Resor till Krakow

Den före detta kungliga staden och tillika huvudstaden är inte bara en av Europas billigaste storstäder utan även en av de vackraste - och bjuder på en värld av historiska och kulturella sevärdheter i europeisk toppklass. Boka en billig semester i Krakow med Solfaktor idag!

Krakow ligger i södra Polen och är landets andra största stad efter huvudstaden Warszawa. Krakow har under senaste åren fått ett rejält uppsving som turistdestination och har blivit ett mycket populärt weekendresmål. Här finns mycket att upptäcka i den gamla stan, numera del av UNESCOs världsarv, och du får mycket för pengarna.

Krakow har en lång historia och arkeologer har hittat fynd som visar att det bott folk på platsen sedan stenåldern. Det vi idag kallar Krakow grundades på 900-talet men det var först på 1400 och 1500-talen som staden fick sin storhetstid och många av dagens mest berömda byggnader uppfördes. Staden fick på nytt stor berömmelse år 1978 när Karol Wojtyla valdes till påve Johannes Paulus II. Han blev inte bara den första icke-italienska påven på över 450 år utan satte också Krakow på kartan då det var i just Krakow han var ärkebiskop. Idag är Påve Johannes Paulus II en stor stolhet för lokalborna och exempelvis flygplatsen är uppkallad efter honom.

Ett besök i Krakow börjar med fördel i gamla stan och det magnifika Marknadstorget, ett av Europas största torg. Som ett mirakel klarade sig större delen av den gamla stadskärnan från förstörelse under andra världskriget så nästan allt du ser idag är i originalskick. Runt Marknadstorget finns flera vackra kyrkor som exempelvis Sankt Adalbert-kyrkan och här finner du vid slutet på året en av Europas vackraste julmarknader.

Krakows andra mest kända besöksmål är det vackra Wawel-slottet som ligger på en höjd ovanför staden och Wisla-floden. Slottet har under många sekel varit en symbol för Krakow och det var här stadens första bosättningar uppfördes.

Men Krakow har betydligt mer att erbjuda än bara gammal arkitektur. Här finns många utmärkta restauranger, mysiga kafeer och bra shopping. Det är också en prisvärd stad där du får mycket för pengarna.

Vem passar detta resmål för?

Med sin långa och rika historia är Krakow förstås ett intressant resmål för dig som är intresserad av historia, arkitektur och kultur men det är också ett resmål för dig som söker en lugn och mysig weekendresa. Staden är kompakt, det är enkelt att upptäcka staden till fots och det finns mycket att se och göra.

När är det bäst att åka hit?

Krakow kan utan problem besökas under hela året men vädret skiljer sig en hel del. Klimatet är inte helt olikt det i södra Sverige vilket innebär kalla och snöiga vintrar. Många tycker dock att staden är både mysig och stämningsfull att besöka under vinterhalvåret. Maj-september är de varmaste och mest solsäkra månaderna.

Semester i Krakow med Solfaktor

I Krakow kan du upptäcka en värld av sevärdheter som på olika sätt speglar viktiga perioder i en europeiska historian. Den gamla storstaden präglas av vackra byggnader och ett välbevarat medeltida centrum.

Krakow är idag med sina drygt 765 000 invånare den näst största staden i Polen efter huvudstaden Warszawa. Fram till 1596 var det dock Krakow som var landets huvudstad då kungen hade sin residens här. Stadens historia sträcker sig dock ännu längre tillbaka. På Wawelhöjden, som ligger söder om Krakows gamla stadsdel, har man funnit spår från människor från stenåldern och man vet med säkerhet att här fanns fasta bosättningar redan på 300-talet. Den lilla landsorten växte sig med åren större, både i storlek och betydelse, för redan på 900-talet beskrivs den som en viktig handelsstad av en spansk handelsman. Krakow var också en stad, där konst och konsthantverk blomstrade i mötet mellan Öst- och Västeuropa. Staden rymmer dessutom ett av de äldsta universiteten i Europa, Universitetet Jagiellonski från 1364, där bland annat Nicolaus Kopernikus och Påve Johannes Paulus II har studerat.

Sevärdheter

Listan över intressanta, kulturhistoriska sevärdheter i Krakow är lång. Detta är i sig själv anmärkningsvärt, då flera av de andra större städerna i Polen ödelades under Andra Världskriget. Krakow försonades dock dessa våldsamma ödeläggningar då den tyska militärmakten utsåg staden till huvudstad för generalregeringen i Polen (namnet för myndigheterna i de områden som hade intagits av Tyskland, men inte var medlemmar i det tyska riket). Denna unika status, som är den primära anledningen till att det medeltida centrumet fortfarande är välbevarat, innebar dock inte, att stadens invånare förskonades. Den nazistiska generalguvernören Hans Frank, som slog sig ner i Wawelslottet, stod bland annat bakom avrättningen av akademiker från universitetet, och skickade cirka 55.000 av stadens judar till koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau, vilket lämnade det judiska kvarteret Kazimierz tomt.

Nästan oavsett var du går i den gamla stadsdelen, kommer du tydligt känna av historiens vingslag. Wawelslottet, katedralen med kungens sakrofager, Kazimiers - vars gator återigen är fulla av liv - och den stora medeltida marknadsplatsen tillhör de saker som du absolut inte bör missa på din resa till Krakow. Därtill kommer flera spännande museum i staden, vars utställningar du kan spendera flera timmar på att besöka.

Vill du ha en bra överblick över staden och dess sevärdheter, kan du eventuellt promenera en tur längs den så kallade "Kungavägen". Det är den rutt, som leder från minnesmärket för Slaget vid Tannenberg norr om den gamla stadsdelen, förbi bland annat stadens kända stadsport, marknadsplatsen Rynek Glownu, universitetsområdet och åtskilliga kyrkor innan du hamnar på toppen av Wawl-höjden.

Boka online och få det bästa priset

Välj först om du vill resa till Krakow från flygplatsen i Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn - så hittar vår intelligenta sökmotor de bästa priserna på flygbiljetter åt dig. Välj därefter ett hotell i Krakow som passar just dig. Vi sätter samman det hela till en paketresa som är säkrad av resegaranti och till ett pris som du inte hittar bättre någon annan stans. Komplettera din bokning med en hyrbil för optimal frihet och flexibilitet på resan.

>> Läs även om resor till Gdansk här

Kulturellt och historiskt, finns det inte någon annan stad i Polen, som kan mäta sig med Krakow. Här kan du gå på upptäcktsfärd bland en värld av sevärdheter, som avspeglar viktiga epoker i Europas historia. Denna gamla storstad, som ligger på gränsen till Tjeckien och Slovakien i den södra delen av landet, har således nästan allt du kan önska dig vad gäller vackra byggnader i det välbevarade medeltida centrem (som finns med på UNESCOs världsarvslista sedan 1978).

I kombination med den före detta kungastadens mycket tilltalande, avslappnade atmosfär med ett rikt café- och butiksliv, är Krakow ett perfekt resmål för en kulturresa eller en oförglömlig storstadsseemester. När du reser till Krakow får du mycket för pengarna, och goda upplevelser utan att behöva trängas med massor av turister.

Hotell i Krakow

Populära hotell i Krakow

Polen, Krakow
9,4
Fantastiskt
3930 omdömen
  • Närmaste flygplats: 13 km
  • Närmaste stad: ca. 0 m
  • Internet/Wi-Fi
Polen, Krakow
9,3
Fantastiskt
2937 omdömen
  • Närmaste flygplats: 18 km
  • Närmaste stad: ca. 0 m
  • Internet/Wi-Fi
Polen, Krakow
9,1
Fantastiskt
2257 omdömen
  • Närmaste flygplats: 14 km
  • Närmaste stad: ca. 0 m
  • Internet/Wi-Fi


Boka en billig semester i Krakow idag

Hos Solfaktor är vi experter på resor till storstäder i Europa och vi har varit danskarnas favoritrespartner sedan 1999 med det bästa urvalet av hotell, semesterbostäder och lägenheter i detta fantastiska semesterland. Res med oss på en underbar semester i Krakow. Välj själv om du bara vill boka ditt boende genom oss eller om du vill boka en paketresa som inkluderar flyg från Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn.

Restauranger och butiker

Det är inte bara på grund av det fantastiska medeltida centrumet, som Krakow idag är populärt bland resenärer. Framförallt efter kommunismens fall, har staden blomstrat och har idag allt det man kan önska sig av en storstad: ett levande kulturliv, samt en värld av goda restauranger, caféer och barer - och naturligtvis shoppingmöjiheter.

I Polen äter man tradtionellt dagens första mål mat på eftermiddagen, medan kvällsmaten endast utgör en lättare måltid. I en storstad som Krakow, med många internationella besökare, kan du dock äta både lunch och middag på mer "normala" tider. Det finns en stor variation av restauranger i stan, och du kan äta både kinesiska dumplings eller italiensk pizza om du inte vill kasta dig ut i det lokala kökets härligheter - men om du är äventyrslysten, rekommenderar vi dig att smaka på de lokala specialiteterna.

Utflykter

Cirka 10 kilometer sydost om Krakow, kan du besöka en 700 år gammal saltmina i Wielczka. Minan som är fördelad på nio etager och rymmer över 50 kilometer gångar, finns med på UNESCOs världsarvslista. På guidade turer kan du komma ner i en fascinerande underjordisk värld, med kamrar, kapell, statyer och en komplett katedral utskuren ur saltstenen. Ta med sköna skor och en varm tröja, då temperaturen nere i minan ligger på runt 14-16 grader.

En annan plats, som är väl värt ett besök, trots sin dystra historia är Auschwitz-Birkenau. Detta koncentrationsläger, som var det största av de 6 läger nazisterna uppförde under Andra Världskriget, ligger cirka 60 km väster om Krakow. Det är inte svårt att påverkas av omgivnignarna, där en miljon judar miste livet. En stor del av byggnaderna står precis så, som de gjorde i januari 1945 då lägret befriades. Auschwitz-Birkenau står som en vittnesbörd över en av de mörkaste perioderna i Europas historia, och är ett måste att besöka för alla som är historieintresserade.

Transport

Den gamla stadskärnan i Krakow utforskas lättast till fots. Du kan till exempel följa ovannämda Kungaväg eller också bara strosa runt på måfå. Det finns massor att se inom ett förhållandevis litet område. Det finns dock också ett nätverk av bussar och spårvagnar i Krakow om du snabbt vill ta dig runt eller vila fötterna. Det är bäst att köpa biljett innan du stiger på vilket du gör i kiosker och automater.

Om du endast ska stanna inom stadsgränsen är det ingen mening att hyra en bil. Det kan dock vara en bra möjlighet om du vill åka vidare från Krakow eller bege dig ut på utflykter till sevärdheter i regionen.

Krakow flygplats (John Paul II International Airport Kraków - Balice) ligger i Balice cirka 12 km väster om staden. Detta är den näst största flygplatsen i Polen och betjänas av en rad bolag med rutter till större delen av Europa - däribland easyJet, Ryanair, Norwegian och SAS som har direkta rutter från Köpenhamn och Stockholm. Det tar cirka 1½ timme att flyga till Krakow.

>> Läs mer om semester i Polen

Resor till Polen

Läs mer om Polen och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Polen här

Vad tycker gästerna om i Krakow?

9,3
Samlade gästomdömen
Baserat på 22 recensioner