Resor till Krakow

Krakow är Polens näst största stad och ligger i den södra delen av landet, vid floden Wisla. Staden omtalas ofta som Polens kulturhuvudstad och är ett charmigt resmål som lockar besökare från hela världen. Här kan du utforska arkitektoniska skatter, historiska sevärdheter och en livlig kulturscen. Boka en billig resa till Krakow med Solfaktor redan idag.

Krakow som resmål

Krakow ligger i södra Polen och är landets näst största stad efter huvudstaden Warszawa. Krakow har under de senaste åren fått ett enormt lyft som turistdestination, framförallt för att den fint bevarade stadskärnan är full med kulturskatter från medeltiden och dessutom finns med på UNESCOs världsarvslista. Kulturellt och historiskt är det nästan ingen annan stad i Polen som kan mäta sig med Krakow. Här kan du bege dig ut på upptäcktsfärd bland flera sevärdheter som speglar olika viktiga epoker i Europas historia. Denna gamla storstad, som ligger nära gränsen till Tjeckien och Slovakien, har nästan allt du kan önska. Stadens mycket tilltalande och avslappnade atmosfär, med ett rikt café- och butiksliv gör Krakow till det perfekta målet för en kulturresa eller en långweekend med shopping och upplevelser. När du reser till Krakow får du mycket för pengarna!

Attraktioner och sevärdheter i Krakow

Ditt besök i Krakow kan med fördel starta i den gamla stadskärnan, på marknadstorget Rynek Glowny, ett av Europas största torg. Som ett mirakel överlevde större delar av Krakows centrum andra världskrigets förstörelse, så nästan allt du ser är i ursprungligt skick. Det finns flera vackra kyrkor runt torget, såsom St. Adalbert’s Church. Det historiska rådhustornet på torget, är från 1300-talet och ger en fin utsikt över staden. Runt den gamla stadsdelen hittar du parken Planty som bjuder på en grön oas mitt i stan.

Krakow har också en pulserande kulturscen med teatrar, konserter, festivaler och konstutställningar som äger rum året runt. I Kazimierz-området hittar de flera vackra restauranger, caféer och konstgallerier samt ett stort folkliv. Stadsdelen var en gång den gamla judiska delen av staden, men är idag ett chict område som lockar både unga och gamla. Det är också här du hittar Schindlers fabriksmuseum som ger en insikt i stadens historia under andra världskriget.

Wawel-katedralen, officiellt känd som Archcathedral Basilica of Saint Stanislaus and Saint Wenceslaus, är ett av Krakows mest kända turistmål. Det är en katolsk katedral som ligger på Wawel-höjden tillsammans med Wawel-slottet. Katedralen är nästan 1000 år gammal. Slottet är en nationalskatt som fungerat som kröningsplats för polska monarker. Idag är det ett museum med en imponerande samling konst och historia. Slottets borgård är en av de vackraste i Europa.

Cirka 10 kilometer sydöst om Krakow kan du besöka en 700 år gammal saltmina i Wieliczka. Saltminan, som är fördelad på nio olika nivåer och rymmer över 50 kilometer gångar, finns med på UNESCOs världsarvslista. På guidade turer kan du komma ner i den underjordiska världen med kamrar, kapeller, statyer och en komplett katedral utskuren från saltminan. Det rekommenderas att ta på sig sköna skor och att ta med en varm tröja då temperaturerna i saltminan ligger runt 14-16 grader.

En annan plats som bör besökas, trots den mycket dystra förtiden, är Auschwitz-Birkenau som ligger cirka 60 kilometer väster om Krakow. Koncentrationslägret var det största av de sex lägren som nazisterna upprättade under andra världskriget och det är svårt att inte påverkas av omgivningarna här, där över 1 miljon judar miste livet. En stor del av byggnaderna står fortfarande kvar så som de lämnades år 1945. Auschwitz-Birkenau är en vittnesbörd över en av de mörkaste tiderna i Europas historia och det är nästan ett måste att besöka både för historieintresserade men också för andra resenärer.

>> Läs mer om din resa till Polen här

>> Läs mer om din resa till Warszawa här

>> Läs mer om din resa till Gdansk här

Julhandel i Krakow

Från den 24:e november till den 1:e januari 2024 kommer du kunna uppleva en förtrollande atmosfär med julhandel i Krakow. Stadens stora torg, Rynek Glowny, förvandlas då till ett vinterparadis i glittrande skrud, med flera juleljus och imponerande julgranar. På en resa med julshopping i Krakow kommer du vandra på mysiga gator medan du upplever körer och orkestrar som sjunger in julen. På julmarknaden i Krakow hittar du ett stort urval bodar som säljer traditionell polsk mat, julpynt, hantverk, leksaker, keramik och lokala konstverk.

I Krakow kan du kombinera julhandeln med besök i den praktfulla, gotiska kyrkan St Maria från 1300-talet, som har Europas största altare från medeltiden.

Matupplevelser och uteliv i Krakow

Krakow erbjuder ett spännande utbud både traditionella och internationella restauranger. I den gamla stadsdelen hittar du en rad restauranger som serverar lokala specialiteter och i den modernare delen av Krakow hittar du restauranger med en internationell prägel och smaker från världens alla hörn.

Utelivet i Krakow är pulserande och har något för allas tycke och smak. I den gamla stadsdelen hittar du många uteställen och barer med en livlig atmosfär. Önskar du mer feststämning kan du ta turen till gatan Szewska som är känd som en riktig partygata med flera stora nattklubbar som håller igång till tidig morgon.

När är det bäst att resa till Krakow?

Krakow kan du utan problem besöka året runt, även om vädret förändras mycket under årets lopp. På vintern kan det vara kallt med mycket snö. Många tycker ändock att staden är mysig och stämningsfull att besöka under vinterhalvåret. Perioden maj-september är de varmaste och mest solsäkra månaderna.

Flyg och hotell i Krakow

Du kan enkelt flyga till Krakow från flera svenska och danska flygplatser till Krakow-Balice (KRK). Krakows flygplats ligger cirka 12 kilometer från stadskärnan, i Balice. Detta är Polens näst största flygplats vilken betjänas av flera olika flygsällskap med rutter till större delen av Europa.

Krakow erbjuder ett brett urval övernattningsmöjligheter för både familjer, par och vänner. Du hittar både större hotell med flera faciliteter, samt mysiga boutiquehotell och lägenheter. Oavsett vad du har för preferenser hittar du något som passar dig hos oss. Boka en billig resa till Krakow och Polen med Solfaktor redan idag.Hotell i Krakow

Populära hotell i Krakow

Polen, Krakow
9,4
Fantastiskt
4389 omdömen
  • Närmaste flygplats: 13 km
  • Närmaste stad: ca. 0 m
  • Internet/Wi-Fi
Polen, Krakow
9,5
Fantastiskt
1555 omdömen
  • Närmaste flygplats: 13 km
  • Närmaste stad: ca. 0 m
  • Internet/Wi-Fi
Polen, Krakow
9,4
Fantastiskt
1840 omdömen
  • Närmaste flygplats: 20 km
  • Närmaste stad: ca. 0 m
  • Internet/Wi-Fi


Resor till Polen

Läs mer om Polen och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Polen här

Vad tycker gästerna om i Krakow?

9,2
Samlade gästomdömen
Baserat på 59 recensioner