Resor till Sissi

På nordöstra kusten av Kreta cirka 4,5 mil från Heraklion ligger Sissi. Detta är en liten, pittoresk fiskeby vid foten av ett bergslandskap.

På nordöstra kusten av Kreta cirka 4,5 mil från Heraklion ligger Sissi.

Detta är en liten, pittoresk fiskeby vid foten av ett bergslandskap. Vid första anblicken kan det verka som om det rinner i en flod här men det är endast havets påverkan som skapat denna vackra bukt. På ena sidan av bukten ligger fiskepirar och på motsatta sidan ligger en liten vacker strand. Här finns en fin strandpromenad med många mysiga tavernor och kaféer. Du kan faktiskt mata ankor i vattnet medan du avnjuter din lunch eller middag.

Bakom hamnen ligger stadens centrum som är en äldre stadsfel med äkta grekisk atmosfär.
I de trånga gränderna finns en myriad av små butiker med olika specialiteter. Staden var en gång ett strategisk gömställe för rebeller under den kretensiska revolutionen.

Från staden kan du göra olika vandringar längs kusten och till grannbyn Milatos. På vägen dit, vandrar du längs tre stränder, som alla är avskärmad av klippor.

I Sissi kan du prova dykning. Dykklubben annonserar kurser för både erfarna och oerfarna dykare. Du kommer att uppleva en rik marin fauna i ett kristallklart och azurblått vatten.

Under semestern i Sissi gör några utflykter till närliggande sevärdheter, såsom St.George av Selinaris-klostret, lär dig historien om Milatos grotta, besök den traditionella staden Vrahassi, njuta av den natursköna Lassithiplatån eller besök Spinalonga Island.

Vill du ha mer underhållning och hektiska kvällen och natten liv är det bara 5 km till Malia

Denna charmiga fiskeort är den perfekta platsen för att njuta av solskenstimmar vid Medelhavet, och skämma bort dig själv med läckerheter från det grekiska köket. Sissi är den grekiska dröm-destinationen, som man gärna drömmer sig bort till på en kall och blöt svensk vinterdag.

En rad stränder vid staden - varav några är sandstränder, andra har småsten - gör Sissi till en fantastisk plats för en familjesemester. Barnen kan plaska och simma runt i havet medan de mer äventyrslystna resenärerna kan utöva en mängd olika vattensporter.

Det finns gott om souvenirbutiker och andra butiker i staden, där du kan köpa med dig ett minne från din resa till Sissi. När solen går ner, kan du njuta av ett glas kretensiskt vin, medan du äter en härlig grekisk sallad på en av de lokala tavernorna.

Det finns också massor av intressanta dagsturer inom räckvidd från Sissi. Du kan t.ex. besöka det gamla minoiska palatset i malia, hoppa på en båt till ön Spinalonga eller utforska den typiska, grekiska landsorten Agios Nikolaos

Information och fakta

Sissi är en pittoresk liten fiskeby med en vacker hamn, som är ideal för familjer och par som söker en lugn semester på den stora grekiska ön Kreta. Sissi är full av naturlig skönhet, och har många mjuka sandstränder. På sitt läge cirka 45 km öster om Kretas huvudstad Heraklion (där öns största flygplats också ligger), är det dessutom lätt att anlända till Sissi när du reser från utlandet.

Sevärdheter och upplevelser

Malias minoriska palats

Det finns rester av gamla civilisatoner på flera platser på Kreta. Det minoriska palatset i Malia är en av de antika attraktioner som ligger närmast Sissi. Här reser du 3000 år tillbaka i tiden när du vandrar runt bland ruinerna som fortfarande ser ut så som de såg ut då de upptäcktes av arkeologer.

Ön Spinalonga

En båttur till ön Spinalonga kan också rekommenderas som en bra dagsutflykt. Du kan ta båten till ön från Agios Nikolaos, Elounda eller Plaka. Ön har också fått smeknamnet "de spetälskades ö" vilket beror på att ön fram till 1950-talet huserade spetälska, som transporterades hit från Kreta och andra platser i Grekland för att leva i karantän. Du kan dock vara helt lugn, det är ingen risk att smittas idag! Däremot kan du ta en rundtur mellan de ödelagda byggnaderna och se hur de stackars människorna levde.

Milatos-grottan

Kusten runt landsorten Milatos är fantastisk till snorkling,men för dig som inte älskar just denna vattensport, väntar en annan stor attraktion, nämligen Milatos-grottan. Ta på dig ett bar solida skor och tänd ficklampan innan du går in den korta biten i grottan. Det är kolsvart här, men med lite ljus kan du utforska grottans inre, och t.ex. se ett plakat som ärar de av öns invånare som mördades av turkiska soldater då de gömde sig i grottan.

Stränder i och runt omkring Sissi

Många av stränderna runt Sissi består av småsten, bortsett från ett par sandremsor lite här och där. Det finns en liten strand nära hamnen med ett par parasoll, lugna vågor och duschar. Det är dock lätt att nå de andra sandstränderna. Ta t.ex. en tur längs kusten i östlig riktning, till stränder som Buofos och Avlaki.

Boufos strand: en liten sandstrand med massor av parasoll och klart vatten

Potamos strand: om du letar efter en lugn och fridfull strand, är detta ett idealt val

Anisaras strand: populär till snorkling på grund av sin klippiga havsbotten och sina sandstränder runt Anisaras dolda grottor,

Stalis strand: denna strand är perfekt till familjer, då den är långgrund. Här finns också gott om faciliteter.

Mat och dryck i Sissi

På en resa till Sissi kan du förvänta dig att få smaka på alla de klassiska grekiska rätterna, såsom grillad fisk, stifado, moussaka, souvlaki, grekisk sallad, tzatziki, dolmades, gyros, pastitsio, kataifi, kefthetes, saganaki, loukoumades, spanikopita - och mycket mer! Det hela bör naturligtvis sköljas ner av en av de goda kretensiska vinerna eller en god flaska retsina.

Städer i närheten

Vrahassi

Om du vill uppleva det autentiska livet i en kretensik landsort, är Vrahassi en plats du bör besöka. Här finns mysiga kvarter, snirkliga kullerstensgator, vindmöllor och fontäner. Du kan också besöka ett gammalt kloster som ligger i närheten av Vrahassi.

Milatos

Om du vill utforska livet under havet, är Milatos en ideal plats för snorkling. Milatos är dessutom omgiven av små bitar sandstränder och steniga bukter. Slutligen är Milatos fantastisk till vandringsturer.

Agios Nikolaos

Det är en bra idé att hyra en bil på din resa till Sissi och utforska det omkringliggande området. Det finns massor att se, däribland landorten Agios Nikolaos, som lockar ett stort antal besökare, helt enkelt för att den inte låtit sig påverkas av turismen. Familjer och par älskar denna inblick av et traditionella grekiska landsortslivet.

Resor till Grekland

Läs mer om Grekland och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Grekland här

Hotell i Sissi

Populära hotell i Sissi

Grekland, Kreta, Sissi
9,5
Fantastiskt
385 omdömen
  • Närmaste flygplats: 38 km
  • Närmaste strand: ca. 0 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Grekland, Kreta, Sissi
8,6
Mycket bra
220 omdömen
  • Närmaste flygplats: 41 km
  • Närmaste strand: ca. 400 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Grekland, Kreta, Sissi
9,3
Fantastiskt
56 omdömen
  • Närmaste flygplats: 40 km