Resor till Warszawa

Warszawa är Polens huvudstad. Under andra världskriget drabbades Warszawa hårt, men nu är allt i stort sett helt återställt.

Många tänker på Warszawa som en grå och disig stad med människor som köar utanför matbutikerna.

Men allt det där är historia nu. Vår tids Warszawa är en sprudlande, modern, nyskapande och vacker storstad. I den gamla staden ligger det många små torg och smala gränder. Staden är full av caféer, restauranger och barer. Nattlivet i Warszawa är intensivt och pulserande.

Kommunikationen i Warszawa fungerar bra, det enklaste och mest bekväma är Metro.

Warszawas flygplats, Warsaw Frederic Chopin Airport (WAW) ligger ca 10 km utanför staden, och det tar ca 30 min med buss.

En äkta Fågel Fenix

Warszawa är Polens huvudstad och största stad, med en befolkning på cirka 1,7 miljoner invånare. Det är landets obestridda ekonomiska och politiska centrum, men också dess kulturella knutpunkt med flera olika teatrar, en erkänd opera och en pärlrad intressanta museum och gallerior. Warszawa är med andra ord ett perfekt mål för en weekendresa till en storstad, för dig som vill uppleva en plats där gammalt möter nytt, och där Väst- och Östeuropa smälter samman.

Få av Europas huvudstäder har upplevt så mycket motgång som Warszawa, och ändå har staden lyckats resa sig gång på gång. Senast blev staden mer eller mindre jämnad med marken under andra världskriget, men har sedan dess byggts upp på nytt, genom en imponerande insats som kulmerade med kungaslottets återuppbyggnad 1971-1984. Idag kan du därför njuta av den trevliga stämningen i den gamla stadsdelen, utan att behöva tänka på att de flesta byggnadsverk faktiskt är av nyare dato.

Idag känner man fortfarande att då Warszawa reste sig från askan efter andra världskriget, skedde detta under inflytandet av en ny ideologi, den kommunistiska. De viktigaste historiska byggnaderna återskapades med stor respekt för gamla ritningar och foton, men utöver det hade stadsplanerarna en vision om att skapa en större och mer öppen stad. Utanför den gamla stadskärnan ägde återuppbyggnaden av Warszawa rum i en socialistisk realism-stil, där monumentala byggnader skulle avspegla styrets makt. En av dessa byggnader, är Kulturpalatset (Palac Kultury i Nauki), som är svår att inte upptäcka. De lokala invånarna har mixade känslor om denna byggnad, men om du vill ha vacker utsikt över staden, är platsen värd ett besök.

Mycket har hänt i den polska huvudstaden sedan Sovjetunionens upplösning, där staden har blomstrat i ett tempo som övergår resten av landet. Har du inte ännu besökt Warszawa, kommer du överraskas över den ekonoiska, kulturella och arkitektoniska boom som förvandlat staden till en modern, pulserande europeisk metropol.

Storstadssemester för hela familjen

Warszawas invånarantal växer stadig, och dessutom fylls staden ofta av turister från hela världen, som kommer för att ta del av den imponerande utveckling som skett under de senare åren - samt dra nytta av den låga prisnivån som fortfarande gäller.

En resa till Warszawa är en utmärkt chans att uppleva en spännande storstad med fascinernade kontraster. Här hittar du en unik mix av pittoreska historiska byggnader, grå bostadsblock och moderna skyskrapor. Det gamla centret bjuder på livliga torg som Rynek Starego Miastra där du kan slå dig ner på en uteservering omgiven av liv och rörelse. Den gröna oasen Park Lazienki är en perfekt plats om du vill ta en paus från storstadslivet för en stund.

Den gamla staden i Warszawa är med sina vackra hus och kullertensgator en perfekt plats för en promenad. Det är också här du hittar många av stadens bra restauranger och barer. För att få en känsla om det gamla Warszawa, ska du besöka Kungapalatset, som trots att det återbyggts från ruiner, är ett måste att besöka för historieintresserade. Det samma kan sägas om nationalmuséet, Muzeum Narodowe, där vi rekommenderar att du hyr en auto-guide för att få mest ut av besöket.

Du kan helt klart ta med barnen på en resa till Warszawa. En av stadens mest familjevänliga attraktioner är det stora centret Copernicus Science Center. På detta interaktiva vetenskapscenter kan både barn och vuxna snabbt få tiden att gå. Centret har också ett planetarium, där man visar spännande filmer.

Resor till Polen

Läs mer om Polen och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Polen här

Hotell i Warszawa

Populära hotell i Warszawa

Polen, Warszawa
8,4
Mycket bra
2221 omdömen
  • Närmaste flygplats: 11 km
  • Avstånd till centrum: ca. 10.3 km
  • Internet/Wi-Fi
Polen, Warszawa
9,1
Fantastiskt
7289 omdömen
  • Närmaste flygplats: 9 km
  • Närmaste stad: ca. 0 m
  • Internet/Wi-Fi
Polen, Warszawa
8,9
Mycket bra
3762 omdömen
  • Närmaste flygplats: 14 km
  • Avstånd till centrum: ca. 3.1 km
  • Internet/Wi-Fi

Vad tycker gästerna om i Warszawa?

9,1
Samlade gästomdömen
Baserat på 7 recensioner