Resor till Agii Apostoli

Denna lilla stad uppkallades efter kyrkan i byn. Agii Apostoli ligger vid kusten och är förmodligen mest känd för sina underbara stränder, beachvolley-tävlingar och de små skyddade skogsområdena.

Denna lilla staden Agii Apostoli uppkallades efter kyrkan i byn.

Agii Apostoli ligger vid kusten och är förmodligen mest känd för sina underbara stränder, beachvolley-tävlingar och de små skyddade skogsområdena.

De tre stränderna är belägna i var sin vik med en park emellan. Stränderna varierar i storlek, den mest kända är Chrissi Akti med sin gyllene sand. En annan är formad som en hästsko och den minsta är endast 20 meter bred. Alla tre är blå-flaggade stränder vilket innebär att de håller mycket hög standard.
Hela området har en unik fauna med tallar, oleanderbusker och eukalyptus träd. Du hittar även den sällsynta havspåskliljan som är en av de växter i området som är skyddat . Den blommar med stora vita påsklilje-liknande blommor med en stark, söt doft.

Flera naturvårdsprojekt bedrivs inom området och av huvuduppgifterna är att skydda kustområden där havssköldpaddor kommer för att lägga sina ägg.

Agioi Apostoli är även välkänt för sin sardinfestval. Om du har tur att vara där under en sådan period kommer du få uppleva en gammal kretensisk mattradition med dess förberedelser, grillning av sardiner och mycket folkmusik och dans.

Denna by karakteriseras av lugn med endast en huvudgata med några affärer, barer och restauranger. Det är dock lätt att ta sig Chania, Kretas huvudstad endast fyra kilometer bort.

 

Barnvänlig strand

I Agii Apostoli är huvudattraktionen de barnvänliga stränderna, som ligger skyddade mit ström och vågor i små bukter. Den gyllene sanden och det klara, ljumna vattnet är det många barn och vuxna som älskar, och på grund av läget i lä från vind och vågor, är det ofta liv på stranden till sent på kvällen. Önskar du efter en dag på stranden avsluta dagen med en god middag, behöver du inte bege dig långt bort. Det finns ett bra urval restauranger, caféer och barer i Agii Apostoli, liksom det finns butiker och supermarknader för att täcka de flestas behov.

Reser du till Agii Apostoli kan du utnyttja de korta avståndet till Chania, som du mer eller mindre kan promenera in till. Men om du tycker en promenad på 4-5 kilometer är i överkanten, är det också lätt att ta en buss eller taxi in till Kretas västra huvudstad. Här hittar du ett rikare stadsliv på de smala gatorna och stråken, som kantas av pastellfärgade hus. Framförallt nere vid den charmiga, hästskoformade hamnen, ligger många restauranger, märkesbutiker och kaffebarer. Likaså betyder närheten till Chania att du har möjlighet att festa hela natten lång, om det är något du vill göra. Nattlivet i Agii Apostoli är däremot mycket lugnare.

Utflykter

Åker du in till Chania, bör du också ta vägen förbi några av stadens sevärdheter. Missa t.ex. inte det venetianska fortet, och den berömda fyren. Det är också spännande att besöka den stora markandshallen.

En stor del av semestern i Agii Apostoli - i alla fall på sommaren - kommer kanske spenderas på stranden. Men om du vill uppleva lite mer, bjuder ön på gott om spännande upplevelser året runt. Reser du hit på våren eller hösten, bjuder klimatet in till en vandring genom den 18 kilometer långa Samaria-klyftan. Även erfarna vandrare bör avsätta mellan 6-8 timmar, då turen från utgångspunkten Omalós-höjdslätten mitt i de vita bergen, ner till lilla Agía Rouméli på sydkusten går genom ojämd terräng.

Det finns också gott om utflyktsmål som kräver mindre fysisk aktivitet. Ta till exempel en tur ner till Elafonissi Strand i öns sydvästra hörn. Här kan både barn och vuxna få tiden att gå genom att snorkla i det låga, turkosblå vattnet.

Resor till Grekland

Läs mer om Grekland och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Grekland här

Hotell i Agii Apostoli