, Palombaggia och Santa Giulia. Porto Vecchio är med andra ord en sammansatt stad som både har en pittoresk bykänsla, industri förorter, hamnmiljö och är livligt trafikerad året runt. 

Resor till Frankrike

Läs mer om Frankrike och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Frankrike här