Resor till Cypern

Medelhavets tredje största ö Cypern är känd för sina fantastiska stränder. Vill du inte tillbringa hela semestern med att slappa vid vattnet så har Cypern mycket annat att erbjuda. Runt omkring på ön hittar du massor av spännande spår från en rik historia i vacker natur. Boka en semester på Cypern med Solfaktor idag!

Cypern är en av Medelhavets mest solsäkra destinationer och man kan i princip resa till Cypern året runt. Vintern är mild, våren och hösten fantastiska och sommaren tidvis mycket varm. Här får du genuin gästfrihet, vackra stränder, gastronomiska äventyr och möjligheter för både nöjen, natur, shopping och kultur. Cypern har faktiskt det mesta med allt från charmiga byar till storslagna naturupplevelser och fantastiska stränder.

De flesta kommer till Cypern för att resa vidare till någon av de klassiska semesterorterna som Ayia Napa, Fig Tree Bay eller Limassol. Ayia Napa är den mest populära och här är det full fart på sommaren, några kallar staden Greklands Ibiza. Men vid Ayia Napa ligger också några fina stränder som Nissi och Landa Beach. Lite längre bort ligger också Makronissos Beach. Fig Tree Bay, eller Protaras på grekiska, är familjernas favoritort på Cypern. Här händer inte så mycket som i Ayia Napa men det genomskinliga turkosblåa vattnet inbjuder till att bada, snorkla och sola vid vattenkanten. Limassol är Cyperns näst största stad med en fin marina, massor med stränder och bra shopping. Lite som Nice, St Tropez eller Marbella, men på cypriotiska.

En stad på Cypern som inte alla känner till är Paphos på det sydvästra Cypern. Staden är bland det vackraste på Cypern, både när det gäller stränder och natur. Cypern bjuder också på vacker natur och många åker till Cypern för att vandra i Trodosbergen.

Den nordliga delen av Cypern är sedan 1974 en turkcypriotisk republik. Relationen mellan de två delarna har varit mycket spänd men på senare hår har man långsamt börja prata med varandra igen. Man kan som turist utan större svårighet passera gränsen och sedan återvända igen, men kom ihåg att ta med passet.

>> Läs också om restplatser och sista-minuten resor till Cypern här

Vem passar detta resmål för?

Cypern bjuder på sol och värmen från tidig vår till sen höst och är därför ett av svenskarnas mest populära resmål. Vattnet och de långgrunda sandsträndernahåller hög kvalitet och här finns shopping och alla tänkbara nöjen. Dessutom finns en överraskande vacker natur, speciellt om du reser hit på våren. Om du vill ha lugn och ro, välj inte Ayia Napa på sommaren. Barnfamiljerna kommer trivas vid Fig Tree Bay.

När är det bäst att resa hit?

Ön bjuder på 340 dagar med solsken om året, säger statistiken. Men perioden från november till februari kan bjuda på småkalla dagar. Från mars stiger temperaturen successivt och från aril till oktober faller sällan något regn. Juni, juli och augusti är mycket vara månader då temperaturen kan passera 30 grader i skuggan. Vår och höst är bra tidpunkter för att resa till Cypern och här är priserna på flyg och hotell ofta mycket lägre än på sommaren.

Många reser till Cypern för att njuta av de lugna omgivningarna, de många soltimmarna och de låga priserna i kombination med en ytterst gästvänlig befolkning.
 

Som de flesta av öarna i Medelhavet har också Cypern drabbats av invasioner från främmande folkslag genom tiderna - faktiskt sedan människan kom på hur de kunde transportera sig själva i båtar över havet. Men vad som tidigare var en plåga, är idag en gåva för Cypen, som idag kan erbjuda det bästa av många olika kulturer, och ett öppet och tillmötesgående folkslag som lever av och med turister på gott och ont.

På Solfaktor älskar vi Cyern, för här får vi lite av Grekland, lite av Turkiet, en del Afrika och en del Italien - på en och samma gång. Därför har vi också haft resor till Cypern på programmet hos Solfaktor under många säsonger och alltid med ett fint urval av  hotell på Cypern med charm och plats för att känna sig unik..

Historiskt har Cypern tillhört både Syrien, Egypten, Persien, Rom, Venedig, Osmanska riket och senast England och idag har man delat landet i en turkisk och en grekisk zon. Det engelska inflytandet är tydligt på Cypern, bland annat kör bilarna på vänster sida. Alla Solfaktor semesterdestinationer på Cypern ligger på den grekiska sidan av ön, som också inkluderar huvudstaden Nicosia och de två andra storstäderna Limassol och Larnaca. Öns största flygplats är Larnaca International Airport, vartill du kan dlyga med en mellanlandning från Stockholm, Göteborg, Malmö och Köpenhamn. Flygplatsen har nyligen renoverats och utbyggd, och tar idag emot upp till 700 000 passagerare i månaden på sommaren.

På grund av Cyperns begränsade storlek och koncentration av resmål på den södra sidan är det relativt kort mellan flygplatsen och de flesta destinationerna, däribland naturligtvis till destinationerna i Larnaka-bukten, varifrån du kan se flygen landa och lyfta.

Även om du tidigare har besökt Cypern så finns det alltid något nytt att upptäcka. Cypern är rikt på natur och kultur så turisterna återkommer år efter år. Urforska Cypern med en hyrbil eller på en guidad tur - alla hotell på Cypern är gärna behjälpliga med att boka in dig på rätt tur, däribland till de bästa av öns historiska sevärdheter.

Det delade Cypern

Cyperns norra del är en självständig stat uteslutande erkänd av Turkiet. De flesta besökare föredrar den självständiga republiken framför södern, då det är lättare att komma hit och den är populär bland charterbolagen.

Nicosia, också kallad Lefkosia, är uppdelad i två delar via "den gröna linjen" med den turiska delen i norr. Staden är den största på Cypern. Den gamla stadsdelen, som gömmer sig bakom venetianska murar från 1500-talet, är den mest intressanta. Leventis-museet är en fascinerande plats, Dragoman Hadzigeorgakis är ett museum med ett vackert palats från 1400-talet, det byzantinska museet är sprudlande och Famagusta-porten är vackert bevarad.

Det kan vara svårt att passera över gränsen, i bästa fall kan du få ett dagspass, inklusive bil - om du korsar från söder till norr, men det samma gäller inte åt motsatt håll. Det är inte möjligt att ankomma till den ena delen av ön, och resa hem från den andra delen. Trots att trycket mellan Turkiet och de grekiska grannarna i det Egeiska Havet har lättat, är de flesta greker fortfarande bittra på grund av Turkiets invasion 1974. Gränsformaliteter är besvärliga och kostsamma. Det går bilfärjor från Lemesos primärt till Aten, men till och från också till Rhodos, Patmos, Kreta och Israel. Från norra Cypern finns färjeförbindelse till södra Turkiet.

Cypern är ett populärt resmål året runt, och lockar med en rik historia och en vacker natur som både rymmer stränder, spännande kuster, ett böljande landskap och skogsklädda berg. Kort sagt, är Cypern det perfekta landet för att uppleva Medelhavets alla rikedomar.

Cypern är den tredje strösta ön i Medelhavet, och bjuder på fantastiska stränder, klippiga bukter och traditionella landsorter. Lokalbefolkningen är vänlig, och ön har ett rikt kulturarv. Och så är det här som Afrodite, gudinnan för kärlek och skönhet, föddes - enligt legenden - vilket beyder att det är ett idealt resmål för en romantisk semeter eller bröllopsresa. Solfaktor erbjuder enbart hotell med 3-5 stjärnor på Cypern, och alla är noga utvalda för att säkra att kvaliteten är i topp under hela ditt besök.

Det officiella språket på ön är grekiska, men många cyprioter talar också engelska. Med nya investeringar i cypriotisk infrastruktur, är det nu relativt enkelt att ta sig runt på ön, och det är absolut värt att hyra en bil för att utforska den inre delen av ön.

Resmål på Cypern

 • Gästrecensioner 8,5
  Ayia Napa
  82 hotell
  Ayia Napa ligger ut mot det turkosblåa havet på sydöstra Cypern. Här kan du njuta av fantastiska stränder, kanske de bästa och mest barnvänliga på ön, och allt du kan önska dig av restauranger. Hyr du en bil har du dessutom en bra utgångspunkt ... för utflykter. Läs mer
 • Gästrecensioner 8,9
  Pafos
  64 hotell
  Pafos är en äkta kulturpärla och självklart upptagen på UNESCO: s lista över världsarv. Här hittar du massor av ruiner från antiken men även en levande stad med ett rikt restaurangliv. Inom kort avstånd finns många badklippor och små stränder.
 • Gästrecensioner 7,5
  Protaras
  43 hotell
  Protaras är med sina barnvänliga sandstränder och fridfulla atmosfär det perfekta resmålet för familjer och par som söker en avkopplande semester på soliga Cypern. Samtidigt är Protaras en bra utgångspunkt för utflykter till områdets spännande ... attraktioner och sevärdheter. Läs mer
 • Gästrecensioner 8,6
  Larnaca
  34 hotell
  Som Cyperns äldsta stad är Larnaca ett spännande resmål som kan skryta med en rik historia, storslagna stränder och ett stort utbud av butiker, restauranger samt attraktioner och denna mångsidiga stads popularitet ökar från år till år.
 • Limassol
  27 hotell
  Limasol är ett perfekt resmål för både familjer och par som vill uppleva den äkta cypriotiska kulturen i kombination med det vackra vädret här vid Medelhavet. Området är även populärt bland de som söker en avkopplande vintersemester eftersom ... temperaturen håller sig relativt hög även under vinterhalvåret. Läs mer

Populära hotell på Cypern

Cypern, Pafos
8,0
Mycket bra
1593 omdömen
 • Närmaste flygplats: 15 km
 • Närmaste strand: ca. 50 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Cypern, Limassol
9,7
Fantastiskt
1113 omdömen
 • Närmaste flygplats: 61 km
 • Närmaste strand: ca. 100 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Cypern, Pafos
9,3
Fantastiskt
755 omdömen
 • Närmaste flygplats: 13 km
 • Närmaste strand: ca. 100 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)

Boka din semester på Cypern med Solfaktor

Hos Solfaktor är vi experter på resor till Cypern och vi har varit danskarnas favorit respartner sedan 1999 med det bästa utbudet av hotell, semesterbostäder och lägenheter på denna vackra semesterö. Res med oss på en underbar semester till Cypern. Välj själv om du bara vill boka ditt boende genom oss eller om du vill boka en billig paketresa med flyg inkluderat från Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn.

Du hittar billiga resor till Cypern i sökmotorn på några få sekunder. Knappa in de resdatum du önskar så genomsöker vi automatiskt nätet efter de bästa priserna och förbindelserna med reguljärflyg inklusive de med lågprisbolagen.

Sevärdheter och upplevelser

Båda delarna av Cypern har sin egen unika kultur och spännande attraktioner att erbjuda, så det är värt att överväga att hyra en bil. Cypern har fått sitt namn från det grekiska ordet Kypros, som betyder koppar. Ön har enorma mängder kopparresurser, vilket medförde ett enormt välstånd under antiken då koppar användes för att bland annat tillverka vapen. Öns geografiska läge har, som tidigare nämnt, medfört att ön ockuperats av många länder olika länder genom tidens lopp: Egypten, Syrien, Grekland, Persien, Rom, Makedonien och England för att nämna några. Dessa historier och många fler kan du höra mer om när du besöker den sagolika ön Cypern.

Södra Cypern

Det är i närheten av Larnaca och Limassol som du hittar de bästa stränderna, många semesterorter och små fiskelandsorter. Utanför staden Lemesos hittar du det renoverade Kolossislottet som tornar upp sig över ett landskap av vinodlingar. Vidare längs kusten och lite längre in i landet hittar du Pafos, som nästan sluppit turismens kommersiella utveckling, och mitt emellan souvenirbutikerna hittar du Saranta Kolones-ruinerna. Bergeni den södra delen av Cypern, Troödos-regionen, är oförglömliga. Troödos är fullt med freskomålade kloster från 1400-talet, speciellt anmärkningsvärt är klostret Kykkos. Akamas-halvön på västkusten är ett av de sista och mest orörda ställena längs Cyperns kust, och här hittar du Afrodites Bad samt många olika vandringsleder.

Norra Cypern

Famagusta (Gazimagusa) på östkusten av den turkiska delen av Cypern var en gång den rikaste staden i världen, men är idag en gammal och övergiven stad, om given av venetianska murar. Andra attraktioner inkluderar St. Nikolas-katedralen och Othello-tornet. Norr om Famagusta ligger Salamis, som var Cyperns viktigaste stad innan Kristendomen gjorde sitt intåg. Här hittar man nu landets bästa arkeologiska utgrävning med en restaurerad amfiteater. Kyrenia ligger mitt på nordkusten och är möjligtvis det trevligaste semesterområdet på ön, med sin atmosfäriska gamla stadsdel runt Kyrenia-slottet, och den moderna hamnfronten som är full av liv på turistsäsongen.

Nicosia - historia och turkiska bad

Torget Atatürk markerar centrum av norra Nicosia, och den välbevarade porten Kyrenia ligger endast ett stenkast bort. Det turkiska museet ligger inne i ett kloster från 1600-talet, och det finns en moské - Selimya - som kan dateras tillbaka till 1200-talet. Stadens största turkiska bad hittas i Büyük Hammam.

Avkoppling i Larnaca

Larnaca i den södra delen av Cypern är en avkopplande plats att spendera semestern på. Larnaca bjuder på en härlig strandpromenad med palmer och en fantastisk infrastruktur för turister. I stadens fort från 1600-talet hittar du Larnacas medeltida museum, och nära inpå ligger också det arkeologiska museet. Vid Angeloktisti-kyrkan i Kiti hittar du sällsynta bysantinska mosaiker från 500-talet.

Vinindustri

Limassol är en hamnstad, en populär turistdestination på Cypern samt centrum för vinindustrin. Utöver otaliga hotell, en värld av nattklubbar, tavernor och restauranger, är staden också hemstad för Curium, en av de mest intressanta arkeologiska utgrävningarna på hela Cypern. 

Vädret på din semester i Cypern

Somrarna på Cypern är varma och soliga. Regn ser du nästan inget av från maj till september, då vädret här är mycket stabilt och molnfritt. Cypern har ett typiskt medelhavsklimat som dock ofta är varmare än andra länder i området. Framförallt kustområdena och de centrala delarna av Cypern kan bli mycket varma på somrarna. Svalkande vindar från havet gör dock att semestern blir behaglig. I de bergiga områdena av Cypern, är klimatet generellt kallare och med mer nederbörd. I dessa områden finns också populära semesterorter, där gästerna njuter av det friskare vädret i jämförelse med det vid kusten.

Massor av sol på Cypern

Solen skiner många timmar på Cypern. På sommaren är det cirka 13 timmars sol om dagen, och till och med på vintern skiner solen i genomsnitt 6 timmar om dagen.

Den bästa årstiden på Cypern?

Många åker på semester till Cypern för att njuta av värmen vid kusten på sommaren. Men om du vill undvika den värsta hettan, är det bäst att tillbringa semestern på Cypern på våren då du också kan njuta av alla de färgglada blommorna och besöka de många historiska sevärdheterna utan att riskera värmeslag.

Flygplatser på Cypern

Det finns två flygplatser på ön, i Larnaca och Pafos och hit finns flygförbindelser från större delen av Europa och Mellanöstern. Från flygplatsen kan du ta dig vidare med taxi, vilka mer än gärna skjutsar dig runt på ön, men var beredd på att turistpriser förekommer. De större hotellen har som regel sina egna flygbussar. Norra Cypern har en internationell flygplats i Ercan, men endast turkiska flygbolag flyger därifrån. Samtliga Solfaktors resmål på Cypern ligger på Cyperns sydkust.

Turistinformation

Om du vill ha ytterligare inspiration till din semester på Cypern, eller om du kanske har behov för en del praktisk information i samband med din semesterplanering, kan du med fördel besöka Cyperns officiella turistbyrås hemsida. Här hittar du bland annat en detaljerad karta över Cypern, och en guide till aktuell händelser och event på Cypern.

>> Läs mer om resor till Larnaca här

Vad tycker gästerna om på Cypern?

8,3
Samlade gästomdömen
Baserat på 65 recensioner