Resor till Aix-en-Provence

Bland de största städerna i Provence-Alpes-Côte d'Azur regionen får Aix-en-Provence utan tvekan räknas som en av de vackraste. Staden sjuder av sydfransk charm med dess palats från 1500- och 1600-talet, fontänerna, platanträden längs boulevarderna och de trånga gränderna. Aix-en-Provence har dessutom tack vare sina tre universitet en omisskännlig ungdomlig atmosfär.

Elegant marknadsstad

De många studenterna till trots är Aix-en-Provence känd som en mondän stad med en välmående befolkning. Detta är en markant kontrast till Marseille nere vid kusten, som är en av Frankrikes fattigaste städer men ändå värd att stifta närmare bekantskap med. Bland besökande är Aix-en-Provence framför allt känt för sin lokala marknad vilken räknas som en av de bästa i Provence. Därför kan du lätt lägga mycket tid på att utforska den levande marknadsplatsen som ligger i centrum av "gamla stan" och på huvudgatan Cours Mirabeau.

En resa till Aix-en-Provence, som lokalt ofta bara kallas Aix, är även i hög grad en möjlighet till att uppleva det avslappnade gatulivet med mysiga trottoarserveringar. Ta till exempel vägen förbi Deux Garçons, stadens mest kända brasseri från 1792 och som genom tidernas lopp har frekventerats av bland andra stadens son Paul Cézanne och Ernest Hemingway.

Utöver de många caféerna, restauranger och butiker som ligger inom gångavstånd i centrum av staden bör du även ta dig god tid till att utforska några av de intressanta museerna och sevärdheterna i Aix-en-Provence. I Quartier Mazarin hittar du till exempel flera vackra palats och museer som Musée Granet, vars samlingar inkluderar mer än 12 000 verk av bland andra Picasso, Matisse, Monet, Van Gogh och naturligtvis Cézanne.

Utforska Provence

På en resa till Aix-en-Provence har du även perfekta möjligheter till att uppleva många av de andra intressanta städerna i regionen. Natursköna Luberon med de charmiga byarna ligger till exempel inom din räckvidd, liksom både Marseille, Avignon och Arles absolut kan nås på en dagsutflykt.

Oavsett om du reser med barn eller ej och oavsett storleken på din semesterbudget så väntar det dig många oförglömliga kulinariska upplevelser i Aix-en-Provence och resten av regionen. Det milda klimatet med omkring 300 soltimmar om året har inte bara gett denna del av Frankrike optimala förutsättningar för vinodling utan även för produktion av en mängd andra goda råvaror som hittar väg till stadens restauranger. Där förvandlas de till läckra provencalska rätter. Tycker du om sötsaker så bör du inte resa till Aix-en-Provence utan att prova stadens specialitet calisson d’Aix, som påminner lite om marsipan.

Resor till Frankrike

Läs mer om Frankrike och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Frankrike här

Hotell i Aix-en-Provence

Populära hotell i Aix-en-Provence

Frankrike, Provence-Alpes-Côte d'Azur, Aix-en-Provence
9,1
Fantastiskt
1928 omdömen
  • Närmaste flygplats: 26 km
  • Närmaste strand: ca. 41 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Frankrike, Provence-Alpes-Côte d'Azur, Aix-en-Provence
8,9
Mycket bra
1719 omdömen
  • Närmaste flygplats: 26 km
  • Avstånd till centrum: ca. 900 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Frankrike, Provence-Alpes-Côte d'Azur, Aix-en-Provence
9,6
Fantastiskt
242 omdömen
  • Närmaste flygplats: 30 km
  • Avstånd till centrum: ca. 800 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)