Resor till Ligurien

Sol, strand, natur och skönhet - du får allt på en aktiv semester i Ligurien

Ligurien ligger i nordvästra Italien, och gränsar till Frankrike i väst, följt av regionerna Piemonte, Emilia-Romagna och Toscana – och sist men inte minst, Medelhavet (eller, Tyrrenska Havet för att vara mer exakt). Faktum är att Ligurien har hela 342 kilometer kust, något som gör regionen omåttligt populär om sommaren. Närheten till havet har naturligtvis satt sin prägel på många aspekter – allt från vegetationen till den traditionella matlagningen. 

Blomsterrivieran, La Riviera dei Fiori

Havet, och de omkringliggande bergen skapar ett speciellt mikroklimat i Ligurien, vilket ger särskilt fördelaktiga förhållanden för växter och blommor. Faktum är, att sträckan mellan Ventimiglia nära gränsen till Frankrike, och Sanremo kallas för La Riviera dei Fiori, Blomsterrivieran. Kulmen av färger, former och blad nås just i Sanremo, staden som kanske är mest känd för sitt kasino, men som också kallas Città dei Fiori (Blommornas stad) och varje år, någon gång mellan januari och mars då våren redan slagit ut i området, håller en blomsterfestival som lockar tusentals besökare som vill beundra de färgglada blomstervagnarna. 

Färgernas region

På tal om färgglatt, så är det inte bara blommorna som bidrar till Liguriens färgsprakande fasad – husen spelar precis lika stor roll. Jag älskar att sätta mig på tåget från Milano och resa iväg söderut. Efter att jag åkt igen de stora slätterna i Lombardiet och Piemonte, märker jag direkt när jag passerar gränsen till Ligurien, för det är precis då husen skiftar färg från grått till pastell. Tåget passerar fasader i ockra, gult och rosa och mellan husen hänger tvätt på tork på linor i solen. På fönstren hänger fönsterluckor i olika nyanser av grönt. Det är urbilden av Italien. Och det är på riktigt. Just fönstren på de liguriska husen har en speciell historia.

Du behöver nämligen inte strosa runt länge i en ligurisk stad innan du märker att många av fönstren de facto inte är fönster – de är ditmålade av duktiga konstnärer. En sorts trompe l'oeil som går tillbaka till sent 1700-tal då Ligurien var en egen republik och styret behövde dryga ut kassan. Man bestämde då att införa en särskild fönsterskatt på alla de hus som hade över fem fönster. Men Liguriens invånare var slugare än sin regering – de undvek skatten genom att mura igen fönstren och ersätta dem med en tecknad version. En tradition som än idag är högst levande (…även om skatten är borttagen).  

Pestons och focaccians födelseregion

Som om havet, färgerna, naturen och de gästvänliga invånarna inte vore anledningar nog att åka till Ligurien, så kan regionen också stoltsera med en förstklassig gastronomi. I regionens huvudstad, Genova, föddes peston en gång i tiden, och numera är den ett populärt tillbehör till pastan över hela världen. Men tro inte att vad som helst får kalla sig pesto – den äkta varan består av basilika från området Pra i Genova, olivolja från den liguriska Rivieran, italienska pinjenötter, parmesanost från Parma, pecorino från Sardinien och vitlök från Vessalico – ja, vill du äta genuin pesto, är det nog lättare att sätta dig på flyget till Genova, än att försöka hitta rätt ingredienser själv. 

Även focaccia, eller på ligurisk dialekt a fügassa, har sitt ursprung i Genova. Redan under medeltiden kunde stadens invånare känna doften av nygräddat bröd när de promenerade genom staden. Idag finns det flera olika varianter på den klassiska focaccia alla genovese, prova till exempel focaccia col formaggio di Recco – en ostfylld variant från staden Recco, som får vem som helst att klappa sig gott om magen.

Sist men inte minst: Cinque Terre

Jag avslutar där jag började – i Monterosso. Staden där jag blev kär i Italien, är också den nordligaste av de fem fiskelägena som ingår i naturreservatet Cinque Terre. Tillsammans med Vernazza, Corniglia, Manarola och Riomaggiore, utgör Monterosso ett landskap som inte går att finna någon annanstans i världen. Det är som att kliva in i en dröm, och gång på gång får du nypa dig i armen för att förstå att du befinner dig mitt i den, i drömmen alltså. Mellan fiskelägena kan du vandra, ta tåget eller åka båt, allt beroende på dina egna ambitioner, men att se fiskelägena från havssidan, är en upplevelse jag varmt vill rekommendera. Och avslutningsvis vill jag ge dig ett litet hemligt tips: om du befinner dig i området runt Cinque Terre och är trött på alla turister – bege dig då till staden Portovenere precis söder om de fem städerna. Minst lika vacker, men inte lika turisttät.

Le Cinque Terre är perfekt för en kombinerad aktiv semester där sol och stränder samt det avslappnade kulturlivet också kräver sin plats, om man undantar de nästan 100 vandringsleder av varierande svårighetsgrad, medan man kan dyka eller njuta av andra vattensporter mitt i denna kulturella oas.

Generellt för Ligurien är att det finns stora möjligheter att stilla badfantastens eller den tålmodige vandrarens behov. Den smala regionen har alltid nära tillgång till havet med sin bergiga natur är det upplagt för en aktiv semester på många fronter.

Resmål i Ligurien

Populära hotell i Ligurien

Italien, Ligurien, Rapallo
  • Närmaste flygplats: 42 km
  • Närmaste strand: ca. 350 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Italien, Ligurien, Rapallo
  • Närmaste flygplats: 40 km
  • Närmaste strand: ca. 650 m
  • Internet/Wi-Fi
Italien, Ligurien, Imperia-Porto Maurizio
  • Närmaste flygplats: 88 km
  • Närmaste strand: ca. 2 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)

Vandringssemester i Ligurien

Det är ingen överdrift att säga, att Ligurien eller Den italienska rivieran, som kustregionen också kallas, är ett sant paradis för alla som älskar att vandra. Som nämnt härovan är det inte minst den berömda nationalparken Le Cinque Terre som lockar i detta sammanhang. Cinque Terre, som ligger längs med kusten, står på UNESCOs världsarvslista på grund av sin unika skönet och det sätt som byar och natur är integrerade i varandra på ett harmoniskt sätt. Området brer ut sig över 12 kilometer, så det är nog till många timmars vandring, om du ger dig gott om tid längs vägen. Det får du nog lust till, för det finns mycket att se på: den frodiga nturen, panoramautsikterna utöver de branta klipporna och det turkosblå havet, och inte minst de helt unika, färgglada kustbyarna, som är så karaktäristiska för Ligurien.

Namnet Cinque (fem på italienska) Terre har sin förklaring i att området rymmer fem små landsbyar, och många väljer att vandra från by till by, medan de njuter av landskapet och havsutsikten under vägen. Landsbyarna heter Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola och Riomaggiore, och har tillsammans cirka 7000 invånare. De grundlades under medeltiden, och den äldsta byn, Monterosso al Mare, härstammar ända bak till år 643. På den tiden flydde folk ut mot kusterna för att unvika invaderande barbarer, och byggde således denna bildsköna stad på klipporna.

Det är dock inte endast Le Cinque Terre, som kan stilla den vandringssugnas lust när resan går till Ligurien. Prova också vandringsturerna i Nationalparken Montemarcello-Magra, som startar i den vackra staden Montemarcello. Längre ner längs kusten ligger nationalparken Portovenere, som inkluderar öarna Palmaria, Tino och Tinetto. Det är relativt lätt att vandra på öarna, och du får uppleva fantastiska utsikter. Du möter sällan stora flockar av turister, och kan därmed njuta av promenaden i lugn och ro.

Cykelsemester i Ligurien

Precis som att Ligurien, färgernas region, är perfekt att uppleva på nära håll i ditt eget tempo med vandringskäppen i handen, är det likaså en upplevelse att upptäcka denna ovanligt vackra kustregion från cykelsadeln. Italien är ett cykelland par excellence, och varken i vackra Ligurien eller i de flesta andra italienska regioner, kommer du att känna dig ensam på vägarna som cyklist. Det finns många möjligheter till att hyra cyklar i städerna och i turistområdena i Ligurien, och några hotell har också cyklar till sina gästers förfogan. Cinque Terre är ett perfekt område att uppleva på cykel, om du inte är rädd för utmaningar och branta backar. Ligurien bjuder dock också på många andra, mindre utmanande, möjligheter för äventyr på järnhästen.

En särskilt behaglig cykeltur kan du, din partner och din familj till exempel uppleva, om ni tar rutten som ofta kallas "Cykel-rivieran" eller Parco Costiero del Ponente. Det är en cykelstig, som löper mellan San Lorenzo al Mare och Ospedeletti. Den är 20 kilometer lång, och du passerar genom den vackra kuststaden San Remo på vägen. San Remo, är i övrigt målet för det mycket kända cykellöpet Milano - San Remo. Ett stort plus med "Cykel-rivieran"-rutten är, att utöver de storslående utsikterna över kusterna, så är den trafikfri. Det ger en fantastisk ro till att bara njuta av turen och omgivningarna.

Golfresa i Ligurien

Ligurien är en riktigt bra golfdestination, så om tid på gräset med golfklubborna i handen tillhör din föreställning om den perfekta semestern, är Ligurien inte ett dåligt ställe att resa till. Du har ett förnuftigt urval av golfbanor att välja emellan, däribland några som tillhör klubbar, och några som tillhör olika resorts. Den golfbana i Ligurien, som har flest rekommendationer av golf-kännare, är Cicolo Golf Degli Ulvi San Remo, som naturligtvis har 18 hål.

Målarkurs i Ligurien

Om du har en konstnärlig ådra, eller önskan om att utvecka en, är Ligurien ett resmål som, med sina oförglömliga landskap och färgstrålande kuststäder kommer att inspirera dig. Konstnärer har alltid flockats omkring Den italienska rivieran, som bland annat är känt för ett helt särskilt ljus, som understryker regionens skönhet. Det finns många möjligheter för att ta lektioner i exempelvis akvarellmålning i Ligurien. Både i form av workshops, och som längre kurser, där den dagliga undervisningen är en central del av din semester. Några resorts, hotell och agriturismo håller också workshops, som deras gäster kan delta i, oftast som extra betalning. Kontakta oss för att höra mer om möjligheterna.

Matlagningskurs i Ligurien

Drömmer du om att kunna röra ihop en pesto, som smakar som att änglarna sjunger? Då har du kommit till rätt ställe, om din semester hålls på Den italienska rivieran. Ligurien är en destination, som i allra högsta grad står för gastronomi i den ytterst välsmakande änden av skalan. Och när det är Italien vi talar om, säger ju det inte så lite. Du kan med fördel integrera en matlagningskurs i din aktiva semester i Ligurien, för här kommer du att få möjlighet attt trolla med några av de bästa råvarorna Italien har att bjuda på. Det finns ett stort urval av matlagningskurser i de områdena i Ligurien, dit det kommer många semestergäster. För att nämna ett exempel, samarbetar vi med det härliga semesterstället Agriturismo L'Amandola i La Spezia, där du har möjlighet att lära dig laga den liguriska specialiteten pesto och pasta, eller marmelad på äkta italienskt manér.

Dykning i Ligurien

Det är inte bara på land som Ligurien har något att utforska. Undervattenslivet utanför kusten ska inte undervärderas, och oavsett om du är nybörjare eller erfaran dykare, kommer Ligurien inte att göra dig besviken. Framförallt den maritima Nationalparken vid Portofino bjuder på många vackra syner, och roliga upplevelser under ytan. Här kommer du att få uppleva en stor variation av färgglada fiskar, bläckfiskar, sjöstjärnor och skaldjur, samt fascinerande korallrev. För erfarna dykare finns möjligheten att komma ut på de större djupen, där du bland annat kan uppleva skeppsvrak på havsbotten!

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Vad tycker gästerna om i Ligurien?

8,4
Samlade gästomdömen
Baserat på 56 recensioner