Resor till Kalavasos

Den stämningsfulla lilla landsorten ligger fint belägen uppe bland kullarna omkring 5 kilometer från Cyperns populära sydkust. Kalavasos ligger precis mitt mellan Limassol i väster och Larnaca i öster, två av öns största städer och resmål. I jämförelse med dessa större städer så kommer du uppleva en mycket mer fridfull och lantlig atmosfär på en billig resa till Kalavasos. Denna lilla stad har enbart 700 fasta invånare.

Den lilla stadens vitkalkade hus med sina röda tegeltak och de stenbelagda gatorna breder ut sig upp längs backens grönskande sluttning på den västra sidan av floden Vasilikos. Kalavasos namn kommer från det gamla grekiska ordet "vasa", som grovt översatt betyder dal täckt av skog. Här har funnits bosättningar sedan antikens dagar då man ursprungligen använde flodens vatten till jordbruk längs kullarnas sluttningar. Än idag kan du se många citrusträd, olivlundar och annat jordbruk i området omkring Kalavasos.

Den nuvarande lilla staden etablerades emellertid under Medeltiden då man började gräva efter koppar i bergen. Idag är gruvorna som ligger cirka 6 kilometer nordväst om staden stängda men man har bland annat bevarat ett av de gamla gruvtågen. Det finns dessutom ett litet museum här. Det lär även finnas planer på att öppna en av de gamla gruvorna igen för turister. Är du historiskt intresserad är det även ett måste att ta vägen förbi Tenta och Khirokitia, två av de bäst bevarade boplatserna från stenålder i den östra delen av Medelhavet. Den första av de två ligger bara ett par kilometers körning nedanför Kalavasos.

Trevliga tavernor och marknadsdagar

Uppe i Kalavasos märker du tydligt att detta inte enbart är en modern semesterort. Detta är en mycket välhållen liten stad som fått nytt liv i takt med att semesterresenärer som söker efter landsortsidyller har hittat väg hit. Mitt i byn ligger kyrkan Titiotissa som är ganska stor i förhållande till stadens beskedliga storlek. Det finns dessutom flera mindre kyrkor, kapell och en moské i byn. Från torget vid Titiotissa-kyrkan har du en vacker utsikt mot de omkringliggande kullarna och resten av staden.

På stadens små torg hålls det regelbundna marknader. Här ligger även trevliga, familjedrivna tavernor med uteserveringar där du kan betrakta folklivet medan du avnjuter din mat. Det finns dessutom minimarkets och kiosker här som kan täcka de flesta behoven på din resa till Kalavasos.

Aktiv semester och avkopplande strandliv

Hyr du en bil, vilket starkt rekommenderas på en resa till Kalavasos, så kan du lätt köra ner till kusten när du känner för ett dopp i det azurblåa Medelhavet. Ett populärt val är Governor's Beach (cirka 11 kilometer). Precis som Kalavasos ligger denna strand lite avsides och är heller inte särskilt stor men den är i gengäld mycket idyllisk. Här har du en remsa sand vid foten av de vita klipporna där du kan lapa sol eller bada i det kristallklara havet.

Tack vare kustmotorvägen kan du med bil även lätt utforska flera andra kusters stränder eller till exempel besöka Limassol (cirka 35 kilometer) för att shoppa. Det är dock inte enbart med bil du kan bege dig ut på äventyr. Här finns fina förutsättningar för att vandra, cykla och rida i det backiga landskapet omkring Kalavasos. En sådan tur kunde till exempel gå till området vid den stora Kalavasos dammen. Ett perfekt ställe för en picknick.

Det är ungefär 40 kilometer till Kalavasos från den internationella flygplatsen vid Larnaca.

Resor till Cypern

Läs mer om Cypern och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Cypern här

Hotell i Kalavasos