Resor till Marseille

Staden grundades för över 2500 år sedan och är nu Frankrikes näst största stad och också den äldsta. Inkluderar man ytterområdena bor det nästan 3 miljoner människor här.

Staden grundades för över 2500 år sedan och är nu Frankrikes näst största stad och också den äldsta. Inkluderar man ytterområdena bor det nästan 3 miljoner människor här.

På en av öarna utanför Marseille ligger Château d’lf, ett förhistoriskt fängelse där romanfiguren ‘Greven av Monte Cristo'(av Alexander Dumas) satt fången.
Marseille är också Europas kulturstad under 2013 med massvis av olika event under året.

 

En äkta smältdegel

Att Marseille är en äkta kulturell smältdegel, kan du bland annat uppleva på en av stadens marknader, där det ibland kan kännas som att du befinner dig på en annan kontinent. Påverkan från kulturer från många olika världshörn, är dock inget nytt fenomen - har har flera olika folkslag bott i flera hundra år.

Maseille är därmed en av Europas äldsta städer, som ursprungligen grundades av grekerna runt år 600 f.Kr. Under tidens lopp har flera folkslagg ockuperat platsen och kämpat om herredömet över staden, på grund av dess goda läge vid Medelhavet. Tack vare hamnen har Marseille också alltid varit en bra inkörsport till Frankrike, både i förhållande till de närmaste grannländerna men också fjärran länder. I samband med öppningen av Suezkanalen 1869 fick Marseille en avgörande roll för Frankrikes handel med Afrika, Mellanöstern och Sydöstasien.

Idag kan cirka en tredjedel av Marseilles invånare spåra sitt DNA tillbaka till Italien. Dessutom har Marseille de näst största korsikanska och armenska befolkningsgrupperna i Frankrike.

Ett kulturellt lyft

Marseille har många år stått i skuggan av andra mer populära resmål på den Franska Rivieran, som Nice, Cannes och St. Tropez. Väljer du dock att åka på semester till Marseille, kan du se fram emot 300 dagar med sol om året, och dessutom har du möjlighet att upptäcka den charmiga gamla hamnen, Vieux Port, och den vackra katedralen Basilique Notre Dame de la Garde.

De historiska sevärdheterna är inte den enda anledningen till att du ska resa till Marseille. I samband med att staden år 2013 hade status som Europeisk Kulturstad, fick staden ett kulturellt lyft och många arkitektoniska pärlor byggdes - till glädje både för lokala och turister. Just Vieux Port fick t.ex. nytt liv med bättre förhållanden för fotgängare och flera små paviljonger med butiker och utställningar. Vi rekommenderar också att du besöker MuCEM (museet för civilisationer i Europa och Medelhavsområdet), vilekt är det första nationella museet utanför Paris. Om du inte bara vill beundra museets arkitektur, kan du också spendera lång tid på utställningarna.

När du efter en dag full med sightseeing i Marseille vill avsluta dagen med en god måltid mat, har du många valmöjligheter. På restaurangerna hittar du rätter från nästan alla världshörn, men Marseilles berömda fisksoppa bouillabaisse är en delikatess som du inte får missa.

Resor till Frankrike

Läs mer om Frankrike och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Frankrike här

Hotell i Marseille

Populära hotell i Marseille

Frankrike, Provence-Alpes-Côte d'Azur, Marseille
  • Närmaste flygplats: 28 km
  • Avstånd till centrum: ca. 0 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Frankrike, Provence-Alpes-Côte d'Azur, Marseille
  • Närmaste flygplats: 26 km
  • Närmaste strand: ca. 500 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Frankrike, Provence-Alpes-Côte d'Azur, Marseille
  • Närmaste flygplats: 32 km
  • Närmaste strand: ca. 500 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)