Resor till Malta

Malta både som land och ögrupp, anses vara det sydligaste landet i Europa och har ett varmt, stabilt klimat nästan året runt. Här kan du njuta av sol och strandliv, vacker natur, överkomliga priser och historiska upplevelser. Utforska de smala gatorna i Valletta och upptäck öns många sevärdheter och unika kulturarv. Boka din resa till Malta med Solfaktor redan idag!

Malta som resmål

Malta är en ögrupp i Medelhavet söder om Italien och är en av världens minsta stater. Malta består av tre stora öar; huvudön Malta, samt de mindre öarna Gozo och Comino. Det bor sammanlagt knappt 500 000 människor på de 3 öarna. De flesta bor på huvudön Malta, där huvudstaden Valletta är centrum i ett större urbant område kring Grand Harbour. Malta blev en självständig stat 1964 efter att ha varit koloniserat av Storbritannien sedan 1814. Malta är idag medlem i EU och är unionens minsta land att semestra i.

Människor har bott på Malta i över 7000 år. Östgoterna, fenicierna, araberna, fransmännen och engelsmännen har alla bidragit till att forma dagens Malta genom historien. Dagens befolkning är huvudsakligen malteser med anor från araber, italienare och britter. Efter 150 år av nära relationer med Storbritannien är engelska det officiella språket, tillsammans med maltesiska, som är en arabisk dialekt. Många av städerna har typiska engelska namn som bland annat St. Paul´s Bay och St. Julians medan andra platser har lokala namn som Marsaxlokk, Birzebbuga och Cirkewwa

>> Läs mer om din semester till Qawra

>> Läs mer om din semester till  St. Julians

>> Läs mer om din semester till  Sliema

Det finns flera populära stränder med resorts på Malta. En av dem är Mellieha Bay som är en av de vackraste stränderna på Malta. Staden Mellieha är en livlig stad högt uppe i bergen och byggd över och runt en av de vackraste stränderna på ön. Mellieha Bays barnvänliga och långgrunda strand gör Mellieha till ett perfekt resmål för barnfamiljer på semester på Malta. En annan vacker vik som är värd att resa till är St. Paul´s Bay. En vik som består av tre semesterorter: St. Pauls Bay och de livligare Bugibba och Qawra

Huvudstaden Valletta 

Maltas huvudstad Valletta ligger på öns nordöstra kust, på en udde mellan Grand Harbour och Marsamxett Harbour. Staden kallas ofta "The Fortress City" och finns med på UNESCO:s världsarvslista som ett av de mest koncentrerade historiska områdena i världen. Här kan du uppleva en tät stadskärna fylld av kyrkor, historiska monument och museer för bl.a. arkeologi och historia samt ett sjöfartsmuseum, ett konstmuseum, ett postmuseum och ett krigsmuseum. Du kan vandra runt i timmar på semestern i de smala gatorna, beundra stadens spännande historia, shoppa och njuta av en härlig måltid på en av de många restaurangerna. Från Valletta finns det båtförbindelser till Salerno i Italien och Maltas internationella flygplats ligger bara cirka 6 km söder om Valletta

Vem bör uppleva Malta?

De flesta som reser till Malta drömmer om sol, bad och värme, men landets spännande historia och unika maltesiska kultur får man inte heller missa. Maltas förhållandevis lilla storlek gör att det är lätt att besöka öns olika delar. Inflytandet från de andra länderna i Medelhavet har bidragit till att ön erbjuder flera unika kulinariska upplevelser.

Därför ska du resa till Malta på din semester 

För dig som älskar sandstränder är Maltas imponerande kustlinje paradiset för dig. Här möts du av en rad charmiga vikar och kristallklart, blått havsvatten. Bugibba, St. Julians, Sliema och Qawra är några av mest populära turistorterna på Malta och ligger huvudsakligen i nordöstra delen av ön.

Om du är kulturellt intresserad bör du utforska Maltas rika historia genom att besöka Valletta och den muromgärdade staden Mdina. För dig som älskar underhållning och nattliv, som gärna dyker i det kristallklara vattnet runt ön eller dansar genom natten på en festival - Malta är det ultimata resmålet med en mängd olika möjligheter att utforska och njuta av under semestern.

>> Läs mer om din semester till Mellieha Bay

>> Läs mer om din resa till Bugibba

>> Läs mer om din semester till Gozo

När är det bäst att resa till Malta?

Malta har ett typiskt medelhavsklimat med varma, torra somrar och milda, regniga vintrar. De flesta som reser till Malta gör det för att njuta av sol och värme och högsäsongen är från april till oktober. Öns södra läge gör vintern ganska mild och i december och januari kan temperaturen ligga mellan 15 och 20 grader. Malta är det enda landet i Europa där det officiellt aldrig har uppmätts minusgrader! Mycket tack vare det milda klimatet året runt är Malta ett resmål som passar att resa till året om. Både på vintern och på höstlovet är Malta en populär destination för en weekendresa full av historia, shopping och god mat. Priserna är relativt låga året runt men lägst utanför högsäsongen och under en sommarsemester

Flyg och hotell på Malta

Att resa till Malta är enkelt. Det går flyg från Sveriges större flygplatser direkt till Maltas internationella flygplats (MLA) under sommarmånaderna. Flygplatsen på Malta ligger cirka 10 kilometer från huvudstaden Valletta och en flygresa från till exempel Arlanda tar ungefär 3 timmar och 35 minuter. Flygplatsen på Malta ligger ungefär 30 minuters bilresa från Valletta och Sliema, cirka 40 minuter från St. Julians och nästan 1 timme från Mellieha Bay och Cirkewwa. Det smidigaste sättet att ta sig från flygplatsen är att ta en taxi som du hittar utanför ankomsthallen. Du kan också välja att åka buss, vilket är ett billigare alternativ. Observera att du då vanligtvis måste ta bussen från flygplatsen till Valletta och sedan byta till en annan buss för att nå din slutdestination. Att hyra bil är också ett utmärkt alternativ för dig som önskar mer frihet till att utforska mer av Malta.

På Malta finns ett brett utbud av boendealternativ. Här finns allt från all-inclusive hotell och boutiquehotell till semesterlägenheter. Du kan välja att boka flyg och hotell separat eller välja en paketresa som inkluderar både flyg, hotell och eventuell hyrbil. Oavsett vilka önskemål du har hjälper Solfaktor dig att hitta det bästa alternativet för din semester på Malta!Andra länkar

Resmål på Malta

 • Gästrecensioner 7,6
  St. Julians
  30 hotell
  Den före detta fiskebyn St. Julians är nu en av Maltas mest besökta resmål. Julians ligger nära huvudstaden Valletta och har fantastiska stränder och ett rikt utbud av historia, sevärdheter, restauranger och nattliv.
 • Valletta
  25 hotell
  Europas minsta huvudstad - Valletta på Malta, är hem för en mängd spännande sevärdheter. Ta en promenad runt i labyrinten av smala gator och du kan känna den historiska atmosfären överallt. Förutom vackra världsarv erbjuder Valletta ett rikt ... kulturliv och ligger på kort avstånd från de vackra stränderna i grannstäderna. Läs mer
 • Gästrecensioner 7,8
  Sliema
  20 hotell
  Endast Marsamxett-hamnen skiljer Sliema från Maltas kultur- och historiefyllda huvudstad Valletta. Sliema har också sina sevärdheter, men Maltas största stad är framför allt känd för sitt rika utbud av restauranger, trottoarkaféer, barer och butiker.
 • Gozo
  17 hotell
  Ön Gozo har en flera tusen år gammal historia, och är en vidunderlig plats där du kan promenera på stranden, snorkla, dyka och spendera avslappnade kvällar med ett glas vin i handen, till tonerna av klassisk musik från barock-kyrkorna.
 • Gästrecensioner 7,3
  Qawra
  11 hotell
  Det avskilda och fridfulla Qawra har ett fantastiskt läge på Maltas nordkust. Här kan du njuta av en romantisk parsemester eller ta med hela familjen. Qawra är en dold pärla som erbjuder en lugn atmosfär och en liten tillflyktsort.
 • Gästrecensioner 7,0
  Mellieha
  9 hotell
  Mellieha är en charmig stad som ligger på en kulle ovanför kusten på norra sidan av Malta. Här kan du uppleva Maltas längsta strand tillsammans med majestätiska kullar, frodig natur och fantastisk utsikt över Medelhavet.

Populära hotell på Malta

Malta, Gozo, Ghajnsielem
8,7
Mycket bra
1313 omdömen
 • Närmaste flygplats: 34 km
 • Närmaste strand: ca. 3.5 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Malta, Mellieha
8,7
Mycket bra
2923 omdömen
 • Närmaste flygplats: 22 km
 • Närmaste strand: ca. 1.5 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Malta, Sliema
9,2
Fantastiskt
2635 omdömen
 • Närmaste flygplats: 10 km
 • Närmaste strand: ca. 500 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)

Vad tycker gästerna om på Malta?

7,4
Samlade gästomdömen
Baserat på 129 recensioner