Resor till Gozo

Gozo är en fridfull idyll med charmiga fiskebyar och grönskande terrassodlingar. Det är att rekommendera att hyra bil eller cykel för att göra utflykter och upptäcka denna vackra ö.

Det finns goda möjligheter att finna egna badvikar som består av klippbad eller sandstränder.

Öns huvudort är Victoria, som är spännande med sin gamla arkitektur, gränder, torgplatser, shopping och restauranger. Även Gozo erbjuder många sevärdheter och ett fantastiskt klart dykvatten. Här bor man i mindre byar där det känns som om tiden har stått still och atmosfären präglas av lugn och stillsamt tempo. Under högsommaren finns det ett litet utbud av nöjen, barer och ett diskotek.

Ön Gozo, som erbjuder ett fantastiskt landskap både längs kusten och i de inre delarna av ön, kan lätt nås med en 25 minuters färjetur från Malta. Öns verkliga skönhet ligger egentligen i dess tidlösa byar där lokalbefolkningen är känd för sin gästvänlighet och sitt välkomnande sätt, även om de slår vakt om deras lugn och ro.

I öns huvudstad Victoria, som även är känd under namnet Rabat, har du inte bara tillgång öns kulturella och ekonomiska centrum utan även till en mängd bra restauranger som serverar både lokala och internationella rätter, Gozitan-vin och det speciella lokala ölet.

Det finns även ett fantastiskt urval av härliga stränder på ön som med sitt kristallklara vatten inbjuder till bad, snorkling och dykning medan kusterna med sina sandstränder och klippformationer erbjuder mängder av vackra platser för avkoppling och för att njuta av solen. 

I bukten Mgarr Ix-Xini vid Sannat hittar fridykare den perfekta platsen att utforska spännande hålor och grottor i havet och till och med ett fartygsvrak som ligger i närheten. I San Lawrenz kan du uppleva Dwejra-bukten med sina dramatiska klippformationer. Inne i bukten kan du simma i det lugna långgrunda vattnet, medan du längre ut hittar det berömda "Blue Hole" som är ett av Gozos bästa och mest kända dykställen. 

Du kan även välja att åka en tur till Ramla Bay i Xaghra, ofta kallat 'Ramla il-Hamra, som är ett idealiskt ställe för simning, snorkling och solbadande.

Välkommen till Gozo med Solfaktor. Du kan välja att boka din resa till Gozo som ett komplett paket som inkluderar flyg, hotell och eventuell hyrbil.

Resor till Malta

Läs mer om Malta och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Malta här

Hotell i Gozo

Populära hotell i Gozo

Malta, Gozo, Xlendi
  • Närmaste flygplats: 42 km
  • Närmaste strand: ca. 50 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Malta, Gozo, Xlendi
  • Närmaste flygplats: 42 km
  • Närmaste strand: ca. 200 m
  • Internet/Wi-Fi
Malta, Gozo, Ghajnsielem
  • Närmaste flygplats: 41 km
  • Närmaste strand: ca. 3.6 km
  • Internet/Wi-Fi

Information

Gozo är en av tre öar i den fantastiska maltesiska ögruppen. Ön är mindre befolkad än den större grannön Malta, men i gengäld finns här ett överflöd av stränder, kyrkor, fantastiska restauranger och böljande landskap, vilket gör ön otroligt populär och får besökare att komma tillbaka år efter år. 

Öns huvudstad Victoria ligger på den centrala delen av ön och här hittar du en rad historiska monument som till exempel citadellet, som är en av huvudattraktionerna i staden. En promenad uppför den storslagna trappan till toppen belönar dig med en fantastisk panorama-utsikt över den antika staden. 

Utöver huvudstaden finns det många små städer och byar runt omkring på ön, såsom Ghajnsielem och Xaghra, som ger dig möjligheten att uppleva det mer genuina och tillbakalutade livet i det maltesiska samhället. 

Du kan lätt korsa ön antingen med hyrbil eller med allmänna transporter vilket gör att du lätt kan uppleva attraktioner som till exempel klippformationen "Azur-fönstret" även om valvet har kollapsat är platsen värd ett besök.

Resmål

Victoria

Trots det faktum att Victoria är huvudstad på ön så behöver du inte vara orolig över att fastna i trafiken. Denna lata stad är nämligen känd för sina lugna gator och lätta syn på livet. Det är värt att notera att trots att stadens officiella namn är Victoria så använder många i lokalbefolkningen fortfarande stadens arabiska namn Rabat.

När du är i Victoria (Rabat), bör du besöka citadellet, som rymmer flera museer. Det kan även rekommenderas att besöka Gozos arkeologiska museum och Gozos katedral. I betraktning av landets turbulenta religiösa historia är det inte överraskande att det finns många kyrkor i öns huvudstad, här ibland Sankt Marias Katedral, Sankt Georges Basilika och Sankt Johannes´ Kyrka. 

Det hålls även många lokala festivaler i staden under året, här ibland två hästkapplöpningar genom stadens historiska centrum. Det kan med andra ord vara en god idé att kontrollera listan över årets festivaler innan du beslutar dig för när du vill besöka staden.

Xaghra

Xaghra, som uttalas Shara, är en liten by som ligger mitt precis mitt på ön. Även om själva byn är mycket vacker i sig så är den huvudsakliga orsaken till byns många besökare att den rymmer de berömda Ggantija-templen. 

Dessa megalitiska tempel antas vara de äldsta byggnaderna i världen, det vill säga äldre än de egyptiska pyramiderna och har utsetts till världsarv av UNESCO. Komplexet består av två tempel och båda anses vara i fantastiskt fint skick med tanke på deras ålder. Djurskelett som har grävts fram på platsen säger oss att området en gång i tiden var platsen för ritualistiska offer.

Malta

Vill du göra en utflykt över till huvudön Malta så kunde det inte vara lättare: en regelbunden färjeförbindelse avgår från Gozos huvud hamn och en returbiljett kostar bara några enstaka euro. Malta är också en liten ö, men inte desto mindre finns där mycket att uppleva.

Huvudstaden Valletta hyser många attraktioner av världsklass så som den anmärkningsvärda katedralen Sankt Johns katedral och palatset Palace of the Grand Masters. 

Om du inte känner till detta lilla örikes historia så besök "The Malta Experience". Här får du en strålande halvtimmes introduktion till Maltas historia och kultur. Det kan även rekommenderas att lägga lite tid på att gå runt bland stadens gamla stadsmurar och på så sätt insupa stadens antika atmosfär.

Tycker du om att besöka lokala marknader så är söndagsmarknaden Marsaxlokk verkligen något för dig. 

Andra stora sevärdheter och upplevelser på ön inkluderar templen Hagar Qim och Mnajdra, Blue Grotto och Golden Bay (som är en av de mest spektakulära stränderna som du kan se i denna delen av världen).

Upplevelser på Gozo

Utforska ön

Ut över huvudstaden Victoria finns det mycket annat att utforska och uppleva på Gozo. Det finns många små byar på ön som lämpar sig perfekt för en dagsutflykt och som ger dig goda möjligheter till att uppleva en strimma av landsortens mer ofördärvade liv. Ghajnsielem, Nadur (den största byn på ön) och Ix-Xatt Talk-Imgur (där hamnen ligger) är tre av de mest målerisk och intressanta ställena att besöka.

Om du däremot är på jakt efter en klassisk stranddestination bör du bege dig till antingen Marsalforn eller Xlendi. Den förstnämnda ligger på nordkusten och är känd på grund av sin staty av Jesus, medan den sistnämnda ligger på den sydvästra kusten och är känd för sina höga klippor som dominerar denna sträcka av kusten. 

Om du vill utforska ön i sin helhet så finns det en särskild buss service där du kan hoppa av och på bussen var du vill, vilket är ett fantastiskt sätt att uppleva ön på. Det är även populärt att korsa Gozo till fots på en vandringstur.

Stränder på Gozo

Det finns flera bra stränder på Gozo, men utan tvivel är den finaste av dem Ramla il-Hamra. Ett av strandens stora plus är att den inte har utvecklats så mycket och är därför mycket sällan överbefolkad. Marsalforn och Xlendi har också härliga stränder som erbjuder massor av bekvämligheter.

Mat och dryck på Gozo

Gozos fruktbara jordar gör att det finns mängder av färska råvaror. Den läckra lokala osten, Gbejniet, kan starkt rekommenderas. Fisk är också en favoritingrediens i många maträtter och serveras ofta tillsammans med de goda och lokalt odlade tomaterna. Ön är nästan helt befriad från stora restaurangkedjor, så hör du till dem som föredrar familjedrivna restauranger så har du kommit till rätta stället.

Hotell och semesterbostäder på Gozo

Använd sökmotorn för att hitta din nästa resa till Gozo med möjlighet till avresa från bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö och Köpenhamn. Vi hittar automatiskt nätets bästa priser på flygbiljetter, både med lågprisflyg och reguljärflyg, och paketerar dem med våra hotell och semesterbostäder på Gozo. Du kan även välja att boka transfer till din semesterbostad, eller en hyrbil som står redo åt dig på flygplatsen, för bästa möjliga start på semestern.

Det hela sätts automatiskt samman till en paketresa med resegaranti, och du är därmed täckt av paketreselagen, på så sätt får du det bästa av två världar. Trevlig resa!