Resor till Cypern

Solfaktor älskar Cypern! Medelhavets tredje största ö lockar med vacker natur, rik historia, härliga stränder och en väldigt gästvänlig befolkning. Alla dagar med solsken, de låga priserna och den avslappnade atmosfären, får turisterna att komma tillbaka till Cypern år efter år. Här hittar du populära semesterorter som Ayia Napa, Fig Tree Bay och Limassol, som bjuder på något för var och en med olika smak. Oavsett om du är ute efter en familjesemester, fest och liv, en romantisk parsemester eller vackra naturupplevelser, har Cypern något för dig. Boka din resa till Cypern med Solfaktor idag.

Cypern som resmål

Cypern är den tredje största ön i Medelhavet. Den ligger öster om Grekland, söder om Turkiet och väster om Syrien. Historiskt sett, har Cypern tillhört Syrien, Egypten, Persien, Rom, Venedig och det Osmanska riket, samt senast England. Idag är ön delad mellan en turkisk del i norr och en grekisk del i söder. Det engelska inflytandet är dock än idag tydligt på ön - här tillämpar man exempelvis vänstertrafik. De många invasionerna på ön genom historian har idag blivit en bonus för de som reser till Cypern. Ön erbjuder nämligen flera olika kulturer och du kan ta del av både grekisk, turkisk, afrikansk och italiensk kultur på ett och samma ställe. Det officiella språket på ön är grekiska, men de flesta cyprioter talar också engelska. Alla Solfaktorns semesterdestinationer på ön ligger på den grekiska sidan av ön, vilken också inkluderar huvudstaden Nikosia och de två andra storstäderna Limassol och Larnaca.

>> Hitta och boka restplatser till Cypern

>> Läs mer om din semester i Ayia Napa

>> Läs mer om din semester i Pafos

Stränder och romantik på Cypern

Cypern är berömd för sina fantastiska stränder, klippiga bukter, härliga matupplevelser och traditionella landsorter. Lokalbefolkningen är öppen och tillmötesgående och ön har ett rikt kulturarv med goda möjligheter för nöjen och shopping. I tillägg har Cypern en vacker natur som bjuder på storslagna upplevelser, framförallt om du besöker Cypern på våren. De flesta åker till Cypern för en semester med fokus på sol och bad, och besöker då de klassiska semesterorterna Ayia NapaFig Tree Bay eller Limassol. En aktiv semester på ön är också populärt. Framförallt vandring i Toodos-bergen.

Enligt legenden är Cypern platsen där Afrodite (den grekiska gudinnan för kärlek och skönhet) föddes. Det betyder att många förälskade par som vill värna om kärleken gärna besöker ön och platsen är också ideal för en romantisk semester för två.

Det finns god infrastruktur på ön, som gör det relativt enkelt att resa runt. Det är värt att hyra en bil för att utforska större delar av ön.

När är det bäst att resa till Cypern?

Cypern är en av de mest solsäkra destinationerna i Medelhavet och du kan i princip resa hit året runt. Ön är känd för sol större delen av året, och har mycket milda vintrar, med endast några få kalla dagar. Det faller inte heller mycket nederbörd mellan november och februari, dock är det något för kallt för att bada. Mellan mars och oktober kan du njuta av härligt medelhavsklimat på Cypern. Juni, juli och augusti är de varmaste månaderna och då kan de bli långt över 30 grader i skuggan. Våren och hösten är vackra perioder att resa till Cypern på, och då är ofta priser på hotell och flyg lägre än på sommaren.

Semesterorter på Cypern

Ayia Napa är den mest populära semesterdestinationen på Cypern och staden blir ibland kallad för Greklands svar på Ibiza. Stället är känt för fest och liv, och här är det full fart från tidig morgon till sen kväll på sommaren. Här ligger fina stränder såsom Nissi och Landa Beach, och lite utanför stan hittar du också Makronissos Beach. Om du vill ha lugn och ro, är Ayia Napa inte rätt val på sommaren.

Fig Tree Bay, som på grekiska kallas Protaras, är en favoritdestination bland familjer som reser till Cypern. Här råder en lugnare atmosfär än i Ayia Napa, och det kristallklara vattnet med långgrunda stränder är perfekta för vattensporter, snorkling och badliv för hela familjen.

Limassol är den näst största staden på Cypern och är också ett populärt resmål. Den vackra marinan, de inbjudande stränderna och de goda shoppingmöjligheterna lockar både par, familjer, äldre och vänner. Limassol är Cyperns svar på Nice, Saint-Tropez eller Marbella, men på ett cypriotiskt vis.

Pafos är en stad på Cypern, som inte alla känner till. Den ligger på öns sydvästra kust och är bland de vackraste på Cypern, både vad gäller stränder och natur. Staden är en av de viktigaste historiska och arkeologiska platserna på ön och år 1980 kom den med på UNESCOs världsarvslista. 

Nikosia, också kallad Lefkosia, är huvudstaden och den största staden på ön. Staden är indelad i två delar av den gröna linjen vilken delar staden i en grekisk-cypriotisk del och en turkisk-cypriotisk del. Den gamla staden gömmer sig bakom venetianska stadsmurar från 1500-talet. För dig som är kulturellt intresserad är det värt att besöka Leventis-museet, det bysantinska museet och Famagusta-porten. Missa inte heller Dragoman Hadzigeorgakis som är ett museum som ligger i ett vackert hus från 1400-talet.

>> Läs mer om din resa till Larnaca

>> Läs mer om din semester till Fig Tree Bay

>> Läs mer om din resa till Grekland

Det tvådelade Cypern

Förhållandet mellan den turkiska och grekiska delen på Cypern har länge varit ansträngt, men har under de senaste åren dämpat sig något. Trots uppmjukning i förhållandet råder det fortfarande mycket bitterhet bland cyprioterna sedan Turkiets invasion år 1974. Om du önskar att passera gränsen mellan de två delarna på Cypern, kan du köpa ett dagspass inklusive hyrbil. Detta gäller endast som du korsar gränsen från den grekiska delen till den turkiska, inte tvärtom. Det är inte möjligt att ankomma till den ena delen och avresa från den andra. Som turist är det sällan några problem att korsa gränsen på en dagstur, men kom ihåg att ta med passet. Det går bilfärjor från Lemesos, i huvudsak till Aten, men till och från hittar du också turer till Rhodos, Patmos, Kreta och Israel. Från norra Cypern (den turkiska delen) finns färjeförbindelser till södra Turkiet.

Flyg och hotell på Cypern

Cyperns största flygplats heter Larnaca International Airpor och är en relativt modern flygplats som tar emot cirka 700 000 passagerare i månaden under högsäsongen varje år. Du kan flyga till Larnaca från de flesta större flygplatser i Sverige och Danmark, ofta med en mellanlandning. Det är relativt kort avstånd till flera av resmålen på Cypros, då de flesta ligger på den södra delen av ön, precis som flygplatsen. 

Solfaktor har under många år erbjudit resor till Cypern och har ett stort utbud charmiga hotell som passar just ditt behov. Du hittar hotell med 3, 4 och 5 stjärnor på Cypern, där alla är handplockade för att säkra dig hög kvalitet. Alla Solfaktors semesterdestinationer på Cypern ligger på den grekiska delen av ön. Denna del inkluderar huvudstaden Nikosia och de två andra storstäderna Limassol och Larnaca. Även om Cypern inte är så stor, finns det alltid något nytt att upptäcka och det kan varmt rekommenderas att du hyr en bil dör att få mest ut av resan. Hos Solfaktor hittar du det bästa alternativt för din resa till Cypern.

Resmål på Cypern

 • Gästrecensioner 8,4
  Ayia Napa
  80 hotell
  Ayia Napa ligger ut mot det turkosblåa havet på sydöstra Cypern. Här kan du njuta av fantastiska stränder, kanske de bästa och mest barnvänliga på ön, och allt du kan önska dig av restauranger. Hyr du en bil har du dessutom en bra utgångspunkt ... för utflykter. Läs mer
 • Gästrecensioner 8,2
  Pafos
  63 hotell
  Pafos är en äkta kulturpärla och självklart upptagen på UNESCO: s lista över världsarv. Här hittar du massor av ruiner från antiken men även en levande stad med ett rikt restaurangliv. Inom kort avstånd finns många badklippor och små stränder.
 • Gästrecensioner 7,6
  Protaras
  44 hotell
  Protaras är med sina barnvänliga sandstränder och fridfulla atmosfär det perfekta resmålet för familjer och par som söker en avkopplande semester på soliga Cypern. Samtidigt är Protaras en bra utgångspunkt för utflykter till områdets spännande ... attraktioner och sevärdheter. Läs mer
 • Gästrecensioner 8,7
  Larnaca
  34 hotell
  Som Cyperns äldsta stad är Larnaca ett spännande resmål som kan skryta med en rik historia, storslagna stränder och ett stort utbud av butiker, restauranger samt attraktioner och denna mångsidiga stads popularitet ökar från år till år.
 • Limassol
  27 hotell
  Limasol är ett perfekt resmål för både familjer och par som vill uppleva den äkta cypriotiska kulturen i kombination med det vackra vädret här vid Medelhavet. Området är även populärt bland de som söker en avkopplande vintersemester eftersom ... temperaturen håller sig relativt hög även under vinterhalvåret. Läs mer

Populära hotell på Cypern

Cypern, Miliou
9,5
Fantastiskt
797 omdömen
 • Närmaste flygplats: 34 km
 • Närmaste strand: ca. 15.9 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Cypern, Ayia Napa
8,7
Mycket bra
466 omdömen
 • Närmaste flygplats: 60 km
 • Närmaste strand: ca. 1.5 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Cypern, Pafos
7,9
Bra
2523 omdömen
 • Närmaste flygplats: 15 km
 • Närmaste strand: ca. 50 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)

Vad tycker gästerna om på Cypern?

8,3
Samlade gästomdömen
Baserat på 137 recensioner