Resor till Cinque Terre

Om du precis som vi väldigt gärna vill åka på semester till Cinque Terre så får du här en kort guide som hjälper dig att upptäcka - eller återupptäcka - detta fantastiska område. Boka din semester i Cinque Terre med Solfaktor online så kan du se fram emot bra priser och flexibla möjligheter.

Ett besög i Cinque Terre står överst på många av våra gästers önskelista. Lyckligtvis är denna sträcka av den liguriska kusten underbar hela året runt och vi finns här för att hjälpa dig komma underfund med var du ska övernatta och vad du ska se, äta och göra! "Cinque Terre" är det samlande namnet för de fem byarna på Riviera di Levante. Dessa byar eller små städerna Vernazza, Monterosso, Corniglia, Manarola och Riomaggiore utgör en del av en nationalpark och står dessutom av goda grunder upptagna på UNESCO:s världsarvslista. Här kan det vara på plats med en liten varning: Landskapet här kommer nog ta andan ur dig!

"Cinque Terre" betyder egentligen "de fem områdena" vilket syftar på de fem små städerna som ligger så vackert belägna på Den Italienska Rivieran där de närmast klamrar sig fast vid klipporna längs en kort sträcka av den liguriske kustlinjen. Känner du dig spänstig och aktiv kan du gå längs de legendariska stigarna från den ena byn till den andra och njuta av landskapet och den autentiska charmen i var och en av byarna. Kartan över Cinque Terre kan köpas på det lokala informationskontoret och ger dig rätt att gå längs stigarna och använda dig av lokalbussar och tåg utan extra kostnad under din semester.

De fem små byarna i Cinque Terre:

Vernazza
Vernazza ligger vid mynningen av en flod och är en bilfri liten stad som alltid har haft den enda säkra hamnen för segelbåtar i Cinque Terre eftersom hamnen skyddas av en stenpir. Vernazza har ett medeltida slott som byggdes på 1500-talet för att skydda den lilla staden mot pirater. På grund av sin strategiska betydelse har Vernazza alltid varit en välbärgad stad - vilket tydligt framgår av de eleganta gatorna och byggnaderna.

Monterosso
Staden Monterosso har en stor strand och är den nordligaste av de ursprungliga "byarna" i Cinque Terre. Staden delas i två delar (den gamla staden och den nya staden) av en vägtunnel. Denna stad är känd för sitt vittvin och oliver och ligger vackert omgiven av citronträd.

Corniglia
Corniglia är den enda av byarna i Cinque Terre som inte ligger vid havet men å andra sidan ligger den nästan 100 meter över havet på ett klipputsprång omgiven av terrasserade vinodlingar och de branta stupen ner mot havet. Du kommer till denna lilla stad genom att gå uppför 377 trappsteg.

Manarolo
Byn Manarolo är berömd för sin vinproduktion och sitt fiske och anses dessutom vara den äldsta av byarna i Cinque Terre. Denna lilla stad ligger förbunden med det närliggande Riomaggiore av den berömda Via dell'Amore - kärleksstigen.

Riomaggiore
Riomaggiore ligger i södra änden av Cinque Terre och har en liten strand omgiven av höga hus. Denna lilla stad är framför allt känd för sin historiska karaktär och sin fina vinproduktion.

>> Läs också om inspiration för en trevlig påsksemester här

Hotell i Cinque Terre

Populära hotell i Cinque Terre

Italien, Ligurien, Sestri Levante
  • Närmaste flygplats: 58 km
  • Närmaste strand: ca. 100 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Italien, Ligurien, Sarzana
  • Närmaste flygplats: 69 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi
Italien, Ligurien, Riomaggiore
  • Närmaste flygplats: 98 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang

Ta med bra vandingsskor till semestern i Cinque Terre

Precis norr om Cinque Terre ligger staden Levanto, som precis som Portovenere i söder också är kända semesterorter och bra utgångspunkter att utforska nationalparken ifrån. Men det är naturligtvis en speciell upplevelse att bo i en av de fem små Cinque Terre byarna, men du ska boka ditt hotell i god tid. Det är vanligtvis strykande åtgång på hotellrummen under sommarsäsongen - särskilt i augusti när italienarna själva håller semester.

Reser du till Cinque Terre för att njuta en avkopplande semester vid vattnet så sträcker sig säsongen dock ända från mitten av maj till mitten av september. Om du huvudsakligast vill utforska området på en vandringssemester så börjar säsongen redan i slutet av mars och slutar först en bit in i oktober. Är du i hyfsad form så är det bästa sättet att ta sig runt i området på till fots. På vintern är det emellertid inte ovanligt att en del vandringsstigar måste stängas till följd av regnskador. Var även uppmärksam på att eftersom det faktiskt är en nationalpark så måste du köpa ett vandringspass (Carta Parco) för att få använda dig av stigarna mellan byarna. Du kan eventuellt köpa en utökad utgåva av kortet som även inkluderar fritt resande på lokaltåget mellan Levanto och La Spezia

Skulle du trots allt behöva vila fötterna någon dag så kan du eventuellt åka mellan byarna med turbåten som seglar under sommarhalvåret (april till november). På samma sätt finns det tågförbindelse som går flera gånger i timmen. Var dock uppmärksam på att enstaka tåg från La Spezia enbart stannar i Monterosso. Det är ingen mening med att använda sig av bil för att utforska Cinque Terre, det är enbart lokalbefolkningen som får köra in i de fem byarna. Alla andra måste parkera utanför byn om det över huvud taget går att hitta en parkeringsplats. 

Stämningsfulla kuststäder

Trots sin popularitet är Cinque Terre fortfarande en unik upplevelse med sina bildsköna kustlandskap och sitt stämningsfulla landsortsliv. Du kan än idag tydligt känna byarnas långa historia som sträcker sig tillbaka till den tidiga Medeltiden. Lapptäcket av frodiga odlingsterrasser som du ser runt byarna har ännu djupare rötter. De är resultatet av två årtusendens hårt arbete med att förvandla de branta bergssidorna till odlingsbara marker för vin- och olivodling. Idag kan du bokstavligen talat njuta frukten av böndernas hårda arbete när du slår dig ner på någon av restaurangerna, vilka det finns gott om i nationalparkens små byar. En resa till Cinque Terre är i hög grad en möjlighet att fördjupa sig i regionens oemotståndliga gastronomiska läckerheter. 

Du kan lätt ägna en hel semester åt att bara utforska Cinque Terre, som står med på UNESCOs världsarvslista, oavsett om du reser hit för att vandra eller bara för att koppla av i de idylliska kustbyarna. Har du gott om tid är det även väl värt att använda en dag eller två till att besöka några av de andra sevärda städerna i området. Christoffer Columbus' hemstad Genua och Pisa med sitt berömda lutande torn är till exempel upplagda resmål för en dagsutflykt.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Vad tycker gästerna om i Cinque Terre?

8,3
Samlade gästomdömen
Baserat på 55 recensioner