Resor till Avignon

Avignon ligger vid Rhöne-flodens sydligaste spets, i hjärtat av Provence. Staden är därför en ideal utgångspunkt för att utforska regionen Provence-Alpes-Côte d'Azur, ett av Frankrikes mest populära resmål. Innan du kaster dig över regionens alla attraktioner, bör du ta god tid på dig att upptäcka själva Avignon, som har mycket att erbjuda den nyfikne resenären. Du kommer snabbt att förstå, varför Avignon var en europeisk kulturstad år 2000, och varför dess gamla stadskärna finns med på UNESCOs världsarvslista.

Välkommen till södra Frankrike med Solfaktor, vi är specialister på resor till området runt Avignon där du bor på noga utvalda hotell på din resa.

Centrum för den katolska världen

Stadens mest iögonfallande kännetecken, är Påvepalatset, Le Palais des Papes, som stoltserar över saden. Här sökte Påve Clemens V tillflykt på 1300-talet, då stämningen i Rom blev fientlig. Palatset, som också huserade sex efterföljande påvar, är en av de största gotiska byggnaderna från Medeltiden, som idag står som en imponerande vittensbörd om den korta period då Avignon var centrum för den katolska världen. Påvepalatset är dock endast en av en pärlrad historiska sevärdheter du kan uppleva på en resa till Avignon i Provence.

NäraLe Palais des Papes, ligger t.ex. katedralen Notre Dame des Dome från 1100-talet, och på kort avstånd härifrån ligger Rocher des Doms. Det har funnits bosättningar i det som idag är Avignon sedan stenåldern, men många av spåren är begravda under moderna gator - dock vet man, att det var på klippan Rocher des Doms som stadens första människor bodde. Härifrån kan du idag njuta av utsikten över staden, floden och Mont Ventoux (berget som är känt framförallt hos cyklister). Korsa eventuellt också floden för att besöka den närliggande landsorten Villeneuve-Lès-Avignon som också är full med gamla byggnadsverk och monument.

Är du intresserad av historia, har du med andra ord massor att upptäcka på en resa till Avignon. Denna vackra sydfranska sad, är dock också känd för sitt levande kulturliv med Frankrikes största konstfestival, spännande teaterföreställnignar och inte minst kulinariska upplevelser. Ta t.ex vägen förbi stadens mest berömda inomhusmarknad, Les Halles, som har öppet året runt.

Upplev det bästa av Provence

Har du en hyrbil på semester, är Avignon en bra utgångspunkt för att utforska några av Provences andra idylliska städer. Många ligger endast en kort bilfärd bort, så du kan enkelt besöka flera av dem på en dagsutflykt. En rekommendation är att åka söderut till Les Baux, eller österut för att besöka de berömda bergslandsorterna Roussillon och Gordes i Luberon Naturpark. Här kan du uppleva både stämningen på marknadern som äger rum varje ecka, samt ge dig ut på vandringar och cykelurer i den vackra naturen. Du behöver inte vara en topptränad vandrare för att njuta av området då här finns stigar för alla nivåer.

Framförallt om du åker till Avignon på höst, vinter eller vår, är det härligt att vandra på stigarna i området - det är det perfekta sättet att uppleva små dolda pärlor som du annars kanske skulle ha missat. Typiskt för södra Frankrike, är det milda klimatet som är härligt året runt. Tycker du om sol och värme, är sommaren naturligtvis den bästa tidpunkten att åka, men om du vill vara aktiv på din semester och t.ex. vandra, är vår och höst oftast skönare. Just på vår och höst är det ofta också färre turister, vilket gör att du har området lite mer för dig själv.

Resor till Frankrike

Läs mer om Frankrike och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Frankrike här

Hotell i Avignon

Populära hotell i Avignon

Frankrike, Provence-Alpes-Côte d'Azur, Avignon
8,5
Mycket bra
1775 omdömen
  • Närmaste flygplats: 89 km
  • Närmaste stad: ca. 200 m
  • Internet/Wi-Fi
Frankrike, Provence-Alpes-Côte d'Azur, Avignon
8,7
Mycket bra
1345 omdömen
  • Närmaste flygplats: 89 km
  • Närmaste stad: ca. 0 m
  • Internet/Wi-Fi
Frankrike, Provence-Alpes-Côte d'Azur, Avignon
8,5
Mycket bra
2082 omdömen
  • Närmaste flygplats: 84 km
  • Avstånd till centrum: ca. 2.5 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)