Resor till Moneglia

Somrig badort nära Cinque Terre

Du får en skön känsla i kroppen när du befinner dig i Moneglia. Staden mitt på den Italienska Riviera är nämligen tillräckligt stor för att erbjuda handelsliv och flera matställe - och så pass liten att du kan överskåda den och känna av stadens intima atmosfär. Lägg där till en fin sandstrand.

Moneglia är en riktigt trevlig stad och ett perfekt utflyktsmål som ligger vid havet söder om staden Setsri Levante och norr om det spännande naturområdet Cinque Terre. Stadens historia stäcker sig tillbaka till omkring år 1100-talet vilket man med säkerhet märker när man ser ruinerna av det gamla tornet. Det finns också flera andra spännande historiska byggnader i staden, bland andra kyrkan Santa Croce och det gamla francisanerklostret med samma namn, var det nu bland annat är inrett ett lyx-hotell.

Storslagen natur och fina badmöjligheter

Men de flesta åker inte till Moneglia för att se de historiska byggnaderna som finns, utan för den naturen och de många möjligheterna för vandringsturer i området, eller för att bada. Och Moneglia har en fin strand, som är bra skyddad mot havet av den stora barriären av sten, som avgränsar själva området som används för bad och simning.

Den palmdekorerade staden

Det finns några små palm-kantade gator, var man hittar lokala butiker, caféer och restauranger. Stationen ligger precis i centrum och förbinder staden med omvärlden (både Sestri Levante och de fem små byarna i Cinque Terre) flera gånger i timmen. Därför är Moneglia också en riktigt bra utgångspunkt för de, som önskar att besöka Cinque Terre men som samtidigt inte vill bo in en pytteliten stad.

Enkelt och bekvämt till grannstäderna

Moneglia har också den fördelen, att det är förbundet med Sestri Levante/Riva Trigoso via en tunnel på ca. 5 km (en före detta järnvägstunnel). Tack vare denna tunnel kan man vara i centrum av Sestri Levante på mindre än en kvart och därmed kommer man också lätt på motorvägen som går genom hela Ligurien. Tunneln är enkelriktad och därför är den bara "öppen" 3 gånger i timmen. Från Sestri Levante/Riva Trigoso är det grönt på följande minuttal: 15, 35 och 55 och från Moneglia 5, 25 och 45. Det är alltid trevligt att vänta in grönt ljus tillsammans med de andra bilisterna. Många använder väntetiden till att gå en sväng i supermarketen i Sestri Levante (om man kommer från Sestri Levante) - eller till att ta en tur längs med stranden.

Man kan också nå Moneglia längs den gamla landsvägen över bergen. Det är en längre, smal och snirklig väg, men otroligt vacker och inte särskilt trafikerad.

Berglandsbyn Lemeglio utanför Moneglia

I bergen runt om Moneglia ligger det flera mindre stadsdelar, bland annat Lemeglio, som är en liten samling hus cirka 2 km från centrum. Lemeglio har inga butiker, men en enkel och mycket berömd fiskrestaurang på vägen dit upp, precis som den lilla stadsdelen betjänas av en liten lokalbuss, som kör minst en gång i timmen under dagen och fram till kl. 23 på kvällen. Turen från Lemeglio till centrum av Moneglia tar bara 5 minuter även om vägen är smal och snirklig.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Moneglia

Vad tycker gästerna om i Moneglia?

8,3
Samlade gästomdömen
Baserat på 55 recensioner