Resor till Miliou

Miliou är en av de minsta byarna på Cypern med enbart omkring 80 fasta invånare. Byn ligger omkring 25 kilometer från Pafos på den västligaste delen av ön. Tack vare flera vattenkällor ligger Miliou omgivet av citruslundar, mandelträd och vinodlingar. Under den tidiga våren utgör de blommande mandelträden en betagande syn vilket gör byn till ett älskat resmål bland vandrare och naturälskare.

De natursköna omgivningarna och den fridfulla landsortsstämningen kan du emellertid njuta av året runt. Flera av byns traditionella kalkstenshus har omsorgsfullt renoverats och bidrar till stämningen. Reser du till Miliou på sommarsemester och känner för ett uppfriskande dopp i Medelhavet så är det bara 20 minuters bilresa till stränderna vid Polis og Latsi.

I utkanten av Miliou ligger ett kloster, Agii Anargyri, från 1600-talet som numera fungerar som spa-hotell. Tack vare de besökare som på senare år har börjat resa till hotellet och semesterbostäder i resten av byn för att njuta av de avkopplande omgivningarna så finns här också ett par trevliga tavernor där du kan se fram emot god mat och lokala viner!

Utflykter och upplevelser

Större delen av byns invånare arbetar i och för sig i Pafos men det finns även en del som har sin dagliga sysselsättning i Miliou samt som odlar den omkringliggande marken. Detta gör att du på en resa hit kommer uppleva ett mycket mer autentiskt landsortsliv än vad du kan göra i de turistiga semesterorterna längs kusten. Det är dock inget som hindrar att du använder Miliou som utgångspunkt för både sightseeing och strandturer.

Kullarna runt byn inbjuder till både vandrings- och cykelturer. Kanske med någon paus längs vägen på en vingård eller en taverna i någon grannby. Kan du inte klara en hel semester utan shopping så tar det bara en kvart att köra in till Pafos där du har åtskilliga supermarkets, butiker och en marknad som kan täcka dina flesta behov.

Du kan också välja att köra i motsatt riktning till Polis där du också har ett brett urval av mindre supermarkets. Reser du till Miliou kommer du säkert ändå passera Polis några gånger på din väg till stranden eller till Akamas-halvön. Tycker du om orörd natur kan det därför varmt rekommenderas att göra en utflykt till halvön. Det tar bara cirka en halvtimme att köra dit ut för att njuta av fina vandringsstigar och vacker havsutsikt.

Resor till Cypern

Läs mer om Cypern och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Cypern här

Hotell i Miliou