Resor till Ajaccio

Korsikas huvudstad Ajaccio är även öns historiska hjärta. Den gamla stadsdelens smala, snirklande gator och gränder döljer bland annat det hus där Napoleon Bonaparte föddes 1769.

Det store fästningsverket från 1500-talet, Citadelle Miollis, vid hamninloppet vittnar likaledes om att staden genom tidernas lopp har varit uppvaktad av olika makter i regionen. Idag är Ajaccio inte längre centrum för maktkamper mellan genuesare och fransmän utan är istället öns mest kända resmål.

Ajaccio ligger väl skyddat på Korsikas västkust vid foten av de gröna bergen, vilket bidrar till att ge staden dess milda klimat, vilket gör den till en populär destination under det mesta av året. Färjeförbindelserna till det franska fastlandet är naturligtvis en del av anledning till att många som reser till Korsika i första hand bara stiftar en kort bekantskap med Ajaccio. Det finns dock flera goda anledningar till att du bör avsätta mer tid för att lära känna staden under din semester, inte minst om du uppskattar ett avkopplande strandliv och naturupplevelser i kombination med en "storstadssemester".

Hotell i Ajaccio

Populära hotell i Ajaccio

Frankrike, Korsika, Ajaccio
  • Närmaste flygplats: 9 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi
Frankrike, Korsika, Ajaccio
  • Närmaste flygplats: 14 km
  • Närmaste strand: ca. 1 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Frankrike, Korsika, Ajaccio
  • Närmaste flygplats: 13 km
  • Närmaste strand: ca. 300 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)


Semesterguide för Ajaccio

Här nedan har jag sammanställt en liten semesterguide som kort beskriver några av de många upplevelser som väntar på dig på en semester till Ajaccio. Stort nöje och trevlig semester!

Maison Bonaparte

Det är naturligtvis ett måste att styra kosan förbi Napoleons födelsehem på Rue Saint-Charles, när du reser till Ajaccio. Huset var i Bonaparte-familjens ägo under tiden från 1682 till 1923. I och för sig är huset i sig själv inte något särskilt, även om det är inrett och möblerat som på Napoleons tid. Men är du det minsta historiskt intresserad är det svår att inte känna historiens vingslag när du förflyttar dig runt i huset där en av Europas historiskt sett otvivelaktigt mest berömda personligheter tog sina första steg.

Stränderna

Det finns många stränder nära Ajaccio, så här får du rikliga möjligheter att njuta av det soliga medelhavsklimatet. Den mest populära stranden, Plage de Ricanto, ligger ganska exakt 5 kilometer öster om staden i riktning mot flygplatsen. Fortsätter du rakt över till den motsatta sidan av den lilla bukten så finns det även underbara stränder vid Porticcio. Du kan köra dit eller ta färjan (20 min.), som seglar dit över åtskilliga gånger per dag.

Likaledes hittar du ett pärlband av mindre stränder om du förflyttar dig väster ut från den gamla stadskärnan. Vill du helst komma lite bort från de mest hektiska stränderna så kan du eventuellt fortsätta (ca. 12 km) ända ut till Plage de Capo di Feno, som ligger norr om Pointe de la Parata. Vattnet här blir i och för sig djupt lite för fort för att vara barnvänligt, men vill man koppla av på en fridfull strand nära Ajaccio så är detta ett bra bud.

Pointe de la Parata

Korsika är känt för sina spektakulära landskap, och området omkring Ajaccio utgör inget undantag. En av de vackraste utsiktspunkterna nära staden är Pointe de la Parata. På denna smala udde som sticker ut från den norra änden av Ajaccio-bukten kan du dessutom se ett av genuesarnas gamla vakttorn som på 1500-talet var en del av stadens försvar mot piratangrepp. Du kan köra längs D111 (Route des Sanguinaires) ända ut till restaurangen, där ifrån kan du följa en stig den sista biten ända ut till tornet på spetsen av udden, om du inte hellre vill ta ett dopp i det kristallklara vattnet. Utifrån uddens spets har man en fantastisk utsikt över mot Îles Sanguinaires, en liten rad av småöar utanför udden.

Vandringsturer

Korsika är tack vare sin vackra natur och sitt spektakulära landskap ett favoritresmål när det gäller aktiva semestrar, framför allt bland vandringsentusiaster. Det är till exempel här på ön som en av Europas mest legendariska långdistans vandringsturer går: GR 20. Den omkring 180 kilometer långa leden som korsar Korsika på längden från norr till söder tar som regel 14 dagar att genomföra. Det finns emellertid även massor av kortare vandringsturer som är mer lämpliga för dig som bara vill lägga en dag eller två på att vandra. Framför allt om du reser till Ajaccio på våren då temperaturerna inbjuder mer till fysiska aktiviteter är det perfekt att snöra på sig vandringskängorna för att utforska lokalområdet.

Vid Ajaccio kan du till exempel gå längs Chemin des Crêtes (Bergskamsrutten) ut till Pointe de la Parata. Rutten som börjar vid Bois des Anglais och slutar vid Vignola, kan gås av de flesta med någorlunda god kondition och bjuder på talrika, vidunderliga utsikter över kusten ut mot Îles Sanguinaires. Detta är bara en av alla vandringslederna runt Ajaccio. Förhör dig eventuellt lokalt om de olika möjligheterna.

Det korsikanska köket

Oavsett om du har gjort dig förtjänt av en festmåltid efter en lång vandringstur eller om du befinner dig på en riktig livsnjutarsemester, där du inte räknar kalorier, kan du se fram emot de kulinariska upplevelserna på en resa till Ajaccio. Det finns ett stort antal caféer och restauranger i och omkring staden där du kan njuta av det bästa från det korsikanska köket, som nog bäst kan beskrivas som en blandning av det italienska och det franska köket. Tveka inte att prova de lokala delikatesserna. Korsika är känt för sina charkuterier (rökt, saltat eller marinerat kött), men också för soppor och framför allt fiskrätter i särklass. Lockas du av söta frestelser så har du också valt det rätta resmålet oavsett om det bara ska vara en småkaka till kaffet eller en läcker dessert. Sist men inte minst kan du på Korsika låta dina smaklökar göra nya upptäckter bland mängder av ostar, av vilka varje region har sin egen, och så vin såklart.

Lite historia och siffror

Officiellt grundlades Ajaccio på sin nuvarande plats av genuesarna genom byggandet av citadellet år 1492, men området var redan tidigare bebott. Redan under romartiden lär det ha legat en stad på kullen precis norr om det nuvarande Ajaccio. Här har man bland annat hittat romerska mynt och andra föremål från tidigare bosättningar. Ajaccios viktigaste historiska trumfkort är med nutidens ögon sett födelseplatsen för Napoleon Bonaparte. Detta skryter man gärna om än idag även om korsikanerna traditionellt sett har haft ett lite ansträngt förhållande till sina franska landsmän på fastlandet. Den legendariske franske generalens födelsehem är till exempel inrett som ett litet museum, Maison Bonaparte, och runt omkring i staden kan man se statyer och gator uppkallade till hans ära.

I modernare tid har Ajaccio bland annat fått en plats i historieböckerna som den första franska staden som i september 1943 gjorde sig fri från nazisternas besättelse. Under 2: a världskriget utmärkte sig Ajaccio och Korsika dessutom genom att nästan ingen av öns judiska invånare deporterades eller avrättades tack vare beskydd från den övriga befolkningen.

I dag bor omkring 70 000 av Korsikas ca. 340 000 invånare i Ajaccio. De får framför allt under de populära månaderna under sommarsemestern sällskap av besökare från det mesta av världen, vilka huvudsakligen kommer för att uppleva stadens gamla kvarter med de vackra pastellfärgade husen och smala gatorna där det inte enbart finns intressanta sevärdheter, utan även ett stort utbud av trottoarserveringar och små butiker. Livet och ekonomin i Ajaccio domineras också i dag till stor del av turismen. Utanför turistsäsongen till exempel under höstlovet är det därför betydligt stillsammare här.

Transport

Det går färjeförbindelser till Ajaccio från Marseille, Nice och Toulon på det franska fastlandet. Ska du inte ha bil med dig kan du i stället flyga till Ajaccio Napoleon Bonaparte Airport (AJA), som ligger få kilometer öster om stan och har förbindelser till åtskilliga flygplatser i resten av Europa. Där utöver ankommer det ett inte obetydligt antal gäster från kryssningsfartyg till staden på kortare besök, eftersom staden finns med i programmet för många kryssningsfartyg i Medelhavet.

Det finns bussförbindelser in till Ajaccio centrum från flygplatsen. Inne i Korsikas förhållandevis lilla huvudstad är det som regel lättast att transportera sig med buss eller till fots. Det finns även taxibilar men det kan ofta vara svårt att få tag på någon direkt på gatan. Skulle du vilja utforska andra delar av ön under din semester så är Ajaccio en bra utgångspunkt. Men även om staden har järnvägsförbindelse till Corte, Bastia och Calvi, kan det som regel rekommenderas att hyra en bil. Det kan i och för sig vara en vacker resa med tåg, men även en mycket långsam sådan.

Åtskilliga biluthyrningsföretag så som Avis, Hertz och Europcar har kontor på flygplatsen och runt omkring på ön. Du behöver självklart inte hyra en bil under hela semestern utan kan eventuellt nöja dig med att använda dig av hyrbil ett par dagar för att besöka några av de platser på Korsika som inte är så lätta att nå med buss eller tåg. När du bokar din hyrbil kan det rekommenderas att boka den minsta modellen du kan klara dig med. Vägarna på Korsika är ofta ganska smala och antalet parkeringsplatser i städerna är begränsat. Välj dock gärna en bil med en del motorkraft eftersom det kommer göra körningen i bergen, vilket det blir en hel del av, till ett mycket större nöje.

Väder och klimat

Korsika har ett typiskt medelhavsklimat med långa varma somrar och milda men blöta vintrar. Precis som på de andra Medelhavsöarna är vädret i Ajaccio och på resten av Korsika mycket påverkat av det omgivande havet. Mitt på sommaren blåser det ofta en behagligt svalkande vind från havet. Som regel är det soligare och varmare ute längs kusterna, till exempel i Ajaccio, än på öns bergiga inre delar. Reser du till Korsika på hösten är det till exempel inte ovanligt att det är varmt nog för att ta ett dopp i havet samtidigt som det kan falla snö på de högsta bergen i inlandet.

Nyttiga länkar

Här har jag lagt ett par länkar om Ajaccio samt praktiska tips till semestern som förhoppningsvis kan fungera som inspiration inför din semester i denna charmiga Medelhavsstad. Informationen är enbart tänkt som en inspiration så vi reserverar oss för eventuella faktafel. Om du vill ha ytterligare tips till din semester på Korsika så rekommenderar jag att du besöker vår blogg, där hittar du många intressanta artiklar om Ajaccio och våra andra resmål på Korsika. 

???

Resor till Frankrike

Läs mer om Frankrike och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Frankrike här