Resor till Polen

Polen har absolut inte fått den uppmärksamhet som semester land, som landet förtjänar. Polen är ett av Europas mest intressanta länder, med både historia, kultur och en natur i en klass för sig. Boka din semester till Polen hos Solfaktor idag!

Polen är beläget i Centraleuropa, vid Östersjöns södra kust, och har sett ett stort uppsving i turismen under senaste åren. Den korta restiden från Skandinavien i kombination med en låg prisnivå på mycket samt en hel del att se och upptäcka gör Polen till ett attraktivt turistland för många. 

Polens huvudstad och tillika största stad är Warszawa som ligger ungefär mitt i landet. Warszawa är också transportknutpunkt i landet men nuförtiden finns ett bra utbud av internationella flygförbindelser även till bl.a. Krakow, Wroclaw och Gdansk.

En ganska stor del av Warszawa förstördes under andra världskriget men mycket har byggts upp igen efteråt. En promenad i gamla stan är ett måste och det är omöjligt att missa Kulturpalatset, den höga byggnad som staden fick som gåva av Sovjetunionen på 50-talet.

Polens andra största stad är Krakow. Denna mysiga stad med sitt berömda slott och ett av Europas största torg har mycket att erbjuda. Som ett mirakel klarade sig nästan hela den gamla stadskärnan från förstörelse under andra världskriget och hela området är idag med i UNESCOs världsarv.

Vid Östersjökusten finner du Gdansk, en stad med en 1000-årig historia med sin vackra gamla stadskärna som främsta besöksmål samtidigt som staden har ett stort utbud av shopping, caféer och restauranger. En kort resa med bil eller buss och du kommer till Sopot som är en sol och bad-destination.

Sopot kallas ofta Polens St Tropez och har sedan länge varit en plats dit de rika och berömda åker på semester. Här finns många spaanläggningar under vintern och härliga stränder längs Östersjökusten att njuta av under sommaren.

Bland övriga besöksmål i Polen finns Wroclaw, en svår stad att uttala (uttalas Vrotswoaw) men desto trevligare att besöka. Wroclaw är en av de äldsta städerna i Polen, vackert belägen på flera öar vid floden Oder. Här finns husfasader i barock och gotisk stil, ett vackert torg och en fin katedral.

En mer okänd destination är Poznan, en stad som verkligen känns polsk och som relativt få turister hittar till. Här finns det gamla torget, museer, och den gotiska katedralen, men också ordentligt med gamla slitna betongbyggnader från öststatstiden. Men kanske är det just det som gör staden speciell.

Vem passar detta resmål för?

Polen är kanske huvudsakligen ett land många besöker för en storstadsweekend där man kan kombinera historia och kultur med shopping, mat och nöjen. Vid Östersjökusten finns dock möjligheter till sol och bad under sommaren och spaupplevelser under vintern.

När är det bäst att åka hit?

Som storstadsweekend eller spaweekend kan Polen besökas under hela året. Klimatet är väldigt likt det i södra Sverige. För sol och bad vid Östersjökusten är det perioden juni-augusti som gäller.

Semester i Polen med Solfaktor

Den norra delen av Polen påminner mycket om hur det ser ut i Sverige, med sina fina kustlinjer ut mot Östersjön. Men det är ändå annorlunda, här får du mycket mer för pengarna.

Gdansk är en vacker stad med en stolt historia. Staden har tidigare varit en sjävständig bystat, men i dag har den vuxit till en modern metropol med över en miljon invånare. Under andra världskriget förstördes stora delar av staden och den blev nästan helt jämnad med marken. Efter denna tragedi skapades dock möjligheten att återuppbygga staden, vilket man gjorde och idag är det en modern stad.

Huvudgatan i Gdansk heter Ulica Dluga och härifrån kommer du enkelt runt till stadens allra största sevärdheter som t.ex. världens största murstenskyrka - Bazylika Mariacka. Om du är intresserad av politik och historia, får du inte missa att besöka 'Pomnik Poleglych Stoczniowców 1970'. Det är världens första minnesmärke för offren under den kommunistiska regimen som styrde landet under många år.

Warsawa - en huvudstad som har allt

Warsawa är inte bara officiellt Polens huvudstad, utan även landets huvudstad rent ekonomiskt och kulturellt. Det är också landets största stad med cirka tre miljoner invånare.

I centrum av staden rinner floden Wisla och denna tillsammans med de fina grönområdena och trevliga parkerna som staden har, gör det extra trevligt att strosa runt och njuta av Warsawa. Det är faktiskt så att ca 1/4 av stadens areal är täckt av grönska.

Staden omskrivs redan på 1200- och 1300-talen men blev först Polens huvudstad 1956. Warzawa har länge varit både ett kulturellt- och industirellt centrum, samt att den en gång i tiden även var Centraleuropas vackraste och mest avancerade städer. Men det var innan staden vann första pris som den mest krigshärjade stad under 2:a världskriget. Warszawa delas i två delar av floden Vistula, och på den västra sidan av staden ligger själva stadskärnan samt den gamla stadsdelen, som sträcker sig norrut. Det är även på den här sidan av floden som de flesta av stadens största sevärdheter ligger.

För den matintresserade så finns det även mycket att välja mellan och utbudet av restauranger i den gamla stadsdelen växer hela tiden. Här serveras allt från polska traditionella rätter till mer traditionellaoch  internationella rätter. Mellan 1949 till 1963 utfördes ett omfattande arbete och man återuppbyggde hela den gamla stadsdelen, som under kriget nästan helt förstördes. Så idag kan man återigen se Warsawas vackra och värdefulla renässans från både 1700- och 1800 talet. Den största och mest betydelsefulla boulevarden i Warszawa är Kungavägen, och den förbinder det kungliga slottet med det som tidigare var det kungliga sommarresidenset - Lazienki palatset.

Den kanske mest kända samt mest betydelsefulla sevärdhet i Warsawa är hela den gamla stadsdelen, och 1982 blev den upptagen på UNESCO´s världsarvslista. Som kontrast till stadens många vackra och gamla byggnader, är det en sticker ut och det är den socialistiska byggnaden - Palac Kultury i Nauki. Den är både överdådig, imponerande och nästan burdus - allt detta på en och samma gång.

Till och från Warszawa

Som Polens huvudstad är Warszawa en stor knytpunkt både för tåg, bussar och flyg oavsett om man reser inrikes eller ska vidare till en annan destination. Från Warszawa går de transatlantiska flyg samt att det är härifrån som det går tåg till många av de övriga städerna i Europa.

Krakow 

Polens näst största stad är den fina och levande storstaden Krakow, och dess gamla stadsdel - Stare Miasto, är ett världsarv och finns på UNESCO´s lista. En fin period att resa hit är under våren.

Det är inte bara den gamla stadsdelen som är något speciellt utan även naturen omkring Krakow, är något helt speciellt. I södra och östra Polen finns en del av Europas mest orörda och ursprunliga natur. För alla naturälskare så är det nästan ett måste, att besöka den vackra nationalparken - Ojcowski och i Tatra bergen, vilket inte ligger långt från Krakow.

Tatra - Polen alpina del

Tatra är namnet på det alpina området i Polen, och här ligger landets högsta berg, Karpaterna. Det är en imponerande syn med sina branta klippor, höga bergstoppar och fina sjöar.
Med sina långa vintrar och korta somrar, gör att det inte når att blir tillräckligt varmt för att all snö ska kunna smälta helt. De bästa perioder att åka på semester till Polen är antingen under senvåren eller tidig höst.

Vandringsrutter

Polen är som en utomhus oas med sin vackra natur och här finns det absolut en forma av aktivitet för alla, oavsett smak eller preferenser. De mest populära vandringslederna ligger i Tatra bergen, men det finns även andra fantastiska alternativ i både Pieniny, Bieszczady eller Karkonosze. En semester i Polen kan med andra ord innehålla både storstäder, höga berg och vackra vandringsleder.

Polens floder

I Mauserien flyter de två floderna Krutynia och Czarna Hancza och om du gärna vill uppleva en av de mest oförstörda platserna i Polen, medan du paddlar kajak, är detta absolut den plats du ska besöka. På sommaren är det inte heller överraskande fullt av båtar på floderna, och du kan själv hyra en båt till din semester, i semesterorter i Masurien, t.ex. Gizycko eller Mikoljaki.

Copernicus

Knappa två timmars körning söderut från Gdansk ligger den vackra medeltidsstaden från 1300-talet, Thorun. Staden grundades av den Tyska Orden år 1231, och det är här som Nicolaus Copernicus föddes år 1473. Mannen som är mest känd för  sitt verk "Himlakropparnas kretslopp". Där han skrev om hur Jorden roterar runt sin axel samt om hur de andra planeterna cirkulerar kring solen, vilket då var helt i motsättning mot den vedertagna uppfattning helt tillbaka från antiken.

Turistbyrå

På Polens Turistbyrås officiella hemsida kan du bland annat få praktiska råd inför din resa till landet, information om sevärdheter, aktuella händelser samt att med hjälp av en interaktiv karta läsa många bra beskrivningar om flera olika destinationer och platser i Polen, så att du kan planera din semester i Polen.

>> Läs också om resor till Tjeckien här

Europeiska kulturstäder i toppklass; en natur som både bjuder på orörda sandstränder i norr, höga berg i söder och vackra sjöar i nordöst; en mängd världsarv; och en fantastisk gastronomi: Polen har något för var och ens smak!

Res med Solfaktor till Polen på din semester och bo på våra hotell och semesterbostäder. Du kan resa till Polen från de flesta flygplatserna i Sverige, antingen direkt eller med en mellanlandning. Vi erbjuder alltid full valfrihet, både när det gäller avresedagar och antal dagar du vill vara borta. Under sommarmånaderna juli och augusti är de mest besökta resmålen städerna längs kusten mot Östersjön medan resmål som Gdansk, Krakow och Warszawa är eftertraktade destinationer för en storstadssemester och kan besökas året runt. 

Paketresa eller enbart hotell?

Hos Solfaktor kan du boka en paketresa, eller enbart en hotellvistelse om du själv vill arrangera din resa till Polen. Om du bokar din resa till ett av resmålen i Polen som ett komplett paket inklusive flyg och hotell så täcks du automatiskt av paketreselagen och resegarantin. I din paketresa kan du lätt även inkludera en hyrbil som då står klar på flygplatsen vid din ankomst eller så kan du boka en transport (transfer) tur/retur från flygplatsen till ditt hotell.

Boka din resa till Polen online och få det lägsta priset!

Det ska vara lätt, tryggt och inte minst billigt att boka en resa till Polen online. Du hittar alltid aktuell information om flygavgångar i sökmotorn som även dagligen jämför priser från alla flygbolag och hotell, på så sätt kan du vara säker på att alltid få det lägsta priset på din resa. Hos Solfaktor samarbetar vi både med de vanliga flygbolagen som till exempel SAS, Norwegian och LOT, men även med lågprisbolag såsom Ryanair och WizzAir som båda har ett stort linjenät och många dagliga avgångar till flygplatser i landet. Om du inte vill boka din semester online eller om du vill kombinera din resa med andra resmål och destinationer på en rundresa i Polen så är du alltid välkommen att kontakta oss.

Därför ska du semestra i Polen

Polen, som delar sjögräns med Sverige och som bara ligger en knapp timmes flygning från Malmö Sturups flygplats, har på senare år erövrat en allt större plats i de svenska resenärernas hjärtan. I takt med att landets enorma kulturarv och rika natur i kombination med en behaglig prisnivå i jämförelse med större och traditionellt mer populära resmål, har blivit mer uppmärksammat av svenska semesterfirare.

Kulturstäder i långa rader

Många väljer att tillbringa en förlängd weekend i en av landets kulturstäder såsom Krakow, Gdansk eller huvudstaden Warszawa, medan andra väljer att tillbringa en hel sommarsemester i landet med en vistelse vid den baltiska östersjökusten som - till mångas förvåning - bjuder på stränder i toppklass. Många väljer även en höstsemester runt de kända masuriska sjöarna i den nordöstra delen av landet (det finns hela 3 000!), medan ytterligare andra föredrar vandringsturer eller klättring i landets vackra berg i söder.

Men för många är trots allt det största dragplåstret i Polen det helt unika kulturarvet som landet har. Polen är det land i den östra delen av Europa som har störst antal platser på UNESCO: s världsarvslista (hela 15 stycken, samt 2 på den så kallade tentativa listan), här ibland Krakows historiska centrum, det historiska centrumet i Warszawa, medeltidsstaden Torún, slottet i Malbork (som till ytan är världens största slott) och de gamla delarna av staden Zamosc.

Bland landets världsarv hittar du även de många vackra träkyrkorna som framför allt förekommer i Podkarpacie-regionen eller Malopolska-regionen i den sydöstra delen av landet och av vilka en del är flera hundra år gamla. Den kyrka som anses vara äldst av dem kan ses i den lilla byn Haczów i Brzozów-socknen i kommunen Gmina Haczów, denna kyrka härstammar ända tillbaka från 1400-talet och är Europas största gotiska träkyrka. Du kan även följa den så kallade träarkitektur-rutten vars olika delar sammanlagt utgör mer än 1 500 kilometer.

Upplev den vackra naturen

Landet kan även stoltsera med ett imponerande antal nationalparker, där ibland Europas största bevarade urskog i Bialowieza Nationalpark. Parken rymmer bland annat den största frigående populationen av europeisk bisonoxe och som för övrigt också har utsetts till världsarv av UNESCO. Parken erbjuder en enastående artrikedom av både djur och växter, lägg därtill att skogens centrala del till stor del utgörs av träd som är över 150 år gamla - något man inte ser i många europeiska skogar längre.

En annan av Polens stora natursevärdheter är Tatrabergen i den sydligaste delen av landet och som utgör den naturliga gränsen till grannlandet Slovakien. Området omkring Tatrabergens högsta toppar, som sträcker sig en halv kilometer upp i luften i form av Polens högsta berg Rysy som dels utgör en nationalpark och som dessutom ar fredat av UNESCO. Utöver de enastående naturupplevelserna med vandringsleder, grottor, vattenfall och floder bjuder området även på en rad trevliga små byar och intressanta sevärdheter.

Valuta för pengarna och en vänlig befolkning

Polens växande popularitet bland utländska turister avspeglar sig även i undersökningar angående nöjdheten bland landets turister: Hela 96 procent av de tillfrågade turisterna har svarat att de var "nöjda med besöket i Polen", medan 85 procent svarade att de kan tänka sig att rekommendera Polen till andra semesterfirare och att återvända till landet under kommande år.

Lägg därtill en tillmöteskommande och hjälpsam befolkning som är känd för sin vänlighet mot turister, landets moderata prisnivå i jämförelse med andra mer traditionella resmål och landets rika gastronomiska traditioner, och då inte minst det goda polska ölet, då blir det svårt att inte ta med Polen som en av dina blivande semesterdestinationer.

En riktigt trevlig semester och välkommen till Polen med Solfaktor Resor

Resmål i Polen

 • Gästrecensioner 9,2
  Krakow
  200 hotell
  Krakow är Polens näst största stad och också en plats som inte förstördes under andra världskriget. Det gör att staden har massor av arkitektoniska skatter att visa, som också bjuder på en inblick i Europas historia. Krakow är dessutom en spännande ... restaurangstad med ett rikt uteliv. Läs mer
 • Gästrecensioner 9,2
  Gdansk
  72 hotell
  Gdansk är den största staden i norra Polen och lockar turister från hela världen, med sitt urval stora historiska kulturella sevärdheter, några av Polens bästa museum och massor av möjligheter till en aktiv semester. Gdansk omtalas ibland som ... Polens kustpärla. I tillägg till det, har Gdansk en stämningsfull julmarknad, perfekt för att komma i julstämning. Läs mer
 • Warszawa
  61 hotell
  Warszawa är en av Europas snabbast växande huvudstäder, som bokstavligen talat har rest sig från ruinerna från 2:a världskriget, och idag är en ekonomisk och kulturell knutpunkt för hela Polen. Se fram emot att upptäcka en fascinerande stad ... full av kontraster. Läs mer
 • Gästrecensioner 8,7
  Sopot
  21 hotell
  Sopot i Polen är en populär kurort och idag är det, förutom de populära spaanläggningarna, den långa, vackra sandstranden som är en av de största attraktionerna. Sopot är perfekt för en avkopplande semester långt från vardagens stress och jäkt. ... Samtidigt ligger den stämningsfulla hansastaden Gdansk inom bekvämt räckhåll. Läs mer

Populära hotell i Polen

Polen, Sopot
9,3
Fantastiskt
1587 omdömen
 • Närmaste flygplats: 19 km
 • Närmaste strand: ca. 1.1 km
 • Internet/Wi-Fi
Polen, Gdansk
9,2
Fantastiskt
2123 omdömen
 • Närmaste flygplats: 17 km
 • Närmaste strand: ca. 11 km
 • Internet/Wi-Fi
Polen, Krakow
9,4
Fantastiskt
3464 omdömen
 • Närmaste flygplats: 14 km
 • Närmaste stad: ca. 0 m
 • Internet/Wi-Fi

Vad tycker gästerna om i Polen?

9,2
Samlade gästomdömen
Baserat på 144 recensioner