Resor till Malta

Malta är både en nation och en ögrupp belägen i den södra delen av Medelhavet. Landet räknas som Europas sydligaste vilket också innebär att landet har ett fördelaktigt klimat med varma temperaturer nästan hela året runt. Boka din resa till Malta med Solresor redan idag!

Malta är inte stort men här finns överraskande mycket att se och göra på liten yta. Klimatet är behagligt med möjlighet till såväl strandliv som spännande utflykter och massor av historia att utforska med massor av sevärdheter på nära håll. Det finns spår som visar att det bott folk på Malta i över 7 000 år. Under de senaste 2 000 åren har många kulturer påverkat Malta och gjort landet till vad det är idag. En rad olika folkgrupper har koloniserat Malta med allt från östgoter, fenicier och araber till spanjorer och fransmän i mer modern tid.

År 1814 blev Malta en brittisk kronkoloni och man förblev del av det brittiska imperiet fram till år 1964 då landet förklarade sig självständigt. Britterna hade dock militärbaser kvar på Malta fram till slutet på 70-talet. Idag är Malta även med i Europeiska unionen och är EUs minsta medlemsstat.

Maltas långa historia har lämnat många spår i landet. Efter 150 år med brittiskt styre är engelska officiellt språk på Malta och som besökare är kommunikationen med lokalbefolkningen sällan ett problem. Men man talar även maltesiska, ett språk som ursprungligen härstammar från arabiskan men som skrivs med latinska bokstäver. Medan några av ortsnamnen på Malta har tydliga brittisk-influerade namn, som St Paul’s och St Julian’s, hittar man här även exempelvis Marsaxlokk, Birzebbuga och Cirkewwa.

Landet Malta består i grova drag av tre öar. Huvudön Malta är ungefär lika stor som Orust i Sverige men utöver denna finns även grannöarna Gozo och Comino som kan besökas som utflykt med båt eller med färja från huvudön. Det bor idag lite drygt 500 000 invånare på de tre öarna och om du reser till Malta kommer du möta en öppen och hjärtlig befolkning.

Huvudstaden heter Valetta

Maltas huvudstad heter Valetta. Huvudstaden kallas ofta för «The Fortress City». Staden är en av de mest koncentrerade historiska områdena i världen och här finns gott om historiska byggnader, kyrkor och monument. I den gamla stadskärnan finns smala gränder och ett bra utbud av shopping, restauranger och kaféer.

Trots sin begränsade yta är det ingen brist på saker att se och göra. Här finns möjlighet till en aktiv semester med utflykter, vattensporter och dykning och man kan gärna hyra en cykel för att se sig omkring. Men här finns också bra shopping och intensivt nöjesliv.

Många åker hit för att få lite sol och värme. Med sitt läge långt söderut i Europa är även vintrarna relativt varma och här kan man en bra dag få temperaturer uppåt 15-20 grader även i december och januari. Kanske inte badväder men en bra bit varmare än den svenska vintern.

De populäraste badorterna är Bugibba, St. Julian’s, Sliema och Qawra. Generellt ligger de flesta badorterna på den norra delen av huvudön.

>> Hitta och boka sista-minuten och restplatser till Malta här

Vem passar detta resmål för?

De flesta åker till Malta för sol, bad och värme men man ska definitivt inte glömma landets historiska och kulturella rikedomar. Det kanske bästa med Malta i övrigt är geografin och den begränsade ytan som innebär att man inte behöver spendera så mycket tid för transporter. Det stora inflytandet från länderna i hela medelhavsregionen gör att du får helt unika kulinariska upplevelser på din resa till Malta.

När är det bäst att åka till Malta?

Malta har ett behagligt klimat och kan besökas under hela året. Det är visserligen inte så väldigt varmt på vintern men om du vill tillbringa en aktiv semester eller använda tiden till att utforska Maltas historia eller bara njuta av shopping, gastronomi eller kanske ett riktigt läckert hotell så är denna period perfekt. Priserna är också ytterst rimliga framför allt när du reser till Malta utanför högsäsongen.  Riktigt varma temperaturer får du från april till oktober, höstlovet vecka 44 är därför en populär vecka att tillbringa semestern här. Malta är även en perfekt destination för en minisemester efter som du aldrig har långt från flygplatsen till hotellet.

Isolerat mitt i Medelhavet ligger en liten pärla av en ö som erbjuder ett trevligt klimat, överkomliga priser och mycket att uppleva. Solfaktor erbjuder resor till Malta med valfri reselängd och flexibla resdatum. Res till Malta, och se fram emot vacker och dramatisk natur, ett behagligt klimat och en charmig befolkning. Gå på upptäcktsfärd i Vallettas smala gator som bjuder på historia, eller njut av medelhavssolen och det kristallklara badvattnet vid en av öns sköna stränder.

Malta njuter gott av Medelhavets soliga klimat, och bjuder på många härliga stränder och avskärmade bukter med spektakulära och steniga klippväggar. Malta kan också skryta med en otrolig historia och ett unikt kulturarv som går mer än 3000 år tillbaka. Hagar Qim är namnet på förhistoriska tempel från Kopparåldern. De är de äldsta byggnaderna i världen, och består av megalitiska hällristningar och offeraltare. Och som om det inte vore nog, bjuder denna plats också på en fantastisk utsikt.

Resmål på Malta

 • Gästrecensioner 7,6
  St. Julians
  33 hotell
  Det tidigare fiskeläget St. Julian's är idag ett av Maltas ledande resmål. Det beror inte minst på dess läge nära den spännande huvudstaden Valletta, utan även på grund av dess stränder, fina urval av restauranger samt inte minst stadens rika nöjesliv.
 • Valletta
  26 hotell
  Europas minsta huvudstad rymmer ett hav av spännande sevärdheter och på en promenad runt stadens smala gator kan du inte undgå att märka av hur historien satt sin prägel överallt. Förutom vackert världsarv bjuder Valletta på ett rikt kultur och butiksliv.
 • Gästrecensioner 7,7
  Sliema
  21 hotell
  Det är bara Marsamxett-hamnen som skiljer Sliema från Maltas kultur- och historiefyllda huvudstad Valletta. I Sliema finns det också sevärdheter men först och främst är denna Medelhavsöns största stad känd för sitt stora utbud av restauranger, ... utecaféer, barer och butiker. Läs mer
 • Gozo
  18 hotell
  Ön Gozo har en flera tusen år gammal historia, och är en vidunderlig plats där du kan promenera på stranden, snorkla, dyka och spendera avslappnade kvällar med ett glas vin i handen, till tonerna av klassisk musik från barock-kyrkorna.
 • Gästrecensioner 7,3
  Qawra
  12 hotell
  Lättsamma och fridfulla Qawra, har ett fantastiskt läge på Maltas norra kust, och här kan du hålla både en romantisk parsemester och en skön familjesemester.
 • Gästrecensioner 7,0
  Mellieha
  9 hotell

Populära hotell på Malta

Malta, Qawra
8,7
Mycket bra
4210 omdömen
 • Närmaste flygplats: 18 km
 • Närmaste strand: ca. 200 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Malta, Gozo, Sannat
8,6
Mycket bra
569 omdömen
 • Närmaste flygplats: 40 km
 • Närmaste strand: ca. 4 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Malta, Qawra
8,9
Mycket bra
1782 omdömen
 • Närmaste flygplats: 18 km
 • Närmaste strand: ca. 200 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)

Semester på Malta

Se fram emot vackra bukter och upplevelser på Malta, som är en juvel i Medelhavet. Det härliga klimatet bjuder in till långa dagar på stranden, och vid Comino ligger den Blå Lagunen. Malta har också många festivaler och ett bra nattliv. Solfaktor är specialister på att leverera en unik semester till Malta. Vi erbjuder flexibel semesterlängd och prisgaranti på alla paketresor, med flyg och boende. Boka din semester online, och välj eventuellt transport till och från flygplatsen - enkelt, billigt och säkert.

Malta erbjuder dig ett spännande urval av möjligheter, och är en perfekt semesterdestination, oavsett om du vill slappna av, uppleva ön, eller vara aktiv. På Malta hittar du förhistoriska tempel, fossila klippformationer, dolda bukter, spännande dykning och en historia med en anmälrningsvärd intensitet. Maltas dramatiska landskap utgörs bland annat av steniga kuststräckor, som sluttar i klippstensklippor, skyddade bukter och kristallklart vatten och guldfärgade sandstränder. Maltas centrala läge i Medelhavet, gör den till en magnet för lustyachter, som lägger till vid alla marinor på väg mellan destinationer i det populära ö-havet.

Malta är faktiskt starkt romerskt-katolskt, men är också som sina "kusiner" Cypern och Sicilien, hemstad för en förtrollande blandning av kulturer som är uppbyggda genom generationers inflytande av både vänliga och väldigt fientrliga invasioner. Traditionellt matesisk mat blandar både den klassiska sicilianska och mellanöstra smaken, men man använder lokala ingredienser som kanin och honung i många rätter.

Azurblått hav och ett fantastiskt medelhavsklimat

När du är på semester på Malta med Solfaktor, får du möjlighet att uppleva denna konstratsika ö-stat nära inpå. Terrängen är backig, men här finns inga superhöga berg, och vädret är stabilt varmt och skönt - styrt av det djupblå Medelhavet som blir väldigt djup bar aen kort bit utanför kusten.

Malta njuter av ett härligt medelhavsklimat, med massor av solsken på sommaren och milda, solrika vintrar. Malta ligger endast 300 kilometer från Libyens kust och temperaturer når upp mot 30 grader på sommaren på grund av den varma Siocco-vinden som blåser in över ön från Nordafrikas kust. På vintern faller temperaturen sällan under 15 grader. Det regnar inte så mycket på Malta, men när det faller nederbörd är det oftast i perioden mellan november till februari. Den bästa tidpunkten att besöka Malta, är mellan februari och juni, då temperaturerna är mest behagliga och det är få turister. September och oktober är också bra månader för besök.

Maltas geografiska läge har alltid gjort ö-gruppen mycket eftertraktad för erövrare - hela vägen fram till vår tid. Här är därför fullt med majestätiska över- och underjordiska försvarsverk, från klassiska stadsmurar till toppsäkrade borgområden, som är spännande att utforska. Trots det dramatiska förflutanads möter du genomgående en tillmöteskommande och vänlig befolkning både på huvudön Malta som är mest exponerad för turister och på de mindre öarna Gozo och Comino.

Läckra stränder, vackra palats och stilfulla städer

Det är otroligt lätt att njuta av Malta. Det är båtturer, vackra städer, vackert hav, vänliga människor och otroliga utsikter, och du kan uppleva både simning i glittrande vågor, förhistoriska borgar och livliga hamnområden inom ganska kort avstånd. Kombinera sightseeing och stränder på Malta, med ett avslappnande besök på lillasyster-ön Gozo med sina backar, små landsorter och vackra kuster, och du har den perfeka semestern på Malta. 

Stilfulla St. Julian och grannresorten Sliema är andra fantastiska val om du vill ha en oförglömlig semester under solen. Här hittar du en glamorös marina, ett fantastiskt nattliv och den utsökta maltesiska huvudstaden Valletta precis utanför dörren. Med detta fantastiska urval av hotell och resorter på Malta, finns det ingen anledning att vänta på att resa iväg - och priserna på flyg till Valletta flygplats är ganska rimliga. En semester på Malta är en upplevelse som du inte kommer att glömma, och riktigt många semestergäster återvänder år efter år till ön.

Mystik, historia och charm

Från den mystiska, lilla ön Gozo, till den betagande huvudstaden Valletta, är detta pyttelilla, självständiga land en plats som är full av historia. Dess nästan magiska kustlinje bjuder på bukter med gyllene sand, vilda blommor som växer i vidsträckta ängar, och små, färgglada båtar, som vaggar på vattnet utanför de små charmiga hamnstäderna. Den lokala mten är framförallt läcker och hämtar inspiration från landets händelserika historia. Du kommer att kunna smaka på inflytande från båe Sicilien, Medelhavsområdet i brett förstånd och från England.

Det inns fler mycket populära resorter på Malta, en av dem är Mellieha Bay, där vattnet är lågt en lång bit utanför kusten, vilket gör platsen till en perfekt destination för en semester med familjen. En annan vacker bukt, där du kan njuta av din semester på Malta, är St. Paul's Bay, som egentligen består av tre resort-städer: St. Paul's Bay, samt de mer livliga städerna Bugibba och Qawra.

Den lilla ön Gozo, som du enkelt kan segla till från Malta, är en fantastisk plats för att dyka, och stränderna här är enormt vackra. Var dock beredd på att du inte hittar blida och mjuka sandstränder på Gozo, vars kustlinje präglas av klippor. Gozo var tidigare hemstad för The Azure Window (det blå föntret); en imponerande klippformation över havet, som du kan ha sett i många internationella filmer och serier, bland annat Game of Thrones. "Fönstret" störtade dessvärre i havet våren 2017, till stor sorg för de lokala, men trots denna våldsamma och trista händelse, är Gozo fortfarande värt ett besök, och har än idag kvar sin särskilda mystik och dragningskraft.

Därför ska du åka på semester till Malta

 • Om du älskar sand och hav: Slappna av längs Maltas storslagna kustlinje, som bjuder på en pärlrad av charmiga bukter och klart, blått hav.
 • Om du älskar kultur: Utforska Maltas historia med ett besök i Valletta och den inmurade staden Mdina (och nej, den saknar inte en bokstav - den heter verklgien så).
 • Om du älskar nattliv: Oavsett om du vill dyka ner i det kristallklara havet runt ön, eller vill dansa hela natten på en festival, så finns det gott om möjligheter för dig på Malta. 

Malta är inte vara hemstad för härliga hotell, där du kan slappna av och skämas bort enigt konstens alla regler. Du kan också se fram emot en semester på Malta, som bjuder på vykort-vackra sandstränder, festivaler och ett livligt kvälls- och nattliv i städerna. Om du vill ha en unik upplevelse på din badsemester på Malta, ska du ta en tur med båt ut till Comino där du kan simma i Den Blå Lagunen. Och på sommaren kan du vara säker på, att hela ön väcks till liv, för då hålls årets stora festivaler och andra kulturella händelser. Se fram emot skönt och varmt sommarväder, och behagliga temperaturer på vintern. Sommaren på Malta är något längre än den svenska, och du kan typiskt förvänta dig mer sol på våren och hösten, än vi är vana vid här uppe i kalla norden.

Boka din semester till Malta online - enkelt, tryggt och billigt

När du åker på semester med Solfaktor till Malta, bor du på ett av våra utvalda hotell eller semesterlägenheter. Det lägsta priset på din semester, får du alltid genom att boka resan online, och det är både enkelt och tryggt. Du täcks naturligtvis av Resegarantifonden och skyddas av paketreselagen, om du bokar en billig paketresa med flyg och hotell samt eventuell transfer eller bilhyra. Önskar du endast att boka boende, kan du naturligtvis också göra det - då väljer du "endast hotell" i sökmotorn för att se de mest populära hotellen på Malta.

>> Prova också resor till den spännande grannön Gozo

Andra länkar

Vad tycker gästerna om på Malta?

7,3
Samlade gästomdömen
Baserat på 120 recensioner